Panik - lämna sidan!
Fråga

Min kompis tar droger, vad ska jag göra?

Fråga

Jag har en kompis som håller på med droger. I början var det hasch och nu tar hon allt hon får tag i. Hon har spårat ur helt, det har gått så långt att hon slog ner sin bästa vän. Hon struntar i skolan, och jag är jätteorolig för henne men vet inte vad jag ska göra. Vad kan jag göra? Vem ska jag prata med? För hon behöver hjälp.

Svar

Jag förstår att du är orolig för din kompis och jag tänker att det borde finnas fler som är det. På det sätt som din kompis lever nu borde många fler ha sett vad som är på gång.

Kanske är det så att du känner andra som står din kompis nära och att ni tillsammans kan börja prata om vad som behöver göras? Det är alltid lättare om man är flera som ser samma sak.

Jag vet ju inte hur väl du känner hennes familj och om det finns någon möjlighet att prata med någon där. De kan också ha märkt av hennes beteende och är oroliga. Det kan vara en väg att börja med.

Vidare tänker jag att du skulle kunna kontakta skolanoch be att få prata med skolkuratorn eller någon av hennes lärare. Då kan du berätta det du ser och vet om din kompis. På skolan har de sen möjlighet att kunna agera vidare för att hon ska få rätt hjälp.

Jag tänker att du förstås också måste prata med din kompis, men tänker samtidigt att det på din beskrivning låter som att hon inte har några insikter i vad hon håller på med.

I ett sånt läge måste andra rycka in och ta ansvar. Speciellt om hon är minderårig, det vill säga under 18 år. Din vän behöver erbjudas hjälp till behandling, frivilligt eller i sista hand med tvång.

Du kan inte ta alltför mycket eget ansvar utan måste hitta vuxna som kan hjälpa dig med det. Du kan alltid kontakta en ungdomsmottagning, elevhälsan eller socialtjänsten för att få råd och stöd. Där kan du även få prata med någon om hur du själv mår i den här situationen. Du kan också må dåligt av att din kompis tar droger.

Tänk alltså på att du inte kan ta för mycket ansvar för din kompis, men att ett bra sätt att hjälpa henne är att berätta för andra och söka hjälp för henne.

Troligtvis vill hon inte att det ska komma fram, men ibland måste du berätta för att kunna hjälpa någon. När en person är fast i ett drogmissbruk är ofta insikten och det egna ansvaret borta. Då behöver man en omgivning som reagerar och tar itu med problemet.

Med vänliga hälsningar
Anna Widell, kurator

Till toppen av sidan