Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Använder ni mensskydd när ni tror att mensen ska komma??

Ni som har fått mens: Hur gör ni dagarna när ni tror att ni kanske ska få mens? Det känns ju onödigt att ha trosskydd eller binda om man inte får mensen den dagen. (Det är torssskydd eller binda jag brukar använda när jag har mens då jag inte gillar tamponger och inte lärt mig använda menskopp).

Men det är ju också jobbigt att undra en hel dag om man kommer få mens och om det kommer blöda igenom. Har ni tips på hur man kan göra om man är bland bland folk, t.ex skola och kanske kommer att få mens?
/Tjej

Svar:

 • Nej men ha alltid med dig mensskydd till skolan för säkerhets skull. Men eftersom man inte blöder så mycket i början av mensen så behöver man inte ha mensskydd innan man får mens
  /08
 • Hej! När jag är i denna situation brukar jag bara ta ett trosskydd och jag tycker inte alls at det är onödigt. Kommer man blöda så kommer ju trosskyddet att hindra dig från olyckor! Du kan ju också springa direkt till toan om du känner att det blir blött, men har man flytningar så blir det kanske jobbigt att springa till toan hela tiden. Mitt svar: använd trosskydd!!
  /en annan tjej
 • Hej Jag vet dagen då det ska komma, Men annars händer det att jag har trosskyd
  /Tjej expert
 • Jag brukar lägga lite toapapper och sen har jag bara med mig mensskydd överallt hela tiden.
  / :(
 • Nej märker aldrig dagarna innan
  /Heeeeej
 • Nej, har bara extra uppsikt på om den skulle komma
  /Linnea
 • Jag brukar lägga ett trosskydd och sen mest känna efter under dagen och kolla ofta :)
  /Tallen
 • Jag personligen brukar bara ta med mig mensskydd när jag ska nånstans och i de allra flesta faller märker man att man blöder innan man blöde igenom. På tal om bindor och trosskydd så tycker jag att du ska testa menskopp, köpte en för et tag sen och jag älskar den. Har fortfarande lite problem med att sätta in den men när den väl är inne behöver du inte tänka på den under hela dagen och man kan till och med glömma av vissa stunder att man har mens.
  //Tjej med mens
 • jag brukar alltid känna av att den är på väg och använder bara ett stringtros-skydd dagarna innan och sen när jag väl får den (man brukar känna av när den har kommit) så använder jag tampong!
  /ellen
 • Asså jag brukar vänta tills jag märker att det finns blod i mina trosor. Jag brukar såklart alltid ha med mig skydd i min handväska. Inget bra att använda tampong om man inte har sin mens. Eftersom tampongen kan suga upp vätskor. <3
  /tjej
 • Tänk på att alltid ha med trosskydd i väskan, oftast känner man ju när mensen faktiskt kommer, men om du känner dig orolig och tycker att det är jobbigt kan du alltid sätta på ett trosskydd även om mensen inte kommit än, det finns ju massa olika typer av trosskydd, så du kan ju välja en som känns bekväm för dig :)
  /18 årig tjej <3
 • Nej
  /Akiyama
 • Vet jag om att mensen ska komma under en skoldag använder jag trosskydd och sedan har med mig bindor i väskan. Trosskydd anser jag inte alls som onödigt då det kan vara bra om man får flytningar eller blöder lite.
  /hej
 • Jag är inte särkild oroad när min mens ska komma och tänker inte på det förns jag går på toa. Har mens kalender och min mens kommer ganska "försiktigt". Men har alltid nerpackat ett fåtal tamponger och bindor i min väska om mensen skulle komma som en överraskning eller om någon kompis behöver. Om du känner dig oroad/stressad över din mens så har jag lite tips. Andvänd binda/trosskydd i förväg om du vill, you do you!. Sedan, om du får mens och inte har mensskydd så kan du gå till skolsköterksan, hen har oftast bindor på lager om man behöver. Och om du nu skulle blöda igenom, få inte panik. Andvänd en t.ex. en kofta för att täcka där bak och om du kan, åk hem snabbt på någon rast och byt om. Sedan måste du komma ihåg att dina tjejvänner är med om samma sak så att om du behöver hjälp från dem så är det bara att fråga! Ta hand om dig (;
  /Claustrophobic teletubby
 • Jag andvänder mens trosor om jag tror att min mens ska komma så att jag inte blöder i genom. Det kan också vara bra att ha om man har svårt att hålla sig om man skrattar
  /En tjej på 13 sommrar
 • Som vissa säger här, så har alltid med dig någon form av mensskydd i din väska. Som någon sa här, om du skulle inte ha mensskydd av någon anledning, så kan man gå till skolsköterskan och ber om en mensskydd. Alternativt hade också varit att fråga ens vän eller klasskamrat om mensskydd. Men jag hade inte förlitat mig så mycket av andra. Ett par trosor kan vara också bra ha i sin väska. Sen så är det också bra att ha med sig en kofta och/eller ett par jeans som man sedan ha i sin skåp eller väska, ifall att man skulle blöda igenom. Att byta binda oftare, är ett sätt att hindra det från att blöda igenom. Om man tror att man ska få sin mens, hade jag rekommenderat att ha på sig mörka byxor fram tills man får sin mens. Jag brukar då skippa att ha på mig stringtrosor och ha istället bara på mig vanliga trosor, om jag tror att jag kommer få min mens. För att som du så använder jag också bara binda, då kan man inte ha på sig stringtrosor. Jag brukar också ha på mig mina fulaste trosor om jag tror att jag kommer få min mens. För att om jag skulle få min mens, så skulle jag inte då bryr mig om mina trosor. Att skriva ner varje månad, när du fick din mens, kan hjälpa dig till veta ungefär när du kommer få den nästa månad. Oftast så har man humörförändringar och/eller andra besvär innan man får sin mens. Det kallas för PMS. Ett tips är att läsa på det och ta reda på vad som hör ihop hos dig. Det kan ju hjälpa dig med att veta om du kommer få din mens.
  /Anonym
 • Nej jag brukar inte ha det innan. Jag själv blöder inte så mycket första dagen.
  /07
 • Jag brukar skriva ner när min mens kommer och sen så ser jag när det är rimligt att den kommer nästa gång. Då vet jag ungefär när den kommer att komma så att jag är förberedd och har trosskydd eller binda med eller på.
  /Tjej
 • Jag brukar oftast bara låte mensen komma. Jag har med mig trosskydd eller binda till skolan, ifall jag skulle glömma bort mensen. Om du är osäker på när din mens kommer kan du  för säkerhets skull ha ngra svarta byxor, om du tror att din mens är på vägg för att slippa blöda igenom.
  /Tjej med mens
 • Jag har nu lärt känna min kropp så pass väl att jag vet ungefär när min mens ska komma. Jag har lärt mig känna igen vissa symptom dagarna innan vilket gör att jag inte behöver oroa mig för det längre. Men innan jag lärde mig det så var jag alltid väldigt orolig när jag inte visste när jag skulle få min mens. Då hade jag ofta en binda eller trosskydd bara för att inte riskera att blöda igenom mina kläder. Men det allra viktigaste är att man har med sig mensskydd i väskan och kanske även ett par extra trosor ifall man skulle blöda igenom ändå.

  Jag brukade även gå på toa ganska ofta då för att kolla om den kommit. Jag kan också försöka lugna dig inför framtiden lite. Med tiden så kommer du troligen lära känna din kropp och din menscykel ganska bra (kan vara bra att använda en mensapp för detta och skriva in symptom varje dag och när du får din mens). Då kommer denna oro delvis försvinna. Mensen blir lättare att hantera med tiden för de flesta i alla fall. De första åren skulle jag säga är de jobbigaste just eftersom man inte känner sin kropp och sin mens tillräckligt bra.
  /Tjej, 22
 • Jag märker oftast att jag börjar bajsa mer dagarna innan. Omkring 1-2 gånger om dagen när jag annars bajsar 3-4 gånger i veckan. Jag kan också märka att jag får kramper men just då tänker jag inte på det, men sen när mensen väl kommer så fattar jag varför jag haft ont i magen. Innan jag började med p-piller var det exakt lika många dagars avstånd mellan varje mens. Men nu har jag börjat med p-piller vilket är det bästa beslutet!! Jag kan själv bestämma när jag vill ha mens. Oh gud vilken skillnad!
  ///14 årig tjej med himla mycket mens
 • Hej! Jag fick min första mens denna månaden och undrar samma sak inför min andra mens. Jag tror att jag typ kommer försöka ha svarta byxor då? Jag kommer inte riktigt på något annat😅 Lycka till Du och till mig själv ❤️
  /Tjej12
 • När jag har mens brukar jag koll på mensen genom appar och några eller nån dag innan ha trosskydd för säkerhets skull.
  /K
 • Jag har ett superbra tips här faktiskt! Jag brukar få mensvärk allt ifrån 2 dagar innan jag får mens till 10 minuter innan, så jag har ingen riktig koll på när det kommer hända. Under dagen kan man vara uppmärksam om man känner något blött eller sånt där nere och gå till badrum och titta. Och på kvällen så brukar jag slänga på mig kalsonger, bra taktik faktiskt xD. Ha alltid binda i ficka/väska med dig överallt också.
  /Bla
 • Gör alltid så. Vill inte riskera att blöda igenom!
  /Tjej, 20
 • Det är lite olika. Jag brukar ha med i väskan utifall att. Så det är mitt tips till dig.🤪
  /Giraff
 • Det är lite olika. Men eftersom min brukar komma regelbundet så brukar jag veta när det är dags att ta fram skydd , ibland känner jag tillochmed att magen kurrar extra mycket och då kanske jag tar fram bindan. Mitt tips är att ändå ha trosskydd när du tror att mensen ska komma eller om du inte vet för i vilket fall så kommer du ändå få mer eller mindre flytningar så då behöver du inte känna att du tog den i onödan.
  /Blepp
 • Vet inte hur din mens är, men min börjar alltid som lite bruna/ljusröda flytningar som man inte kan blöda igenom. Därför brukar jag bara gå som vanligt de dagarna min mens ev kommer och har med mig trosskydd och bindor/tamponger ifall att.
  /4 års erfarenhet av mens:)
 • Jag har en mensapp som kan förutspå vilken dag man troligen får sin mens men den kan ju inte veta säkert. Så för säkerhetens skull använder jag trosskydd två dagar innan appen säger att jag ska få mens. PS om du inte har det, ha alltid trosskydd, trosor och bindor i din väska. (Jag har de i en necessär så att ingen ska se)
  /Den första mensbruden i klassen😎

Mer på UMO

Egna berättelser

Inte så farligt att blöda igenom kläderna i skolan

Något som jag tror många tjejer oroar sig för är mensen. Mer specifikt, att blöda igenom. Då många är oroliga för detta tänkte jag dela med mig av en positiv historia då detta hände

Artikel

Oregelbunden eller utebliven mens

Oregelbunden mens betyder att mensen inte kommer vid samma tid varje månad. Oregelbunden eller utebliven mens kan bero på flera olika saker. I början när du har mens är det vanligt att den är oregelbunden.

Till toppen av sidan