Panik - lämna sidan!
Nedstämdhet och ångest

Vad tycker du hjälper mot ångest?

Vad som hjälper mot ångest kan vara olika för olika personer. Här kan du tipsa andra om vad som brukar funka för dig. Du kan också läsa eller se en film med andras tips.

Se en film med andras tips här:

I den här filmen berättar några unga vad som brukar hjälpa dem när de har ångest.

Läs andras tips här:

 • Prata med en vuxen om din ångest till exempel förälder, psykolog, kurator och massa andra.
  /Wilma
 • Jag brukar prata med min mamma. Hon tycker inget jag säger är konstigt och ger alltid så bra svar. Efteråt brukar det kännas mycket bättre. Jag tror faktiskt att de flesta föräldrar förstår dig fast du inte tror det. De kanske har gått igenom samma sak.
  /13-årig tjej
 • Att vara i stallet med min bästis (bästisen är hästen) eller bara att lägga mig ner och lyssna på musik som jag gillar! Det hjälper inte alltid för mig men oftast iallafall :)
  /tjej
 • Gud.
  /Vidar
 • Musik! Hitta en bra spellista som hjälper för dig, lycka till♥️
  /Lisen🙃💋
 • Mat :)
  /greta<3
 • Prata om det men nån du litar på det blir sämre om du håller inne det och du kommer känna dig lätt som en fjäder när du har gjort det.
  /Leila
 • Jag brukar sätta mig och prata med min fantastiska mamma när jag har ångest eller är orolig ❤️ Jag brukar också försöka tänka på andra saker men fast att det är jobbigt, glöm inte att du inte är ensam❤️❤️
  /tjej på 13 år
 • När jag får panikattacker brukar jag göra olika övningar. Skriv ned:
  •Vilka färger ser du runt om dig?
  •Skriv 5 olika ord eller namn på varje bokstav i alfabetet.
  •Måla olika symboler (hjärtan, blommor, kuber, cirklar exempelvis)
  •Skriv ned olika saker som finns runt om dig. Beskriv dem. Färg, form, material?
  •Skriv en dagbok över vad du har gjort idag. Vad är du tacksam för idag? Har det hänt något roligt under dagen?

  Detta brukar oftast hjälpa mig att kunna fokusera på någonting annat än den starka ångesten. Jag tror på dig som läser detta. Du klarar det! <3
  /20 årig tjej
 • Jag brukar äta surt godis för att distrahera hjärnan. Jag har också ett ”eget” ställe på en klippa vid vattnet där jag brukar sitta när jag har ångest och lyssna på musik. Brukar också ta promenader med musik i lurarna. GLÖM INTE: Världen är bara en snurrande sten i rymden, det du gör kommer ingen komma ihåg om 100 år! Livet är för kort för att skämmas ❤️❤️
  /Tjej, 13
 • Jag har supermycket problem med oroskänslor och ångest när jag ska sova, jag har fobi för att må illa eller kräkas.

  När jag blir nervös och orolig så brukar jag börja skaka och få frossa, vilket gör mig ännu mer orolig, för tänk om jag är sjuk..!😩

