UMO frågar: Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

Svar:

 • Ångest för mig är en hemsk känsla. Det är som att allt runt omkring mig ställer sig utanför och att allt pekar på mig. Lite svårt att förstå vad jag menar kanske men lättare sagt så känner man sig ensam. Jag har oftast kontroll över min ångest och jag har ofta ångest. Vill tipsa er lite om vad ni kan göra när ni har ångest. Det jag brukar göra funkar iallafall för mig och hoppas att det funkar för er också. Ni kan börja med att testa att bara sitta ner och ta djupa andetag. Det bästa för mig när jag har ångest är att göra något som distraherar (stav) mig. Typ kolla på en film/serie som jag verkligen gillar eller bara sätta på något på youtube. Ni kan också testa skriva ut era känslor, vilket betyder att när ni har ångest så skriver ni vad ni känner. Det va allt lycka till <3 <3
  /Anonym
 • En fruktansvärd känsla. Ett nattsvart mörker som fyller mig inombords. Som också stänger mig ute från resten av världen.
  /Micke
 • Ångest för mig är som när du åker karusell men från ingen stans börjar må illa. Då börjar tänka vad som händer runt omkring dig och känner in allt som är runt omkring dig. Det kan vara att du bara sitter och äter middag och helt plötsligt inser vad man gör. När man har insett det börjar man tänka och oron kommer. Det är som på en sekund kommer en våg av grå-blå dimma över hela ens kropp som i en vind. Efter det kommer ofta illamåendet och det bultande hjärtat och man känner sig hopplös. Man försöker lungna ner sig själv men lungnade ord men funkar kanske inte. Jag behöver en viss känsla som jag har kopplat till lungn men om jag inte kan känna den känslan mår jag bara mer illa. När jag skriver det här har jag precis lungnat ner mig från en liten panikångestattack och försöker att ta det lugnt. Jag har en app som heter Safe Place är grym om man har ångest och kom ihåg ångest känslan är bara en lite, lite, lite del av ditt liv. Du har så mycket att göra och att klara av. Ta tag i ångesten och gör det du är mest rädd för. Jag ska åka med några kompisar till Italien när jag fortfarande är rädd för att sova hemma och jag vet att du kan göra det också. Gör det du vill och önskar att du gjorde. Låt aldrig ångesten vinna. Aldrig!❤️❤️❤️
  /Tilda
 • Ångest för mig är känslan av att inte ha någon kontroll. Skrev ner ett a4 med alla symptom jag har/haft. Jag tänker en sak men andra sekunden så tar ångesten över och jag kan inte göra något åt de. Illamående, torr mun, stickningar och domningar överallt i kroppen. Konstigt spänningskänsla i halsen. Ont i olika delar av kroppen. Fryser, skakar, gråter, en känsla om att jag kommer att dö. Känslan att ha ett sjukhus nära gör mig lugnare. 
  /Usch.
 • En klump i magen.
  /...
 • Vet egentligen inte vad som räknas som ångest. Men jag upplever det som en malande känsla i magen, som om jag är extremt hungrig men att smärtan sitter i överdelen av magen.

  Ibland när jag är själv spänner hela min kropp sig och jag kryper ihop till en boll och vill bara skrika rakt ut. Jag kan börja huttra även om jag inte fryser samtidigt som magen spänner sig och jag börjar gråta okontrollerat.

  Men oftast när jag är bland folk blir jag okoncentrerad, vill inte se nån i ögonen, får en malande känsla i magen, vill bort därifrån, mår illa men på ett speciellt sätt och känner mig helt utbränd. Men jag känner mig ändå tom på nåt sätt som är svårt att förklara. 
  /Behöver hjälp
 • Orolig och tomhet i kroppen, önskan om att inte vakna på morgonen för att undvika ångesten
  /Elsa
 • Tryck över bröstet tankar som snurrar jobbiga känslor som inte vill släppa
  /Tjej 15
 • Jag tror att jag har upplevt ångest. Mången gång har jag gråtit mycket häftigt av större eller mindre anledningar, som att jag inte vet vad jag ska äta till lunch, att jag har problem som jag inte kan hitta en lösning till eller att jag helt enkelt är ensam en dag och inte kan bestämma vad jag ska fylla den med. Då hjälper kraftiga kramar bäst av allt, för det känns som att det finns ett stycke vakuum i magen som jag vill fylla med hjälp av tryck. Löpning kan också hjälpa för att få ut musklernas och sinnets frustration genom fysisk ansträngning istället för att bara spänna ihop sig till en flämtande liten krampaktig boll på golvet. Vissa gånger när jag mår dåligt är det så, fast andra är jag trött och jag bara vill ligga ner och gråta. Ofta vill jag skrika.
  /Professionell humörsvängare på 17 år
 • Ångest är så mycket för mig. Jag blir lätt och ofta ångestfylld. Jag förknippar nervositet med ångest. Om jag blir yr förknippar jag det med ångest. Om jag känner mig obekväm blir det till ångest och massor med andra grejer. 
  /Tova N
 • Ångest för mig är mörkt och tungt. Det känns jobbigt i hela kroppen, jag känner mig svag och vill spy. Min ångest sätter sig på lederna, musklerna och i magen. Jag har blivit diagnostiserad med magsår p.g.a ångest. Den kan komma plötsligt eller smyga sig på. Det är som en ryggsäck som blir tyngre och vill drar ner mig under jordens yta, därför känner jag mig svag. Du vet när man drömmer och ska springa eller lyfta upp något och så har du ingen kraft, så känner jag mig när jag har ångest,
  /15 årig flicka med mycket mörker
 • tillitsproblem, att hela tiden övertänka saker och ting
  /annonym
 • Om jag tex köper något och sen slänger det. Då får jag ångest. Då vill jag bara spola tillbaka tiden. Fast jag vet att det inte går :(
  /Ella
 • Jag blir dålig i magen, mitt hjärta slår snabbt, känner ingen matlust, mår illa, gråter och har klump i magen och halsen. När jag har ångest dagar i streck känner jag mig galen, och jag är rädd att jag ska få för mig att skada mig själv eller någon. Jag slutar lite på mina tankar. ”Tippar på tå” under hela dagarna. 
  /V
 • Allt känns som ett hinder. Gråter varje dag och känner mig svag. Orkar inte göra saker och ingenting känns kul längre. Får dåligt självförtroende och blir paranoid. Är hård mot mig själv och tycker att jag inte duger till något och att jag inte förtjänar att ens leva.
  /m
 • En klump i magen, ibland i halsen. Skakningar och ryckningar. En känsla av att vilja krypa ur sitt eget skinn. Gråt, oro, ångerkänslor, tomhet, nervositet och självmordstankar. Illamående när ångesten är väldigt stark. Och självklart jobbiga tankar.
  /Bob dylan

