Panik - lämna sidan!
Funktionsvariation

Autism/asperger

Asperger påverkar hur du förstår och funkar tillsammans med andra, och gör att du kanske fokuserar mycket på saker som andra inte gör. Det är olika för olika personer hur det känns att ha asperger. En del egenskaper kan kännas bra, en del egenskaper kan kännas jobbiga eller göra livet svårt.

Ett ansikte med könsneutralt utseende, örhänge i örat, allvarlig min.

Din hjärna jobbar med information på ett annat sätt än hos de flesta andra, om du har asperger. Det kan påverka ditt liv på flera sätt, men det är olika för olika personer hur mycket de påverkas. Asperger är inte en sjukdom. Det är ett sätt att vara, en del av din personlighet.

Asperger heter egentligen Aspergers syndrom. Det är en form av autism, som är en funktionsnedsättning. Du kan få hjälp och stöd att lära dig att leva med asperger. 

Vissa egenskaper är vanliga om man har asperger

Alla med aspergers är olika, men det finns egenskaper som många kan känna igen sig i. Här är några av dem:

  • Det kan vara svårt att förstå vad andra menar och känner. Du kan ha svårt att uppfatta miner, kroppsspråk, ironi och osynliga regler i sociala sammanhang.
  • Det kan vara svårt att få andra att förstå dig på rätt sätt.
  • Vissa intressen kan ta upp mycket av din tid. Det kan kännas tryggt och bra att göra precis de sakerna.
  • Du behöver göra på ett visst sätt, och har fasta rutiner så att det är på samma sätt varje gång. Det kan vara svårt att ändra rutiner som har blivit en vana.
  • Du tycker inte om plötsliga förändringar. Det kan kännas svårt och stressande när du inte vet vad som kommer att hända, när planer ändras eller om du blir överraskad.
  • Du kan ha svårt att kontrollera dina tankar, känslor och beteenden i nya situationer, när du upplever mycket krav eller när det blir många uttryck.
  • Vissa ljus, ljud och lukter kan vara jobbiga att hantera. Du kan till exempel reagera starkt på matens konsistens, utseende och smak, hur olika material känns mot kroppen eller när andra personer har parfym på sig. 
  • Du är extra bra på vissa saker, till exempel språk, matte, teknik eller att lära dig saker utantill.

Du känner nog igen dig i flera av de här egenskaperna om du har asperger, men inte nödvändigtvis alla.

Två personer pratar. Den ena säger: "Jag var bara två poäng från att klara provet! Men nära skjuter ingen hare..." Den andra personen ser förvirrad ut och tänker på en hare och en pistol. Illustration
"Nära skjuter ingen hare”, är ett ordspråk som betyder att man nästan lyckades med något. Men du som har asperger kan tro att någon faktiskt pratar om att skjuta harar.

Asperger påverkar livet på olika sätt

Du kan tycka att det känns svårt med krav och förväntningar från andra personer, till exempel i skolan eller på jobbet. Det kan vara olika svårt i olika situationer. Många hamnar i konflikt med andra på grund av missförstånd eller för att andra inte funkar som en själv. Det är vanligt att bli stressad och väldigt trött av mycket information.

Ibland är det som att andra personer och samhället förväntar sig att alla ska vara på samma sätt. Men alla är inte likadana. Det blir lättare för dig att funka om andra bemöter dig på ett bra sätt, och om samhället anpassas utifrån att alla funkar olika.

Det finns knep för att klara vardagen bättre, och du kan få stöd och hjälp. Läs om det på sidan Stöd för dig som har autism/asperger.

Berätta för andra hur du funkar

Asperger syns inte utanpå. Det kan vara svårt för andra att förstå varför du har svårt i vissa situationer, eller varför du reagerar på ett annat sätt än de förväntade sig.

Försök att berätta vad du behöver för att funka på bästa sätt, för personer du litar på. Säg att du har asperger och hur det påverkar dig. Det blir oftast lättare för dig när andra förstår dig och vet vad du behöver. Men det är alltid du som bestämmer vad andra ska få veta om dig.

Livet brukar bli lättare med tiden

Du kanske känner dig ledsen eller orolig ibland, och tänker på att du inte är som andra. Många med asperger tycker att det är jobbigast under tonåren, eller när man ska bli vuxen och hitta jobb och någonstans att bo. 