  Det som brukar hjälpa är att faktiskt läsa om ångest och oro vilket gör mig lugn och trött eftersom jag måste fokusera. Annars brukar jag sätta som ett mål i mitt huvud, ”nu måste du ligga stillar i 4 andetag” osv för att också fokusera på något!
  /du kommer klara det här❤️ det kommer gå bra❤️
 • Att nynna på låtar för att få kontroll på andningen
  /Greta
 • Att prata med en person man litar på eller gå undan en stund för att vara i fred.
  /Jag vet hur det är med ångest
 • Jag brukar andas i en rektangel, vilket innebär att man ska kolla på något föremål med 4 hörn och sedan andas man in när man kollar på ena hörnet, och andas ut vid nästa hörn och så fortsätter man bara så. Det funkar faktiskt väldigt bra om man har en ångestattack eller panikattack. Brukar även försöka göra nått som får mig att skratta eller som gör mig glad, t.ex kolla på nått eller lyssna på musik.❤️
  /Du klarar detta
 • Lyssna på musik
  /Sh
 • Typ att sova.  Jag vet inte, när man vaknar känns det som allt är borta men ja. Det är lite svårt att förklara men det är bra att sova så ja men om du inte kan sova för ångesten så brukar jag måla.
  /Störd människa från mars!!!!
 • Jag har en övning som jag såg någonstans ska hjälpa och som jag tycker hjälper. Jag sätter mig ner om jag inte redan gör det och trycker ner fötterna i marken, så hårt jag kan. Sedan fokuserar jag på hur det känns, vad är det för underlag? Vart någonstans spänner det i benen? Osv, osv! En annan sak som brukar hjälpa är att andas i fyrkant eller att jag ger mig själv en kram. Ta det lugnt och försök att ta djupa andetag, kom ihåg att det är helt ofarligt. Försök fokusera på något annat, som det där med fötterna, gör något du tycker är kul! ❤️❤️ Du är inte ensam!
  /Panikångestattack på skiduthyrningen😉
 • Jag brukar andas, kanske prata med en vuxen eller distrahera tankarna, till exempel genom att kolla på en film, tänka på nåt roligt, skissa eller gå på en promenad.
  /Elle <3
 • Läsa min favoritbok eller lyssna på mina favoritlåtar.
  /sandra
 • Jag har nog haft ångest länge men dolt det genom att skriva till mig själv om allt som stör mig. Så ett tips till er skriv vad som stör er så lättar allt.
  /Linneavarga
 • Jag tycker att prata med någon hjälper mig, det behöver inte va om min ångest det kan vara vad som helst. Läsa också funkar bra för att man måste ha sin full fokus på boken och inte tankarna, det kan vara svårt ibland att läsa när tankarna bara flyger runt men det är bra att försöka.
  /max 13 år
 • Att i dessa stunder tvinga sig till att dansa till upplyftande musik, tvinga sig till att sjunga någon visa man kan trots att det känns helt omöjligt och poänglöst i stunden så händer det plötsligt något i kroppen/knoppen efter en stund. När jag var i tonåren och drabbades av mina första ångestattacker tvingade jag mig till att ta ut mig fysiskt, stack ut och sprang i minst 1tim, armhävningar och skivstänger, hantlar också bra. Att nå en punkt då man börjar gråta brukar även vara en bra ventil, det har man ofta svårt för när man är i värsta ångesten. För mig kommer ångest som i skov, en våg som inombords växer i styrka för att sedan skölja förbi. Det kommer nya vågor men man ska inte bli rädd för allra oftast släpper det efter en stund. Tider av molande oro och vad jag brukar kalla "vanlig bonångest" får jag lära mig leva med och hitta sätt att parera när det kommer, och ge det så att säga fingret, finna ett förhållningssätt. Jag har haft perioder av lättare och svårare ångest sedan jag var barn. En vän är viktigt, att prata med någon som lyssnar och som man känner förtroende för. 
  /Gordon
 • Antingen så pratar jag och gråter med min fantastiska mamma om jag kan eller så sätter jag på lugn musik av min absoluta favoritgrupp så att jag tänker på något annat en stund! Om det är mitt i natten (vilket är ofta är då jag får ångest) så kan jag ibland sätta mig o rita, måla eller göra en lista på vad som helst, en bucketlist, ställen jag vill åka till mm. Eller så tar jag en promenad i skogen och inte tänker på någonting en stund! Det får mig verkligen att vara tacksam över allt bra i mitt liv!🤍
  /13 år
 • Att skriva ner och faktiskt försöka reflektera över vilken tanke, känsla eller händelse som är grunden till ångesten. Det tar inte bort känslan men det gör det lite lättare
  /17 år
 • Kompisar, kolla på film, göra nåt jag gillar.
 • Jo det jag gör som jag försöker hålla mej bort från tårarna är väl typ att jag lyssnar på musik eller så sätter jag mej och pratar med min mamma typ vanligt. Då brukar det hjälpa jättemycket så de brukar jag göra. Men om jag inte har något runt mej så vet jag inte men jag brukar ta de lugnt ibland.
  /Sanna
 • Det som har hjälpt mig allra mest är att lyssna på musik och dansa, dansen har alltid varit ett sätt för mig att glömma det som ger mig ångest. Jag kollar även på youtubers som är öppna och pratar om ångest.
  /Tjej-E
 • Att vara med mina djur.
 • Säger till min mamma att jag har ångest.
  /Ella
 • Jag har skurit mig själv när ångesten tagit över men jag försöker ständigt övervinna den känslan (var för typ en vecka sedan 3 månader clean från sh! Så det går att ta sig igenom!) och nu får jag bara fortsätta kämpa! När jag får ångest (GAD) så älskar jag att dansa till musik, då kan ingen döma dig och du får känna dig fri. Känns skönt när musiken dränker tankarna som ständigt skriker inom mig. Ibland pysslar jag i mitt rum. Min favvoaktivitet är att kolla på serier/film ibland kollar jag om något jag gillar eller fortsätter på något jag håller på att se.

  Nästa sak kan kännas omöjlig till en början, (eller typ varje dag) är att gå upp på morgonen och göra dig iordning utan att känna efter dina känslor. Jag har grov skolångest så jag vet att gå upp på en vardag kan kännas jävligt tufft! Men det känns oftast lättare att gå till skolan när man är helt redo. Så gör iordning allt kvällen innan.

  Tänk på andningen och gör något som du gillar. Ät något som du tycker om. Gråt om det behövs! Ångesten kommer att avta efter en stund, kanske kommer den tillbaka men då ska du veta att du är inte ensam! Jag är här och jag vet hur det är och när ångesten är där känns det förjävligt men du och jag har tagit oss igenom det förut nu gör vi det tillsammans! Jag finns här - du ska veta att du är älskad!! Även när det känns som att ingen gör det så gör jag det! Älskar dig 💞💕🥰
  /14-årig tjej med grov skolångest
 • Rörelse, att vara social och att ha ordning i vardagen.
  /Sctinus

Mer på UMO

Nedstämdhet och ångest

Innehåll om nedstämdhet och ångest.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här finns listor med ställen du som ger stöd på telefon, chatt och mejl.

Artikel

Film: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Vet du varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig?

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Stress

Innehåll om stress.

Till toppen av sidan