Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad kan jag göra åt humörsvängningarna?

Fråga

Mitt humör ändras snabb och ofta och det är väldigt jobbigt. Ena dagen kan jag vara jättekär och nästa gråter jag för vad som helst. Ofta är jag bara arg och sur. Då är det enda som hjälper att stänga in mig i mitt rum och vara ifred. 

Det förstör mycket att mitt humör är så. Till exempel när jag är med mina kompisar.  

Varför har man humörsvängningar? Och vad kan jag göra åt det? 

Svar

Det kan vara många olika saker som gör att du mår som du gör. 

Humörsvängningar är ganska vanligt i tonåren. Då händer det mycket både fysiskt och psykiskt som kan påverka humöret. Hormoner kan göra att humöret ändras snabbt. Samtidigt kan kraven i skolan öka och du förväntas ta ett större ansvar. 

En del får humörsvängningar om de sover dåligt, äter för lite eller är stressade för något i skolan eller hemma. Det kan också påverka om du har det jobbigt med kompisar eller kärleksrelationer. 

Fundera på om det finns några särskilda saker som du tror påverkar ditt humör. Till exempel om du äter eller sover för lite, då kan du prova att förändra det och se om humörsvängningarna minskar. Det är också bra att försöka göra saker som du mår bra av.  

Jag tycker att du ska prata med någon om du känner dig nedstämd eller är väldigt orolig för dina humörsvängningar. Du kan till exempel prata med skolkuratorn eller någon på en ungdomsmottagning. De kan hjälpa dig att reda ut vad dina humörsvängningar beror på. 

Med vänliga hälsningar 
Sara André, kurator 

Mer på UMO

Artikel

Nedstämdhet och depression

Nedstämdhet går ofta över efter ett tag. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre och du kan få hjälp om du behöver.

Artikel

Ångest

Nästan alla känner ångest ibland. Du kan få hjälp om ångesten gör livet jobbigt för dig.

Artikel

Film: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Vet du varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig?

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan