UMO frågar: Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

Svar:

 • Ett tryck över bröstet, som gör att det är svårt att andas och få luft. Andningen sitter uppe i halsen. Leder till hyperventilering. Overklighetskänslor, som att jag är utanpå mig själv. Yrsel. Min tinnitus som jag i vanliga fall har, blir starkare, högre och mer ihållande. Att sätta mig ner eller gå långsammare och försöka andas längre ner i magen, att få till djupandning alltså, kan göra så att en del ångest pyser ut. Men den starka oron är alltjämt kvar. Ångesten är alltid värst på kvällen. Men vissa dagar har jag det hela tiden.
  /Sjoann
 • Ångest för mig är. Att dö av sjukdomar och allt möjligt, att jag inte är som dom andra tjejerna, sömnproblem, och en grej jag har ångest för att nån ska stå utanför min dörr eller fönster för att döda mig, allt med döden och ensamhet och en sista grej att mina föräldrar och alla vuxna inte förstår mig. Förlåt om ni har svårt att läsa min text har dyslexi så de är svårt att skriva noga och fint förlåt. Så ni vet:)
  /05 tjej
 • En oro
  /Sthlm90
 • Oro, det känns som att jag ska svimma eller dö.. :(
  /Frida
 • Oro. När livet blir ohanterligt.  
  /Johan
 • Ågren, tankar som maler.
  /Alice
 • Ångest för mig är ofta förknippat med skuld och skam och att jag sagt eller gjort något jag inte borde. Jag tänker mig in i hur jag kanske har sårat andra människor med mina ord eller betett mig märkligt. Ofta skenar mina tankar då iväg, jag börjar övertänka och långsamt fylls jag av ett mörker som gör att mitt hjärta bultar snabbare och att jag har svårt att fokusera. Ibland kan jag bli orolig över väldigt banala saker, som t. ex. sättet jag sa något på eller att jag inte ringde tillbaka när jag sa att jag skulle göra det. När jag tänker så här känner jag mig maktlös, svag och extremt orolig och bästa botemedlet är egentligen att försöka sova för då försvinner tankarna ganska fort.
  /Amanda
 • Ångest för mig är jätte jobbigt. Jag har overkligtskänsla hela tiden. Tryck över bröstet varje dag men de trycker hårdare ibland. Jag är ofta yr. Jag känner mig trött, deppig och nere. Jag har även typ slutat äta men inte som en ätstörning utan mer att jag bara tappat suget på mat. Jag tänker VÄLDIGT mycket, alltså typ för mycket på varför jag har ångest eller varför jag mår som jag görnoch det leder oftast till en panikattack. Jag har även haft ont i huvudet :/ Många tar inte min ångest seriöst pågrund av min ålder eller att jag inte pratat om det ofta. Och det är ångest för mig det är så jag känner
  // 07a
 • Stryptag runt halsen eller en elefant som står på mitt bröst. Hjärtklappningar som syns på tröjan.
  /Andreas
 • Att bli sjuk.
 • Ångest för mig är när folk i min närhet mår dåligt eller behöver hjälp med diverse saker. Jag får ångest när jag inte räcker till och inte kan finnas där för alla och stötta dem.
  /Anonym
 • Min ångest är en överhängande oro av att dåliga saker kommer hända mig, negativa tankar om mig själv, och tankar om att allt i mitt liv kommer gå dåligt och att jag kommer misslyckas. Även tankar om saker jag gjort och sagt kan dyka upp och jag fastnar i de tankarna. Ångesten tar sig i uttryck i mina tankar, som nästan enbart är negativa och jag fastnar i dessa tankemönster. Ångesten gör hela tillvaron grå och dyster och jag ser ingen glädje i någonting jag gör. En känsla som gör att jag vill kliva ur min egen kropp ibland.
  /Anonym
 • Min ångest är lite anorlunda. Jag har panikångest. När jag får ångest känns det att den kommer väldigt snabbt. Min ångest börjar i ryggen och att bara göra en metod som innebär 'att lägga sig ner och slappna av i varje muskel i kroppen även nerverna - är oerhört smärtfullt (plågsamt) ibland kan det ta bara ca 30 minuter. Ibland kommer ångesten en gång till och det är där som jag får kämpa för att hålla mig stabil för att det inte kommer något återfall.
  /kofi Awuku
