Panik - lämna sidan!

UMO frågar: Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

Svar:

 • Jag vet inte riktigt om ångest är samma för alla, men ångest för mig är att man mår dåligt och att man kanske får panikattacker ibland eller något sånt och att man kan få en klump i magen fast det inte hände något just då och att man t.ex sitter på kvällarna och gråter och bara får upp jobbiga tankar och känslor och sedan typ att man bara har lust att kasta ett glas i marken och känner såna känslor också.
  /Anonym
 • Jag kan känna att mina händer känns overkliga, när jag kollar på dom känns de inte som att det är jag och att jag styr dom, men det gör jag ju. Blir även hypokondrisk och tror jag ska få massa sjukdomar eller ska svimma eller att nåt är fel. Vet att det bara är ångest men ändå så blir jag extremt rädd att jag har rätt, får svårt att andas och mår illa och vill liksom sitta ner mycket för är rädd att svimma om jag står.
  /Anonym som växte upp i trauma
 • Jag vet inte om det är ångest men jag har märkt att jag gråter ofta, blir orolig och vill bara gå lägga mig … jag kan inte ens sätta ord på känslan riktigt men det enda jag vet är att jag inte alls mår bra av det. Ibland kommer det i form av ilskna känslor ibland jag får utbrott!
  /Cryme a river
 • Jag tänker att det finns olika typer av ångest, ingen av dem är bra såklart  .. Jag tycker att ångest är en väldigt stark känsla som alla får någon gång i livet. Det är ingen bekväm känsla och ingen ska behöva ha ångest. Jag har själv ångest väldigt ofta, och det får mig att känna att jag behöver straffas (snälla, straffa inte dig själv, det är bara dåligt och dumt). Att skada sig själv (fysisk och psykist) är en sak som lätt blir en "habit" eller en vana.

  Ångest behöver inte bero på något speciellt, men känslan man får är inte trevlig; man kan t. ex. må dåligt, bli självkritisk osv. Detta vet ni/du säkert redan om du har/har haft ångest. Jag hoppas att alla ni som mår dåligt kommer att må bättre i framtiden och att ni kommer ha personer att vända er till om ni behöver hjälp. ÓwÒ
  /Citrn
 • Jag känner att livet är meningslöst och allting bara suddas bort, ibland tänker jag att det bara hade varit bäst om jag va död …
  /Tessi
 • Jag får bara en klump i magen då o då, från ingenstans. Och det ger mig oro o jag blir ganska nere.
  /alias
 • Att jag aldrig någonsin får träffa min mamma igen och om jag flyttar till pappa förlorar jag förmågan att lita på folk
  /Lilla Anonymen :)
 • Ångest gör det det svårt för mig att andas, ger mig en tyngd på bröstet, får mig att må illa och gör mig nedstämd. När jag har ångest är det svårt att träffa människor jag gillar och göra saker jag vill eller tycker om att göra. 
  /N
 • När jag får ångest så börjar jag alltid gråta å man vet aldrig vad de slutar med…
  /Agnes
 • Ångest för mig är som en vikt som tynger ner en när man försöker nå sit mål och göra sit bästa. Det hindrar änen från att göra vad man vill man, har svårt att välja och mer.
  /May
 • Ganska olika. Men det kan vara allt ifrån obehag i kroppen, svårt att andas, paranoid eller bara less och irriterad på andra människor, allt känns bara fel och irriterande. Men också skakningar, okontrollerad gråt, magsmärtor, yrsel och illamående. En trötthet som är fysisk och psykisk. Att känslorna kommer som en stor tsunamin, kaos och jag känner allt till att inte känna något alls.
  /Zheess
 • Som ett tomrum i hjärtat som fysiskt värker, tryck över bröstet och instängd panik.
  /Ad
 • Ångest för mig är en stark känsla av obehag som ofta grundar sig i stress, rädsla eller oro. Ångesten kan vara långvarig (ofta förväntansångest), eller kortvarigt när negativa tankar eller tankar om framtiden känns övermäktiga/ohanterbara. Sen kan ångest komma plötsligt och oväntat hos mig och då påverkas min kropp fysiskt genom att hjärnkontoret låser sig och själen skriker.

  Ibland kan jag, om jag har mycket i övrigt, även börja gråta. Detta är vad jag kallar en ångestattack. En panikattack är snarlik fast med flera fysiska symptom och jag hinner då inte uppfatta vilka tankar som utlöste panikattacken. I ångestattacker hinner jag uppfatta vad jag oroar mig för. Då panikattackerna kommer så plötsligt och är så obegripliga i stunden så blir jag bara rädd för att jag känner att jag tappar min självkontroll.
  /Maya
 • Jätteont i magen. Kallsvettig. Diare. Kurrningar. Svimningskänsla
  /Alva
 • Ångest för mig är när jag får en känsla att skrika, spy och gråta samtidigt. Min mage bli konstig alltså jag får någon slags konstig känsla som jag inte kan beskriva. Ibland kan det också bli att jag får svårt att andas men ibland vill jag bara skrika och jag blir arg på allt o alla.
  /ED
 • Ångest är ett tryck på bröstet och svårt att andas.
  /CR
 • Jag får skuldkänslor och blir väldigt ledsen och när det väl går över ett tag så krävs det bara ett ord som kopplas till det jag har ångest över och jag börjar gråta och få ångest igen
  /Anonym
 • Andnöd, tappa kontrollen. Känns som jag ska dö, känner mig overklig, som att det är något allvarligt fel på mig. Yrsel, svettningar, hjärtklappning.

  Ont i nacke, bröstryggen. Llåsningar: katastroftankar, rädsla. Rädd för att försvinna från jorden och missa massa som jag önskat hinna med. Kroppsdelar börjar somna, frusen, kall. Det skrämmer mig, att inte lyckas, gör mig ångestfärdig. 
  /Oskar F
 • Asså vne om jag har ångest ... har bara typ ont i magen när jag kommer till skolan. Har inte någon stress över betygen men de kan vara att jag bryr mig mycket vad andra tycker och säger om mig
  /Miskowiec
 • Ångest påverkar mitt liv rätt mycket, speciellt eftersom det drabbar nära och kära. Jag blir väldigt lättretlig och blir sur eller irriterad över småsaker. Sedan blir jag även så mycket känsligare och de negativa tankarna tar över som mest. Brukar oftast sluta med att jag antingen gråter av ilska och irritation eller av ledsamhet som i grund och botten grundar sig i ren ångest. Jag brukar även frysa i samband med att jag börjar gråta och får ett enormt sug efter att vilja skära mig vilket jag gjorde mycket förr, men inte nu längre. Därefter får jag oftast mycket skuldkänslor för att jag kanske blivit irriterad på min pojkvän eller liknande. Detta gör dock i sin tur att jag bara blir mer nergrävd i allt det negativa och har svårt att ta mig ur därifrån. Kan dröja minst tills dagen efter om inte längre.
  /Ebba
 • Jag är jämt orolig, rädd. Rädd för att det ska hända något eller att jag har en farlig sjukdom som inte går att bota. Jag fick första panikattacken för drygt ett år sedan. Därefter har jag haft ytterligare fem kraftiga. Nu har det gått dithän att jag känner jag kroppsliga symptom var eller varannan dag. Hugg/stickningar i bröstet, en känsla av obehaglig våg som sköljer genom bröstet, stickningar i armar och händer, ont under vänster revben, öm över bröstben/revben, värk i nacke, dålig i magen, illamående... Tror verkligen det är något fel på mig eftersom jag inte ser det riktigt att känna så här varje dag. Prover och undersökningar (ett antal) har inte visat något och därför går jag med oron om att något missas... Jag vill bara få känna mig som förut igen...
  /HT
 • Att man ångrar sig och börjar skrika och gråta
 • Riktig ångest eller så kallat panikångest för mig är symptom så som stark hjärtklappning, hög puls, andnöd, kraftig hyperventilation, starka svettningar och frossa, skakningar och ryckningar i kroppen, domningar, kraftiga stickningar i händer, armar, fötter, ben och knän, blir rätt yr i huvudet och frånvarande. Samt en stark rädsla och panik i stunden över att jag håller på att bli galen, ska svimma eller att detta fruktansvärda ska döda mig. Det här är ångest. Ångest är inte samma sak som att vara orolig, lite rädd eller övertänka mycket. Ångest är när hela sympatiska nervsystemet slår igång och två delar i hjärnan även kallat amygdala och hypothalamus gör tolkningen att man är i fara. Därefter skickar hjärnan signaler till binjurnarna som snabbt utsöndrar massa stresshormoner: adrenalin, nodrenalin och kortisol för att göra sig beredd på att fly och kämpa emot en fara/hot oavsett om det finns en fara eller inte. Sedan det som man upplever när allt detta i hjärna och kropp slår igång brukar man kalla för ångest, panikångest eller adrenalinkick.
  /H <3
 • Blir helt varm i magen som går ut i hela kroppen typ. Blir yr får svimnings känslor ibland, och allt blir typ helt overkligt
 • Ångest för mig börjar alltid med att jag ligger och tänker på saker som jag ångrar att jag gjort, elaka saker någon har gjort mot mig, tuffa saker jag varit med om eller bara saker som jag skäms över. Det här tänkandet går över i ett övertänkande och tillslut blir det som att jag ”övertänker mitt egna övertänkande” mina tankar säger att allt är mitt fel, att jag inte duger till och när det är som värst så brukar de jobbiga stunderna från mitt liv spelas upp på nytt i huvudet. Jag får som en stor klump i magen, det känns som att den sprider sig i hela min kropp och framkallar ett illamående. Sen kommer panikkänslorna, hjärtat börjar slå snabbare och hårdare och ibland kan det kännas som att hjärtat är på väg ut ur bröstkorgen, jag får ett tryck över bröstet och hyperventilerar då det känns som att jag inte får någon luft, mina fötter domnar alltid och ibland börjar mina ben och tänder att skaka. Det är otroligt jobbigt när jag får de här ångestattackerna eller bara ångest och vissa dagar vågar jag inte ens gå ut för att jag är rädd att jag ska få en attack bland folk. Vanlig ångest är lättare att hantera bland folk, jag blir tyst och försöker lugna ner mig själv. Men när dessa panikkänslor börjar så får jag alltid mer panik för att jag är rädd att någon ska se mig få en ångestattack och då måste jag alltid åka hem eller gå iväg. Jag har ändå lärt mig ganska bra att hantera min ångest men ångestattacker är det värsta jag vet, det känns ibland som att man är på väg att dö och det är det jag tänker på när jag hör ordet ångest eller ångestattack.
  /Anonym
 • En känsla av … överväldigande? Kramp i mage och hjärna. Flyktinstinkt från något som inte finns
  /Lodbrok
 • För mig börjar det alltid lite svagt, som en våg av obehag som ruschar igenom kroppen. I vågorna är ett litet svagt illamående som jag endast kan fokusera på för att jag börjar tro att jag ska spy, o jag som hatar att spy. Då blir jag jättestressad och dem negativa och katastrof tankarna kickar in, som t.ex. ”Ingen annan knr precis som jag gör”, ”Hjälpen jag får kmr aldrig att hjälpa för detta är för allvarligt”. ”Vågorna” av obehag blir starkare. Sedan kommer klumpen i magen som sedan kör upp sig i halsen, så att det blir jobbigt och tungt att andas. Jag börjar alltid må illa, och får en känsla av att jag ska spy när som helst. Då sätter paniken in o jag börjar skaka i knäna o hacka jättemycket tänder.
  /Man e int ensam
 • Overklighetskänslor.
  /M.A
 • Ångest för mig är något jag har gått leva med dem senaste åren av mitt liv. Jag har ångest över att jag är 24 år gammal å har inte skaffat körkort än. Jag har inte råd att skaffa körkort heller vilket ger mig ångest, eftersom det känns som att alla i min närhet har en bil att styla med.
  /Pa kid
 • Min sorg bara faller ut men tar aldrig slut.
  /Hdl
 • Olika, oftast klump i magen och halsen och tryck för bröstet. Ibland gör de ont i hela mig och oftast känns de som att jag inte får ner någon luft fast jag andas bra. Lider tyvärr av grov ångest och depression vilket lett till självskebeteende tyvärr
  /Tjej, 13 år
Till toppen av sidan