Panik - lämna sidan!

UMO frågar: Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

Svar:

 • Ångest för mig är när jag känner att jag svävar eller som att jag inte är i verkliga världen. Jag försöker bara få bort ångesten för att det är obehagligt och den gör mig rädd för absolut allt. Jag övertänker allt jag gör och tänker, och mina tankar känns som att dem gör mig galna. Jag blir rädd att jag inte ska klara av mitt liv och att jag är den ända som känner just så stark ångest, och att jag är den som det kommer gå fel för. Det går i perioder men jag är alltid rädd att det ska komma igen, vilket blir en ny rädsla.
  /aNOnym
 • Jag har svårt att prata med andra och blir omotiverad. Får skrämmande tankar och mardrömmar. Jag känner mig ledsen ofta och gråter och får panik när jag ska sova
  /Ellen
 • Ångest för mig är många olika saker. Ibland är det att möta människor och jag blir väldigt obekväm och svettig. Ibland är det att tänka på jobbiga saker som att någon ska gå bort, eller att någon när som helst under till exempel en måltid ska sätta i halsen. Jag lider varje dag av att jag ”tror” att jag inte kan andas och håller på att dö och måste ta djupa andetag för att försäkra mig om att jag kan andas. Ångest är också att få panik och tro att jag ska dö och därpå få ont i magen, svårt att andas och dissociation (känns som att jag inte finns längre utan är i en dröm, och inte en så trevlig sådan). Ångest kan yttra sig på många olika sätt och är för mig en sjukdom som jag lever med varje dag. Mitt tips är att söka hjälp i tid och prata med någon så kanske inte din ångest hinner utveckla sig och bli så allvarlig som min, eller värre. För det var det som hände mig.
  /M
 • Min ångest är så stark att jag tror att jag ska bli galen och psykiskt sjuk och ångesten känns i hela kroppen
  /Ångestdior
 • Klump i magen en känsla när något är fel man vet inte vad.
  /Fredrik
 • Jag är ung, rättare sagt 13 år, men jag har alltid ångest för min framtid. När jag blir vuxen vill jag jobba med komedi och något kreativt men jag vet inte hur jag ska lyckas. Jag är så rädd för att bli olycklig eller inte lyckas.
  /Lovisa
 • Ångest kan kännas på flera sätt för mig. Ångest över framtiden , ångest över det förflutna och ångest över mina prestationer t.ex. Ångest kan kännas som obehagliga svettningar i ryggraden , att man vill skrika och försvinna ur känslorna och tankarna , jag kan också känna mig mer vinglig , yr och svag i musklerna och få plötsliga hugg i bröstkorgen eller magen som att jag tappar luft nån sekund.
  /ångestavokadon
 • När jag vaknar på natten med ett ryck, då blir jag jätterädd, det blir som en overklighetskänsla där jag inte känner min kropp. Kan inte riktigt andas och skakar i kroppen. Försöker andas lugnt in genom näsan och ut genom munnen. Vill inte vara ensam då. Jag tror jag ska dö.
  /Rosen
 • Ångest är när man har så mycket stress, oro eller sorg att man helt plötsligt får alla känslorna över sig och nästan inte kan andas och bara gråter och skriker och mår så dåligt över att man är stressad eller om något hänt eller ska hända i ens liv.
  /Moa
 • Ångest för mig känns som om det kryper i hela kroppen. Det blir ibland som ett stort tryck över hela bröstkorgen eller kommer det som en stor våg genom hela kroppen.
  /:/
 • Övertänker, min ångest känns typ som ett svart hål som bara blir större och större. Har oftast ångest i skolan när man måste svara på frågor framför hela klassen eller på idrotten för jag har så mke presentationsångest, men kan även få det hemma när jag börja tänka på allt fel jag gör.
  /tjejen med ångestattacker
 • Att stressa och tänka för mycket på en sak.
  / flicka
 • Det är jobbigt, jag har tvångstankar, det är när man tänker till exempel att om jag inte hoppar på ett ben så händer nå hämst typ så är det för mig.
  /Melissa
 • För mig känns ångest som en klump i magen. Tyngden tynger ner mig och jag känner mig väldigt nedstäm. Ledsamheten kombinerar också med hjärtklappning samtidigt som gråten ligger precis bakom ögonlocken. Liknar känslan av saknad. Ibland känns det som sorg också, sorg av vad vet jag inte. Kanske av ett liv utan ångest?
  /Du är inte ensam!
 • Mitt övertänkande typ
  /Me
 • Jag har social fobi, det är min ångest. Det påverkar min vardag väldigt mycket och hindrar mig från att göra många saker jag vill och måste göra. Det är som en konstant ångest hela tiden som finns där i hjärnan. ”Vad tycker dom om mig?” ”Hur ser jag ut?” ”Kollade dom på mig?” ”Nu rörde jag mig fel”. Får panikattacker av det väldigt mycket.
  /Anonym
 • Jag känner mig inte verklig, ibland vill jag dö för att veta om jag lever. Jag får panik och nästa sekund så slappnar hela kroppen av som om jag svimmade, får blackouts och vill skrika.
  /Anonym:)
 • Det är att vara orolig för de minsta och mest konstiga sakerna hela tiden. Det är att hela tiden spela lugn men ha panik inombords. Det är något som alltid är där, i någon form. Något som aldrig försvinner.
  /Penelope
 • Alltså alla tankar samlas på en plats, jag vet alla men samtidigt vet jag ingen av dom. Alla samlas bara. Jag kan andas mindre bra men fortfarande ändå ganska bra. Trycket är från magen till halsen men det är inte som att något är på där och trycker, det är på ett annat sätt. Jag blir också slö och årkar inte gå upp då, dock är det oftast på natten.
  /Anonym
 • Ångest för mig är illamående om jag är stressad, men främst tankar. Starka bilder innanför ögonlocken om hur jag ramlar ihop mitt på gatan, hur jag spyr, hur jag löses upp till luft.
  /bluet
 • Jag vet inte vad som ger mig ångest men det känns som en klump i magen/bröstet och jag får känslan av att kräkas, gråta och skratta på samma gång
  /Victor
 • Ända sen jag var liten har jag haft ångest, det kom som "ont i magen". Men nu så känns ångesten som mini panikattacker, jag blir rastlös, vet inte vad ja vill, allt känns som om det inte går, jag blir varm, känns som väldigt jobbigt att göra eller tänka på någonting.
  /15 åring
 • För mig är ångest bland annat: att ligga vaken på nätterna för att jag inte vill sova och vakna för att jag vet att jag måste gå igenom samma sak igen. Massa press, klump i magen, det känns som en kniv i bröstet/hjärtat, negativa tankar om vad jag gör, säger, tänker, hur andra upplever mig, hur jag påverkar andra, om jag får någon annan att må som jag mår ibland (vilket jag inte vill).
  /Anonym
 • Alltid när jag ska sova så blir det att jag tänker på döden och är rädd för den och börjar gråta och får panik och kan knappt andas
  /Anonym
 • Jag får en stor klump i magen och tänker bara på det och kan inte ha kul i nuläget. Vill bara gråta jättemycket.
 • Ångest för mig är när jag oftast blir ledsen och jag får en massa negativa tankar. Jag är oftast självkritisk och hård mot mig själv. Jag får tryck över bröstet och ibland kan det kännas som att jag kvävs. Just på natten blir det värst då jag kan få den känslan. Jag tänker en massa tankar och det är oftast negativa tankar. Några gånger får jag även svårt att andas. Ångesten kan komma efter en skoldag då jag har känt att jag har fått gömma mina känslor då jag inte får uttrycka de så då gömmer jag mina känslor helst.
  /Maria
 • En känsla av att bli helt handlingsförlamad. Vill bara försvinna under täcket eller helst helt och hållet. Tappar all lust att kämpa för någonting.
  /Nora
 •  
 • Ångest för mig är som kallade ”rädslor”. Jag är så äckligt rädd för vissa grejer så det skapar en sån stark oro i mig och sån tyngd över bröstet. Ångest är också stress för mig. Jag kan va så himla stressad och rädd samtidigt så jag blir helt förstörd. Kan ligga och gråta i timmar.
  /Flickan med ångest.
 • Ångest för mig är när jag undviker saker som jag egentligen klarar av. Sådant som inte är farligt men som kroppen tolkar som farligt. Ibland får jag panikattacker och blir rädd för att få fler. Ofta blir jag ledsen och intalar mig själv att det är säkrast att låta bli något så jag inte får ångesten. Fast då blir den bara värre.

