Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Varför har jag mens så sällan?

Fråga

Jag har under ett halvår haft problem med min mens. Jag fick min mens för fyra år sen, Men det senaste halvåret får jag bara mens varannan månad eller ännu glesare. Jag undrar om det innebär att jag bara har ägglossning varannan månad? Det borde ju betyda att mina chanser till att få barn har minskat med hälften?

Svar

Det är vanligt att ha oregelbunden mens precis som du har. Det kan bero på olika saker. Hos en del beror det på att man är underviktig eller överviktig. Då blir det lätt en obalans i hormonerna och mensen blir gles eller uteblir helt. Jag vet inte hur det är för dig med din vikt.

Ibland beror gles eller oregelbunden mens på något som kallas PCO eller PCOS. Då har man dessutom många små omogna äggblåsor på äggstockarna. Det kan läkare se via ett ultraljud.

Det är inte farligt att ha oregelbunden mens, men du har rätt i att man inte har ägglossning lika ofta när det är långt mellan mensen. Oftast har man ägglossning ungefär två veckor före mensen kommer. Det kan då bli svårare att pricka in en ägglossning om du vill bli gravid. Men efter att du fått reda på varför mensen är så gles kan du få hjälp att få en mer regelbunden mens.

Kontakta en gynekolog på en gynmottagning så får du hjälp. Är du under- eller överviktig kan du samtidigt be om hjälp med det eller kontakta en dietist. Dietister finns till exempel på många vårdcentraler.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Vikt

Här hittar du innehåll om vikt.

ArtikelGynekolog

Anna Palm berättar om sitt jobb som gynekolog på en ungdomsmottagning.

ArtikelDietist

Birgitta Nordlander berättar om sitt jobb som dietist på en ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan