Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Mår jag tillräckligt dåligt för att få hjälp?

Linus 19 år och O. 21 år, berättar om hur det var för dem när de mådde dåligt. Du får veta hur de gjorde för att våga prata med någon. De pratar också om varför en del tror att det inte är ett riktigt problem att ha ångest och att må dåligt.

O. chattade med en kompis och berättade att hon mådde dåligt.

– Det visade sig att hon också kände sig väldigt stressad. Det var bra att prata med någon som kände likadant. Och det var skönt att inte träffas utan bara skriva till varandra och prata på telefon.

Linus väntade länge innan han pratade med någon. Men en dag ringde han och beställde tid på en ungdomsmottagning.

– Det var nära att jag la på luren innan dom svarade. Men sen var det skönt att komma dit och prata med någon som inte kände mig sedan tidigare.

Tillsammans med sjuksköterskan Johan ger de tips på hur du kan tänka och var du kan få hjälp om du mår dåligt.

Mer på UMO

UMO-poddenReportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Svara varandraÄr mina problem för små för kuratorn?

Jag har länge haft ganska mycket ångest över saker och övertänker mycket. Mitt självförtroende är inte heller så bra vilket leder till att jag ofta tänker på min kropp.

Tips för att må bättre

Här hittar du tips för att må bättre.

Frågor & svarHur ska jag våga prata med en psykolog?

Jag är så otroligt rädd för att prata med någon. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag kommer antingen bara sitta helt tyst, eller le och låtsas att det blivit nåt missförstånd.

Till toppen av sidan