Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Mina diagnoser räddade mitt liv

Jag spenderade en stor del av min barndom orolig, ledsen och isolerad. Varken mina föräldrar eller lärare fattade vad som var fel på mig. Jag var klipskt och presterade väl, men hade så mycket ångest att jag hade svårt att ta mig igenom lågstadiet. I 4an blev jag deprimerad för första gången. Skolan blev extremt jobbig och mina klasskompisar var vana vid att se mig gråta ensam. Jag förstod inte varför jag mådde så dåligt. Jag utvecklade självmordstankar som 9-åring, och ingen fanns där för att hjälpa mig.

Jag var inte förstörd, jag var annorlunda

Jag var 11 år gammal när jag fick min ADHD diagnos. 11-årig flicka, mellan-svår kombinerad ADHD stod det på papperna. Jag bröt ihop. Äntligen förstod jag att jag inte var ensam; jag var inte förstörd, jag var annorlunda. Men jag hade alltid tanken att något mer var fel. Det var någonting med mig som kändes annorlunda, och som känts annorlunda sedan jag var liten.

Duktiga tjejer går ofta odiagnostiserade

I 8an, 14 år gammal, så fick jag reda på vad det är. Jag har autism. Högfungerande tonårstjej med autism level 1 & ADHD. Det jag vill berätta för världen är att min autismdiagnos räddade mig. Duktiga tjejer går ofta odiagnostiserade, men snälla sök hjälp om du tror att det behövs. Det räddar liv.

/ADHD-tjejen

Mer på UMO

Egna berättelser

Hur jag lärde mig omfamna mina ärr som en del av mig själv

Det finns dagar när jag känner mig som ett trasigt skal av den flicka jag en gång var. Jag har överlevt det ofattbara, och jag har lärt mig att omfamna mina ärr som en del av mig själv.

Svara varandra

Nån mer tjej med adhd?

Nån tjej med adhd? Vad är era vanligaste ”symtom”? Och hur klarar ni av skolan?

Tips/inlägg från unga

Vad gör du åt oro för klimatet?

Är du orolig för klimatet? Vad gör du för att hantera det? Ge dina bästa tips!

Svara varandra

Jag är rädd för krig - är det fler som känner samma?

Jag gick in på TikTok idag och fick upp flera videor om att det kan bli krig i Sverige. Detta gör mig orolig och lite rädd över vad som ska hända.

Svara varandra

Min förälder är allvarligt sjuk - ge mig hopp!

Just nu känns allt jobbigt och jag känner mig aldrig helt glad. Jag skulle verkligen behöva höra av andra som varit med om samma sak och att det har slutat bra för dem.

Artikel

Stötta någon som mår dåligt

Du behöver inte vara expert för att stötta någon som mår dåligt. Du kan vara ett stöd bara genom att finnas där. Att lyssna, prata, hitta på saker eller bara vara tillsammans kan kännas hjälpsamt för den som mår dåligt.

Svara varandra

Hur kontaktar jag skolkuratorn?

Det känns konstigt och nästan lite pinsamt att skriva till skolkuratorn för att jag har typ aldrig pratat med någon om mina problem förut.

Svara varandra

Orolig inför döden, vad tror ni händer?

På senaste har jag tänkt mycket på vad som händer efter döden och får riktig panik på när jag tänker att allt kanske bara försvinner. Har aldrig vågat varken prata eller skriva om det.

Svara varandra

Hur tog ni er ur dåligt mående?

Har ni varit deprimerade och hur tog ni er ur det? Hur berättade ni för era kompisar?

Till toppen av sidan