Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför har jag mens så sällan?

Fråga

Jag har börjat få mens väldigt sällan och undrar varför det är så? Jag fick min första mens för fyra år sen, men det senaste halvåret får jag bara mens varannan månad eller ännu glesare.  
 
Jag undrar om det betyder att jag bara har ägglossning varannan månad och att mina chanser att få barn har minskat med hälften?

Svar

Det är vanligt att ha gles eller oregelbunden mens, precis som du beskriver. Det kan bero på olika saker. Hos en del beror det på att man är underviktig eller överviktig. Då blir det lätt en obalans i hormonerna och mensen blir gles eller uteblir helt.  

Ibland beror gles eller oregelbunden mens på något som kallas PCO eller PCOS. Då har man dessutom många små omogna äggblåsor på äggstockarna. Det kan läkare se vid ett ultraljud. 

Det är ofarligt att ha mens sällan. Men du har rätt i att det blir glest mellan ägglossningarna då och att det kan bli svårare att pricka in en ägglossning om du vill bli gravid. Oftast har man ägglossning ungefär två veckor före mensen kommer.  

Kontakta en ungdomsmottagning eller en gynekologisk mottagning. Där får du hjälp att ta reda på varför du har mens så sällan. Och hjälp att göra mensen regelbunden om du vill det.

Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan