UMO frågar: Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

Svar:

 • Min ångest kommer när jag är runt mycket folk, när jag har en presentation i skolan eller när jag pratar med någon. Det gör så att jag mår illa, får ont i magen och kan inte koncentrera mig. Det gör även så jag får svårt att prata ibland för att jag får panic. Jag har fått panikattacker runt 5 gånger kanske.
  /Wilma
 • Ångest för mig är en känsla av illamående långt ner i magen. Det är en känsla som fastnar, och som jag gör allt för att få bort. Men jag måste först acceptera den. Ångesten ger mig ofta spy-kännslor, och jag får hjärt klappningar, och jag har haft djup ångest. Ångest för mig är något jag lever med, och ibland har jag perioder jag inte ens kommer ihåg att jag har det, och ibland drunknar jag i den. Men jag vet att den alltid är temporär. Det blir bättre med medveten närvaro under jobbiga perioder.
  /Erika T
 • Ibland när jag ska sova och är påväg att somna så vaknar jag hastigt upp av känslan att jag inte kan andas och att hjärtat slår så fort och ojämnt att det ska stanna. Mina fötter domnar bort och jag kan få lite ont i magen. Detta kallas för panikångest och är egentligen inget farligt.
  /Kiwin
 • Ibland kommer ångesten i vågor och det kan kännas i hela kroppen. Jag känner mig svag, och om jag står upp kan jag till och med behöva sätta eller lägga mig ner. Halsen blir tjock och det blir tung att andas. Det hjälper inte när man sedan kan känna gråten i halsen också.
  Ibland kan ångesten göra att jag känner mig stressad och jag skakar ofta på benet eller slår fingrarna oroligt i bordet, så länge det håller mig distraherard. Om jag arbetar med något tar det längre tid att tänka och jag arbetar mycket långsammare. Det är ångest för mig.
  /Emy
 • En känsla som jag får när jag mår dåligt, de känns som att jag inte kommer ur den. Jag kan inte slappna av även fast jag försöker. Jag undviker att göra saker som egentligen skulle kunna få mig att må bättre, men jag kan inte fokusera på att göra något annat än att må dåligt. Och jag vet inte varför jag har ångest ibland.
  /Yooo
 • Det finns två olika versioner för mig. Den ena är mer en grov nervositet än något annat. Det innebär skakande händer, rusande hjärta, svettningar och tunga andetag. Det är som ett pirr i hela kroppen och ibland blir jag yr, detta är ofta det som händer precis innan och under en panikattack. Medan den andra ångesten, som jag upplever dagligen, är mer av ett tryck i bröstet, klump i magen, tungt i hjärtat och nedstämdhet. Jag vet inte vart jag ska ta vägen för det känns som att det inte finns någon utväg, som att allt fallerar och det finns ingenting som jag kan göra. Ibland är den stark och tar över hela kroppen medan andra gånger är det svag och gnoler bara lite i bakgrunden, oavsett så tynger det ner mig och jag stänger in mig i mitt huvud. Det blir svårt för de runtomkring att ta kontakt med mig och ännu svårare att förstå. Det är så enskilt, jag kan knappt ens förklara det.
  /Julia
 • När man känner sig mer rädd för saker för man vanligtvis inte är rädd för, och man liksom är ledsen men man då inte vill visa det eller t.ex låser in sig på rummet och börjar böla
  /Anonym
 • Ångest för mig är stress och rädsla kombinerat. Jag mår dåligt och får ont i magen. Det är ofta också en ganska obefogad känsla som nästan är automatisk men den påverkar mig mer än jag vill att den ska. Därför vet jag också att jag kan lära om min hjärna och minska min ångest. Jag får ångest när jag ska göra något jag är rädd för eller hamnar i tjafs med någon eller andra jobbiga situationer. För att må bättre på lång sikt vet jag att jag måste utsätta mig för det som ger mig ångest.
  /Anna
 • Ångest för mig är obehagliga tankar. Jag kan börja svettas, må illa, skaka och mitt hjärta börjar slå fort. Jag brukar få ångest om jag är bland mycket folk och det är högljutt, på kvällen om det är mörkt ute, när jag äter eller ska sova över hos en kompis. Jag brukar också få det när jag är trött. Mina tankar brukar vara om livet, döden och våran existens. Eftersom att jag har kräkfobi brukar jag få ångest och tro att jag ska kräkas.
  /Mathilda
 • Ångest för mig känns som en stor klump i magen. Oftast när jag får ångest ser jag ner på mig själv och tycker är tråkig, ful och dålig som person. Ångesten gör mig nedstämd och påverkar hur jag lever mitt liv i den mån att jag inte gör saker som jag egentligen tycker om, undviker att träffa kompisar och håller mig mer isolerad tex på mitt rum. För att ta mig ur ångesträsket brukar jag försöka göra det som jag tycker allra bäst om att göra, känns det för jobbigt tycker jag det fungerar bra med att prata med en vän eller familjemedlem.
  /Bina
 • När man mår dåligt över något man gjort eller inte gjort och känner inte sig värd.
  /Leonard 18
Till toppen av sidan