Panik - lämna sidan!
Nedstämdhet och ångest

UMO frågar: Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

Svar:

 • Ångest är känslor, panik, smärta. Allt i ett. Ibland förstår jag mig inte på mig själv, jag kan gråta över att saker och ting inte går som planerat och förstår inte varför det förstör hela min värld. 
  /Anonym
 • En oro som skapar ont i magen och tryck över bröstet
  /Ior
 • Dissociation. Det är väldigt jobbigt och det känns som ett VR-spel man inte kan ta sig ifrån. Som att man är fängslad i sitt eget huvud.
  /bs
 • Asså är just nu i en period där jag har det, jag får en klump i magen, gråter och blir känslig och får humörsvängningar
  /W.L, 13 år
 • Ångest för mig är när jag får dåligt samvete, när jag får tyngd i bröstet och känner att jag kommer ramla ihop. Det känns i kroppen. Får ont i magen på platser som jag inte får ont och i musklerna, ramlar ihop, när jag får kvävningskänslor, när jag gråter och inte förstår varför jag gråter eller när jag får panik och när tankarna rusar. Jag har oftast gömt allting för jag har inte riktigt fått känna det jag känner och då gömmer jag det oftast och då blir det bara värre.
  /Maria C Destouni
 • Det är något som jag inte ser som en sak eller känsla utan en händelse. Jag har alla känslor i en säker bur sen så brister den ibland. I vissa fall om den är överfull och får en liten knuff går den sönder och allt det jag samlat rinner ut. Efteråt bygger jag direkt en ny över att ha reagerat så känslosamt över en så liten sak. Men ibland är det stora saker som jag inte riktigt kan få in det är som att försöka få in ett stort stenblock i en säck. Man kan få plats med en del av känslorna. Men tillslut under du att det inte går sen försöker du framöver gråter skriker ibland vet du varför ibland inte.
  /nameme
 • Jag får ofta ångest. Det kan hända när någon blir besviken på mig, jag gör nåt fel eller jag har något viktigt och stort som snart ska hända. Och så har jag en stor fet separationsångest. När jag får ångest brukar jag fantisera, lyssna på musik, läsa böcker eller krama en kompis/ lärare/ skolkamrat/ person jag litar på/ kudde/ gosdjur/ förälder. Det brukar hjälpa. Eller så sover jag bort hela dagen.
  /Nej
 • Ångest för mig är när jag verkligen inte känner mig bekväm, när jag gör nåt jag inte vill men blir tvingad till det. Sånna saker kan göra så att jag stänger ner, stänger ut allt och alla förutom musiken. Inte vilja prata. Orkar inte göra något men sen får ångest för att det känns som jag har misslyckats att göra mina föräldrar glada. Musiken är som terapi för mig, när jag är glad då lyssnar man bara på musiken när man är ledsen så förstår man lycrisen.
  /hanna
 • Ångest är den där värsta känslan av allt som är bekant men samtidigt så främmande att man inte kan förbereda sej på den fastän man känt den 1000 ggr förut. Den är fortarande lika förlamande, hemsk och oövervinnerlig som första gången den kom. Det är när man en vanlig dag eller natt får ett sån fruktanvärt obehag och tryck i bröstet, svettningar och katastroftankar och overklighetskänslor som är så sanna att dom inte går att motbevisa hur smart man än är. Man kan inte gråta inte klämma ut en ända tår fast man skulle vilja gråta floder för det är så mycket skönare att gråta än att ha ångest. Man kan bara försöka andas och hoppas att demonen släpper taget runt ens själ för det ända man vill är att riva ut sina inälvor för att bli kvitt känslan. När den släpper övergår den i gråt om att skall jag aldrig kunna bli normal igen. Och rädslan finns där igen starkare ifall den skulle komma tillbaka. Efter en tid blir man normal igen och tänker att det var bara den där ofarliga ångesten, den behöv jag inte vara rädd för, men nästa gång den slår till är man där igen, liten och utan ett enda verktyg för att tackla ångesten.
  /Anders
 • När inget känns bra och man bara vill dö för allt är skit
  /Isabel
 • Ångest för mig är när jag känner att jag svävar eller som att jag inte är i verkliga världen. Jag försöker bara få bort ångesten för att det är obehagligt och den gör mig rädd för absolut allt. Jag övertänker allt jag gör och tänker, och mina tankar känns som att dem gör mig galna. Jag blir rädd att jag inte ska klara av mitt liv och att jag är den ända som känner just så stark ångest, och att jag är den som det kommer gå fel för. Det går i perioder men jag är alltid rädd att det ska komma igen, vilket blir en ny rädsla.
  /aNOnym
 • Jag har svårt att prata med andra och blir omotiverad. Får skrämmande tankar och mardrömmar. Jag känner mig ledsen ofta och gråter och får panik när jag ska sova
  /Ellen
 • Ångest för mig är många olika saker. Ibland är det att möta människor och jag blir väldigt obekväm och svettig. Ibland är det att tänka på jobbiga saker som att någon ska gå bort, eller att någon när som helst under till exempel en måltid ska sätta i halsen. Jag lider varje dag av att jag ”tror” att jag inte kan andas och håller på att dö och måste ta djupa andetag för att försäkra mig om att jag kan andas. Ångest är också att få panik och tro att jag ska dö och därpå få ont i magen, svårt att andas och dissociation (känns som att jag inte finns längre utan är i en dröm, och inte en så trevlig sådan). Ångest kan yttra sig på många olika sätt och är för mig en sjukdom som jag lever med varje dag. Mitt tips är att söka hjälp i tid och prata med någon så kanske inte din ångest hinner utveckla sig och bli så allvarlig som min, eller värre. För det var det som hände mig.
  /M
 • Min ångest är så stark att jag tror att jag ska bli galen och psykiskt sjuk och ångesten känns i hela kroppen
  /Ångestdior
 • Klump i magen en känsla när något är fel man vet inte vad.
  /Fredrik
 • Jag är ung, rättare sagt 13 år, men jag har alltid ångest för min framtid. När jag blir vuxen vill jag jobba med komedi och något kreativt men jag vet inte hur jag ska lyckas. Jag är så rädd för att bli olycklig eller inte lyckas.
  /Lovisa
 • Ångest kan kännas på flera sätt för mig. Ångest över framtiden , ångest över det förflutna och ångest över mina prestationer t.ex. Ångest kan kännas som obehagliga svettningar i ryggraden , att man vill skrika och försvinna ur känslorna och tankarna , jag kan också känna mig mer vinglig , yr och svag i musklerna och få plötsliga hugg i bröstkorgen eller magen som att jag tappar luft nån sekund.
  /ångestavokadon
 • När jag vaknar på natten med ett ryck, då blir jag jätterädd, det blir som en overklighetskänsla där jag inte känner min kropp. Kan inte riktigt andas och skakar i kroppen. Försöker andas lugnt in genom näsan och ut genom munnen. Vill inte vara ensam då. Jag tror jag ska dö.
  /Rosen
 • Ångest är när man har så mycket stress, oro eller sorg att man helt plötsligt får alla känslorna över sig och nästan inte kan andas och bara gråter och skriker och mår så dåligt över att man är stressad eller om något hänt eller ska hända i ens liv.
  /Moa
 • Ångest för mig känns som om det kryper i hela kroppen. Det blir ibland som ett stort tryck över hela bröstkorgen eller kommer det som en stor våg genom hela kroppen.
  /:/
 • Övertänker, min ångest känns typ som ett svart hål som bara blir större och större. Har oftast ångest i skolan när man måste svara på frågor framför hela klassen eller på idrotten för jag har så mke presentationsångest, men kan även få det hemma när jag börja tänka på allt fel jag gör.
  /tjejen med ångestattacker
 • Att stressa och tänka för mycket på en sak.
  / flicka
 • Det är jobbigt, jag har tvångstankar, det är när man tänker till exempel att om jag inte hoppar på ett ben så händer nå hämst typ så är det för mig.
  /Melissa
 • För mig känns ångest som en klump i magen. Tyngden tynger ner mig och jag känner mig väldigt nedstäm. Ledsamheten kombinerar också med hjärtklappning samtidigt som gråten ligger precis bakom ögonlocken. Liknar känslan av saknad. Ibland känns det som sorg också, sorg av vad vet jag inte. Kanske av ett liv utan ångest?
  /Du är inte ensam!
 • Mitt övertänkande typ
  /Me
 • Jag har social fobi, det är min ångest. Det påverkar min vardag väldigt mycket och hindrar mig från att göra många saker jag vill och måste göra. Det är som en konstant ångest hela tiden som finns där i hjärnan. ”Vad tycker dom om mig?” ”Hur ser jag ut?” ”Kollade dom på mig?” ”Nu rörde jag mig fel”. Får panikattacker av det väldigt mycket.
  /Anonym
 • Jag känner mig inte verklig, ibland vill jag dö för att veta om jag lever. Jag får panik och nästa sekund så slappnar hela kroppen av som om jag svimmade, får blackouts och vill skrika.
  /Anonym:)
 • Det är att vara orolig för de minsta och mest konstiga sakerna hela tiden. Det är att hela tiden spela lugn men ha panik inombords. Det är något som alltid är där, i någon form. Något som aldrig försvinner.
  /Penelope
 • Alltså alla tankar samlas på en plats, jag vet alla men samtidigt vet jag ingen av dom. Alla samlas bara. Jag kan andas mindre bra men fortfarande ändå ganska bra. Trycket är från magen till halsen men det är inte som att något är på där och trycker, det är på ett annat sätt. Jag blir också slö och årkar inte gå upp då, dock är det oftast på natten.
  /Anonym
 • Ångest för mig är illamående om jag är stressad, men främst tankar. Starka bilder innanför ögonlocken om hur jag ramlar ihop mitt på gatan, hur jag spyr, hur jag löses upp till luft.
  /bluet

Mer på UMO

Nedstämdhet och ångest

Här hittar du innehåll om nedstämdhet och ångest.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här hittar du listor med ställen du kan ringa, mejla eller chatta med. Du kan kontakta dem om du har frågor, vill få stöd eller bara behöver få prata med någon.

Att ta hjälp

Har du något du funderar på eller är orolig över och behöver hjälp med? Det kan till exempel vara något med kroppen, något hemma eller i skolan. Då kan du få hjälp från någon som är van att hjälpa till med såna grejer.

ArtikelFilm: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Här kan du se en film om varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig.

Stress

Här hittar du innehåll om stress.

Till toppen av sidan