  Det kan kännas svårt att ta sig över ångesten och ibland till och med omöjligt. Så känner jag just nu när jag skriver det här. För just nu har jag undvikit en situation för att dämpa ångesten. Det är den snabba lösningen som fungerar i stunden. Men jag vet att det inte håller i längden och känner redan nu att jag har ångest över ångesten så att säga.

  Jag känner mig besviken och ledsen över att jag begränsar mig. Men det är väldigt svårt att inte göra det. Speciellt med tanke på alla fysiska symtom som jag upplever i samband med ångesten. Jag mår illa, får magont och ser suddigt ibland. Sen kan jag ju också drabbas av panikattacker. När jag får en sådan så känner jag först hur hjärtat slår hårdare, sedan blir det som ett tryck över bröstet och det känns som att jag inte kan andas.

  Första gången jag fick en panikattack så förstod jag inte vad det var. En kompis fick hjälpa mig till skolsyrran som fick hjälpa mig att komma ner i varv och andas lugnt. Hon förklarade för mig och nu vet jag vad som händer. Vissa dagar är väldigt jobbiga och jag kan känna mig nedstämd med min ångest. Men det finns även dagar då jag knappt märker av den.
  //Någon som ville skriva om sin ångest
 • När jag har ångest kommer det oftast när jag mår dåligt över nåt eller är stressad. Då kommer ångesten som en kall och ihålig våg som sköljer över. Det blir en kall lätt smärta i bröstet och jag andas tyngre. Oftast går det att andas igenom det.
  /Prim
 • Jag upplever två olika sorters ångest. En som är mer subtil, där det mest går ut på ett slags ältande och övertänkande av allt som sker. Om föräldrarna ska ut på resa kommer de dö i en bilkrasch, om bästa kompisen inte svarar på sms är hen arg på mig, om jag har ont i ett knä är det cancer och jag är döende. Den här typen av ångest är oftast hanterbar, men ibland tar den över.

  Ibland uttrycker sig min ångest i okontrollerad gråt, där jag skakar, och får extremt svårt att andas och känner mig instängd. Det händer ofta som en slags trigger av den första typen av ångest. Men jag tror verkligen att det finns grader av ångest, och det värsta är att det är så svårt att avgöra vilken ångest man upplever.
  /Maja

Mer på UMO

Nedstämdhet och ångest

Här hittar du innehåll om nedstämdhet och ångest.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här hittar du listor med ställen du kan ringa, mejla eller chatta med. Du kan kontakta dem om du har frågor, vill få stöd eller bara behöver få prata med någon.

Att ta hjälp

Har du något du funderar på eller är orolig över och behöver hjälp med? Det kan till exempel vara något med kroppen, något hemma eller i skolan. Då kan du få hjälp från någon som är van att hjälpa till med såna grejer.

ArtikelFilm: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Här kan du se en film om varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig.

Stress

Här hittar du innehåll om stress.

Till toppen av sidan