Panik - lämna sidan!
Nedstämdhet och ångest

UMO frågar: Vad tycker du hjälper mot ångest?

Vad som hjälper mot ångest kan vara olika för olika personer. Här kan du tipsa andra om vad som brukar funka för dig. Du kan också läsa andras tips, eller se en film med andras tips.

Se en film med andras tips här:

I den här filmen berättar några unga vad som brukar hjälpa dem när de har ångest.

Läs andras tips här:

 • Jag har under många år haft problem med ångest och tvångstankar. Jag har även aneroxia. Jag började med självskador för 6 år sedan men har nu varigt ett år fri. Det som hjälpte mig ur självskadebeteendet som var mitt sätt att hantera ångest har varit framför allt musik. Jag har alltid haft ett stort intresse inom det. Så nu när ja har ångest så skriver jag ofta låtar om det. Jag har även använt mig av "gummibands metoden" när man tar ett gummiband runt handledan och spänner det och släpper. Man får nästan samma smärta som vid självskador. Så om du är självskadar PROVA DET. Jag har även skrivit ner allt om ångesten på ett papper och sedan eldat upp det. Det hjälper även att PRATA. Man kan prata med vilken vuxen som helst, den man är trygg med. Jag har till exempel hittat otroligt mycket stöd hos min elevassistent i skolan. När jag berättade för henne om ångesten och självskadorna visad hon jätte fint stöd. Hon berättade om sitt liv och det visade sig att även hon skadade sig när hon ar mindre. Och att hon hade aneroxia. Jag visste att hon hade och har mycket problem med ångest och äter ångestdämpande mediciner. Men inte det andra. Jag tror det var anledningen till att jag berättade. Och nu vet jag att hon verkligen förstår mina tanker med mat, självskador och tvångstankar. Hennes dotter har OCD vilket jag visste. Så jag visste att hon var insatt i det med tvångstanker. Hon har verkligen visat SÅÅÅÅ fint stöd. Jag är nu otroligt glad att jag berättade för henne. SÅ PRATA MED NÅGON VUXEN OM DET. Tack för att du läste hoppas det hjälper lite.
   /En tjej med aneroxia, tvångstankar, självskadebeteende, ADHD och ångest
 • Måla 🎨
 • Jag har haft det och har det fortfarande väldigt svårt med ångest och tvångstankar men några saker som verkligen hjälpt mig är det här:
  1. Skriv ner allt. Det behöver inte vara grammatiskt rätt eller rätt formulerat. Skriv ner allt det du känner och tänker. Inget är rätt eller fel.
  2. Gör något som du vet har fått dig och får dig att må bättre. Försök även om du inte har någon ork eller motivation.
  3. Skriv ner saker som får dig att må bra. Eller säg de rakt ut för dig själv.
  4. Andas långsamt och tänk på andningen. Min psykolog sa att man kan kolla på ett fyrkantigt föremål och räkna till 4 när man kollar på en kant till den andra. 
  5. Låt ångesten komma även om den är SÅ obehaglig. Säg att det inte är farligt och att det kommer att bli bättre. Låt tankarna och rösten komma. Ångesten blir mildare och tankarna blir färre. Du klarar det!
  /Allt kommer bli okej tillslut❤️
 • Jag tycker det hjälper att ringa min mamma och prata om roliga grejer. Eller att göra  en övning där man spänner en kroppsdel i taget. Först fötterna, sen vaderna, låren, magen, rumpan, händerna, armarna, axlarna och till sist ansiktet.
  /elise
 • Det kanske inte hjälper mot ”vanlig” ångest. Men jag brukar göra det för att hantera tvångstankar och inte utföra vad de säger till mig… då rabblar jag alfabetet baklänges för att distrahera mig. öäåzyxwvut…
  /Bra partytrick med ;)
 • Att gå ut springa så fort jag kan och gråta. Eller spela innebandy.
  /gråter mig till sömns
 • Promenad Simmning läsa. Haft ångest ett tag. Tuff period. Men så bara försvann den lika fort som den kom. Njuter varje sekund att vara fri från den.Det är en tuff slitig upplevelse. Jag städade lagade mat. Umgicks med vänner o pratade öppet. Hoppas ni kommer ut den.
  /Lena
 • jag gillar att kolla på saker som jag gjorde när jag va mindre o få tillbaka alla minnen, då tänker jag på nått annat.
  /ångest e hemskt
 • Social kontakt
  /Lisa
 • Jag vet aldrig vad jag ska göra men det brukar hjälpa att skriva ner allt som känns jobbigt.
  /Tjej som är på sitt lägsta mående
