Panik - lämna sidan!
Stress

Vad är stress?

Stress kan ge dig extra energi när du har bråttom eller måste klara något viktigt. Men du kan må dåligt om du är stressad för ofta eller för länge. Det är viktigt att få pauser från stress.

Person pillar med naglarna och ser orolig ut.
Du kan bli stressad om du själv eller andra personer har för höga krav på dig.

Stress kan vara både bra och dåligt. Stress kan ge dig extra energi ett tag och göra att du kan få mer gjort. Men stress kan också få dig att må dåligt.

Det är okej med stress, men inte hela tiden

Det är okej att ha det stressigt ett tag, det är inte farligt. Men hjärnan och resten av kroppen klarar inte hur mycket stress som helst. Du behöver få tid att vila och samla ny kraft.

Har du svårt att hinna med allt du ska göra? Eller har du själv eller andra personer för stora förväntningar på dig? Då kanske du känner dig stressad eller orolig nästan jämt. Här kan du läsa mer om vad du kan göra om du är stressad.

Stress kan bero på många olika saker

Ibland är det svårt att veta varför man är stressad, men här är några exempel på sånt som är vanligt att bli stressad av:

 • Du har för höga krav på dig själv inom många områden samtidigt. Till exempel att du alltid måste vara bra i skolan, vara en perfekt kompis, träna ofta, se bra ut och vara populär.
 • Andra personer ställer för höga krav på dig. Till exempel vuxna du bor med, lärare, kompisar eller någon du är ihop med. 
 • Tiden räcker inte till för allt som du måste eller vill göra. Till exempel saker du ska göra i skolan eller på jobbet, träffa kompisar, träna, vara med familjen eller annat du vill göra på fritiden.
 • Du är orolig eller stressad för sånt som du inte känner att du har kontroll över. Till exempel för klimatet, framtiden eller att det ska spridas foton eller rykten om dig på nätet.
 • Du har för lite att göra utan att ha valt det själv. Till exempel att du är arbetslös eller inte har något att göra på fritiden.
 • Det är jobbigt i skolan eller på jobbet. Kanske har du svårt att hänga med eller blir störd av ljud eller tjafs omkring dig.
 • Det är jobbigt hemma. Till exempel för att de vuxna du bor med mår dåligt, är stressade, bråkar eller ska skiljas.
 • Du har varit med om något svårt som gör att allt blir för mycket för dig. Som sorg, en kris, en sjukdom eller att du har blivit utsatt för våld, mobbning eller andra kränkningar.

Tecken på att du mår dåligt av stress

Du kan ha det för stressigt om du svarar ja på någon av de här frågorna:  

 • Sover du dåligt, eller är trött fast du har sovit?
 • Är du ofta spänd i kroppen eller har ont i nacken, axlarna, huvudet eller magen?
 • Känner du dig rastlös, har svårt att koppla av eller får hjärtklappning ibland?
 • Har du fått svårare att koncentrera dig eller komma ihåg saker?
 • Blir du lätt irriterad eller arg över småsaker?
 • Väljer du bort vila, nöjen och att umgås med vänner och familj för att du inte hinner med?
 • Bryr du dig inte längre om sånt som händer omkring dig eller känner du dig nedstämd eller orolig?

Be vården om hjälp om du mår dåligt

Du kan du få hjälp av vården om du ofta är stressad eller mår dåligt av stress. Ju tidigare du får hjälp, desto snabbare kan du må bättre. Men du kan få bra hjälp även om du har varit stressad länge eller har blivit sjuk av stress.

Kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan en vårdcentral eller studenthälsan. Då kan du få veta om du mår dåligt på grund av stress, eller om det beror på något annat. Du kan få hjälp att förstå varför du är stressad, och vad som behövs för att du ska må bättre.  Den du träffar kan också hjälpa dig att få kontakt med någon som är specialist på stress om det behövs. Det kan hjälpa att få samtalsstöd av någon professionell.

Tveka inte att be om hjälp, du förtjänar att må bra. Be någon du känner att hjälpa dig att kontakta vården om det känns jobbigt att göra det själv.

Mer på UMO

Artikel

Tips för starkare självförtroende och självkänsla

Är du ofta kritisk mot dig själv eller känner dig osäker? Det kan ha med självförtroendet eller självkänslan att göra.

Artikel

Film: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Vet du varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig?

UMO-podden

Hur kan jag hålla på mindre med mobilen?

39. "Det är så konstigt men jag måste bara kolla! Har någon lajkat eller kommenterat det jag skrivit? Tycker någon att jag är rolig?"

Till toppen av sidan