Panik - lämna sidan!

E-cigaretter

E-cigaretter liknar vanliga cigaretter. Men när du tar ett bloss kommer det ånga i stället för rök. Ångan innehåller ofta nikotin och många andra skadliga ämnen. Du kan bli beroende av e-cigaretter, och det kan vara svårt att sluta. Men det går om du vill.

Två personer pratar, den ena säger "Jag önskar att jag inte hade börjat vejpa, det är så svårt att sluta."

E-cigarett är en förkortning för elektronisk cigarett. E-cigaretter kan ha olika former och färger, en del är smala och avlånga, andra ser ut som små, kompakta dosor.

E-cigaretter innehåller inte tobak. I stället innehåller de en vätska med kemiska ämnen, smakämnen och oftast nikotin.

När du drar ett bloss bildas en ånga av vätskan. Den kan du sen blåsa ut som rök. Att röka e-cigaretter brukar kallas att vejpa.

Är det farligt att röka e-cigaretter?

Ibland jämförs e-cigaretter med vanliga cigaretter. Då kan det verka som att e-cigaretter inte är farliga. Men det finns skadliga ämnen i dem som kan skada dina lungor och blodkärl.

Många e-cigaretter innehåller nikotin. Du kan bli beroende av det. Det betyder att kroppen har vant sig vid nikotinet, och vill ha det igen. Det gör att det kan vara svårt att sluta med e-cigaretter. Men det går att sluta, och det är inte svårt för alla.

Rök inte e-cigaretter om du är gravid. Ingen vet ännu om fostret kan skadas av ångan, därför är det säkrast att du låter bli e-cigaretter när du är gravid. 

Hur känns det att röka e-cigaretter?

En del tycker att det känns mindre att andas in ångorna från en e-cigarett, än att andas in röken från en vanlig cigarett. Det kan göra att många tar djupare bloss, och att de röker oftare.

Du kan få hosta, ont i halsen, bli torr i munnen, må illa eller bli yr om du röker e-cigaretter.

Funkar de om jag vill sluta röka?

Det finns inga bevis för att e-cigaretter gör det lättare att sluta röka vanliga cigaretter.

Eftersom e-cigaretter röks som vanliga cigaretter, blir du inte av med vanan att röka. Du behöver vänja dig av med att hålla något i handen, föra det till munnen och ta ett bloss. Annars blir det svårt att sluta röka. Du blir heller inte av med nikotinberoendet, om du röker e-cigaretter som innehåller nikotin.

Det finns bättre och billigare sätt att sluta röka. Du kan till exempel få hjälp om du kontaktar Sluta-Röka-linjen.

Åldersgräns

Du måste vara 18 år för att köpa e-cigaretter och vätska till e-cigaretter. Det är samma åldersgräns som för vanliga cigaretter. 

Du får inte röka e-cigaretter var som helst

Där det är förbjudet att röka vanliga cigaretter, är det också förbjudet att röka e-cigaretter.

Mer på UMO

Rökning

Här hittar du innehåll om rökning.

Svara varandraJag känner mig pressad att testa vape, vad ska jag göra?

Alla mina kompisar har börjat köpa puffbars eller starz, det är alltså vape med ungefär 2x nikotin i. Jag känner mig pressad att göra det själv.

UMO-poddenHur slutar jag röka när kompisarna fortsätter?

12. "Jag blev tryggare med att säga nej till att röka när min kompis visste att jag hade slutat. Att jag berättat gjorde att jag tog mig mig själv och beslutet på större allvar."

Egna berättelserRökte för att allt var jobbigt

Jag är en kille på 15 år och jag ska berätta min historia om hur jag började röka och testa cannabis. När jag gick på mellanstadiet så blev jag väldigt mobbad för min vikt, jag är väldigt smal så det var därför. Jag mådde väldigt dåligt av detta och hade självmordstankar väldigt ofta.

Till toppen av sidan