Panik - lämna sidan!
Droger

Att använda droger

En drog är något som är skadlig att använda och som du kan bli beroende av. Några exempel är cannabis, kokain, amfetamin och starka smärtstillande läkemedel som tramadol. Det är vanligt att få problem i livet och vardagen om du använder droger.

Olika sorters tabletter, cigaretter, blad och pulver.
Droger kan se ut på många olika sätt och vissa mediciner räknas som droger.

Olika sorters droger

Det finns många olika droger. Det kan till exempel vara tabletter, pulver, något du röker eller något du dricker. Några exempel är cannabis, amfetamin, heroin, ecstasy och kat. Vissa starka smärtstillande läkemedel och sömntabletter räknas som droger, till exempel tramadol och bensodiazepiner, som också kallas benso.

Alkohol och tobak kan också räknas som droger, men de är lagliga att använda om man är över 18 år. Den här texten handlar om droger som är olagliga att använda, alltså narkotika.

Droger påverkar dig på olika sätt

Vissa droger kan göra att du känner dig lugn och trött, och glömmer omvärlden. Du får sämre minne och svårare att tänka, om du använder drogerna ofta.

Andra sorters droger gör att du känner dig pigg, lycklig eller får bättre självförtroende en stund. Du kan också få ont i huvudet, feber, känna att hjärtat slår snabbare eller få svårt att andas.

Drugsmart.se kan du läsa mer om hur olika droger påverkar hjärnan och andra delar av kroppen.

Hjärnan och kroppen skadas

Droger skadar kroppen på olika sätt. Hjärnan, andningen och hjärtat kan påverkas.

Vissa saker kan du märka själv, som att du blir trött eller somnar, eller kräks. Du kan också få hjärtklappning, kramp eller bli medvetslös. Det kan vara allvarligt och det finns risk att dö av vissa droger.

Vissa saker märks inte lika direkt. Om du röker cannabis kan du till exempel få svårt att minnas saker och att koncentrera dig. Det kan påverka hur det går för dig i skolan, på jobbet eller i andra aktiviteter.

Du kan börja må dåligt psykiskt av att använda droger. Du kan till exempel känna dig rastlös, misstänksam, ledsen eller få ångest. Du kan uppleva saker som inte händer på riktigt.

Du kan få skador även om du bara testar en drog enstaka gånger.

Det finns bättre sätt att må bra

De flesta personer som prövar droger, gör det för att det känns kul eller spännande. En del personer använder droger för att ta bort jobbiga känslor. Men de jobbiga känslorna kommer tillbaka. Det finns andra, bättre sätt att bli lugn och må bra.

Du kan hamna i dåliga situationer

Det är svårare att förstå vad som är bra och dåligt att göra när du är påverkad av droger. Det kan hända saker som du inte vill, och farliga saker. Till exempel bråk, olyckor, att du har sex fast du egentligen inte vill eller att du delar bilder i sociala medier som du sen ångrar.

Polisen får testa dig om du verkar påverkad

Polisen har rätt att testa dig, om du verkar påverkad av droger. Du kan få lämna kissprov eller blodprov. Du har rätt att veta varför de vill testa dig.

Polisen berättar vad som har hänt för dina föräldrar eller vårdnadshavare och socialtjänsten, om du är under 18 år.

Du kan bli beroende

Beroende betyder att kroppen har vant sig att vara påverkad av droger. Då känns det väldigt jobbigt att inte få drogen. Här är några exempel på hur det kan kännas:

 • du blir lätt irriterad
 • du svettas
 • du mår illa
 • du får hjärtklappning eller kramper
 • du har ångest.

Det är svårt att sluta, även om du kanske vill. Det är större risk att bli beroende när du är ung.

Droger påverkar livet

Det kan börja med att du testar en drog några gånger. Det kanske inte känns som något problem. Men om du fortsätter kan det bli svårare att ha kontroll över vilka tillfällen du tar droger. Det kan gå ganska snabbt. Drogerna blir viktiga för dig, och då påverkar de livet mer och mer.

Andra personer kanske märker att du har problem innan du själv tycker att du har det.

En person som säger till en annan: "Sluta tjata - jag är precis som vanligt." Den andra säger: "Det är bara du som tror på det." Illustration.
Det är vanligt att andra märker problemen innan du själv gör det.

Tecken på att du behöver hjälp

Känner du igen dig i något från listan? Det är i så fall ett tecken på att du behöver hjälp. Det bästa är att prata med någon om att du har problem med droger.

 • Dina känslor förändras. Du kanske är irriterad, ledsen eller rädd oftare än förut.
 • Du har svårt att koncentrera dig, och glömmer saker som har hänt.
 • Något förändras i kroppen, till exempel att du har svårt att sova, eller är mer eller mindre hungrig än vanligt.
 • Du behöver mer droger än tidigare för att bli påverkad. Du behöver ta droger oftare.
 • Det går sämre för dig i skolan, på jobbet eller med andra saker som är viktiga för dig.
 • Din relation till familjen, kompisar eller andra personer förändras.
 • Du får problem med pengar.

Det går att sluta använda droger

Har du testat droger och känner dig orolig? Eller vet du att du har problem med droger? Ta dina känslor på allvar. Du förtjänar att få hjälp och att må bra. Här kan du få veta mer om hur du kan bli av med alkohol- eller drogproblem.

Kontakta någon av de här mottagningarna för att få hjälp eller för att få veta vilken hjälp som finns:

Det finns särskilda mottagningar som hjälper unga som har problem med alkohol eller droger. Såna mottagningar finns på flera ställen i landet och kan heta olika saker, till exempel Mini-Maria eller Maria ungdom. Du kan få hjälp att hitta en sån mottagning på en ungdomsmottagning eller genom elevhälsan. Du kan också kontakta din kommun för att få hjälp.

Sjukvården och socialtjänsten anmäler inte till polisen om du söker hjälp för problem med droger.

Det finns flera ställen som du kan ringa och mejla till, eller chatta med om droger. Här finns en lista på ställen du kan kontakta.

Om du eller någon annan behöver hjälp 

Ring alltid 112 om någon är medvetslös. Kontakta en vuxen, ring polisen eller åk till ett sjukhus om du eller någon annan är påverkad av droger och behöver hjälp. 

Mer på UMO

Droger

Innehåll om droger.

Frågor & svar

Hur boffar man och är det farligt?

Min kompis boffar/sniffar ibland och vill att jag också ska testa. Jag tycker att det låter kul.

Frågor & svar

Jag mår dåligt efter att jag rökte cannabis

Alla ljud hördes högre och hjärtat slog snabbare. Jag såg som genom en tunnel och allt såg ut att vara längre bort än det egentligen var. Jag sneade ...

UMO-podden

Henkes tankar: ”Drogerna stängde av känslorna”

63. Henke berättar om vardagen på behandlingshemmet, tiden då han använde droger och tankarna om framtiden.

Artikel

Dopning

Funderar du på att dopa dig för att snabbt bli större och starkare? Eller för att bli bättre på någon idrott? Tänk om! Det kan vara både olagligt och skadligt.

Egna berättelser

Jag testade LSD och snedtrippade

När jag började få en snedtripp gick allt jätte långsamt o allt ljud ekade o tillslut visste jag inte var jag va eller vad jag hette.

Svara varandra

Min kille har börjat röka på

Han säger att han ej ska göra det igen efter varje gång, men han gör det ändå.

Till toppen av sidan