Panik - lämna sidan!
Fråga

Vad kan jag göra åt humörsvängningarna?

Fråga

Jag har väldigt mycket humörsvängningar, det är väldigt jobbigt. Ena dagen kan jag vara jättekär, nästa gråter jag för vad som helst, och ibland är jag bara arg och sur. Det enda som hjälper är att stänga in mig i mitt rum och bara vara ifred.

Att mitt humör är så här kan förstöra stunder med mina kompisar, fast jag inte vill. Varför har man humörsvängningar? Och finns det något jag kan göra?

Svar

Vad bra att du försöker ta reda på vad dina humörsvängningar beror på och vad du kan göra åt det. Det är ganska vanligt med humörsvängningar i tonåren. Det kan vara många olika saker som gör att du mår som du gör.

I tonåren är det mycket som händer med kroppen, både fysiskt och psykiskt, och det kan påverka humöret. Du håller på att vänja dig vid det som är nytt med kroppen och hormoner kan göra att humöret ändras snabbt. Samtidigt kan kraven i skolan öka och du förväntas ta ett större ansvar.

En del får humörsvängningar om de sover dåligt, äter för lite eller är stressade för något i skolan eller hemma. Det kan också påverka om du har det jobbigt med kompisar eller kärleksrelationer.

Det kan vara bra att fundera på om det finns några särskilda saker som du tror påverkar ditt humör. Till exempel om du äter eller sover för lite, då kan du prova att förändra det för att se om humörsvängningarna minskar. Det är också alltid bra att försöka göra saker som du mår bra av. 

Om du känner dig väldigt orolig för dina humörsvängningar eller om du känner dig nedstämd tycker jag att du ska prata med någon. Till exempel med någon inom elevhälsan eller någon på en ungdomsmottagning. De kan hjälpa dig att försöka reda ut vad dina humörsvängningar beror på.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Till toppen av sidan