Fråga

Varför har jag mens så sällan?

Fråga

Jag har under ett halvår haft problem med min mens. Jag fick min mens för fyra år sen, Men det senaste halvåret får jag bara mens varannan månad eller ännu glesare. Jag undrar om det innebär att jag bara har ägglossning varannan månad? Det borde ju betyda att mina chanser till att få barn har minskat med hälften?

Svar

Det är vanligt att ha oregelbunden mens precis som du har. Det kan bero på olika saker. Hos en del beror det på att man är underviktig eller överviktig. Då blir det lätt en obalans i hormonerna och mensen blir gles eller uteblir helt. Jag vet inte hur det är för dig med din vikt.

Ibland beror gles eller oregelbunden mens på ett ofarligt tillstånd som kallas PCO eller PCOS. Då har man dessutom många små omogna äggblåsor på äggstockarna. Det kan läkare se via ett ultraljud.

Du har rätt i att man inte har ägglossning lika ofta när mensen är gles eller oregelbunden. Oftast har man ägglossning ungefär två veckor före mensen kommer. Det kan då bli svårare att pricka in en ägglossning om man vill bli gravid. Men efter att man fått reda på varför mensen är så gles kan man få hjälp med det.

Mitt råd till dig är alltså att du ska kontakta en gynekolog på en gynmottagning så att du får hjälp att få din mens mer regelbunden. Är du under- eller överviktig kan du samtidigt be om hjälp med det eller kontakta en dietist. Som till exempel finns på många vårdcentraler.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan