Panik - lämna sidan!
Nedstämdhet och ångest

UMO frågar: Vad är ångest för dig?

Ångest kan kännas olika för olika personer. Hur är det för dig när du får ångest, och hur påverkar det ditt liv? Här kan du berätta hur det är för dig och läsa vad andra personer svarar.

Svar:

 • Ångest för mig är inte bara den jobbiga känslan av nåt som känns fel som man sedan kan glömma. Ångesten för mig samlas i min kropp och trycker ihop sig. jag kan knappt andas längre. En klump i magen och en tyngd över bröstet. 
  /aldrig mer
 • Oro i kroppen, känner mig deppig, hjärtklappning, olustkänsla, vill gråta när jag tänker på händelser längre fram i livet som jag kanske inte får vara med om eller uppleva på pga ålder.
  /Johanna
 • Jag har ångest över livet, skolan och min kropp.
  /Laura
 • Ångest gör så att jag har svårt att andas, eller bara börja gråta för jag får ångest av något. Jag börjar skaka min ben och hålla på andra saker. Det blir ljust i huvudet. Det är väldigt svårt att få ångest.
 • Har en känsla att det är en mix mellan ångest/panikattack.. Första gången trodde jag skulle dö, rysningar i huvudet, domningar och kallsvettigt, skakningar osv. Sedan dess har alltid känslan varit att man inte kommer tillbaka 100%.

  Jag har gjort blodprover och sköldkörtel, alla resultat är förvånandsvärt riktigt bra, dock får jag inte bort från skalletn att jag har stroke/tumör i huvudet. Känns så jobbigt, kan inte släppa de tankarna fullt ut.

