Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur orkar ni med dyslexi/adhd läsa tråkiga skolböcker?

Hej, jag är en kille på 17 år och har både dyslexi och ADHD. Jag undrar hur gör ni andra som också har något av dom två diagnoserna när det kommer till att läsa en tråkig bok i skolan? Jag lyssnar på boken samtidigt som jag läser men klarar bara av typ 1-2 sidor, sen tappar jag fokus helt och hållet.

Tankarna flyger iväg på allt annat och sen kommer jag på att jag måste läsa men sen flyger tankarna bort igen. Så jag undrar hur ni som har diagnoser gör när ni läser en tråkig bok.

/17 årig kille med Dyslexi och ADHD

Svar: 

 • Jag är en 15 årig tjej med ADD och läs-och skrivsvårigheter. Själv tar jag medicin så oftas kan jag fokusera rätt så bra men ibland vandrar tankarna iväg. Jag gillar att rita så en metod som funkar för mig är att läsa några sidor och när jag känner att jag tappar fokusen ritar jag ett jag precis har läst. det kan vara något lätt som streckgubbar och behöver bara ta några minuter. det tar mig ifrån den tråkiga boken och låter mig göra något som jag tycker om men som ändå är relaterat till boken. Det är dock viktigt att endast rita det som har hänt i boken och ite massor av annat.
  /15-årig tjej
 • Hej, jag är en tjej på 15 år som har autism. Vad jag kan tycka är bättre är att läsa något man tycker är roligt för då minns man det bättre, men till exempel om man ska läsa något man tycker är svårt eller tråkigt så vill man inte läsa alls. Försök kanske med att fråga någon som du lär dig av bra att be den att läsa kanske det hjälper? eller för mig är det lättare att höra min favorit lärare läsa den för hon läser inte så snabbt, och då förstår man.
  /östra småland
 • Hej, jag brukar försöka tänka att läraren vill att jag ska läsa för att jag ska kunna lära mig nya saker o få förståelse för nya saker. Har själv dyslexi vilket är väldigt jobbig, men jag brukar ibland får en viss tid jag ska läsa o sen få göra nått annat och sen få fortsätta läsa igen. Dåligt förklarat men hoppas du förstår.
  /14 åring tjej med dyslexi
 • Jag är visserligen bara diagnostiserad med autism, även om ADD (ADHD-I) kan tyckas rimligt. Men jag brukar lyssna på bokens talbok samtidigt som jag läser om det är urbotat tråkigt (annars också för den delen, dock inte i matte). Det blir inte lika lätt för mina tankar att flyta i väg då och jag läser mer noggrant, annars har jag en tendens att skumma igenom tråkiga saker och då fastnar aldrig något. 
  /"kille" 20, har "bara" autism
 • Hej, jag har ingen av diagnoserna på papper men kommer troligtvis att påbörja en utredning för ADHD/ADD. Jag brukar också lyssna på böckerna och läsa samtidigt men flyga iväg med tankarna efter en liten stund. Det som fungerat bäst för mig hittills är att efter varje stycke eller sida förhöra sig själv eller om man sitter med någon annan förhöra varandra så man hela tiden lyssnar aktivt fast i korta etapper.
  / 17 år som fått tips av andra
 • Hej Jag har också diagnosticerad dyslexi. Jag ville ge dem som läser det här ett tips om vad som hjälpte mej med att bättre koncentrera mej. Meditation. Ja den grejen med inre frid och så vidare. Iallafall fall så började jag i 8an att meditera och utövade taiqiquan ( Tai chi). Nu när jag går i sista halvåret i 9 an så har jag det lite lättare med att koncentrera på min uppgift.
  /Ian
 • Jag har dyslexi och iaf en diagnos ADD (som nog egentligen inte stämmer längre). Det som hittills fungerat bäst för mig är att läsa böckerna på legimus i datorn samtidigt som jag lyssnar. Jag har laddat ner ett typsnitt som heter opendyslectic (gratis) som gör det lättare att läsa. Skönlitteratur brukade jag lyssna på samtidigt som jag tog en promenad i lugn miljö. På så sätt kunde jag knyta händelser i boken till platser under promenaden. För mig var det en hjälp att tvinga fram ett mer linjärt tänkande och kan tre år senare fortfarande komma ihåg Kafkas förvandlingen genom att mentalt gå samma promenad och minnas vad som hände i ljudboken när jag var på olika platser. Gällande ADHD så är medicinering en enorm hjälp för många så har du ännu inte undersökt den möjligheten så gör det. Stort lycka till med ditt läsande jag vet att det känns helt omöjligt men du gör så bra du kan och allt du lyckas med är asbra! Ska du läsa vidare så kan jag säga att man får bara bättre och bättre hjälp ju högre utbildning man läser.
  /Uni-student med ADD och dyslexi
 • vet att det känns svårt men jag brukar tänka att för att man ska bli framgångsrik i framtiden så måste man bara klara av skolan oavsett hur tråkig och svår den är. Det är det drivet som håller uppe min motivation.
  /äpple
 • Hej, jag har ADHD (ADD) och läs och skrivsvårigheter. Jag har också svårt att konstatera mig, men det som jag tycker fungerar bäst är att först lägga bort telefonen så att du inte ser skärmen (eller annat som distraherar). Jag tycker att det hjälper att ha t.ex. en penna eller något liknande för att hänga med i texten. Själv brukar jag tugga tuggummi när jag behöver vara tyst eller koncentrera mig.
  /15 år, tjej
 • Här har du fått många bra svar redan. Det är toppen. Och jag tycket det är bra att lyssna på en podd om dyslexi. https://dyssepodden.se/ De har gett mig massa tips!
  /Saja 17
 • Hej! Vi är två tjejer på 16 år. Den ena har dyslexi och den andra har adhd. Tyvärr har vi inga bra tips, själva brukar vi zooma ut och strunta i det. Jag med dyslexi brukar istället lyssna på boken medans jag gör något jag tycker är kul eller avslappnande. Jag fick en gång ett tips från en annan dyslektiker att lyssna på musik medans jag läser men det fungerar inte för mig tyvärr. Jag som har ADHD brukar kollar på pluggtips på Youtube, för att få mer inspiration. Annars får man bara göra det. Man får tänka till sig själv att man kan, även om man inte vill.
  /Två 16 åriga tjejer med Adhd och dyslexi
 • Jag förstår precis vad du menar, har själv adhd och dyslexi och tappar lätt fokus men jag brukar försöka föreställa mig saker som kanske kommer hända längre fram i boken och på så sätt ”måste” måste jag läsa vidare för att få veta om jag hade rätt. Det funkar ofta men inte alltid! ( pallade inte ens läsa hela din fråga, läste bara rubriken)
  /18 åring kille med dyslexi och adhd
 • Har bara ADHD (du vet nog ungefär själv vad det innebär) och det kan vara väldigt svårt för mig att läsa skolböcker för att jag har väldigt svårt att sitta stilla och fokusera mig, men jag har löst det genom att jag lyssnar på musik samtidigt. Jag vet att vissa inte klarar av det men det är min personliga lösning. Hoppas det löser sig för dig❤️😊
  /Meja
 • Jag önskar att någon hade berättat för mig att det finns en så kallad "kanon". Har själv grov ADHD och minns hur det kändes som att "varför ska jag lära mig den här historiska gubben när det ändå finns oändligt många fler" men så är det faktiskt inte! Det finns kanske 4 kungar, 3 drottningar, 30 länder, 20 författare och 8 olika ekvationer man behöver kunna i sitt liv och sen är man klar! Det är sååååå värt att försöka för det är inte alls en ändlös uppgift.
  /Markus
 • Svar : Såhär brukar jag göra med skolböcker/kurslitteratur. Alternativ 1 - Kolla om det finns instuderingsfrågor i boken eller från lärare (annars hitta på egna frågor, typ "hur började andra världskriget?") - Leta upp svaren på frågorna och läs bara det nödvändiga Alternativ 2 - Dela upp texten i mindre stycken och ta itu med ett i taget - Skriv av alla rubriker på ett papper, lämna mellanrum - Lyssna på eller läs boken och skriv ner stödord/anteckningar över det som känns viktigt under varje rubrik.
  /ADD
 • Jag brukar typ tänka att efter det kan jag göra något roligt. Om det verkligen inte går kan man ju be sin lärare att få gå ut i 1-5 min och sedan försöka igen. Brukar funka för mig.
  /A
 • Hej! Jag har ADHD när jag läser en tråkig bok och blir så himla trött på det så fortsätter jag ändå att läsa för jag gör det bara för skolan😂
  /Mhm

Mer på UMO

Artikel

Adhd - stöd och hjälp

Här får du som har adhd tips på saker som kan göra livet lite lättare, och information om olika sorters stöd som du kan få.

Till toppen av sidan