UMO frågar: Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

Svar:

 • Ångest för mig är när jag plötsligt börjar tänka på saker jag har gjort. Jag hade en ”kompis” som fick mig att göra saker jag inte ville och gjorde mig till en person som jag inte ville vara. Han gjorde olagliga saker över interent som jag blev inblandad i för att jag umgicks med honom. Han hängde också på farliga och läskiga chatter där folk sa hemska saker om mord och sånt. Han påvärkade också mitt språk och fick mig att börja svära väldigt mycket. Det var som att jag var förblindad och såg inte vad han hade blivit. Jag berättade för min mamma om det här och hon sa att jag kanske skulle sluta vara vän med honom om han fick mig att känns mig ledsen. Så jag gjorde det och efteråt var det som att alla sakerna vi hade gjort påmminde mig. Vi hade varit kompisar i typ 3 år så det var ändå svårt för mig att sluta vara kompis med honom. Så ångest för mig är att ibland kommer jag ihåg saker jag har gjort och rädsla av att mina föräldrar hittar gamla sms vi har skrivit till varandra. Jag är rädd och orolig för att mina föräldrar kommer bli besvikna på mig.
  /Levi
 • Ångest för mig känns som om någon sitter på mitt bröst, det är ett hyfsat tungt tryck som försöker trycka ned min börstkorg. Samtidigt känns det på något vis tomt, och även obekvämt. Själva ångesten får mig att gå in i en bubbla där jag bara kan tänka, främst på skolan eller vänner, eftersom den mesta ångest härstammar från de. Tänkandet blir destruktivt, i de flesta fallen och jag börjar ibland gråta, för att lätta på trycket. Det blir som om det är två rationaliteter som argumenterar i huvudet. "Oj, du fick två D OCH du sänkte din meritpoäng jämfört med förra året", samtidigt som den andra delen säger: "Du jobbar hårt och du lyckades med flera av dina mål. Att du fick D gör ingenting, du ska trots allt börja åttan. Du är precis lika värd vare sig du har 290 merit, eller 302,5."
  /Sofia
 • Ångest för mig är som en skugga som dagligen följer efter mig, trycker ner mig själv och försämrar mitt självförtroende, skuggan lämnar dig lite då och då men kommer alltid tillbaka med bara en liten tanke. skuggan berättar för mig att det är för mycket, att jag inte kan hantera det, och ibland vet jag inte ens vad det är som är för mycket. Känslan av att vara nedstämd och ledsen följde efter mig dagligen och lite då och då får jag svårt att andas, och blir så himla stressad och får hjärtklappning, det känns som om ja har kommit in i en bubbla och alla ljud runt om mig är så himla höga men samtidigt Jätte tysta och Jag önskar att jag bara kunde försvinna och tyvärr är denna skuggan min egna hjärna :(
  /Tjejen som skriver detta 02:20
 • Ibland kan jag känna det som en stöt genom kroppen. Jag förlorar all aptit och kan inte äta, jag känner mig svag och lite darrig. När jag får ångest känner jag mig olycklig och dyster. De tankar som ger mig ångest återkommer hela tiden av någon anledning, även fast jag inte vill tänka dem.
  /Andreas
 • När hjärtat bultar, rummet snurrar och jag blir illamående. En overklig känsla. Den kommer mest på kvällen och natten. Jag har svårt att sova och blir orolig när jag är ensam.
  /Tjejen som skriver detta 23:44
 • Ångest för mig är som en röst som följer efter mig hela tiden. Den säger en massa grejer som får mig att övertänka och må ännu sämre fastän det egentligen inte finns något att vara orolig över. Jag får även lägre självförtroende för varje dag som går. (Röst=min hjärna).
  /Ballerinakaka
 • Gråten i halsen konstant. Blir orolig när jag är ensam och klarar inte av känslan av att veta att jag inte har något att göra. Jag älskar dock att vara själv men blir ändå orolig.
  /T
 • En olustig känsla i kroppen, overklighetskänsöor ibland . Men lider mest utav illamående !
