Panik - lämna sidan!
Nedstämdhet och ångest

Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

Vad är ångest för dig?

 • Ångest för mig är att det blir tungt över bröstet, de blir svårt att andas o det känns som att jag ska börja gråta. Det kommer ofta när jag tänker på en massa dåliga saker o då så får jag ibland panik också. Det känns som att allt är tungt och jag kan inte göra något åt allt dåligt som händer i mitt liv och i världen. Då brukar jag lyssna på musik som jag gillar eller tänka på nåt som gör mig glad.
  /13 år
 • Jag fick idag ännu en panikångestattack i skolan. Jag började andas snabbare och sen grät jag. Jag ville att min kompis skulle komma. Jag sa att jag var yr och att jag grina. Jag kände hur jag började skaka jag hade så mycket tårar i ögonen så att det var grumligt att se vad jag skrev. Min kompis kom och jag kramade henne och och vi gick ut för att ta luft. Min kompis valde att ringa min mamma. Min mamma kom och vi gick in i personalrummet. Där inne satt min mentor. Hon pratade med mig och mamma. Hon hjälpte mig att försöka andas lungt och andas in med näsan och ut med munnen, jag hade både frossa, väldigt mycket skakningar och lite svårt att andas. Vi satt där ett bra tag tills jag lugnat ner mig hyfsat. Sen fick jag gå hem och och ta det lungt eftersom att man blir så nollställd och paniken tar all ens energi. Det är hur ångestattacker funkar för mig. Det ser typ likadant ut för alla jag fått.
  /Anonym
 • Ångest är en känsla som gör att allt känns tungt. Det kan bubbla ångest i kroppen under en hel dag som är orsaken till att man inte kan le och skratta genuint. En konstant känsla om att jag gör någonting fel och att det är fel på mig. Det känns som att det ända som skulle hjälpa hade varit att skrika allt jag kan, men i verkligheten hjälper inte ens det. Man får en olust att göra allt som en gång gjorde en glad.
  /Andrea
 • Bilder i huvudet som är obehagliga av min skola, tycker att skolan är obehaglig och läskig.
 • Jag får lite lätt svårt och tungt att andas, gråter, vet inte var jag ska ta vägen. Och får typ panik känsla
  /Amanda
 • Oftast får jag ont i magen och blir illamående, men ibland känns det som att jag är helt fylld med energi, men inte en glad/positiv energi, utan en tung energi som gör en obekväm. Jag brukar också börja skaka och får en panikkänsla som att jag är fast och måste ta mig loss.
  /15 år
 • När jag har ångest får jag jättesvårt att andas, det känns som att jag måste dra djupa andetag men dem går inte "igenom". Jag får en stor klump i halsen som gör att jag mår illa och det känns som någon hänger över mig.
  /16 år
 • när den väl sitter i känns det som att den aldrig kommer att släppa. det är en känsla av nedstämdhet, oro, övertänk och att folk sviker en. man litar inte på folk och får ont i kroppen.
  /20 årig tjej
 • En känsla precis som att vara glad, men inte samma som att vara ledsen snarare en tomhet.
  /Anonym 18
 • Som en bubbla runt mitt huvud som är helt tom. Det är svårt att förklara men man kan aldrig tänka klart. Som om omvärlden är vanlig men det samlats en bubbla runt hela mig. Som ett tryck i bröstet och man försöker att inte gråta.
  /Anonym 12 år
 • Ständig klump i magen
  /Nilla
 • För mig är ångest en massa tankar och känslor i kroppen och känsla av att jag aldrig riktigt känner mig som mig själv innan ja fick ångest o aldrig riktigt kan slappna av. Kan ha en massa tankar som ja skärms upp av o tänker alla möjliga saker som kan va fel på mig och att jag är udda jämnföry med alla andra, känner mig förvirrad och kan även känna mig väldigt ledsen och nedstämd. När jag känner ångest i kroppen brukar de oftast börja med att jag känner mig yr och som att ja ska svimma och konstig skärpa i mina ögon när ja kollar, sen får ja oro i hela kroppen, illamående och tror alltid att jag ska svimma eller att nåt dåligt ska hända. Det är väldigt obehagligt och jobbigt men de är inte farligt
  /A/15 år❤️‍🩹
 • För mig ligger ångesten i min andning. Det blir en kvävande känsla och det känns som att jag inte får i mig tillräckligt med luft. Trots att jag upplevt panikattacker förut är jag varje gång övertygad om att denna gången dör jag. Kroppen krampar, andningen blir ytlig och tårarna sprutar. Riktigt läskigt och svårt att hantera
  /Ida
 • Det känns som när man kastar en tung sten ner i djupt djupt vatten. Det gör lixom ont innuti och jag vet inte vad jag ska göra. Den får mig att analysera allt alla gör extra noggrant och jag är alltid extra medveten om vad jag själv gör, om jag ser konstig ut, pratar för högt eller lågt, luktar äckligt eller för mycket parfym, fläckigt smink någonstans, bara för att jag lägger märke till allt sånt på andra människor. 
  /anonym
 • För mig är ångest som att jag blir av gelé och att det blir tungt o andas och att allt jag tänker på leder till att jag eller någon jag älskar kommer att för och sen så blir jag hungrig varje gång
  /Eline❤️
 • Får klump i magen och halsen, känns som alla tittar på mig, vågar inte läsa framför klasen för jag får en klump i halsen eller magen vill bara var i ett hörn och gråta.
  /Annonym
 • När man gråter så mycket så man inte kan andas, man får ont i magen. Man för svårt att andas överlag.
  /Hemlig
 • Jag får svårt att andas, känns som all luft i lungorna försvinner och jag kan bara ta små andetag men de gör mig bara mer stressad och sen gråter jag en massa och kan inte sluta.
  /Ebba
 • Förvirring, yrsel, att tappa bort saker.
  / Kjell
 • För mig är ångest förlamande, att jag blir så medveten om allt runt omkring mig och att hjärnan går på högvarv, de tankar om det som skrämmer mig kan lura min hjärna att tro att det inte är ångest utan någon annan sjukdom, eller att min ångest ska leda till någon värre sjukdom. Man känner skakningar, klump i magen, att hjärtat slår fortare och jag blir även känslig för ljud och har svårt att sova ordentligt. Ångest för mig är längre perioder av ångest som inte går över, att den sitter i hela dagarna och blir starkare och mildare ibland men att den alltid finns där
  /Anonym
 • Jag får ångest av att tänka på hur min kropp reagerar när jag drabbas av ångest, då får jag tex stressmage och måste springa på toa hela tiden. Det är oftast inget annat jag har ångest över utan jag har ångest över att jag måste på toa hela tiden, det är en ond cykel. Detta resulterar i att jag ställer in saker som jag brukade tycka om att göra, brukade ÄLSKA att träffa nya människor och upptäcka saker men nu vill jag bara gräva ner mig i min säng och aldrig komma upp igen. Jag har tappat mig själv.
  /Tjej på 15
 • Ångest är en känsla. Till exempel det känns som att jag har klump i halsen och jag kan inte få i mig mat i magen för att det känns som att jag kommer kräka , jag kan inte andas och jag får inte mig tillräckligt luft .
  /Hamda
 • Vet inte hur jag ska förklara, om jag har gjort något fel eller skäms över något jag gjort så får jag ångest och tanken fastnar i mitt huvud, den kan sitta fast i flera dagar om inte år, det blir värre med tiden.
  /Anonym
 • Det har nästan blivit normalt för mig att ha ångest, jag har det nästan hela tiden. Det känns som att jag ska svimma och jag kan börja gråta från ingenstans.
  /Anonym
 • Det känns som att någon eller något trycker ner mig på marken, det blir ibland svart för mina ögon och jag får en klump i magen
  /Tjej
 • Det är att man bara vill skrika, gråta, slå något basicly bara att dö.
  /hej hej
 • Ångest för mig är inte bara den jobbiga känslan av nåt som känns fel som man sedan kan glömma. Ångesten för mig samlas i min kropp och trycker ihop sig. jag kan knappt andas längre. En klump i magen och en tyngd över bröstet. 
  /aldrig mer
 • Oro i kroppen, känner mig deppig, hjärtklappning, olustkänsla, vill gråta när jag tänker på händelser längre fram i livet som jag kanske inte får vara med om eller uppleva på pga ålder.
  /Johanna
 • Jag har ångest över livet, skolan och min kropp.
  /Laura
 • Ångest gör så att jag har svårt att andas, eller bara börja gråta för jag får ångest av något. Jag börjar skaka min ben och hålla på andra saker. Det blir ljust i huvudet. Det är väldigt svårt att få ångest.

Mer på UMO

Nedstämdhet och ångest

Innehåll om nedstämdhet och ångest.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här finns listor med ställen du som ger stöd på telefon, chatt och mejl.

Att ta hjälp

Innehåll om att ta hjälp.

Artikel

Film: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Vet du varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig?

Stress

Innehåll om stress.

Till toppen av sidan