Panik - lämna sidan!

Att använda droger

En drog är något som är skadlig att använda och som du kan bli beroende av. Det är vanligt att få problem i livet, om du använder droger. Du kan få hjälp att sluta använda droger.

Det finns olika sorters droger. Det kan till exempel vara tabletter, pulver, något du röker eller något du dricker. Några exempel är cannabis, amfetamin, heroin, ecstasy och kat. Vissa mediciner räknas som droger, till exempel starka smärtstillande tabletter.

Droger påverkar dig på olika sätt

Vissa droger kan göra att du känner dig lugn och trött, och glömmer omvärlden. Du får sämre minne och svårare att tänka, om du använder drogerna ofta.

Andra sorters droger gör att du känner dig pigg, lycklig eller får bättre självförtroende en stund. Du kan också få ont i huvudet, feber, känna att hjärtat slår snabbare eller få svårt att andas.

Du kan börja må dåligt om du har använt droger flera gånger. Du kan till exempel känna dig rastlös, misstänksam, ledsen eller få ångest. Du kan uppleva saker som inte händer på riktigt.

Det finns bättre sätt att må bra

De flesta personer som prövar droger, gör det för att det känns kul eller spännande. En del personer använder droger för att ta bort jobbiga känslor. Men de jobbiga känslorna kommer tillbaka. Det finns andra, bättre sätt att bli lugn och må bra.

Du kan hamna i dåliga situationer

Det är svårare att förstå vad som är bra och dåligt att göra, när du är påverkad av droger. Det kan hända saker som du inte vill, och farliga saker. Till exempel bråk, olyckor, att du har sex utan att skydda dig, eller har sex fast du egentligen inte vill.

Du kan kräkas, somna, få kramper eller bli medvetslös när du är påverkad av droger. Det finns risk att dö.

Hjärnan och kroppen skadas

Droger kan skada kroppen på olika sätt. Hjärnan, andningen och hjärtat kan till exempel påverkas.

Polisen får testa dig om du verkar påverkad

Polisen har rätt att testa dig, om du verkar påverkad av droger. Du kan få lämna kissprov eller blodprov. Du har rätt att veta varför de vill testa dig.

Polisen berättar vad som har hänt för dina föräldrar eller vårdnadshavare och socialtjänsten, om du är under 18 år.

Du kan bli beroende

Beroende betyder att kroppen har vant sig att vara påverkad av droger. Då känns det mycket jobbigt att inte få droger. Det är svårt att sluta, även om du kanske vill.

Du kan bli irriterad, börja svettas, må illa, få hjärtklappning eller kramp när du slutar med en drog. Du kan också få ångest. Vissa droger blir du snabbt beroende av. Det är större risk att bli beroende när du är ung.

Droger påverkar livet

Ingen person tror nog att hen ska få problem med drogerna, i början. Men efter ett tag brukar det bli svårare att ha kontroll. Drogerna blir viktiga för dig, och påverkar livet mer och mer.

Kanske märker andra personer först, att du har problem.

En person som säger till en annan: "Sluta tjata - jag är precis som vanligt." Den andra säger: "Det är bara du som tror på det." Illustration.

Tecken på att du har problem med droger

 • Dina känslor förändras. Du kanske blir irriterad, ledsen eller rädd oftare än förut.
 • Du får svårt att koncentrera dig, och glömmer saker som har hänt.
 • Något förändras i kroppen, till exempel att du får svårt att sova, eller blir mer eller mindre hungrig än vanligt.
 • Du behöver mer droger än tidigare för att bli påverkad.
 • Du behöver droger igen, när effekten är slut.
 • Du använder droger oftare än du hade tänkt.
 • Det går sämre för dig i skolan, på jobbet eller med andra saker som är viktiga för dig.
 • Din relation till familjen, kompisar eller andra personer förändras.
 • Du får problem med pengar.
 • Du gör saker när du är påverkad som du ångrar efteråt.

Det går att sluta använda droger

Använder du droger? Här kan du få veta mer om hur du kan bli av med alkohol- eller drogproblem.

Du kan kontakta en ungdomsmottagning, en vårdcentral, elevhälsan eller studenthälsan för att få hjälp att sluta. Eller för att få veta vilken hjälp som finns. Du kan också kontakta en mottagning för personer som har problem med alkohol eller droger. Kontakta din kommun om du vill få hjälp att hitta en sån mottagning.

Sjukvården och socialtjänsten anmäler inte till polisen, om du söker hjälp för problem med droger.

Du kan kontakta Fråga UMO om du vill vara anonym. Det finns också många andra ställen som stöttar personer med drogproblem om du vill vara anonym. Här finns en lista på ställen du kan ringa, mejla eller chatta med.

Är du orolig för någon?

 • Om du är orolig för någon som är påverkad av droger
  Ring alltid 112 om personen är medvetslös. Åk till akutmottagningen på ett sjukhus eller en psykiatrisk akutmottagning, om någon behöver hjälp direkt.  Kontakta en vuxen eller ring 1177 om du är osäker på hur allvarligt det är.
 • Om du är orolig för någon som använder droger
  Kontakta en ungdomsmottagning, en vårdcentral eller kommunen där personen bor. Det finns också många andra ställen som stöttar personer som har problem med alkohol eller droger som du kan kontakta. Här finns en lista på ställen du kan ringa, mejla eller chatta med.

 

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan