Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Så började och slutade jag med droger

Mitt namn är Mariam och denna berättelse handlar om mitt drogmissbruk. Jag bor i en liten förort och när jag går till affären ser jag alltid folk som missbrukar droger och alkohol. Detta är något som jag har vuxit upp med från en tidig ålder, det har på något sätt normaliserats. De som missbrukade såg alltid ut att ha så roligt, det verkade vara som en rolig gemenskap.

När jag fyllde 14 skulle jag gå till affären och handla mat till familjen, jag hade med mig ungefär 500 kr i kontanter. En man kom fram till mig och frågade om jag var sugen på att köpa cannabis. Jag tänkte att det inte skulle skada mig något allvarligt så jag valde ett dumt beslut och köpte en liten påse.

Jag var taggad men ändå lite orolig över vad som skulle kunna hända. Jag handlade och gick därefter hem. Föräldrarna märkte inte att 150 kr saknades. Klockan var inte så sent så jag fick gå ut. Jag gick till ett undanskymt ställe och rökte på. Det var en fantastiskt känsla med en stark eufori. Redan där tänkte jag ''Om cannabis känns så här bra, tänk hur bra nåt jättestarkt kommer kännas''.

Jag sparade pengar under en längre period och gick sedan till centrum och köpte en heroinspruta. Jag började missbruka heroin, pengarna kom genom att jag köpte cannabis och sålde det dyrt.

En dag kom polisen och knackade på dörren, de hade fått tipsom att jag sålde och köpte droger. Jag blev placerad i ett behandlingshem för ungdomar och bodde där i 2 år. Jag är oerhört tacksam till personalen och vad de har gjort för mig.

Idag är jag drogfri och min familj och jag mår bättre än någonsin. Jag tittar idag tillbaka på denna tid med ångest. Jag är så glad att jag har kommit ifrån detta missbruk, börja aldrig med droger oavsett vad det är.

/Mariambm

Mer på UMO

Svara varandra

Hur påverkas vänner och familjen när man tar droger?

Hur påverkas vänner och familj?

UMO-podden

Henkes tankar: ”Drogerna stängde av känslorna”

63. Henke berättar om vardagen på behandlingshemmet, tiden då han använde droger och tankarna om framtiden.

Svara varandra

Ska jag testa att röka på?

Jag har sagt nej ett antal gånger men han skyller på att jag lika väl kan testa eftersom jag dricker alkohol och röker tobak.

Frågor & svar

Min kompis tar droger, vad ska jag göra?

Hon struntar i skolan, och jag är jätteorolig för henne. Vad kan jag göra? Vem ska jag prata med? Hon behöver hjälp.

Till toppen av sidan