Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur ökar man chanserna att bli gravid?

Fråga

Jag och min flickvän försöker skaffa barn och jag undrar lite vad man ska tänka på.

Finns det något vi kan göra för att öka chanserna att hon ska bli gravid?

Svar

Här kommer några tips:

  • Ha samlag ungefär var tredje dag. Då slipper ni hålla reda på ägglossningen och styra samlagen efter den. Spermierna kan leva i livmodern och äggledarna i upp till sju dagar. På så sätt finns det alltid spermier som är redo att befrukta ägget, oavsett när ägglossningen sker.
  • Ni kan båda försöka ha en hälsosam vikt, samt undvika nikotin och stora mängder alkohol. Det ökar chansen att din flickvän blir gravid.
  • Under tiden ni försöker är det också bra om din flickvän äter extra av B-vitaminet folsyra. Det kan skydda det blivande fostret från att bilda ett så kallat ryggmärgsbråck.

Det är helt normalt att det tar upp till ett år att bli gravid. Även när båda är fullt friska och fertila. Fertil betyder att man har förmågan att bli eller göra någon gravid.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Frågor & svar

Hur vet jag att jag kan bli gravid?

Jag och min pojkvän har haft samlag ett antal gånger utan skydd och jag har inte blivit gravid. Jag vill inte bli gravid, men jag börjar ändå oroa mig för framtiden.

Frågor & svar

Hur blir det med skolan när jag är gravid?

Min kille och jag vill jättegärna behålla barnet men vi är osäkra på hur det blir med skolan. Hur funkar det med skolan under tiden man är gravid och efter man har fött sitt barn?

Till toppen av sidan