UMO frågar: Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

Svar:

 • Ångesten gör mig blind för den riktiga världen. Kan inte komma ur en ohälsosam tankekedja där varje utfall slutar dåligt.
  /ada
 • Att man har en oro som går i kroppen, extrema kännslor för att dö.
  /Wilma
 • Ångest för mig är när man har hela kroppen full av känslor som man inte kan beskriva bättre än att det känns som att man ska gå sönder inifrån och ut.
  /T20Drakstaden.
 • Ångest för mig är när jag inte kan sluta övertänka och att allt blir så överväldigande, att jag tillslut bara får panik och börjar antingen gråta eller får en panikattack.
  /LL
 • Jag får en klump i magen, känner mig orolig, stressad, pressad, får svårt att slappna av.
  /Lilla jag
 • Hypokondri
  /Sonia
 • Förhinder
  /Max
 • Ångest för mig är när jag mår dåligt känner mig nedstämd och vill inte prata med någon, men den grövsta ångesten blir jag stressad av jag blir stressad nedstämd har ingen ork i kroppen och vill helst ligga i min säng hela dagen och bara gråta.
  /cool kid
 • Ångest för mig är när man mår jättedåligt, och allt är jobbigt.
  /Linda
 • Jag får oftast ångest innan vissa sociala tillställningar och när jag har skuldkänslor över att ha tackat nej till en social tillställning. Jag börjar andas snabbare och ibland får jag svettningar. Jag känner mig ofta ensam men det har kanske inget med ångesten att göra. Jag gillar sociala tillställningar och jag älskar att festa. Men ibland får jag bara en känsla av att jag verkligen inte borde gå. Då får jag ångest. Och tackar jag nej så har jag ångest resten av dagen pga skuld.
  /vet inte vem jag ska prata med
 • Jag blir väldigt orolig och det bara kryper i hela kroppen. Hjärtat slår lite snabbare ibland och jag blir andfådd. Det känns som om det är lite tyngre att andas.
  /Anonym
 • Stark oro
  /Monika
 • Ångest känns för mig väldigt olika. Desto mer ångest jag upplevt och upplever, desto mindre rädd för den blir jag. Och jag kan hantera den desto bättre. Den känns ibland väldigt fysiskt. Snabba hjärtslag, yrsel, torr i munnen, allmänt bekymrad till allt runt om kring. Men ibland känns den mer psykisk, känslomässigt. Den är för mig den svåraste att styra och hantera. Stark känsla av obehag, olust, ofungerbar. Ingenting runt om kring mig räcker till. Världen känns för liten, det finns inget eller ingen som kan rädda mig. Då kan jag även kräkas eller tappa aptiten helt. I de stunderna känns alla olika tips om hur man kan bota ångest som hittepå. Hur kan en promenad dämpa den mest fruktansvärda känsla? Men det kan den och den hjälper faktiskt. Det bästa med ångest för mig, är att jag verkligen känner när den inte är där, då känner jag istället en enorm känsla av lugn och harmoni. Och dom känslorna är oslagbara!
  /SuperGrubblaren
 • Ångest för mig är en känsla av panik som sitter i nästan hela kroppen. Jag får panik över känslan eftersom jag inte kan få den att försvinna. Jag är missnöjd med mig själv. Kan inte ändra på det som har hänt, och det får mig att må så dåligt. Tänker alltid vad folk tycker om mig. Känner konstant att jag är mycket sämre än alla andra. Varför vill folk vara med mig? Jag är mycket sämre, och har inte lika värde. Jag kan inte sluta jämföra mig med andra, det får mig att inte kunna fokusera på något annat än att räcka till. Jag hatar att vara 16 ibland. Bara massa press och stress
  /L.D
 • Ont i magen. Panik känsla och matthet
  /M
 • Ångest är för mig en känsla av tyngd. Den ligger där och gnager hela tiden. Mina händer och ben skakar, jag svettas, hjärtat slår snabbare och jag får yrsel. Ibland får jag en känsla av overklighet, men försvinner oftast rätt snabbt. Ibland känns det som en klump i magen eller halsen.
  /Linnea
 • Vet inte men jag mår dålig över att jag tappat bort ett halsband jag köpt på en Danmarkbåt och jag hittar inte den har letat efter de i 3 dagar hittar fortfarande inte den
  /Tina
 • Får ångest för alla mina känslor, blir orolig har ont i magen och blir kåt samtidigt hur kan det bli så här.
  /Margareta
 • Som att drunkna på torra land.
 • När jag får ångest känns det ofta som att jag behöver gråta och kräkas. Jag mår ofta väldigt illa och har själv lett detta till min rädsla för att skämma ut mig. Jag är rädd för att kräkas och att människor ska titta konstigt på mig. Ångest för mig är också att inte känna sig tillräcklig för andra människor och ständigt känna sig sämre än andra.
  /Ångestfylld tjej
 • Hjärtklappning, yr i huvet.
 • Ångest känns olika för mig beroende på vad jag får ångest över. Om jag ska göra något jobbigt och får ångest blir det svårare att andas. Jag får ont i magen och känner en stresskänsla i hela kroppen. Jag känner att jag inte kan fokusera på någonting. Men ibland kan jag få ångest på grund av mitt mående, min nedstämdhet.

  Jag känner mig för tom, för vilse så att det bara blir för mycket. Jag får panik i hela kroppen för att jag känner för lite. Jag klarar inte av den tomma känslan så jag känner stress känsla istället. Men ibland är inte ångesten stress utan bara ledsamhet. det känns som att det ända som får det att sluta är att gråta. Men när jag har gråtit klart känner jag mig tom igen.
  /en 15årig tjej:/
 • Ångest för mig är en sorts rädsla för något som jag inte borde vara rädd för. Ångesten för mig kommer då jag är orolig för hur konsekvenserna blir eller om jag ska möta människor jag inte känner bra. Jag kan även få en sort ångest när jag ska prata om sådant jag tycker är obehagligt. Då kommer ångesten innan men när jag väl börjar prata så lugnar de ner sig.

