Panik - lämna sidan!
Nedstämdhet och ångest

Vad tycker du hjälper mot ångest?

Vad som hjälper mot ångest kan vara olika för olika personer. Här kan du tipsa andra om vad som brukar funka för dig. Du kan också läsa eller se en film med andras tips.

Se en film med andras tips här:

I den här filmen berättar några unga vad som brukar hjälpa dem när de har ångest.

Läs andras tips här:

 • Att vara med mina djur.
 • Säger till min mamma att jag har ångest.
  /Ella
 • Jag har skurit mig själv när ångesten tagit över men jag försöker ständigt övervinna den känslan (var för typ en vecka sedan 3 månader clean från sh! Så det går att ta sig igenom!) och nu får jag bara fortsätta kämpa! När jag får ångest (GAD) så älskar jag att dansa till musik, då kan ingen döma dig och du får känna dig fri. Känns skönt när musiken dränker tankarna som ständigt skriker inom mig. Ibland pysslar jag i mitt rum. Min favvoaktivitet är att kolla på serier/film ibland kollar jag om något jag gillar eller fortsätter på något jag håller på att se.

  Nästa sak kan kännas omöjlig till en början, (eller typ varje dag) är att gå upp på morgonen och göra dig iordning utan att känna efter dina känslor. Jag har grov skolångest så jag vet att gå upp på en vardag kan kännas jävligt tufft! Men det känns oftast lättare att gå till skolan när man är helt redo. Så gör iordning allt kvällen innan.

  Tänk på andningen och gör något som du gillar. Ät något som du tycker om. Gråt om det behövs! Ångesten kommer att avta efter en stund, kanske kommer den tillbaka men då ska du veta att du är inte ensam! Jag är här och jag vet hur det är och när ångesten är där känns det förjävligt men du och jag har tagit oss igenom det förut nu gör vi det tillsammans! Jag finns här - du ska veta att du är älskad!! Även när det känns som att ingen gör det så gör jag det! Älskar dig 💞💕🥰
  /14-årig tjej med grov skolångest
 • Rörelse, att vara social och att ha ordning i vardagen.
  /Sctinus
 • För mig hjälper musik väldigt mycket eller någonting annat som får tankarna att pausa en liten stund. Ibland kan det kännas så överväldigande när tankarna bara rusar men så fort jag sätter på musiken så blir jag glad. Jag har en spellista med alla mina favvolåtar som jag brukar lyssna på. Jag lyssnar även på musik när jag ska sova för att det är lättare än att lyssna på tankarna i mitt huvud. Musik är verkligen bäst!
  /Musikfantasten
 • Jag brukar gå på en prommenad.
  /Hej
 • Jag och mitt ex brukar smsa ibland
  /Jakob
 • Att måla mandala brukar hjälpa eftersom man förflyttar fokus.
 • Jag har under många år haft problem med ångest och tvångstankar. Jag har även aneroxia. Jag började med självskador för 6 år sedan men har nu varit ett år fri. Det som hjälpte mig ur självskadebeteendet som var mitt sätt att hantera ångest har varit framför allt musik. Jag har alltid haft ett stort intresse inom det. Så nu när ja har ångest så skriver jag ofta låtar om det.

  Jag har även använt mig av "gummibandsmetoden" när man tar ett gummiband runt handledan och spänner det och släpper. Man får nästan samma smärta som vid självskador. Så om du är självskadar PROVA DET. Jag har även skrivit ner allt om ångesten på ett papper och sedan eldat upp det.

  Det hjälper även att PRATA. Man kan prata med vilken vuxen som helst, den man är trygg med. Jag har till exempel hittat otroligt mycket stöd hos min elevassistent i skolan. När jag berättade för henne om ångesten och självskadorna visad hon jätte fint stöd. Hon berättade om sitt liv och det visade sig att även hon skadade sig när hon ar mindre.
   /En tjej med aneroxia, tvångstankar, självskadebeteende, ADHD och ångest
 • Måla 🎨
 • Jag har haft det och har det fortfarande väldigt svårt med ångest och tvångstankar men några saker som verkligen hjälpt mig är det här:

  1. Skriv ner allt. Det behöver inte vara grammatiskt rätt eller rätt formulerat. Skriv ner allt det du känner och tänker. Inget är rätt eller fel.

  2. Gör något som du vet har fått dig och får dig att må bättre. Försök även om du inte har någon ork eller motivation.

  3. Skriv ner saker som får dig att må bra. Eller säg de rakt ut för dig själv.

  4. Andas långsamt och tänk på andningen. Min psykolog sa att man kan kolla på ett fyrkantigt föremål och räkna till 4 när man kollar på en kant till den andra. 

  5. Låt ångesten komma även om den är SÅ obehaglig. Säg att det inte är farligt och att det kommer att bli bättre. Låt tankarna och rösten komma. Ångesten blir mildare och tankarna blir färre. Du klarar det!
  /Allt kommer bli okej tillslut❤️
 • Jag tycker det hjälper att ringa min mamma och prata om roliga grejer. Eller att göra  en övning där man spänner en kroppsdel i taget. Först fötterna, sen vaderna, låren, magen, rumpan, händerna, armarna, axlarna och till sist ansiktet.
  /elise
 • Det kanske inte hjälper mot ”vanlig” ångest. Men jag brukar göra det för att hantera tvångstankar och inte utföra vad de säger till mig… då rabblar jag alfabetet baklänges för att distrahera mig. öäåzyxwvut…
  /Bra partytrick med ;)
 • Att gå ut springa så fort jag kan och gråta. Eller spela innebandy.
  /gråter mig till sömns
 • Promenad, simning, läsa. Haft ångest ett tag. Tuff period. Men så bara försvann den lika fort som den kom. Njuter varje sekund att vara fri från den. Det är en tuff slitig upplevelse. Jag städade, lagade mat. Umgicks med vänner o pratade öppet. Hoppas ni kommer ut den.
  /Lena
 • jag gillar att kolla på saker som jag gjorde när jag va mindre o få tillbaka alla minnen, då tänker jag på nått annat.
  /ångest e hemskt
 • Social kontakt
  /Lisa
 • Jag vet aldrig vad jag ska göra men det brukar hjälpa att skriva ner allt som känns jobbigt.
  /Tjej som är på sitt lägsta mående
 • Något som hjälper mig är att skriva i min så kallad ”dagbok” som har kodlås, kan skriva vad som helst utan att någon kan se vad jag skrivit så man får ut det privat men ändå så får man ut det på något sätt! Svårt förklara… Men något mer som hjälper mig är att rita.
  /Tjej me grov ångest
 • När man får ångest kan man andas djupt, ringa en vän eller familjemedlem som lyssnar eller sysselsätta dig genom tex måla, skriva ner dina känslor, lyssna på musik eller podd. Promenad brukar också vara skönt!
  /15årig tjej :)
 • Jag brukar använda en app som heter Safe Place, där jag kan göra andningsövningar. <3 Jag brukar också försöka byta fokus, då jag ritar, lyssnar på bok. Det är viktigt att våga prata om det.
  /Du är fin <3
 • Prata med en vän eller pojkvän/flickvän, lyssna på en bra musik och släpp ut alla tankar. Gör inget om du gråter, skriv gärna ner dina känslor det kan hjälpa.
  /Julia
 • När jag känner att jag får panikångest brukar jag ringa tillexempel mamma eller en vän. Liksom göra något som distraherar oron och känslan som kommer.
  /Wilma
 • Krama nån jag känner mig trygg med, hålla i handen, frisk luft, gråta ut ångesten så länge jag behöver och antidepressiva.
  /Love<3
 • Gråt ut det du behöver inte hålla det undan men sen måste du göra något som du gillar och gör dig glad som kolla på en serie eller lyssna på musik
  /Gråter sig till sömns
 • att ta djupa andetag och städa sitt rum.
  /nadia
 • Meditation!! Finns jättebra på Youtube🤍
  /🤍
 • att kolla på en serie elr film som du gillar
  /snygg
 • Röra på sig o sova tillräckligt mycket.
  /samiel
 • Fotboll. Fotboll betyder allt för mig och varenda gång jag känner mig nedstämd eller har ångest då spelar jag fotboll. Ni kanske har någon sport eller något som ni älskar? För jag älskar verkligen fotboll, mitt lag och mina fantastiska tränare. Då tänker jag på något annat och blir helt lugn. Jag älskar känslan när man vinner en match och verkligen har  kämpat, när man sprungit så mycket att man knappt kan gå, det är verkligen den bästa känslan som finns.
  /Chelsea och Sverige i mitt ❤
 • - planera
  - lyssna på musik
  - prata/skriv av sig
  - sjunga/dansa/promenera/träna
  - ligga på asfalten när det regnar
  - skölja handledare
  - dricka vatten
  - unna dig något (något du gillar)
  /A
 • Promenad eller vissa andningsövningar.
  /AH
 • Jag tycker om att läsa i en bok eller på nån random sida på min mobil. Det får mig att tänka på annat.
  /Tintin
 • Jag tycker att det hjälper att gå och lägga sig och blunda och tänka på något annat.
  /Hedda
 • En stor kram, trygghet och lugn
  /Filippa
  te

Mer på UMO

Nedstämdhet och ångest

Innehåll om nedstämdhet och ångest.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här finns listor med ställen du som ger stöd på telefon, chatt och mejl.

Artikel

Film: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Vet du varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig?

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Stress

Innehåll om stress.

Till toppen av sidan