 • När jag känner som en stor våg av nedstämdhet och stress, jag kan ibland inte andas, det uppstår i olika sammanhang i tex skolan, därför undviker jag tex skolan. Det känns som om jag måste gråta, o när jag gråter så känner jag mig bara tom. Jag får en stor rastlöshet o spänningar i kroppen
  /Anonym
 • Det känns som om min kropp vill explodera av ledsamhet/nedstämdhet/oro(ångest). Men att den hela tiden ligger precis på gränsen till det och bara nöter. Vilket gör att jag isolerar mig mer och tackar nej till saker jag egentligen vill göra. För att jag hela tiden ligger på bristningsgränsen. Ibland kan en varm dusch göra att klumpen inuti en brister ut i en gråtattack. Efteråt får man en så konstig känsla av tomhet inuti en. Mest påverkar det min sömn. Ångesten ger mig så många sömnlösa nätter.
  /Lillan
 • När jag har gråten i halsen.
  /Stella
 • Ångest för mig är när jag mår dåligt, med vänner och familj kan jag må bättre men så fort jag är själv kommer klumpen i magen tillbaka. Det kan vara från att jag bara tänker på saker som ger mig dålig känsla, om jag tänker på någons kropp känner jag mig äcklig tex. Det är också att jag är så osäker på mig själv. Inte utseendet och sånt utan "vem är jag?" . Jag är osäker på min identitet och vad folk skulle tycka om mig om jag till exempel sa att jag är bi? Jag har haft ångest och den dära klumpen i magen i flera månader nu och den förstör min vardag enormt mycket. Pratar oftast med min syster om det men det förstör mitt liv också. Jag har problem med att vara ensam, inte ensam hemma utan att jag känner mig konstant ensam. När jag går upp från säng har jag ångest, har konstant ont i magen, ofta kissnödig och torr i munnen. Har aldrig känt så här förut men det bara träffade mig och fråga "Vem är jag"
  / Anonym// V
 • Ångest är piss. Jag får panik. Vill åka hem. Går inte in på mattelektionen.
 • Kroppsliga spänningar
  /A
 • Det är när jag vill sluta att existera. Jag vill inte göra nån ledsen, jag vill bara inte finnas. Om jag kunde sudda mig från värden. Det gör ont på bröstet, jag fryser och vill krypa in i sängen och stanna där för alltid.
 • En klump i magen som genom en nedstämd, förvirrande känsla lägger sig som ett täcke över kroppen och på så sätt sänker energinivån och glädjen i vardagen. Gör mig mer känslig över olika saker och tårarna ligger närmare än vanligtvis.
  /I
 • Rastlöshet
  /nanc
 • Att jag är vilse och oroar på för det nya som är utanför vår comfort-zone.
  /Mohammed
 • Ångest för mig är en känsla som kommer på kvällar, morgnar och framför allt söndagar. Ångest för mig är främst över skolan och min framtid. Den drabbar mig när jag tänker på skolan. Jag får svårt och andas och det känns som att jag ska kräkas, och mitt hjärta dunkar snabbare.
  /Eline
 • Ångest för mig är när man får en klump i halsen eller obehagskänslor i kroppen. Man kan även bli mer känslig när man har ångest och ta åt sig mer en vanligt.
  /Anonym
 • Orolig för att ej räcka till och leva upp till dagens krav.
  /Fredrik
 • En känsla som lägger sig över hela kroppen som ett kolsvart mörker. Ibland vill man ba pausa allt man gör och lägga sig ner i sin säng. Ibland måste man ställa in nåt man ska göra för att känslan är så påtaglig.
  /flera års ångest
 • Stress.
 • När mina tankar spinner in på något och typ får panikkänsla över ingenting och jag får svårt att andas och börjar hyperventilera för att få in luft och tankarna bara drar ner mig i en negativ spiral och jag måste typ göra något för att komma ur spiralen, men det går inte. Och om någon säger snälla saker till mig är det som att jag inte förtjänar det och dras ner ännu fortare i spiralen, som att sjunka i kvicksand. Man kan inte andas, trycket ökar och man dras ner utan att kunna hindra det.
 • Ångest för mig är det ständiga trycket över bröstet, som om en elefant står på mig, och allt jag kan tänka på är att jag inte får nån luft. Jag börjar hyperventilera och känner hur tårarna bränner i ögonen. 

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan