Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur ska jag orka med min klimatångest?

Fråga

Jag är en kille på 15 år som inte kan sluta tänka på klimatförändringarna.

Det är som att det har tagit över min hjärna. På nätterna ligger jag vaken med massa jobbiga tankar som snurrar runt i huvudet.

Jag oroar mig för att jag inte har någon framtid och att vuxna inte bryr sig. Vad ska jag göra?

Svar

Du är inte ensam om att vara orolig för klimatet och framtiden. Det är många som känner som du, både unga och vuxna. Det är en naturlig reaktion på en viktig fråga.

Det är också vanligt att orostankar blir starkare och börjar snurra på kvällarna när man ska sova och det inte finns en massa annat som kräver ens uppmärksamhet.

Pröva att använda din oro som en styrka som ger dig kraft att engagera dig. Det är inte för sent att påverka klimatet och framtiden. Det är många, både unga och vuxna, som engagerar sig i klimatfrågor på olika sätt. Även om det är vuxnas ansvar kan du också vara med och påverka och göra skillnad.

Nedanför ger jag några förslag på sånt du kan pröva för att må bättre.

Tips på hur du kan hantera oro och sömnproblem:

  • Ta en paus från jobbiga tankar och dåliga nyheter ibland. Hjärnan behöver få vila från oro då och då. Skriv ned det som oroar dig. Det kan vara ett sätt att få det ur tankarna en stund.
  • Gör något som känns lugnande eller som du gillar att göra innan du ska sova. Testa att lyssna på en podd, se en serie, läsa en bok, lyssna på musik eller göra en avslappningsövning.
  • Rör på dig. Det minskar oro och gör att du sover bättre.
  • Prata med någon om hur du mår. Till exempel en kompis, en förälder eller någon vuxen i skolan. Vill du prata med någon utan att berätta vem du är? Då kan du kontakta Bris eller något av de andra ställena på den här listan: Stöd om du mår dåligt. Du kan chatta och ringa anonymt med de flesta på listan.
  • Ta hjälp om du ofta har svårt att sova eller fortsätter att må dåligt av oron. Du kan till exempel prata med någon inom elevhälsan om du går i skolan eller någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Det finns hjälp att få och det är viktigt att du får stöd om du har det jobbigt.

Tips på hur du kan engagera dig:

  • Prata med andra i din närhet. Kanske är det fler som känner som du och vill vara med och försöka påverka.
  • Engagera dig tillsammans med andra. Till exempel andra elever i skolan eller personer i föreningar eller organisationer som jobbar med klimatfrågan. Eller starta en egen förening.
  • Berätta vad du tycker och tänker för dem som bestämmer i miljöfrågor. Det kan till exempel vara vuxna i skolan eller politiker.
  • Uppmärksamma frågan på olika sätt. Till exempel i sociala medier, i diskussioner med andra eller genom att ordna en demonstration.
  • Lär dig mer om klimatförändringar och hur du kan bidra till en bra framtid.

Samtidigt som du engagerar dig är det viktigt att du tar hand om din hälsa och pausar från jobbiga tankar ibland. Det finns mycket du kan göra själv för att må bättre, men du kan också få bra hjälp om oron blir för stark.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Till toppen av sidan