Panik - lämna sidan!
Om någon i din närhet har problem med alkohol eller droger

Om någon du känner har problem med alkohol eller droger

Är du orolig för någon du känner som dricker för mycket eller använder droger? Det finns bra hjälp att få både för den som har problem och för dig. Här får du tips på vad du kan göra.

Kompis håller om person som mår dåligt
Våga prata om problemen, och ta hjälp från andra.

Har du en kompis, partner eller ett syskon som dricker eller tar droger?

Den här texten handlar om att ha till exempel en kompis, partner eller ett syskon som har problem med alkohol eller droger. Du som bor med en vuxen som dricker för mycket eller tar droger kan läsa här: att bo med en vuxen som har problem med alkohol eller droger.

Hur vet jag om någon har problem med alkohol eller droger?

Det kan vara svårt att säkert veta om någon har problem med alkohol eller droger. Kanske märker du att personen har börjat bete sig annorlunda, eller att er relation inte känns på samma sätt som tidigare. Här är några tecken på att någon kan ha problem med alkohol eller droger:

 • Hen slutar med aktiviteter eller ändrar vilka hen umgås med.
 • Hen gör saker som hen ångrar efteråt, eller kommer inte ihåg saker som har hänt.
 • Hen har svårare att klara skolan eller jobbet.
 • Hen är nedstämd, irriterad eller orolig.
 • Hen ljuger och blir osams med kompisar eller familj.
 • Hen blir arg när någon ifrågasätter hur hen dricker eller tar droger.
 • Hen hamnar i farliga eller riskfyllda situationer.

Här kan du läsa mer om att dricka för mycket eller för ofta och om droger.

Hur du kan hjälpa någon som dricker eller tar droger

Många som har problem med alkohol eller droger mår dåligt eller skäms över sin situation. De kanske håller sig undan från sin familj eller sitt vanliga umgänge. Det kan göra att de dricker ännu mer eller tar mer droger. Därför är det viktigt att visa att du fortfarande finns där för hen. Det kan hjälpa personen att våga prata om problemen. Här är några fler tips på hur du kan hjälpa och stötta:

 • Föreslå aktiviteter att göra ihop som är svåra att göra om man är påverkad av alkohol eller droger. Det kan till exempel vara en fysisk aktivitet eller ett spel som kräver att man är klar i huvudet.
 • Berätta för personen om din oro. Säg vad du ser och känner utan att anklaga personen.
 • Visa att du bryr dig om personen och att du finns där om hen vill prata. Du kan till exempel erbjuda dig att följa med när personen söker hjälp, ställa frågor och lyssna utan att döma personen.
 • Ge exempel på gånger när hen har råkat illa ut eller gjort något dåligt på grund av alkohol eller droger.
 • Hjälp inte personen genom att låna ut pengar eller att göra andra tjänster åt hen. Det är sånt som kan göra det lättare för personen att fortsätta dricka eller ta droger.

Be om hjälp från andra

Det kan också vara bra att ta hjälp av andra. Berätta om din oro för någon i din eller personens närhet som du litar på. Det kan vara en förälder, lärare eller syskon. Du kan också prata med någon professionell, som är van att prata med unga om alkohol eller droger. För att göra det kan du vända dig till någon av dessa ställen:

Du kan också vända dig till en särskild mottagning för personer som behöver hjälp att sluta använda alkohol eller droger. Där kan både du som närstående och den som har problem få hjälp och stöd. Såna mottagningar finns på flera ställen i landet och kan heta olika saker, till exempel Mini-Maria eller Maria Ungdom. Du kan få hjälp att hitta en sån mottagning nära dig genom en ungdomsmottagning eller elevhälsan. Här kan du också se en lista på fler ställen att kontakta om du har frågor om alkohol, tobak eller droger.  

Ta hand om dig själv

För att kunna hjälpa någon annan behöver man själv må bra, därför är det viktigt att tänka på sig själv och sitt eget mående också. Fortsätt att göra saker som får dig att må bra, och gå inte med på saker som inte känns rätt för dig.

Ta inte heller för mycket ansvar för den andra personen. Du kan vara viktig för den som har problem, men kom ihåg att du ensam inte kan få någon att sluta med alkohol eller droger. I slutändan är det personen som själv måste förändra sin situation.

Aktuella artiklar

Artikel

Björns pappa drack

Björns pappa är alkoholberoende. Han drack redan när Björn var liten, och det gjorde att Björn mådde dåligt och blev arg. Som tonåring blev han själv strulig och gjorde dumma saker. Han hade kunnat fortsätta bråka och riskera att råka riktigt illa ut, men valde att ändra sig.

Fakta

Att bo med en vuxen som har problem med alkohol eller droger

Det kan vara jobbigt om vuxna dricker för mycket eller använder droger. Du har rätt att få hjälp om det är så för dig.

Till toppen av sidan