  Jag har även en liten underliggande ångest som ligger kvar hela tiden sen jag hade ett jobbigt samtal med föräldrarna. Så vissa gånger blir ångesten stark, då jag är nära mina föräldrar och jag är själv med dom. Då blir de som en traumatisk ångest. När jag får ångest får jag svårt att andas och jag kallsvettas ibland. Jag andas tugnt och långa djupa andetag, ibland gråter jag då ångesten är som starkast. Jag skulle beskriva ångest som ensamhet i mörker, tomrum.
  /Theo
 • Jag vet inte riktigt om det är ångest men jag blir väldigt lätt stressad och det känns som om jag får en klump i bröstet och halsen och allting känns så dåligt. Jag får svårt att andas och ihoptryckta känslor kommer fram och saker som jag vanligtvis brukar göra orkar jag inte längre och allt känns så fel.
  /Lucy
 • Ångest för mig är stark känsla av panik i hela kroppen. Alla jobbiga känslor och tankar kommer fram. Man tänker att allt är dåligt. Jag blir yr, känner mig illamående och ensam. Och klarar inte lugna mig. Ångesten är hemsk just nu när jag precis blivit lämnad av mitt livs kärlek. Och ja, han var min själsfrände. Och tanken på att inte få dela mitt liv med honom ger mig sån ångest så jag faller ihop. Det är ångest.
  /24årig tjej
 • Jag vet inte ifall det är ångest eller nedstämdhet, men ofta tänker jag på saker som gör att jag måste ta ett djupt andetag, t.ex när jag tänker på personer jag inte kommer träffa mer som jag gillar eller att jag inte kommer träffa bra personer som jag gillar när jag börjar gymnasiet.

  Jag får ganska grov ångest av att säga hej till personer för första gången också och jag tänker alltid att personer inte vill träffa mig för att jag är irriterande, för nedstämd eller för att jag stör även fast jag vet att personerna är mina bästa vänner och att de tycker samma sak tillbaka. Jag vet inte riktigt hur ångest känns för jag känner ingen skillnad någon gång.

  Jag tänker att tankarna jag har om att ingen gillar mig är någonting som har med något annat att göra inte att det är ångest, men det kanske är det. Jag vet iallafall att jag ibland känner att det är jättelätt att andas men det är nästan aldrig. det får mig att fundera på vad som orsakar att det känns jobbigare ibland, kanske är det ångest? Jag vet inte riktigt.
  /Ja, folk har det värre men folk har det mycket bättre också.
 • Jag får skuldkänslor utan anledning, allting känns hemskt, det känns som om jag har gjort något och att alla hatar mig helt utan anledning.
  /Anonym
 • Känslan av att tappa kontrollen så att paniken tar över och jag mår illa och blir rädd att jag ska spy av ångesten. En konstant molande oro att förlora något viktigt eller inte räcka till. Oro över att jag isolerar mig för mycket så att jag kommer förlora mina vänner, och över att det känns skönt att isolera mig. Men oron över att bli ensam och övergiven växer sig starkare och starkare för varje dag jag spenderar själv, och jag har svårt att tänka på något annat nu.
  /23 och väldigt vilse
 • Ångest kopplar jag med stress och prestationsångest. Jag kopplar även ångest med skuldkänslor mot mig själv. Om jag tex har massa läxor, istället för att ta tag i det tränger jag bara bort det och mår ännu sämre sen.
  /Tjej som mår skit just nu
 • Jag känner som ett tryck över bröstet och halsen blir tjockare och det blir svårare att andas samtidigt som att jag börjar gråta. Det känns som att jag vill springa ifrån min egen kropp men det går inte, som att jag är fast i den. Alla negativa tankar börjar snurra runt i huvudet och det går inte att tänka på något annat. Jag brukar ofta behöva sätta mig ner för att det känns som att jag ska ramla. Ibland får jag ångest inför något speciellt eller för att det hänt något jobbigt, men ibland så kommer den utan att jag vet varför. Detta är ångest för mig.
  /Sophie
 • Min ångest kommer när jag är runt mycket folk, när jag har en presentation i skolan eller när jag pratar med någon. Det gör så att jag mår illa, får ont i magen och kan inte koncentrera mig. Det gör även så jag får svårt att prata ibland för att jag får panic. Jag har fått panikattacker runt 5 gånger kanske.
  /Wilma
 • Ångest för mig är en känsla av illamående långt ner i magen. Det är en känsla som fastnar, och som jag gör allt för att få bort. Men jag måste först acceptera den. Ångesten ger mig ofta spy-kännslor, och jag får hjärt klappningar, och jag har haft djup ångest. Ångest för mig är något jag lever med, och ibland har jag perioder jag inte ens kommer ihåg att jag har det, och ibland drunknar jag i den. Men jag vet att den alltid är temporär. Det blir bättre med medveten närvaro under jobbiga perioder.
  /Erika T
 • Ibland när jag ska sova och är påväg att somna så vaknar jag hastigt upp av känslan att jag inte kan andas och att hjärtat slår så fort och ojämnt att det ska stanna. Mina fötter domnar bort och jag kan få lite ont i magen. Detta kallas för panikångest och är egentligen inget farligt.
  /Kiwin
 • När man känner sig mer rädd för saker för man vanligtvis inte är rädd för, och man liksom är ledsen men man då inte vill visa det eller t.ex låser in sig på rummet och börjar böla
  /Anonym

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan