Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur får jag mindre stress och ångest över betygen?

Hur ska man göra om man har extremt mycket press och ångest över betygen? Jag har känt så ända sedan jag gick ut sexan. Mycket har gått uppåt men jag ligger på genomsnittsnivå i flera praktiska ämnen som bild, slöjd, idrott och hemkunskap och det känns inte bra.

Mitt mål är A i alla ämnen men det känns svårt. Är det någon som vet hur man dämpar den här skamkänslan, den tar kål på mig?

Mina lärare märker min stress och min hkk-lärare säger att jag ska sätta läta krav för då klarar jag mig ännu bättre, fast jag vågar inte tro på det. Känns som en risk.

Jag är avundsjuk på min kompis som typ alltid haft A i praktiska ämnen. Speciellt slöjd som är det svåraste jag vet. 

/En tonårig pojke

Svar:

 • Hej! Lyssna på det lärarna säger, man mår mycket bättre av att sänka kraven. Dessutom behöver man inte ha A i allt för att göra det man vill i livet, allt löser sig till slut. Trust the process och ta hand om dig!
  /Två killar i 17 års åldern
 • Tyvärr är det nog som din hkk-lärare säger, du måste sänka kraven. Stressen är inte värt det, speciellt inte innan gymnasiet. Se till att inte bränna ut dig, det är mycket värre än låga betyg. Försök nöjda dig om du till exempel ligger på C eller högre. Vissa lär sig lättare än andra, så är det bara, och vissa är naturligt bättre på vissa ämnen. Försök sänka kraven och slappna av lite, att bränna ut sig är inte värt det, tro mig.
  /23
 • Försök bara att prestera ditt bästa! Ifall du är väl förberedd inför prov och gör alla dina hemuppgifter kommer det ordna sig. Jag hejar på dig.
  /Anonym tjej
 • Istället för att ha som mål att ha A i allting, kanske du ska ha ett mål med att öka din merit med kanske 5-15 poäng? Eller att nå ett visst meritnummer för att komma in på det gymnasium du vill gå på? Att ha en specifik bokstav som mål gör dig bara stressad. Titta på meritsifforna istället. Där är alla betyg betydelsefulla :)

  När jag gick i åttan ville jag ha B i allting, men tanken stressade mig. Jag fokuserade istället på att ta reda på ungefär vilken merit jag behövde för att komma till mitt drömgymnasium, och gissa var jag går nu ;).

  En annan taktik jag använde var att acceptera att vissa ämnen går det sämre i, och istället fokusera ännu mer på mina styrkor. Istället för att t.ex få B i hemkunskap och teknik, så satsade jag på ett A i hemkunskap och ett C i teknik, eftersom jag var bättre i hemkunskap och såg mer potential. Det kändes mer värt så. Två B är lika mycket som A+C.
  /Hemlis
 • Jag är en tjej med ganska höga betyg men jag mår inte heller alltid bra! Jag har haft som mål att sänka mig och ta det lugnare. Jag har knappt sänkt mig men jag känner mig ändå mycket mindre stressad osv. Om du säker kraven och tar vara på lektionstiden går det ganska bra ändå! Lycka till! Ps. Om fu lär dig någon studieteknik lär du dig mer på en kortare tid!🥰
  /En 14 åring
 • Tro mig, har befunnit mig i din position någongång i tiden och det var svårt, verkligen. Hur det slutade? Jo jag slutade att tänka negativt.
  /hej
 • Hej!!! Om jag skulle vara du hade jag tänkt att även om jag gör fel vet jag hur jag ska tänka nästa gång. Och försöka tänka att jag har gjort mitt bästa. Va inte stressad. Träna när du har slutat skolan och du kan be om hjälp av en vuxen att prata om vad som känns svårt. Kom ihåg det är inte pinsamt att känna att man inte kan. Du är inte ensam (;
  /Fatima

Mer på UMO

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Till toppen av sidan