Fråga

Jag kan inte sluta tänka på sexscenen som äcklar mig

Fråga

För flera år sen såg jag en sexscen med en kvinna som hade sex med en hund. Tror inte att jag tände på det så mycket då, inte vad jag kommer ihåg i alla fall.

Nu, många år senare har jag fått det på hjärnan även fast jag inte tänkt på det tidigare. Kan inte förstå att jag har tittat på det. Jag äcklas av det, förstår inte att det förekommer överhuvudtaget, tycker det är vidrigt!

Tankar som "tände jag på det?" kommer upp. Jag vill inte ha något med det där att göra, kan inte tänka mig något som är mer fel.

Rätt löjligt kanske, men vill och bara måste få bort det ur huvudet. Är jag konstig?

Svar

Det du skriver är inte alls löjligt och du är inte alls konstig. Den här typen av tankar kan uppstå ibland, speciellt om du är en person som brukar oroa dig för saker. Det är vanligt att störande bilder och tankar dröjer sig kvar fast man inte vill det.

Det som händer är att man vid något tillfälle börjar tänka på något som känns obehagligt. Man vill då få bort tanken ur huvudet och blir rädd för att tanken ska komma tillbaka. Att man blir rädd för sina egna tankar och fantasier gör att tankarna och fantasierna kommer oftare och dröjer sig kvar längre.

Hos alla finns sexuella fantasier och inre bilder. De behöver inte spegla vad du egentligen vill göra eller egentligen tänder på, utan de är bara ett slags bakgrundsbrus i hjärnan. Du kan fantisera om vad som helst och hur som helst.

De inre bilderna och fantasierna brukar inte stanna kvar särskilt länge eller påverka en så mycket om man inte är rädd för dem. Men om du blir rädd för de inre bilderna så blir ofta du mer fixerad vid dem och blir mer orolig.

Det är lättare att fästa sig vid såna här fantasier om du är lite orolig av dig.

En annan sak som kan påverka är hur din livssituation ser ut. Om du är i en otrygg situation eller om du känner dig nedstämd kan du bli mer rädd för det där bakgrundsbruset i hjärnan. Kan det vara så för dig att du just nu befinner dig i en situation i livet där du är mer orolig eller tyngd?

Du skriver att du vill få bort minnesbilden ur huvudet. Jag förstår att du vill det, men du behöver egentligen tänka precis tvärtom. Så länge du försöker få bort bilden blir den mer laddad och dröjer sig kvar. Du behöver istället acceptera bilden:

  • Låt tankarna på sexscenen komma, låt alla känslor kring den få finnas, alltså även positiva känslor som sexuell upphetsning. När du gör det tappar minnesbilden sin laddning. Den känns inte längre farlig. När den inte längre känns farlig så kommer du snart att fästa mindre uppmärksamhet vid den.
  • Du behöver alltså "ladda ur" minnet av den där sexscenen. Försök att se på minnet med nyfikenhet. Du behöver inte ha dåligt samvete över dina inre bilder och fantasier. Du kan inte styra över dem. Alla har dem. De är bara ett tecken på hjärnans kreativitet och fantastiska förmåga att föreställa sig saker.

Sök hjälp på en ungdomsmottagning eller på öppenvårdspsykiatrin där du bor om du tycker att det blir för svårt att öva dig att acceptera dina tankar själv. Där kan de ge behandling för den här typen av oro.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Till toppen av sidan