Panik - lämna sidan!
Rökning

E-cigaretter

E-cigaretter liknar vanliga cigaretter. När du röker dem kommer det ånga istället för rök. Det kallas att vejpa eller vapea. E-cigaretter innehåller oftast nikotin som kan göra dig beroende.

Två personer pratar, den ena säger "Jag önskar att jag inte hade börjat vejpa, det är så svårt att sluta."
Att röka e-cigaretter kallas ibland att vejpa, vapa eller vapea.

Vad är e-cigaretter?

E-cigarett är en förkortning för elektronisk cigarett. De kan ha olika former, färger och innehålla många olika smakämnen. En del är smala och avlånga och ser ut som pennor, andra ser ut som små flaskor eller fyrkantiga dosor.

Fakta om e-cigaretter:

  • E-cigaretter innehåller en vätska med kemiska ämnen och oftast nikotin.
  • När du drar ett bloss bildas ånga av vätskan. Ångan ser ut som rök när du blåser ut den.
  • Du kan bli beroende om du röker e-cigaretter.
  • Åldersgränsen för att köpa e-cigaretter är 18 år.
  • På platser där rökning är förbjuden, är det också förbjudet att röka e-cigaretter.

Är det farligt att röka e-cigaretter?

Det finns ämnen i e-cigaretter som kan skada dina lungor och blodkärl, precis som vanliga cigaretter kan. Du kan få hosta, ont i halsen, bli torr i munnen, må illa eller bli yr om du röker e-cigaretter.

Många e-cigaretter innehåller nikotin som kan göra dig beroende.  Kroppen vänjer sig då vid nikotinet, och vill ha det igen. För dig som är barn eller tonåring är det extra lätt att bli beroende av nikotin.

Det kan vara både mer eller mindre nikotin i e-cigaretter än i vanliga cigaretter. Det gör det svårt att säga hur skadliga eller farliga de är.

Är e-cigaretter bättre än vanliga?

E-cigaretter har marknadsförts som ett sätt att sluta röka vanliga cigaretter. Men det finns inga bevis för att e-cigaretter gör det lättare.

Du blir inte av med nikotinberoendet eftersom e-cigaretter oftast innehåller nikotin. Du blir inte heller av med vanan att röka eftersom du fortsätter att hålla något i handen och föra det till munnen för att ta ett bloss.

En del tycker att det känns mindre att andas in ångorna från en e-cigarett, än att andas in röken från en vanlig cigarett. Det kan göra att man tar djupare bloss och röker oftare.

Hur slutar man?

Det kan vara svårt att sluta med e-cigaretter. Men det viktigaste är att du vill! Prova att ta hjälp av UMO:s tio steg för att sluta röka.

Mer på UMO

Rökning

Innehåll om rökning.

Svara varandra

Jag känner mig pressad att testa vape, vad ska jag göra?

Alla mina kompisar har börjat köpa puffbars eller starz, det är alltså vape med ungefär 2x nikotin i. Jag känner mig pressad att göra det själv.

UMO-podden

Hur slutar jag röka när kompisarna fortsätter?

12. "Jag blev tryggare med att säga nej till att röka när min kompis visste att jag hade slutat. Att jag berättat gjorde att jag tog mig mig själv och beslutet på större allvar."

Egna berättelser

Rökte för att allt var jobbigt

Jag är en kille på 15 år och jag ska berätta min historia om hur jag började röka och testa cannabis. När jag gick på mellanstadiet så blev jag väldigt mobbad för min vikt, jag är väldigt smal så det var därför. Jag mådde väldigt dåligt av detta och hade självmordstankar väldigt ofta.

Till toppen av sidan