Fråga

Ska jag berätta för kuratorn om de sexuella övergreppen?

Fråga

Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av min farfar när jag var yngre. Nu för tiden handlar det bara om otäcka blickar, så det har blivit bättre. Jag har aldrig berättat det för någon men jag känner att jag inte riktigt kan gå vidare. Jag har svårt för att lita på människor och njuter inte av sex. Jag tror att jag hade mått bättre av att prata om det.

Jag pratar med en kurator om allt annat än just det. Om jag skulle berätta om detta för kuratorn, kommer hen då att gå vidare med detta och anmäla det? Eller gäller tystnadsplikten i detta fall?

Jag ska till kuratorn imorgon förmiddag och vill inte säga något som jag sen kommer att ångra. För jag vill inte anmäla det. Det är pinsamt att anmäla och jag tror att det skulle få mig att må sämre.

Svar

Genom att skriva hit har du berättat för någon om att du har varit utsatt för sexuella övergrepp av din farfar. Och jag vet att det alltid känns lite lättare bara man har delat såna svåra saker med någon annan.

Din kurator kommer inte att polisanmäla det och hen har tystnadsplikt. Du får själv bestämma om du vill göra en polisanmälan. Du kan göra en anmälan upp till 10 år efter din 18-årsdag.

Jag tycker att du ska prata med din kurator om det som har hänt dig. Du behöver bearbeta och prata om det flera gånger. Det gör att du så småningom vågar lita på människor igen och du kan få ett bättre sexliv.

Eftersom du har en kuratorskontakt, en kontakt med en person som du pratar med allt annat om, tror jag att det är en person som du är trygg med och litar på.

Med vänliga hälsningar

Anette Gesang-Gottowt, Kurator och psykoterapeut

Till toppen av sidan