Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur lång tid tog det för er att få adhd-diagnos?

Hej hej, en liten fråga för alla adhd vänner där ute. Hur lång tid tog det för er att få eran diagnos?
/En undrande Saga.

Svar:

 • För mig tog det 3 years
  /Hjärtögon
 • Hej! Jag minns inte exakt men tror utredning pågick ett år innan jag fick concerta (jag har A.D.D och Aspergers syndrom) och A.D.D är typ lika som A.D.H.D. Sist så vill jag lämna ett tips till alla er med diagnoser, försök lära er hur ni fungerar och vad din medicin hjälper dig med om ni är medicinerade☺️ Att veta hur man funkar och vad som t.ex kan vara problematiskt om man glömt sin medicin kan vara ett jätte bra sätt att försöka anpassa sig så man så gått som möjligt undviker problematiska situationer och vet vad som blir svårt och vad man ska tänka på ☺️ ”Diagnosen är du, lär dig om dig själv, det hjälper din vardag” - trosbärande kille 03. Ps. Följdfrågor är välkomna och uppskattade☺️
  /Trosbärande kille 03
 • Jag var tolv när jag fick min. Sambon var 21.
  /Kille, 21
 • Typ 1,5 år men fick inte genom skolan
  /Alias
 • För mig tog det ca 6 månader, då fick jag även diagnosen autism. Jag skulle tro att det i vanliga fall tar längre tid, då jag redan gick hos BUP och mitt fall prioriterades. Hoppas det hjälpte!
  /snart 15-årig tjej
 • 6 years
  /no
 • själva testet tog typ 4 timmar för mig inkl typ sånhär vårdgrej men att komma in på det tog längre tid
  /Emilia
 • Gick på första linjen i ett halvår. Sedan kom vi in på bup. Efter 2 år fick jag en diganos, eller jag nådde inte upp till kriterierna så en halv diagnos. Men sedan för kanske två år sedan från idag alltså ett år efter den "halva diagnosen fick jag en ADHD-diagnos.
  /TJEJEN SOM ALDRIG FICK HJÄLP
 • Tog typ 2 år för jag när jag fick en diagnos inom "ADHD-gruppen".
  /Kille
 • Ända sedan dagis för mig visste min familj att jag hade adhd eller DAMP som det hette då eftersom jag var enormt aggressiv för ingen anledning och kunde strypa folk och vänner för att dom inte tyckte som jag gjorde men mina dagislärare tyckte att det bara var normalt då för barn att ha det så... Spolar fram livet tills när ja går i 4an då ja verkligen börjar bli aggressiv och slår lärare o oskyldiga människor för att jag "gillar" det.. då hade min lärare fått nog och satte mig in för ett test vilket visade att jag hade grov adhd.. det dåliga med den medicinen jag fick då var att den gjorde mig deprimerad och inte kände någon hunger och det här fortsatte tills ja var i slutet av 9an då ja märkte att ja inte vill leva utfryst och ensam så ja sänkte dosen på medicinen vilket hjälpte mig ganska mycket. Ja slutar 9an börjar på en annat gymnasium där jag vet att ingen annan från min förra skola skulle börja på o ja startar mitt eget liv o ett bättre, ja får nära vänner o tjejer börjar "se mig" men under sommarlovet av 1an i gymnasiet blir jag inlagd på sjukhus o måste sluta ta medicinen tills problemet med mig är över.. ja slutar ta den o mår mycket bättre och under alla år ja tagit medicinen har ja tränat mig själv för o va "normal" och nu för tiden märker inte ens folk att jag har ADHD bara min enorma energi alltså inget aggressivt.. så de är min lilla historia Tack
  /Melwin
 • Halloj! Jag visste det sen för 3 år sedan när jag gick i 4:an, men nu när jag går i 7:an har det känns skönt att prata om det med mina vänner. Jag började ta medicin mot Adhd, det har hjälpt mig att koncentrera mig bättre och så har jag inte blivit så sur på mina vänner!
  /LoveAdhd
 • För mig tog det 3 år :)
  /Lite sent med mensen :/
 • Fick papper hem att fylla i under en vecka, ett häfte till mig, ett till mina föräldrar. Första samtalet var på 2,5 timmar, första 1 timme var med föräldrarna och mig, resten av tiden var för tester. Nästa vecka hade jag en ny tid på 2,5 timme, detta var endast för tester. Sista mötet var veckan efter med bara mina föräldrar (och kanske lärare). Sen efter de fick ja min diagnos. Alltså gick dehär på ungefär en månad, vet inte om jag stod i kö innan dess.
  /Ice
 • Ca ett år om jag inte minns helt fel.
 • Vad jag blivit diagnostiserad med:
  I 3:an: ocd
  I 5:an: (utredning) drag av autism och adhd.
  I 8:an: (utredning) autism 1 och adhd.

  Så från första utredningen så ungefär 3 år. De sa vid min första utredning att det finns en risk att jag har diagnoser men att de *just då* inte kunde sätta en på papper just för att jag var ung tjej. Kan vara svårare att hitta diagnoser hos unga tjejer och de sa att det kan vara så att diagnosen kommer fram när jag blir äldre isåfall (typ högstadiet) - vilket det gjorde.

  Så nu när jag var 14 år så fick jag autism och adhd diagnostiserat, och även fått medicin för min adhd, vet att åsikterna varierar om adhd-medicin men för mig funkade den otroligt bra. 💞
  //Bell
 • Började min utredning för ADD 2018 och vi la ner den utredningen efter 4 månader.
  Började min ADHD utredning 2020 i augusti och blev diagnostiserad den 22 januari 2021. Vet inte om det gick "snabbt" eller om det tog tid men under den tiden va jag på utredningar och andra möten.
  //15 årig tjej
 • Adhd är nåt man föds med det är inte något som man bara får och man kan inte bli av med det men man kan lära sig hantera adhd min mamma märkte det redan när jag var 1 år, sen tog utredningen typ 4 år.
  /Adhd 1
 • 1 månadag ish
  /bzksndkdb

Mer på UMO

Artikel

Vad är dina tips till andra som har adhd?

Vad gör du för att vardagen ska funka? Har du tips till andra med adhd. Dela med dig eller läsa andras tips.

Artikel

Adhd - stöd och hjälp

Här får du som har adhd tips på saker som kan göra livet lite lättare, och information om olika sorters stöd som du kan få.

Till toppen av sidan