 • Får svårt att andas. Tänker bara negativt om allt som att jag inte duger till nått, misslyckad och att jag skämmer ut mig. Jag vet inte vart jag ska ta vägen, vill bara försvinna och får panik
  /13 anonym
 • När jag plötsligt mår dåligt och har svårt att andas
  /jaha
 • En starkt malande oro och stress som jag inte kan få ut. Känner mig värdelös och vill dö men får ännu mer ångest över att jag vill dö eftersom dom jag älskar skulle bli jätte ledsna. Tryck över bröstet och jobbigt att andas. Mitt tips för att hantera ångesten är att lyssna på lugn musik.
  //Anonym som har ångest):
 • Ångest för mig känns som jag ska dö, att jag kvävs, inte får någon luft , har så många ord inombords men kan inte få ut några ord. Känns som det brinner i kroppen och i huvudet . Känner inget tecken på att ångesten ska komma fram.
  /Anonym
 • Oro, stressad, gråter varje dag. Kan inte göra något, tänker helatiden utan att pausa
  /Fifi
 • När jag känner ångest kan jag bara gråta av ingenting, känna mig värdelös och ensam 😔 och att jag inte orkar något annat än att tänka på att dö ...
  /Victoria E K
 • Jag mår jättedåligt och vill inget annat än försvinna, tänker att det är bäst så
 • Det känns jobbigt i hela kroppen. Inget känns någonsin kul. Vill bara försvinna.
  /Nellie
 • Den kommer krypande för mig. Långsamt blir värre och värre. Jag har specifika saker som oroar mig men sen kan det komma utan anledning vilket för mig är jobbigt då jag har paniksyndrom som "diagnos", det kan bli så jobbigt att jag antingen gråter i 4h rakt av eller att jag bara ligger i sängen i 3 veckor och orkar inte göra nånting annat än det. Äter inte, dricker kaffe och sover mest. Drar i läpparna och river sönder runt mina naglar varje dag, har tryck över bröstet och blir yr lätt, lite som att jag får tunnel vision när det blir för mkt. En gång levde jag på kaffe endast och kunde dricka 10 koppar på en dag, med socker i varje kopp vilket bara ökade ångesten och jag vet att koffeinet inte är bra men min hjärna säger att vem fan bryr sig det ksn inte bli värre så gör jag det iallafall trots att jag vet konsekvenserna utav det jag gör.
  /A
 • Jag blir orolig får ont i bröstet Blir lite andnöd Tänker om att jag kommer dö eller blir allvarlig sjuk..
 • Ångest är typ min vardag. Den ger mig ren panik, för det känns som om jag får för lite luft, det känns som om allting snurrar och jag mår illa. Jag fryser till, kan inte röra mig, och hela världen bara stannar. Jag önskar jag kunde slippa den här känslan men den finns alltid med mig vart jag än är.
  / Molly, 15
 • Får orolig känsla inom mig. Magont, illamående. Torr i halsen. Oroar mig för allting när det inte finns något att oroa mig över. Jag är ”frisk” men ångesten förstör mitt liv totalt. Kan inte jobba, går ner i vikt, har problem med att äta. Läkare vill ge mig tabletter men det vägrar jag. Hatar mitt liv just nu. Önskar att jag var normal.
  /Oscar
 • Jag får väldigt ofta ångest och då börjar jag gråta från ingenstans, jag blir helt varm, kan inte fokusera på något, jag blir yr och väldigt trött.
  /Anonym 14 åring som har ångest för ofta.
 • Jag får sån panik att det känns som jag ska dö och jag spyr och allt , sen kan jag ofta bli torr i munnen . Händer det en gång så fattar mitt huvud som att det måste hända hela tiden och därför går jag med ångest och oro hela tiden , tror jag håller på att bli knäpp
  /stina thörnroth
Till toppen av sidan