Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur mycket alkohol kan jag dricka?

Fråga

Jag är en kille på 19 år. På kvällarna dricker jag ofta öl för att kunna sova. Det funkar jättebra. Jag blir inte full, bara lugn så att jag kan somna. Hur mycket kan jag dricka utan att det är dåligt för kroppen?

Svar

Jag tycker inte du ska dricka något alls. Alla sorter och alla mängder alkohol gör mer skada än nytta för din kropp och din sömn. Även om du tycker att du slappnar av i huvudet, så slappnar inte din kropp av på samma sätt. Du blir mer kissnödig om du dricker alkohol än om du dricker andra drycker. När du måste gå upp och kissa på natten, avbryts din djupaste sömn och du sover sämre.

Det finns bättre sätt att slappna av och sova gott. Försök i stället att sova samma tider varje natt, ha svalt i sovrummet och lyssna gärna på lugn musik när du lägger dig. Lägg bort mobilen och stäng av datorn en stund innan du går och lägger dig.

Tänk också igenom hur du mår. Finns det något som gör dig stressad, orolig eller arg? Som gör att du inte kan slappna av? Du kan alltid kontakta en vårdcentral eller ungdomsmottagning och prata med en kurator, psykolog eller läkare där. De kan säkert hjälpa dig bättre än vad några öl gör.

Med vänliga hälsningar
Martin Wohlin, läkare och universitetslektor i akutsjukvård

Mer på UMO

Nedstämdhet och ångest

Innehåll om nedstämdhet och ångest.

UMO-podden

Reportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Till toppen av sidan