Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min kompis tar droger, vad ska jag göra?

Fråga

Jag har en kompis som håller på med droger. I början var det hasch men nu tar hon allt möjligt hon får tag i. Hon har spårat ur helt, det har gått så långt att hon slog ner sin bästa vän. Hon struntar i skolan, och jag är jätteorolig för henne. Vad kan jag göra? Vem ska jag prata med? Hon behöver hjälp.

Svar

Jag tycker att du ska berätta för en vuxen att din kompis tar droger. Det är vuxnas ansvar att se till att din kompis får den hjälp hon behöver.

Du kan berätta för en lärare, skolsköterskan, skolkuratorn, någon på en ungdomsmottagning eller din kompis föräldrar. Du kan också kontakta socialtjänsten.

Din kompis kanske har sagt att du inte får säga något. Men att berätta för en vuxen är inte att skvallra. Din kompis behöver hjälp, även om hon inte förstår det just nu.

Du kan också säga till din kompis att du är orolig och att du ser att hon förändrats mycket. Säg att du tycker att hon borde prata med någon för att få hjälp. Hon kan till exempel prata med någon på en ungdomsmottagning. Men kom ihåg att det inte är ditt ansvar att hon slutar med droger.

Med vänliga hälsningar
Anna Widell, kurator

Mer på UMO

Svara varandra

Kompisen har börjat dricka och ta droger, hjälp!

Min kompis började för ett tag sedan umgås med ett gäng som är ett år äldre. Detta ledde till att hon nu börjat dricka, röka och till och med testa droger. Hur kan jag kan prata med henne eller berätta för någon utan att förlora hennes tillit?

Svara varandra

Min kille har börjat röka på

Han säger att han ej ska göra det igen efter varje gång, men han gör det ändå.

Artikel

Film: Frågor och svar om cannabis

I den här filmen svarar socionomen Kristoffer på vanliga frågor om cannabis. Du får till exempel veta vad som händer i hjärnan när du röker cannabis, och om du kan bli beroende av cannabis.

UMO-podden

Jag vill sluta med cannabis, vad ska jag göra?

69. "Jag ville ha ett bättre liv. Jag var trött på att min liv styrdes av droger".

Till toppen av sidan