Panik - lämna sidan!
Rökning

E-cigaretter – att vejpa

E-cigaretter liknar vanliga cigaretter. Men när du röker dem kommer det ånga i stället för rök. Det kallas ofta för att vejpa. Eftersom e-cigaretter brukar innehålla nikotin, kan du bli beroende av e-cigaretter.

Två personer som pratar om att det är svårt att sluta vejpa.
Ordet e-cigarett är en förkortning för elektronisk cigarett. Att röka e-cigaretter kallas ofta att vejpa, vapa eller vapea.

Vad är en e-cigarett?

Det är en slags cigarett som innehåller en vätska med kemiska ämnen. Det brukar finnas nikotin och olika smakämnen i e-cigaretter. När du tar ett bloss bildas en ånga av vätskan. Ångan ser ut som rök när du blåser ut den.

E-cigaretter är ofta gjorda av plast men de kan se olika ut. En del ser ut som pennor, andra som små flaskor eller fyrkantiga dosor.

Vad är åldersgränsen för att köpa e-cigaretter?

Du måste ha fyllt 18 år för att köpa e-cigaretter.

Är e-cigaretter farliga?

Det finns ämnen i e-cigaretter som kan skada dina lungor och blodkärl, precis som vanliga cigaretter. Du kan också få hosta, ont i halsen, bli torr i munnen, må illa eller bli yr av e-cigaretter.

Många e-cigaretter innehåller nikotin som kan göra dig beroende. Kroppen vänjer sig då vid nikotinet, och vill ha det igen. För unga är det extra lätt att bli beroende av nikotin.

Är e-cigaretter bättre än vanliga cigaretter?

Både vanliga cigaretter och e-cigaretter skadar din hälsa.

En del tycker att det känns mindre att andas in ångorna från en e-cigarett, än att andas in röken från en vanlig cigarett. Men det kan göra att du tar djupare bloss och röker oftare, och genom det får i dig mer nikotin. Ibland finns det mer nikotin i e-cigaretter än i vanliga cigaretter. Ibland mindre.

Var får man röka e-cigaretter?

På platser där vanlig rökning är förbjuden, är det också förbjudet att röka e-cigaretter.

Kan man sluta röka med hjälp av e-cigaretter?

E-cigaretter har marknadsförts som ett sätt att sluta röka vanliga cigaretter. Men det finns inga bevis för att e-cigaretter gör det lättare att sluta röka när man är ung.

Du fortsätter att vara beroende av nikotin om du röker e-cigaretter med nikotin. Och vanan att röka finns kvar, eftersom du fortsätter att hålla något i handen och föra det till munnen för att ta ett bloss.

Hur slutar man med e-cigaretter?

Det kan vara svårt att sluta röka e-cigaretter. Men det viktigaste för att lyckas är att du vill!

Testa UMO:s tio tips för att sluta röka. Du kan också få hjälp av en ungdomsmottagning eller Sluta-röka-linjen.

Till toppen av sidan