Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Ska jag berätta för kuratorn om de sexuella övergreppen?

Fråga

Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av min farfar när jag var yngre. Nu för tiden handlar det bara om otäcka blickar, så det har blivit bättre. Jag har aldrig berättat det för någon, men jag kan inte riktigt gå vidare. Jag har svårt att lita på människor och njuter inte av sex. Jag tror att jag skulle må bättre av att prata om det.

Jag pratar med en kurator om allt annat än just det. Om jag skulle berätta om detta för kuratorn, kommer hen då att gå vidare med detta och anmäla det? Eller gäller tystnadsplikten?

Jag ska till kuratorn imorgon förmiddag och vill inte säga något som jag sen kommer att ångra. För jag vill inte anmäla det. Det är pinsamt att anmäla och jag tror att det skulle få mig att må sämre.

Svar

Ja, din kurator har tystnadsplikt och kommer inte att polisanmäla om du inte vill det. Du får själv bestämma om du vill göra en polisanmälan. 

Det låter som att du är trygg och litar på kuratorn du träffar. Jag tycker att du ska prata med hen om de sexuella övergreppen. Du behöver bearbeta och prata om det flera gånger. Det gör att du så småningom vågar lita på människor igen och du kan få ett bättre sexliv.

Det brukar oftast känns bättre när man har berättat för någon om såna här svåra saker.

Det finns ingen preskriptionstid när någon över 18 år gjort sig skyldig till våldtäkt eller grov våldtäkt mot någon under 18 år. Det betyder att om du skulle vilja göra en polisanmälan någon gång i framtiden kan du göra det, oavsett hur lång tid som gått efter att de sexuella övergreppen begicks.  

Anette Gesang-Gottowt, Kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Sexualbrott i familjen

Du har rätt att känna dig trygg i din familj. Du kan få hjälp om du utsätts för sexualbrott i familjen.

Till toppen av sidan