Fakta om snusning

Det finns många olika sorters snus. Det vanligaste snuset är gjort av finmalda tobaksblad. Tusentals ämnen sprids i blodet om du stoppar snus under läppen. Många av dem kan ge skador och sjukdomar.

Illustration av prillor.

Snus kan se ut på olika sätt och vara packat på olika sätt. Det kan vara fuktigt och smuligt och ligga direkt i asken. Det kan också ligga i små påsar, så kallade portioner.

Det finns en lag som säger att man inte får köpa tobak om man är under 18 år. Lagen finns för att skydda unga personer från riskerna med att använda tobak,

Snus gjort på tobak

Det vanligaste snuset innehåller finmalda tobaksblad, men också många tillsatta ämnen som ger smak och färg. Sånt snus innehåller ungefär 2 500 kemiska ämnen. Många av dem är radioaktiva eller kan ge cancer. Några av ämnena:

 • Nikotin.
 • Bly.
 • Arsenik.
 • Kadmium.
 • Polonium.
 • Nickel.
Alla de ämnena är gifitga. Nikotin också. Man får i sig mycket mer nikotin av snus än av cigaretter, och om man snusar utsätter man sin kropp för nikotinet under långa stunder. En del tror att det inte är farligt att snusa, men det stämmer alltså inte.
 

Även om du vet att det är farligt, så kan det vara lätt att tänka att du själv inte ska få några sjukdomar. Kanske tänker du att du ska sluta innan det blir farligt.

Snus utan tobak

Det finns snus utan tobak och nikotin. Och snus utan tobak, men med nikotin. Ibland har det samma smak som tobakssnus, ibland har det andra smaker. Nikotinfritt eller tobaksfritt snus brukar vara gjort av finmalda örter eller andra växter. Det snuset kan också innehålla många tillsatta kemiska ämnen.

Varför börjar man snusa?

Första gången man prövar snus kanske det är för att pröva hur det smakar och hur det känns. En del börjar snusa för att verka äldre, känna sig självständiga eller för att passa in. Nästan ingen tycker att det smakar gott första gången. Det är vanligt att må illa. De flesta väljer att inte snusa.

En del är både rökare och snusare. Det är ganska vanligt att börja snusa när man slutar röka. Det kan vara så att man tänker att det är bättre att snusa än att röka. Men egentligen är båda dåliga för kroppen.

Beroende

Det är lätt att bli beroende av snus. Bara efter några gånger kan hjärnan bli beroende av nikotinet. 

Att vara beroende betyder att kroppen har vant sig vid att få något, och att det blir jobbigt om man inte får det. Då kan man få så kallade abstinensbesvär.

Det kan också vara svårt att sluta för att det har blivit en vana, som man kanske tycker är trevlig. 

Att sluta snusa

Det kan vara svårt att sluta snusa, även om du vill det. Men det går, och ju tidigare du försöker desto bättre. Du kan bli av med de flesta skador och sjukdomar som snusning kan ge, om du slutar.

Bra anledningar till att inte snusa:

 • Ett snusfritt liv kan vara ett längre liv.
 • Du får pengar till annat, eftersom det är dyrt att snusa.
 • Du är friskare utan snus, både nu och i framtiden.
 • Du slipper göra föräldrar och andra arga och besvikna.
 • Du slipper vara beroende och känna abstinensbesvär som att vara snussugen, bli stressad eller orolig.
 • Du får bättre andedräkt och friskare tandkött.
 • Det finns roligare saker att göra med sin tid än att försöka få tag på snus.
 • Tobaksodling förstör miljön på många sätt och odlarna skadas av giftiga bekämpningsmedel.

Pröva att göra listor med fördelar och nackdelar, om du inte vet om du ska snusa eller inte. Det kan vara både små och stora saker som hälsan, att vara fräsch, vad andra personer tycker, pengar, miljön, vad du tycker om tobaksindustrin och annat. Du bestämmer själv vad du ska skriva, och hur du vill göra med snusningen.

Till toppen av sidan