  /Linkan
 • Ångest för mig uppstår mestadels när jag är ensam och inte har någonting att göra. Varje kväll jag ska sova och jag är medveten om att jag inte skall göra någonting särskilt dagen efter kommer min ångest. Hög puls, illamående, otrolig stress och ibland panikångest attacker. Jag vet innerst inne att det är okej att göra ingenting men det är en tanke som fastnat i mitt huvud och aldrig vill försvinna.
  /Martina
 • Min hjärna kopplas ifrån allt eftersom å känns som jag faller ner i ett svart hål, pulsen ökar och illa mående, kan inte äta och värken ökar i samband sen stegrar allt på detta viset tills jag inte kan röra mig å känner miig fast i min egen ångest värld som bara blir värre och värre för varje minut som går å känns som snart e de försent att göra något tills man är fast i sig sj
  /Anders O
 • Jag får ångest av precis allt, t.ex att det är snart sommarlov. Efter sommarlovet börjar jag i 9:an och att tänka på det ger det mig ångest. Det känns som att allt ska vara annorlunda då och att jag ska må ännu sämre och att tänka på det ger det mig grov ångest. Jag är ganska osäker på mig också, undviker att prata med människor vilket leder till att jag känner mig ganska ensam ibland.
  /14 år och mår dåligt som in i helvetet
 • Kan nästan känna mig febrig och lite sjuk, blir extremt överväldigad och känns som om hela världen trycker in mot mig. Känner att jag behöver skrika eller göra sönder något. Det känns lite som om varken jag eller det omkring mig är verkligt längre, lite som en feberdröm typ.
  /20-åring som stått ut med detta alltför länge
 • Klump i magen, klump i halsen... Yr, kan inte förklara vad jag känner eller hur jag mår. Gråter för mig själv. Något litet som får att jag får ångest sedan börjar jag tänka på allt, gör allting bra till någonting dåligt. Det sätter stopp för allt, t.ex skolan eller vara med kompisar. Osäker på mig själv. Visar inte min ledsamhet utan visar den i irritation istället.
  /14 åring
 • För mig kan de bli som en äcklig känsla i hela kroppen och kan nästan känna mig febrig utan feber, de kan också kännas som att ingen bryr sig om en och att hela världen står emot en. Jag kan bli väldig trött men inte vill sova.
  /Ville
 • Ångest för mig är som en torktumlare. Och jag vet inte hur jag stänger av den.
  /ARMY 💜
 • Den där känslan i kroppen, den är typ obehaglig och känns nästan som att den gör ont och det blir lite svårt att andas och det känns som att hjärtat stannar samtidigt som det slår snabbt. Jag kan få det av att tänka på saker som jag antingen ångrar, eller inte ångrar men som jag är rädd att folk ska döma mig för. Det kan komma när jag sitter och tar en fika med vänner och helt plötsligt stänger av och får ångest av att sitta där och bara vill försvinna. Jag kan ju gå hem men tanken av det ger mig också ångest. Ångesten kan triggas av nästan vad som helst, jag kan sitta och titta på youtube och se en parkbänk och helt plötsligt kommer tankar om att livet aldrig kommer bli bättre och då kommer ångesten igen.
  /Tjej som får ångest bara av att skriva det här
 • När jag känner att jag måste göra bra ifrån mig och prestera till 100%. Även fast jag oftast inte kan och behöver vila. Det är förknippat med stress, som en kort och obehaglig panikattack.
  /Rebecka
 • Ångest för mig är en stor klump i magen eller halsen.
  /Victoria
 • Stress. Döden. Att sluta andas. Att tappa kontrollen.
  /John
 • Oro, känslan av att allt du gör påvärkar allt. Du känner dig alldrig tillräcklig är det inte skolan, är det vänner, är det inte vänner är det familjen. Det är alltid något att oroa sig för, och ibland känns det som allt bara ska försvinna.
  /16 årig tjej som haft ångest så länge hon kan minnas
 • Jag oroar mug för nästan allting. Det kan vara alkt ifrån Baciller och sjukdommar till tandläkarbesök. Jag kna ibland oroa mig för när jag ska åka bort också. Oron tar lixom över allting jag gör. När jag blir för orolig får jag ont längst upp i magen mår illa och kan nästan inte andas. Jag har åkt på akuten många gånger hela mitt liv pga min mage men det har aldrig varit någonting men nu vet jag ju vad det är, och det är det är så skönt nu när jag vet och har fått hjälp. Kom ihåg att alltid be om hjälp! Hälsningar en 14-årig tjej!
  /Chokladgurkan
 • Jag har sånt kontrollbehov, och är den osäkraste person jag någonsin träffat. Därför får jag ibland ångest när jag helt plötsligt kommer på någonting jag gjorde för länge sen och som jag sen ångrade starkt. Det känns som om tankarna förföljer en och de är jättesvåra att bli av med. När det är som värst brukar jag tänka att jag låser in tankarna med flera lås och sedan gömmer nycklarna på specifika ställen, tex i skogen eller hos mina kompisar. Det funkar inte perfekt men är en nödlösning.
  /Hon den där
 • Ett tryck över bröstet, som gör att det är svårt att andas och få luft. Andningen sitter uppe i halsen. Leder till hyperventilering. Overklighetskänslor, som att jag är utanpå mig själv. Yrsel. Min tinnitus som jag i vanliga fall har, blir starkare, högre och mer ihållande. Att sätta mig ner eller gå långsammare och försöka andas längre ner i magen, att få till djupandning alltså, kan göra så att en del ångest pyser ut. Men den starka oron är alltjämt kvar. Ångesten är alltid värst på kvällen. Men vissa dagar har jag det hela tiden.
  /Sjoann
 • Ångest för mig är. Att dö av sjukdomar och allt möjligt, att jag inte är som dom andra tjejerna, sömnproblem, och en grej jag har ångest för att nån ska stå utanför min dörr eller fönster för att döda mig, allt med döden och ensamhet och en sista grej att mina föräldrar och alla vuxna inte förstår mig. Förlåt om ni har svårt att läsa min text har dyslexi så de är svårt att skriva noga och fint förlåt. Så ni vet:)
  /05 tjej
 • En oro
  /Sthlm90
 • Oro, det känns som att jag ska svimma eller dö.. :(
  /Frida
 • Oro. När livet blir ohanterligt.  
  /Johan
 • Ågren, tankar som maler.
  /Alice
 • Ångest för mig är ofta förknippat med skuld och skam och att jag sagt eller gjort något jag inte borde. Jag tänker mig in i hur jag kanske har sårat andra människor med mina ord eller betett mig märkligt. Ofta skenar mina tankar då iväg, jag börjar övertänka och långsamt fylls jag av ett mörker som gör att mitt hjärta bultar snabbare och att jag har svårt att fokusera. Ibland kan jag bli orolig över väldigt banala saker, som t. ex. sättet jag sa något på eller att jag inte ringde tillbaka när jag sa att jag skulle göra det. När jag tänker så här känner jag mig maktlös, svag och extremt orolig och bästa botemedlet är egentligen att försöka sova för då försvinner tankarna ganska fort.
  /Amanda
 • Ångest för mig är jätte jobbigt. Jag har overkligtskänsla hela tiden. Tryck över bröstet varje dag men de trycker hårdare ibland. Jag är ofta yr. Jag känner mig trött, deppig och nere. Jag har även typ slutat äta men inte som en ätstörning utan mer att jag bara tappat suget på mat. Jag tänker VÄLDIGT mycket, alltså typ för mycket på varför jag har ångest eller varför jag mår som jag görnoch det leder oftast till en panikattack. Jag har även haft ont i huvudet :/ Många tar inte min ångest seriöst pågrund av min ålder eller att jag inte pratat om det ofta. Och det är ångest för mig det är så jag känner
  // 07a
Till toppen av sidan