Livet kan bli lättare när du lär dig mer och mer om hur du funkar och vad du behöver. Då kan du hitta egna sätt att klara av situationer som brukade vara svåra. Du kan lära dig mer om hur andra personer uttrycker sig och tänker. Och du kan bli bättre på att använda dina bra egenskaper, till exempel att du tänker kritiskt och systematiskt, eller att du har kunskaper inom ett speciellt område.  

En elev arbetar själv vid en dator, medan andra elever arbetar tillsammans.
För många är det i skolan det blir tydligt att man funkar på ett annat sätt än andra.

Det görs en utredning för att få veta om du har asperger  

Många med asperger får veta det när de går i grundskolan. Det är i skolan det brukar bli tydligt om du funkar på ett annorlunda sätt än andra. 

För att veta om du har asperger eller någon annan form av autism får du gå igenom en utredning. Då får du får träffa bland annat en läkare och en psykolog, som ställer många frågor om hur du upplever olika situationer. De vuxna som du bor med och personal i skolan får också svara på frågor.

Om utredningen visar att du har någon form av autism, får du en så kallad diagnos. Det är ett intyg från vården, som förklarar vilka svårigheter du har och vad du kan behöva för stöd. Det blir lättare att få stöd och hjälp när du har fått en diagnos.  

En del tycker att det är skönt att få en förklaring till varför de ibland känner sig annorlunda. En del tycker att det känns jobbigt att få en diagnos.

Det är vuxnas ansvar att du får det stöd du behöver fram tills du är 18 år. Men du kan också kontakta elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin (bup) själv om du tänker att du kanske har någon funktionsnedsättning, eller om du behöver stöd. Du som är över 18 år kan kontakta en vuxenpsykiatrisk mottagning.

Varför får man autism/asperger?

Ingen vet precis vad det beror på. Det är till stor del genetiskt, alltså något du ärver av dina genetiska föräldrar. Det är vanligt att några genetiska släktingar har liknande beteende. Men autism kan komma i många olika former.

Att du har autism beror inte på hur du har vuxit upp eller hur du har det hemma. Det är inte något som kan botas eller försvinna helt med tiden.

Det är ganska vanligt att ha andra svårigheter samtidigt. Till exempel adhd, tics, epilepsi, sömnsvårigheter eller ångest.

Du är en person med många egenskaper

Mycket av det som är jobbigt för dig med asperger, är saker som andra också kan tycka är jobbiga. Som att vara flexibel, planera långsiktigt eller att prata med nya människor. Vissa saker kan vara svårare för dig på grund av din asperger. Vissa saker kanske du klarar bättre än andra.

Du är också en person med många andra egenskaper och intressen än de som har med asperger att göra. Din personlighet är alltid mer än vad en diagnos kan förklara.

Mer på UMO

Funktionsvariation

Här kan du hitta innehåll om funktionsvariationer.

ArtikelAdhd

Adhd påverkar hur man funkar. Men det är olika för olika personer hur det känns att ha adhd.

Svara varandraHar samtalsgrupper hjälpt er med NPF-diagnos?

Känner att jag har många frågor och problem men hjälper verkligen grupp-pratet eller räcker det med läkare och psykologer. Hjälp! Hur har det varit för er?

ArtikelTourettes syndrom

Tourette kan göra att du får tics. Alltså att det kommer rörelser och ljud utan att du vill det. Du kan få hjälp att minska ticsen.

Egna berättelserDet blev bra i resursskolan

Det kändes som att allt var mitt fel och att jag förtjänade smärta. Jag kände att hela mitt liv var kört, aldrig skulle jag må bra igen.

Egna berättelserLivet med adhd, autism och tvångstankar

Tänk dig att du är fem år. Du är fem år precis som alla andra femåringar. Du är en liten varelse, även om du själv mest tycker att de vuxna är stora och det är din ålder som är den helt naturliga åldern att vara i.

ArtikelVad kan jag göra om jag är stressad?

Du kan till exempel öva på att ta det lugnt eller göra roliga saker för att minska stress. Du kan få hjälp om du mår dåligt av stress.

ArtikelÅngest

Nästan alla känner ångest ibland. Du kan få hjälp om ångesten gör livet jobbigt för dig.

ArtikelFilm: Tips för att må bra

Här är några tips på saker du kan göra själv, för att må bättre.

Till toppen av sidan