Panik - lämna sidan!
Nedstämdhet och ångest

UMO frågar: Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

Svar:

 • Ont i magen. Vaknar mitt i natten och mår illa. Hjärnan stängs av när tankarna kommer. Random panikattacker och panikkänslor. Då gråter jag antingen jättemycket eller kan inte gråta alls. Ångesten kommer gärna helt utan anledning. Det skrämmer mig, för då går jag alltid runt och oroar mig för att jag KANSKE kommer få ångest. Hjärtat rusar. Får ofrivilliga skakningar. Lite som att jag fryser, fast jag kan inte få stopp på dem. Jag har aldrig riktigt förstått vad min ångest kommer ifrån, vilket gör saker mycket sämre. Om jag bara hade haft en anledning till ångesten så hade jag kunnat få bättre hjälp. Det blir många sömnlösa nätter för att jag inte kan stänga av min kropp och mina tankar.
  /Tjej, 16 (haft ångest sen 6an. Eller tidigare, har knappt koll längre)
 • Hemskt.. Illamående, ”hjärtklappningar”, tänka att man ska dö, katastroftankar, oroar sig över saker som är små ett exempel: *ett larm från grannen som kommit hem* hjärnan: Nej nu brinner det eller nej nu är det inbrott. Även ont i huvudet och magen, svårt att andas ”Är jag sjuk? Nej jag vill inte bli sjuk” (börjar inbilla sig saker) .. m.m
  /Tjej (hade ångest i ca 6 år från 6-12 år)
 • Känns som att det är det sämsta livet man kan ha, allt dåligt kommer upp på samma gång. Man vill fly från alla tankar bara. Stor klump i magen, panik, vill bara gör nått som får det att sluta. 
  /Mb
 • Klump i magen, gråter, vill bara få bort alla tankar, panik.
  /Hej
 • Tryck över bröstet, svårt att andas, hjärtklappning, som att man blir typ frusen och kan inte alltid röra mig på samma sätt som när jag inte har ångest, skakar mycket och fryser
  /.
 • Får tryck över bröstet, mår illa, börjar skaka, får panik
  /tjej 15 år
 • När det är dags att gå och lägga mig får jag ångest. Jag vet liksom om att jag kommer ligga där och tänka på jobbiga saker i det förflutna. Det senaste 1½ året har det varit knutet till folk runt mig i skolan. Jag tänker på vad jag kunde sagt och gjort. Jag känner hur jag andas snabbare och det känns som att jag har en klump i halsen, oftast börjar jag gråta.

  Jag gråter över hur jobbigt jag tycker det är att älta, hur jag så gärna vill sova, att timmarna tills jag ska vakna blir färre och jag gråter över att min hjärna nästan bestämt sig för att inte gå till skolan imorgon.

  Fan att det skulle bli såhär. Jag har då också ångest för att jag ska cykla till skolan imorgon. Jag älskar att cykla till skolan, speciellt på sommarmornar. Men det gör ont när jag vet att det finns en chans att några står där vid ingången till skolparken och bara väntar på att skrika dumma saker efter mig, när jag cyklar förbi.

  Det är något i mig, på en sommarmorgon när jag cyklar till skolan, som gör att när jag ser solen gå upp och lysa över naturen, vilja svänga åt höger istället för till vänster mot skolan, jag vill cykla mot solen och bara fortsätta bort, till min drömvärld, där allt är bra.
  //MJ
 • Jag kan börja bli stressad när som helst jag får en hemska känsla och mitt hjärta börjar bulta. Det kan hända närsomhelst, när jag kollar på tv, äter eller bara pratar med någon. Jag får panik när det händer i skolan det känns som jag ska börja gråta men har ingen att prata om det med.
  /Linnéa
 • Oftas får jag ångest utan jag vet anledningen men även inför nått prov, när jag övertänker eller vad andra kommer tycka om jag t.ex har på mig en viss tröja. Ångest kommer mest i skolan. När jag har ångest övertänker jag mycket och då blir det bara värre. Vissa veckor är värre än andra.
  /AH
 • Jag blir stressad, måste ta på min mage eller trycka hårt bakom mina öron. Det känns som att jag kvävs, jag skakar och blir rädd. Detta sker ofta när jag äter eller har mycket slem i halsen. Jag har problem med min hals och får medicin för det, alltså min hals. Finns en tragisk och lång historia bakom det som jag inte orkar dra nu.
  /Flicka
 • Jag är extremt rädd för spyor . Så fort någon verkar visa illamående så fryser hela min kropp, hjärtat börjar bulta hårt och jag känner panik i hela kroppen. Jag kan också få ångest av döden. Då händer ungefär samma sak.

  Jag brukar också börja tänka på saker som jag har gjort i det förflutna och tänker att det är mitt fel, varför gjorde jag så, är jag konstig osv. Och ifall jag ska börja lära känna en ny person börjar jag oroa mig för att jag är efterhängsen, gör fel saker osv. Jag vet inte om detta är ångest men det hjälper att prata med någon och musik/ljudbok.
  /Anonym tjej
 • Jag är extremt rädd för bakterier och när jag känner mig smutsig får jag en ångest liknande känsla, mitt hjärta slår hårt och snabbt och det är ett obehag i kroppen. Känns typ pirrigt fast på ett ont/obehagligt sätt. Vet inte vad jag ska göra åt de här men så upplever jag, eller vad jag tror är ångest.
  /Tjej, 13 år
 • Jag får ofta ångest över framtiden och mig själv. Oftast på kvällen också. Jag blir liksom obekväm och börjar ibland gråta, och sen är det omöjligt att tänka på annat. Det hjälper lite att prata med familj och vänner, då känner jag mig mindre ensam.
  /Lily
 • Jag känner ett tryck över bröstet. Det känns nästan som om man är nervös och orolig samtidigt. Jag får också svårt att andas och hjärtat börjar bulta.
  /Anonym
 • Stressad, panik, skakar, andas djupt, som om någon lägger en skit tung vikt på mig, bara gör saker med fingrarna som jag inte kan styra över bara för att göra något. Handsvett, svårt att sitta still, svårt att andas, vill bara bott från vart jag än är så fort som möjligt, torr i munnen och biter mig i kinderna
  /Alldeles för ung för den hör skiten
 • Får ont i huvudet i dagar, kan inte tänka klart och tror jag har problem med andra saker i kroppen fastän jag inte har det.
  /Ralle
 • Plötslig panik som säger att jag måste fly. Ont i magen, blir trött, svårt att sova och övertänker som in i helvete!
  /För ung
 • När jag har ångest vill jag bara gömma mig under en sten och gråta. Jag kan inte sitta still och måste göra något med händerna. Jag kan inte andas normalt och jag skakar, mina händer och fötter domnar och jag känner mig yr. Min mun blir också torr och jag blir väldigt nedstämd och tyst.
 • Jag tror att det är en stark oro som är lite mer komplicerad. Jag brukar ha det i perioder och i vissa stunder känns det inte som jag är verklig. Jag brukar bita på naglarna och bita på insidan av kinderna (inne i munnen) omedvetet för att lindra det (tror jag).

  När jag ska prata framför klassen har jag fått panikångest då jag känner mig varm i pannan, torr i munnen och yr. Det blir samma sak när jag tar blodprov.
  /Puff
 • För mig så är ångest en konstant oro. Känns som att det nästan alltid finns nått att oroa dig för, ibland vet jag inte ens själv vad jag är orolig över. Men det brukar byggas upp tills att jag (med jämna mellanrum) får en ångestattack. När det väl händer börjar jag ofta hyperventilera och gråta hysteriskt, ibland kan jag knappt prata. Det är jobbigt då det känns som att min hjärna aldrig får en paus.
  /Amanda
 • Känslan om att du blir konstant kritiserad och kan inte göra något rätt. Att vad du än gör så kommer det att bli fel och att du har gjort saker som har förstört din relation med andra. Du tänker för mycket och tänker att allt är ditt fel och att du ska försöka hårdare men kritiserar själva tanken om att försöka hårdare då du kan misslyckas igen.
  /Tendra
 • En hemskt känsla som slår till från ingenstans men ibland byggs upp. Hjärtat slår i 190, jag kan knappt andas, det känns som att jag ska svälja klumpen i min hals. Vissa muskler kan komma och domna till, det är fruktansvärt obehagligt på senaste i mun/hals. När det är som värst försöker jag rannsaka mig själv och tänka att smärtan går över snart. Att tänka på positiva saker som gör mig glad samt musik hjälper.
  /Alvin
 • Att inte kunna sitta still sen efter ett tag börja gråta
  /Nellie
 • Jag kommer helt plötsligt på något obetydligt jag gjort fel någon gång och mitt hjärta börjar slå snabbt och jag får svårt att andas normalt och vill bara dö.
 • Jag känner mig rädd att jag har fel eller kommer göra fel. Jag tycker bara att allt som är dåligt är på grund av mig. När jag får ångest känns det som en stor klump i halsen och magen. Jag känner också för att gråta.
  /ellen
 • När jag får ångest känns det som en stor klump i halsen och magen. Jag känner också för att gråta. Ångesten gör också så att jag inte kan sova vilket påverkar mitt liv.
  /Tintin
 • Tankarna snurrar, antingen flera stycken så jag inte vet vad jag tänker längre eller några få, riktigt jobbiga negativa. Hjärtat slår hårt och snabbt, mkt tryck över bröstet svårt att andas, ”darrar”, osv riktigt jobbigt. Speciellt i ett klassrum fullt med andra personer.
  /Ronja
 • Tankar börja dyka upp i huvudet. Hela omvärlden försvinner och jag kan inte fokusera på något annat. Jag kan ha haft en hur bra dag som helst men ändå sitta på huk i badrummet och inte kunna andas på kvällen. Jag kan knappt andas och det liksom smärtar och ilar i hjärtat och jag nästan kvävs av den stora klumpen i min hals.
  /Amina
 • Jag får en stark känsla över bröstet som ibland varar i cirka 10 min. Igår hade jag en som varade i 20 och jag blev riktigt rädd. Jag har haft en känsla i bröstet varje dag i flera veckor pågrund av min stress och ångest. Jag vill bara att allt ska vara över. Jag är rädd.
  /Bl
 • Om du frågar mig så är ångest den värsta känslan som finns. För mig så är den vanligaste typen av ångest dödsångest, vilket är någonting som alla, någon gång i livet, kommer att känna. När jag tänker på det så kan jag svettas mycket och ha svårigheter med sömnen.
  /Malte, 16 år

Mer på UMO

Nedstämdhet och ångest

Här hittar du innehåll om nedstämdhet och ångest.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här hittar du listor med ställen du kan ringa, mejla eller chatta med. Du kan kontakta dem om du har frågor, vill få stöd eller bara behöver få prata med någon.

Att ta hjälp

Har du något du funderar på eller är orolig över och behöver hjälp med? Det kan till exempel vara något med kroppen, något hemma eller i skolan. Då kan du få hjälp från någon som är van att hjälpa till med såna grejer.

ArtikelFilm: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Här kan du se en film om varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig.

Stress

Här hittar du innehåll om stress.

Till toppen av sidan