 • Något som hjälper mig är att skriva i min så kallad ”dagbok” som har kodlås, kan skriva vad som helst utan att någon kan se vad jag skrivit så man får ut det privat men ändå så får man ut det på något sätt! Svårt förklara… Men något mer som hjälper mig är att rita.
  /Tjej me grov ångest
 • När man får ångest kan man andas djupt, ringa en vän eller familjemedlem som lyssnar eller sysselsätta dig genom tex måla, skriva ner dina känslor, lyssna på musik eller podd. Promenad brukar också vara skönt!
  /15årig tjej :)
 • Jag brukar använda en app som heter Safe Place, där jag kan göra andningsövningar. <3 Jag brukar också försöka byta fokus, då jag ritar, lyssnar på bok. Det är viktigt att våga prata om det.
  /Du är fin <3
 • Prata med en vän eller pojkvän/flickvän, lyssna på en bra musik och släpp ut alla tankar. Gör inget om du gråter, skriv gärna ner dina känslor det kan hjälpa.
  /Julia
 • När jag känner att jag får panikångest brukar jag ringa tillexempel mamma eller en vän. Liksom göra något som distraherar oron och känslan som kommer.
  /Wilma
 • Krama nån jag känner mig trygg med, hålla i handen, frisk luft, gråta ut ångesten så länge jag behöver och antidepressiva.
  /Love<3
 • Planering prioritering
  /fatima
 • Gråt ut det du behöver inte hålla det undan men sen måste du göra något som du gillar och gör dig glad som kolla på en serie eller lyssna på musik
  /Gråter sig till sömns
 • att ta djupa andetag och städa sitt rum.
  /nadia
 • Meditation!! Finns jättebra på Youtube🤍
  /🤍
 • att kolla på en serie elr film som du gillar
  /snygg
 • Röra på sig o sova tillräckligt mycket.
  /samiel
 • Fotboll. Fotboll betyder allt för mig och varenda gång jag känner mig nedstämd eller har ångest då spelar jag fotboll. Ni kanske har någon sport eller något som ni älskar? För jag älskar verkligen fotboll, mitt lag och mina fantastiska tränare. Då tänker jag på något annat och blir helt lugn. Jag älskar känslan när man vinner en match och verkligen har  kämpat, när man sprungit så mycket att man knappt kan gå, det är verkligen den bästa känslan som finns.
  /Chelsea och Sverige i mitt ❤
 • - planera
  - lyssna på musik
  - prata/skriv av sig
  - sjunga/dansa/promenera/träna
  - ligga på asfalten när det regnar
  - skölja handledare
  - dricka vatten
  - unna dig något (något du gillar)
  /A
 • Promenad eller vissa andningsövningar.
  /AH
 • Jag tycker om att läsa i en bok eller på nån random sida på min mobil. Det får mig att tänka på annat.
  /Tintin
 • Jag tycker att det hjälper att gå och lägga sig och blunda och tänka på något annat.
  /Hedda
 • En stor kram, trygghet och lugn
  /Filippa
 • Jag tycker att det hjälper att dricka äpplejuice. Det funkar även bra att ta reda på fakta, t.ex vad ett yrke innebär, eller att astronauter är utbildade. Att en panikattack går alltid över.
  /Elise
 • Nu har jag inte så mycket ångest, men jag är stresskänslig och har mått väldigt dåligt och haft väldigt mycket ångest. Men det jag brukar tycka hjälper mig är att få prata med någon som jag är trygg med och litar på (svårt med tillit) som tröstar mig och peppar mig upp. Hjälper mig med att avleda ångesten med ångestlekar. Femleken och fönstret. Andas i en fyrkant (fönstret) andas in så lungorna blir fulla, håll 4 sek. Sen tömma lungorna helt och hålla 4 sek. Om och om igen. Femleken: Man ska t ex hitta 5 runda saker i ett rum eller där man är. Då avleder man ångesten och vinner över den ytterligare en gång. Lycka till. Jag vet hur det känns att ha ångest och panikattacker.
  /14 årig tjej som gått bredvid helvete

Mer på UMO

Nedstämdhet och ångest

Här hittar du innehåll om nedstämdhet och ångest.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här hittar du listor med ställen du kan ringa, mejla eller chatta med. Du kan kontakta dem om du har frågor, vill få stöd eller bara behöver få prata med någon.

ArtikelFilm: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Här kan du se en film om varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig.

Att ta hjälp

Har du något du funderar på eller är orolig över och behöver hjälp med? Det kan till exempel vara något med kroppen, något hemma eller i skolan. Då kan du få hjälp från någon som är van att hjälpa till med såna grejer.

Stress

Här hittar du innehåll om stress.

Till toppen av sidan