  Ju flera ”Attacker” man får desto ”lättare” känner man att man hanterar de på något vänster. För mig är illamåendet och kallsvett ett problem med en mix av stroke tankar och hjärntumör..
  /Hej
 • När det plötsligt börjar kännas som att allt går fel eller som att jag håller på att dö. Även om det har hänt en massa gånger känns det som om det är första gången varje gång.
  /hej
 • Min ångest sitter i hela kroppen. Mina ben känns tunga, det blir ett tryck över hela mitt bröst och andningen blir jobbig. Jag känner också att den är med mig överallt även om jag är glad, jag känner liksom av den långt inne.
  /Kärlek till alla med ångest❤️
 • Kan må väldigt illa, skaka, svettas, få stressmage. Nytt för mig är att det känns som jag ”fastnar i huvudet”. Jag hänger upp mig på en tanke som gav mig ångest och spårar totalt. Det kan va den minsta saken någonsin men det känns som hela min värld. Skitjobbigt. Känner mig också jätteensam, ibland spelar det ingen roll hur många som kramar mig och lyssnar det känns ändå skit.
  /Glad valborg
 • En känsla som konstant sitter fast i bröstet
  /Lilly
 • Det börjar oftast på morgonen eller om jag ska göra något ångest för mig är när jag kan inte se klart jag börjar darra och det blir tungt att andas.
  /Ja jag ångest vadårå?!
 • Jag får apont i magen och de känns som att jag ska spy utan att de kommer ut nåt och jag börjar andas tungt och de känns inte som att jag får in tillräckligt med luft och då drabbas jag av panik. Jag får de nästan alltid när jag tänker på en viss sak, tror att min ångest beror på att jag blir så extremt nervös och orolig. Inshallah de försvinner snart
  /Jag mår sådär
 • Jag fick det på morgonen när jag vaknade blev darrig fick inte luft och hjärtat slog jättefort och torr i munnen en obehaglig känsla.
  /Lisa
 • Det börjar med att jag börjar känna en klump av oro och rädsla i bröstet ofta väldigt stark men det behöver den inte vara. Sedan börjar jag andas fortare och skaka. Jag svettas och har panik men sen går det sakta över.
  /Japp. Jag har ÅNGEST
 • Jag börjar skaka känner ett hårt tryck över bröstet och får panik och det blir svårt att andas. Senaste gången detta hände var när jag vågade ge en lapp till en kille med mitt nummer på. Några tjejer i sjuan kom fram till mig och sa att jag inte skulle simpa över en äldre kille och att han hade slängt min lapp. Jag blev skitledsen och sprang iväg. Sedan kände jag hur jag började skaka och fick svårt att andas. Så detta är ångest för mig och det är svårt att få bort. Det är en svår känsla att förklara men man vill bara att det ska bort. 
  /MA/ Tjej 13 år
 • Munnen blir torr, jag får mycket svårt att andas. Mina händer börjar skaka och svettas lite. Får känslan att alla tittar på mig. Händer oftast runt omkring folk. I slutet måste jag sitta inlåst på en toa och lugna ner mig själv, tar en 10 min för att få slut på skakandet.
  /SMW
 • Jag känner tryck över bröstet. Det känns som jag ska ramla ihop vilken sekund som helst. Jag får så starka känslor att det ända som hjälper är att skada mig själv
  /Anonyma
 • Blir torr i munnen, biter på naglarna och håller på att dra i mina fingrar och dra med händerna i nacken så det gör ont. Svårare att andas och kan inte fokusera på något. En känsla som är svår att beskriva men känns typ som att jag vill bort ut från min kropp och försvinna.
  /Tjej
 • Ensamhet ny miljö
  /Victoria
 • Ont i magen. Vaknar mitt i natten och mår illa. Hjärnan stängs av när tankarna kommer. Random panikattacker och panikkänslor. Då gråter jag antingen jättemycket eller kan inte gråta alls. Ångesten kommer gärna helt utan anledning. Det skrämmer mig, för då går jag alltid runt och oroar mig för att jag KANSKE kommer få ångest. Hjärtat rusar. Får ofrivilliga skakningar. Lite som att jag fryser, fast jag kan inte få stopp på dem. Jag har aldrig riktigt förstått vad min ångest kommer ifrån, vilket gör saker mycket sämre. Om jag bara hade haft en anledning till ångesten så hade jag kunnat få bättre hjälp. Det blir många sömnlösa nätter för att jag inte kan stänga av min kropp och mina tankar.
  /Tjej, 16 (haft ångest sen 6an. Eller tidigare, har knappt koll längre)
 • Hemskt.. Illamående, ”hjärtklappningar”, tänka att man ska dö, katastroftankar, oroar sig över saker som är små ett exempel: *ett larm från grannen som kommit hem* hjärnan: Nej nu brinner det eller nej nu är det inbrott. Även ont i huvudet och magen, svårt att andas ”Är jag sjuk? Nej jag vill inte bli sjuk” (börjar inbilla sig saker) .. m.m
  /Tjej (hade ångest i ca 6 år från 6-12 år)
 • Känns som att det är det sämsta livet man kan ha, allt dåligt kommer upp på samma gång. Man vill fly från alla tankar bara. Stor klump i magen, panik, vill bara gör nått som får det att sluta. 
  /Mb
 • Tryck över bröstet, svårt att andas, hjärtklappning, som att man blir typ frusen och kan inte alltid röra mig på samma sätt som när jag inte har ångest, skakar mycket och fryser
  /.
 • När det är dags att gå och lägga mig får jag ångest. Jag vet liksom om att jag kommer ligga där och tänka på jobbiga saker i det förflutna. Det senaste 1½ året har det varit knutet till folk runt mig i skolan. Jag tänker på vad jag kunde sagt och gjort. Jag känner hur jag andas snabbare och det känns som att jag har en klump i halsen, oftast börjar jag gråta.

  Jag gråter över hur jobbigt jag tycker det är att älta, hur jag så gärna vill sova, att timmarna tills jag ska vakna blir färre och jag gråter över att min hjärna nästan bestämt sig för att inte gå till skolan imorgon.

  Fan att det skulle bli såhär. Jag har då också ångest för att jag ska cykla till skolan imorgon. Jag älskar att cykla till skolan, speciellt på sommarmornar. Men det gör ont när jag vet att det finns en chans att några står där vid ingången till skolparken och bara väntar på att skrika dumma saker efter mig, när jag cyklar förbi.

  Det är något i mig, på en sommarmorgon när jag cyklar till skolan, som gör att när jag ser solen gå upp och lysa över naturen, vilja svänga åt höger istället för till vänster mot skolan, jag vill cykla mot solen och bara fortsätta bort, till min drömvärld, där allt är bra.
  //MJ
 • Jag kan börja bli stressad när som helst jag får en hemska känsla och mitt hjärta börjar bulta. Det kan hända närsomhelst, när jag kollar på tv, äter eller bara pratar med någon. Jag får panik när det händer i skolan det känns som jag ska börja gråta men har ingen att prata om det med.
  /Linnéa
 • Oftas får jag ångest utan jag vet anledningen men även inför nått prov, när jag övertänker eller vad andra kommer tycka om jag t.ex har på mig en viss tröja. Ångest kommer mest i skolan. När jag har ångest övertänker jag mycket och då blir det bara värre. Vissa veckor är värre än andra.
  /AH
 • Jag blir stressad, måste ta på min mage eller trycka hårt bakom mina öron. Det känns som att jag kvävs, jag skakar och blir rädd. Detta sker ofta när jag äter eller har mycket slem i halsen. Jag har problem med min hals och får medicin för det, alltså min hals. Finns en tragisk och lång historia bakom det som jag inte orkar dra nu.
  /Flicka
 • Jag är extremt rädd för spyor . Så fort någon verkar visa illamående så fryser hela min kropp, hjärtat börjar bulta hårt och jag känner panik i hela kroppen. Jag kan också få ångest av döden. Då händer ungefär samma sak.

  Jag brukar också börja tänka på saker som jag har gjort i det förflutna och tänker att det är mitt fel, varför gjorde jag så, är jag konstig osv. Och ifall jag ska börja lära känna en ny person börjar jag oroa mig för att jag är efterhängsen, gör fel saker osv. Jag vet inte om detta är ångest men det hjälper att prata med någon och musik/ljudbok.
  /Anonym tjej
 • Jag är extremt rädd för bakterier och när jag känner mig smutsig får jag en ångest liknande känsla, mitt hjärta slår hårt och snabbt och det är ett obehag i kroppen. Känns typ pirrigt fast på ett ont/obehagligt sätt. Vet inte vad jag ska göra åt de här men så upplever jag, eller vad jag tror är ångest.
  /Tjej, 13 år
 • Jag får ofta ångest över framtiden och mig själv. Oftast på kvällen också. Jag blir liksom obekväm och börjar ibland gråta, och sen är det omöjligt att tänka på annat. Det hjälper lite att prata med familj och vänner, då känner jag mig mindre ensam.
  /Lily
 • Jag känner ett tryck över bröstet. Det känns nästan som om man är nervös och orolig samtidigt. Jag får också svårt att andas och hjärtat börjar bulta.
  /Anonym

Mer på UMO

Nedstämdhet och ångest

Här hittar du innehåll om nedstämdhet och ångest.

Stöd på telefon, chatt och mejl

Här hittar du listor med ställen du kan ringa, mejla eller chatta med. Du kan kontakta dem om du har frågor, vill få stöd eller bara behöver få prata med någon.

Att ta hjälp

Har du något du funderar på eller är orolig över och behöver hjälp med? Det kan till exempel vara något med kroppen, något hemma eller i skolan. Då kan du få hjälp från någon som är van att hjälpa till med såna grejer.

ArtikelFilm: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Här kan du se en film om varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig.

Stress

Här hittar du innehåll om stress.

Till toppen av sidan