Panik - lämna sidan!
Snusning

Att snusa

Det finns många sorters snus. De flesta innehåller giftiga ämnen som kan skada din kropp och göra dig sjuk. Du kan bli beroende av snus väldigt fort, men det går att sluta.

Illustration av prillor.

Snus kan se ut på olika sätt. Det kan vara fuktigt och smuligt och ligga direkt i dosan, så kallat lössnus. Det kan också ligga i små påsar, så kallat portionssnus.

Vad finns i snus?

Snus är oftast gjort på tobak och innehåller nikotin. Nikotin är ett gift som du kan bli beroende av. Snus brukar också innehålla cirka 2 500 kemiska ämnen, till exempel bly, arsenik och nickel. Många av de ämnena är giftiga.

Det finns snus utan tobak. Det brukar vara gjort av örter eller andra växter. Sånt snus kan också innehålla många tillsatta kemiska ämnen och ibland även nikotin.

Varför börjar man snusa?

Första gången någon prövar snus, kanske det är för att testa hur det smakar och hur det känns. En del börjar snusa för kompisarna snusar.

Nästan ingen tycker att det smakar gott första gången. Många mår illa, blir yra eller kräks.

Du kan bli beroende av snus

Du kan bli beroende av snus om din kropp vänjer sig vid nikotinet. Du kan också bli beroende av vanan att snusa och att ha något under läppen.

Det kan bli jobbigt för dig att klara dig utan snus om du har blivit beroende. Till exempel kan du känna ett stort sug efter snus, känna dig stressad, irriterad, rastlös, orolig eller nedstämd. Det kallas för abstinensbesvär.

Abstinensbesvären går över efter ett tag om du slutar snusa.

Är det farligt att snusa?

Vissa tänker att det är bättre att snusa än att röka. Men både snus och cigaretter är dåliga för kroppen.

När du stoppar snus under läppen sprids de giftiga ämnena ut i kroppen via slemhinnorna och blodet. Många av ämnena kan skada din kropp och göra att du blir sjuk. Till exempel ökar risken att få diabetes och skador i munnen och på tänderna. Snus ökar också risken att dö i hjärtinfarkt eller stroke.

De giftiga ämnena kan spridas till fostret om du snusar när du är gravid.

Du kanske tänker att du ska sluta snusa innan det blir farligt. Men kom ihåg att du kan bli beroende av snus efter att bara ha testat några gånger.

Bra att sluta snusa

Det kan vara jobbigt att sluta snusa. Men det går, och det finns många knep för att göra det lättare.

Du kan kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning om du vill ha stöd att sluta. Du kan också kontakta Sluta-röka-linjen, som också är en Sluta-snusa-linje.

Här är några bra anledningar att sluta snusa:

  • Det är bra för din hälsa. Du har större chans att få vara frisk och leva länge.
  • Du får pengar över till annat, det är dyrt att snusa.
  • Du slipper göra föräldrar och andra arga och besvikna.
  • Din mun blir friskare och fräschare. Snus kan ge dålig andedräkt, missfärgade tänder och skador på tandköttet.
  • Du slipper få abstinens när du inte har något snus.
  • Du utsätter inte miljön och tobaksodlare för risker. Att odla tobak förstör miljön på många sätt. Och de som odlar tobaken skadas av nikotinet i plantorna och de giftiga bekämpningsmedlen. Det är ofta barn som arbetar som tobaksodlare.

Mer på UMO

Snusning

Här hittar du innehåll om snusning.

Egna berättelserBörja inte snusa

I 1-2 år snusade jag. Hejdå 12000-14000. Tänker ibland på vad mycket grejer jag kunnat fått för dessa pengar. Och hur onödigt det är.

UMO-poddenHur slutar jag röka när kompisarna fortsätter?

12. "Jag blev tryggare med att säga nej till att röka när min kompis visste att jag hade slutat. Att jag berättat gjorde att jag tog mig mig själv och beslutet på större allvar."

ArtikelFilm: Tips för att må bra

Här är några tips på saker du kan göra själv, för att må bättre.

Till toppen av sidan