Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Är det farligt att ha sex om man har ryggmärgsbråck?

Fråga

Min pojkvän har ryggmärgsbråck och ingen känsel alls nedanför höfterna. Så han kan inte själv säga om något gör ont.

Kan vi ha sex ändå? Och kan ryggmärgsbråcket gå upp och skada ryggmärgen när vi har sex?

Svar

Du behöver inte oroa dig, att din pojkvän har ryggmärgsbråck är inget hinder för att ni ska kunna ha sex med varandra.

När ryggmärgsbråck gör att förmågan att känna smärta är nedsatt, ökar risken för att man kan skada sig. Men ni behöver inte oroa er för att själva bråcket ska gå upp och skada ryggmärgen om ni har sex.

Sex går att ha på många olika sätt. Ni kan till exempel ha smeksex, munsex, gnidsex eller samlag. Ni kan behöva pröva er fram för att komma fram till vad som känns skönt och vad som funkar för er båda.

En del med ryggmärgsbråck kan ha svårt att få stånd. Då finns det mediciner som kan hjälpa.

Kontakta en habiliteringsmottagning eller en ungdomsmottagning om ni vill prata med någon om det här, få råd eller stöd.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Smeksex – att pulla och runka av

Smeksex är när du använder händerna för att smeka och stimulera någons snippa eller penis, eller andra känsliga delar av kroppen. Andra ord för smeksex är petting, pulla, fingra eller runka av. Smeksex med dig själv kallas onani.

Artikel

Oralsex – att slicka en snippa

Att slicka någon är när du använder läpparna och tungan på någons snippa. Du kan suga, pussa eller slicka på klitoris, blygdläpparna och områdena runt omkring. Eller gnugga munnen mot snippan.

Artikel

Oralsex – att suga av

Att suga av någon är när du använder munnen på någons penis. Du kan föra munnen fram och tillbaka runt penisen. Eller suga, slicka och pussa på ollonet, penisskaftet och pungen. Många tycker det är skönt att bli avsugna, men inte alla.

Artikel

Gnidsex

Gnidsex kan vara att gnida, gnugga eller trycka könen mot varandra. Eller att gnida könet mot någon annan del av kroppen. Gnidsex kallas också för gnuggsex, torrsex, frottage eller att saxa. Många tycker det är skönt och upphetsande.

Artikel

Samlag - slidsamlag

Slidsamlag är sex där en penis eller sexleksak förs in i slidan. Det är viktigt att du är kåt om du för in något. Slidan behöver vara våt för att det ska glida bra och kännas skönt.

Till toppen av sidan