E-cigaretter

E-cigaretter liknar vanliga cigaretter. Men när du tar ett bloss kommer det ånga i stället för rök. Ångan innehåller skadliga ämnen. Du kan bli beroende av e-cigaretter, och det kan vara svårt att sluta med dem. Men det går om du vill.

Två personer pratar, den ena säger "Jag önskar att jag inte hade börjat vejpa, det är så svårt att sluta."

E-cigarett är en förkortning för elektronisk cigarett. E-cigaretter brukar vara avlånga men de kan se lite olika ut, ibland liknar de en vanlig cigarett eller en penna.

E-cigaretter innehåller inte tobak. I stället innehåller de en vätska med kemiska ämnen, smakämnen och oftast nikotin.

När du drar ett bloss bildas en ånga av vätskan. Den kan du sen blåsa ut som rök. Att röka e-cigaretter brukar kallas att vejpa.

Innehåller farliga ämnen

Ibland jämförs e-cigaretter med vanliga cigaretter. Då kan det verka som att e-cigaretter inte är farliga. Men det finns skadliga ämnen i dem som kan skada dina lungor och blodkärl.  

Många e-cigaretter innehåller nikotin. Du kan bli beroende av det. Det betyder att kroppen har vant sig vid nikotinet, och vill ha det igen. Det gör att det kan vara svårt att sluta med e-cigaretter. Men det går att sluta, och det är inte svårt för alla.  

Rök inte e-cigaretter om du är gravid. Ingen vet ännu om fostret kan skadas av ämnena i vätskan, därför är det säkrast att du låter bli nikotin när du är gravid.

Hur känns det att röka e-cigaretter?

En del tycker att det känns mindre att andas in ångorna från en e-cigarett, än att andas in röken från en vanlig cigarett. Det kan göra att många tar djupare bloss, och att de röker oftare.

Du kan få hosta, ont i halsen, bli torr i munnen, må illa eller bli yr om du röker e-cigaretter.

Funkar de om jag vill sluta röka?

Det finns inga bevis för att e-cigaretter gör det lättare att sluta röka vanliga cigaretter.

Eftersom e-cigaretter röks som vanliga cigaretter, blir du inte av med vanan att röka. Du behöver vänja dig av med att hålla något i handen, föra det till munnen och ta ett bloss. Annars blir det svårt att sluta röka. Du blir heller inte av med nikotinberoendet, om du röker e-cigaretter som innehåller nikotin. 

Det finns bättre och billigare sätt att sluta röka. Du kan till exempel få hjälp om du kontaktar Sluta-Röka-linjen.

Åldersgräns

Du måste vara 18 år för att köpa e-cigaretter. Det är samma åldersgräns som för vanliga cigaretter. 

Får man röka e-cigaretter var som helst?

På många ställen där det är förbjudet att röka vanliga cigaretter, är det också förbjudet att röka e-cigaretter.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan