Panik - lämna sidan!
Rökning

Om rökning

I röken från cigaretter finns många giftiga ämnen. Att röka kan göra att du får olika skador och sjukdomar. Du kan bli beroende av rökning, men det går att sluta.

Två

Cigaretter innehåller tobak, som är torkade blad. I tobak finns det giftiga ämnet nikotin. Det finns också många andra giftiga ämnen i cigaretter. 

Att röka ger risk för att få skador och sjukdomar, bland annat cancer. 

Tobak finns också i snus, cigarrer, cigariller, tobakspipor och vattenpipor. E-cigaretter innehåller ofta nikotin. 

Produkter med tobak eller nikotin får inte säljas till personer under 18 år. Den lagen finns för att skydda unga personer. 

Varför röker man?

En del personer röker för att de tycker att det smakar gott, eller känns festligt eller coolt. En del personer röker för att känna sig lugna, till exempel när de är oroliga eller stressade. Men egentligen blir du inte lugn av att röka, utan mer stressad. Det finns andra bättre sätt att bli lugn och må bra. 

Du kanske vill pröva att röka för att du är nyfiken. Du kanske vill röka för att verka vuxen eller självständig. Eller så röker du för att många andra personer gör det. 

Nästan ingen person tycker att det smakar gott första gången de röker. Du kan må illa eller känna dig yr.

Du kan bli beroende av rökning

Du kan lätt bli beroende av rökning. Beroende betyder att kroppen vänjer sig vid att få något, och vill ha det igen. Då känns det jobbigt att inte få röka. 

Rökning är dåligt för din hälsa

Du kan märka några saker i kroppen ganska kort tid efter att du har börjat röka. 

  • Dina tänder blir gulare.
  • Du hostar mer.
  • Du får fler finnar.
  • Du får sämre kondition.
  • Du får ont i halsen eller blir ofta sjuk.
  • Du har svårare att få stånd i penisen, eller blir mindre våt i snippan när du är kåt.

Rökning kan ge skador och sjukdomar

När du röker är risken större att få bland annat sjukdomar i hjärtat och lungorna. Cirka hälften av alla personer som röker dör tidigare än om de inte hade rökt. 

Många vet att det är farligt att röka, men röker ändå. Du kanske tänker att du själv inte ska få några sjukdomar, eller att du snart ska sluta röka. 

Rök inte om du är gravid

Barnet i magen får i sig de giftiga ämnena från cigaretterna, om du röker när du är gravid. Det finns risk att barnet skadas allvarligt, föds för tidigt eller dör i magen. Det gäller hela graviditeten. Sluta röka om du planerar att bli gravid. 

Att vara nära personer som röker är också skadligt

Du får i dig giftiga ämnen om du är i närheten av personer som röker, till exempel i samma rum. Det heter passiv rökning. Det kan ge skador och sjukdomar, precis som att röka själv. 

Barn är extra känsliga för rök. Därför ska du inte röka i närheten av barn. 

Det är förbjudet att röka på restauranger, caféer, arbetsplatser, skolgårdar, utanför sjukhus och på många andra platser. 

Vill du sluta röka?

Alla kan sluta röka. För vissa personer är det lätt. Andra personer tycker att det är svårt att sluta röka, även om de vill. 

Mer på UMO

Rökning

Här hittar du innehåll om rökning.

UMO-poddenHur slutar jag röka när kompisarna fortsätter?

12. "Jag blev tryggare med att säga nej till att röka när min kompis visste att jag hade slutat. Att jag berättat gjorde att jag tog mig mig själv och beslutet på större allvar."

Egna berättelserRökte för att allt var jobbigt

Jag är en kille på 15 år och jag ska berätta min historia om hur jag började röka och testa cannabis. När jag gick på mellanstadiet så blev jag väldigt mobbad för min vikt, jag är väldigt smal så det var därför. Jag mådde väldigt dåligt av detta och hade självmordstankar väldigt ofta.

Fråga UMOFår man lungcancer av att röka några gånger?

Jag vill inte röka och jag gör inte det i vanliga fall men när jag är full så bryr jag mig inte om konsekvenserna.

Till toppen av sidan