Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Får ångest när jag är ifrån min pojkvän!

Hej jag får ångest i mitt förhållande när jag är ifrån min pojkvän. När jag inte är med honom, just nu träffas vi bara på helgerna, och han skriver på ett sätt jag tycker känns annorlunda så får jag ångest och tror att något är fel, som att jag gjort något fel. Jag pratar med honom och han säger bara att han är trött men det känns ändå inte bra för mig.

Pratar med han hela tiden så kommunikationen är inte ett problem men han vet inte vad han ska göra och jag vet inte heller för jag vill inte heller vara jobbig och bara tro att nåt är fel hela tiden men vill inte heller känna så här, vad kan man göra? Nån som har varit i liknande sits och berätta vad ni gjorde???
/Rödluvan

Skriv ditt svar

Svar:

 • Gå till en kurator eller liknande antingen på skolan eller på en ungdomsmottagning, då borde du kunna få hjälp. Du kan också skriva till UMO och fråga, de borde veta vad du kan göra för att kunna göra det bättre
  /M
 • Jag ska vara helt ärlig och jag tror du övertänker, men några frågor du kan tänka över är Har han gjort något som gör att du får svårt att lita på han när ni är ifrån varandra? Brukar du övertänka i andra situationer ex. Om dina vänner verkligen är äkta mot dig osv? Vad är det som gör att det känns som han har börjat skrivit annorlunda?
  /Alias
 • Hej! Precis som någon skrivit tidigare så tror jag att det är som du övertänker. Det är jättevanligt att övertänka saker. Det kan ju bero på något som hänt lång innan du träffade din pojkvän, t.ex. pga ett tidigare förhållande där du kände stor oro och ångest som blev bekräftad, eller något liknande i en vänskaps- eller familjerelation kanske. Det kan vara svårt att veta var övertänkandet kommer ifrån, men det finns antagligen någon grund för det längre tillbaka i ditt liv.

  Du vill ha tips på hur du ska sluta känna som du gör. Du skriver att ni kommunicerar om det, vilket är superbra. Det är jätteviktigt när man känner som du gör. Det är det första och viktigaste steget. Ett tips kan vara att be honom skriva till dig om han känner sig trött eller vet att han inte kommer kunna svara på ett tag så att du vet på förhand varför han skriver på ett annat sätt. Det skulle kunna göra att om du börjar känna ångesten och oron så kan du bara tänka att "han skrev ju innan att han är trött så det är därför han inte svarar". Då har hjärnan fått en logisk förklaring till varför han skriver annorlunda och kanske kan slappna av.

  Oavsett så är det viktigt att ni kan vara ifrån varandra också utan att du ska behöva må dåligt. Det låter ju som att ni har ett bra förhållande så detta är troligen bara saker som du behöver jobba på själv, men såklart med din pojkväns stöd. Ett tips kan vara att prata med någon på UMO, antingen genom att ställa en fråga till UMO på hemsidan, eller genom att besöka en ungdomsmottagning. En kurator eller psykolog kanske kan hjälpa dig med din ångest och ge dig tips och råd för hur du ska jobba bort ångesten.
  /Tjej, 22
 • Jag känner också lätt rädsla i förhållanden eftersom man älskar ju personen och vill vara säker att hen älskar en tillbaka lika mycket. Det är nog ganska vanligt att känna så speciellt om man inte varit i förhållandet i mer än några månader för då lär man sig fortfarande nya sidor av personen och vem hen är i olika sammanhang. Eftersom personer har olika behov, olika erfarenheter och självkänsla så ser man på saker på olika sätt och blir mer eller mindre orolig.

  Det bästa är att förklara för din kille att du har en tendens för att känna stark rädsla och att du är rädd att verka jobbig men att du inte hittat sätt än att hantera rädslan på så att han förstår att du verkligen lider av det. Och anklaga honom inte förrän han ignorerar dig eller sårar dig på riktigt för att då kommer han mer bli arg än att tycka synd om dig. Så var försiktig med din ångest och prata ut den med vänner och familj så att de kan hjälpa dig.
  /Skdpwö
 • Prata med honom!!! Och sen om de inte känns bra glr slut
  /Lamma
 • Hej! Jag är i ett distansförhållande just nu vilket betyder att jag bara träffar min partner på helgerna jag också. Jag känner igen mig att min partner känns som en helt annan person när hon skriver. Vi har hamnat i flera bråk på grund av missförstånd när vi skrivit.

  Vi har inte hittat någon perfekt lösning förutom att acceptera att det är svårt att uttrycka sig via skrift och att prata mer och skicka röstmeddelanden istället för att skriva. Visa tydligt att du inte tycker om sättet han skriver. (Jag är ingen expert på sådana här saker men jag kände igen mig i situationen.)
  /Kille 16 år
 • Hej, jag har också ångest när jag är utan min kille, han kan svara ”okej” på saker som jag tycker är viktigt, han har svårt att skriva å prata om saker när det inte är HAN som skriver om nåt. Känns som han hade klarat sig utan mig.

  Men ge inte upp, jag tänker positivt och försöker inte vara för på fast jag är det, å jag kan få ångest för det med. På helgerna visar han mig kärlek å när vi är, men när han skriver kan han va dryg. DU ÄR INGE ENSAM, all kärlek till dig!
  /Lilla jag

Mer på UMO

UMO-poddenReportage: "Vi är ihop på distans"

26. "När vi har telefonsex tänker jag på hur stor skillnad det är att prata i telefon och ha riktigt närkontakt. Speciellt efter sexet saknar jag närkontakten".

Till toppen av sidan