Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur slutar jag att tänka på porrscenen som äcklar mig?

Fråga

För flera år sen såg jag porr där en kvinna hade sex med en hund. Jag tror inte att jag tände på det så mycket då, inte vad jag kommer ihåg i alla fall.

Nu, många år senare har jag fått det på hjärnan även fast jag inte tänkt på det tidigare. Kan inte förstå att jag har tittat på det. Jag äcklas av det, förstår inte att det förekommer överhuvudtaget, tycker att det är vidrigt!

Tankar som "tände jag på det?" kommer upp. Jag vill inte ha något med det där att göra, kan inte tänka mig något som är mer fel.

Rätt löjligt kanske, men vill och bara måste få bort det ur huvudet. Är jag konstig?

Svar

Det du skriver är inte alls löjligt och du är inte ett dugg konstig. Den här typen av tankar kan komma ibland, speciellt om du är en person som brukar oroa dig för saker. Det är vanligt att tänka på saker man egentligen inte vill tänka på.

Alla har sexuella tankar, fantasier och inre bilder. Dina tankar behöver inte ha att göra med vad du egentligen vill göra eller tänder på sexuellt. De är bara som ett slags bakgrundsbrus i hjärnan. Du kan fantisera om vad som helst och hur som helst.

Såna här tankar brukar inte stanna kvar särskilt länge eller påverka en så mycket om man inte är rädd för dem. Men om man blir rädd för tankarna blir man ofta mer fixerad vid dem. Det är också lättare att bli fixerad vid tankarna om man är en person som lätt blir orolig.

Andra saker som kan påverka är hur du mår och har det just nu. Man kan bli mer rädd om man är i en otrygg situation eller känner sig nedstämd. Kan det vara så för dig att du är mer orolig eller tyngd just nu?

Du skriver att du vill få bort tankarna på sexscenen ur huvudet. Jag förstår att du vill det, men du behöver egentligen tänka precis tvärtom. Ju mer du försöker få bort sexscenen ur huvudet desto längre kommer den att stanna kvar.

Gör så här:

  • Försök att acceptera tankarna på sexscenen.
  • Försök att vara nyfiken på sexscenen och tankarna du har om den.
  • Låt tankarna på sexscenen komma och tillåt dig att känna alla sorts känslor, alltså även positiva känslor som sexuell upphetsning. När du gör det kommer tankarna på sexscenen inte kännas lika farlig och tankarna kommer att komma mer sällan.
  • Tänk att du inte behöver ha dåligt samvete över dina tankar, inre bilder och fantasier. Du kan inte styra över dem. Alla har dem. De är bara ett tecken på hjärnans fantastiska förmåga att föreställa sig saker.

Sök hjälp på en ungdomsmottagning om du tycker att det blir för svårt att acceptera dina tankar själv. Du kan också få hjälp på bup om du är under 18 år eller en vuxenpsykiatrisk mottagning om du är över 18 år. Där kan de ge dig behandling för den här typen av oro.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Till toppen av sidan