Panik - lämna sidan!
Tobak, alkohol & droger

Dopning

Det finns många förväntningar på hur vi borde se ut. Det är lätt att känna sig pressad att få större muskler. Kanske funderar du på att använda hormoner eller andra läkemedel för att få större muskler snabbt. Det kallas för att dopa sig. Dopning är farligt och olagligt.

Två personer där en har stora muskler och står och spänner sig medan den andra personen har tunnar kropp och står i bakgrunden och tittar på, illustration.
Det kan finnas många olika anledningar till att prova eller fundera på att prova något dopningspreparat. Kanske har en kompis eller någon på gymmet försökt övertala dig att prova, eller så kommer du på det själv.

Det finns risker med att dopa sig

Du kan bli starkare och få större muskler om du styrketränar och samtidigt använder dopningspreparat. Du kan få mer energi och känna att du får bättre självförtroende. Men fler saker kan hända med dig om du dopar dig:

 • Ditt humör kan ändras snabbt och utan förklaring och du kan bli aggressiv.
 • Du kan känna dig rastlös och få svårt att sova.
 • Du kan få finnar.
 • Du kan skada hjärtat och levern.
 • Du kan få större bröst om du har en killkropp.
 • Du kan få svårt att få stånd och få mindre testiklar.
 • Du kan tappa hår.
 • Du kan få bristningar i huden av att musklerna växer fort.
 • Du kan få mer hår i ansiktet, på kroppen och få mörkare röst, oavsett om du har en tjejkropp eller killkropp. Det kan stanna kvar även när du slutat med dopningen.
 • Du kan få större klitoris, som inte ändras tillbaka när du slutat med dopningen.
 • Du kan få oregelbunden mens eller sluta få mens helt.

En del biverkningar kan komma långt efter att du har slutat använda dopningspreparatet.

Anabola steroider är vanligast

Det finns flera olika dopningspreparat. Det vanligaste är anabola steroider. Det heter egentligen anabola androgena steroider, AAS.

Anabola steroider är ett konstgjort hormon som liknar könshormonet testosteron. Anabola steroider är olagliga. 

Det finns många olika sorters anabola steroider, som ser olika ut och har olika namn. En del är tabletter, andra tas med spruta.

Du kan må väldigt dåligt av att använda anabola steroider, men du kan aldrig veta i förväg vad som kommer att hända. Det går heller inte att veta vilka biverkningar som du kan få.

Vissa personer som dopat sig har utan anledning slagit kompisar, tränare, den de är ihop med eller personer som bara råkat gå förbi. Risken för att bli aggressiv och våldsam är ännu större om du dricker alkohol och tar andra droger samtidigt som du använder dopningspreparat.

Det är olagligt att använda, ha, köpa, sälja, ge bort, tillverka eller ta in anabola steroider i landet. Det är bara lagligt om en läkare har skrivit ut det som medicin. Annars kan det kan leda till böter eller fängelse, eller att du blir av med körkortet.

Du kan bli avstängd från idrotten

Många gym stänger av personer som använt dopningspreparat. Du kan också bli avstängd om du tävlar inom någon idrott och använder hormoner eller läkemedel som inte är tillåtna. Då kanske du inte får vara med på träningar eller tävlingar på ett tag. Det kan också bli så att dina resultat från tävlingar du varit med i stryks.

Antidoping Sverige jobbar för att personer som håller på med idrott inte ska dopa sig. På deras sajt kan du läsa om vad som räknas som dopning.  

Kosttillskott

Ibland kan man se reklam för olika kosttillskott som till exempel påstås kunna ge större muskler snabbt. Kosttillskott är inte testade på samma grundliga och vetenskapliga sätt som godkända läkemedel är. Därför kan ingen säkert veta hur de påverkar kroppen och vilka risker som finns med dem.

Det kan också vara svårt att veta vad olika kosttillskott innehåller, särskilt om du köper dem på nätet. Innehållet är inte alltid samma som står på innehållsförteckningen. Därför går det heller inte att veta hur de påverkar dig och vilka risker som kan finnas.

Du kan läsa mer hos Livsmedelsverket om vilka regler som finns för kosttillskott och vilka ämnen som kan finnas i dem.

Det finns stöd och hjälp om du får problem

Det finns flera ställen som du kan kontakta för att få hjälp om du har problem med dopning eller vill veta mer. Du kan till exempel ringa eller mejla till Dopingjouren. Då kan du vara anonym om du vill.

Du kan kontakta en ungdomsmottagningvårdcentral eller elevhälsan om du har fått problem eller besvär som du tror beror på preparat som du har tagit. Den du träffar där kan hjälpa dig att söka annan hjälp om det behövs.

Du kan också kontakta en beroendemottagning, som ger stöd till personer som använder dopningspreparat, andra droger eller alkohol.

Om någon du känner dopar sig

Det kan vara svårt att veta om någon du känner dopar sig. Här är några exempel på hur du kan märka det:

 • Personens humör skiftar snabbt och utan förklaring.
 • Personen tänker mer på hur hens kropp ser ut och tänker mycket på mat och träning.
 • Personen blir rastlös och har svårt att sova.
 • Personen blir starkare och går upp i vikt snabbt.
 • Personen ser svullen och plufsig ut i ansiktet.
 • Personen får mer finnar.
 • Personen får bristningar i huden av att musklerna växer fort.

Det är viktigt att personen får hjälp att sluta med dopningen. Här är en lista med ställen som du kan kontakta om du är orolig för att någon du känner dopar sig.

Du bör du göra en polisanmälan om du får veta att någon använder eller säljer dopningspreparat eller bryter mot dopningslagen på något annat sätt. Du kan kontakta socialtjänsten för att få hjälp om du är orolig för att en vuxen hemma använder dopningspreparat.

Mer på UMO

Artikel

Köpa medicin på nätet?

Det finns många sajter som säljer mediciner och andra preparat. Men alla sajter är inte säkra att köpa ifrån. Handla bara från godkända sajter. Då du kan vara säker på att inte få i dig något som kan skada dig.

Frågor & svar

Vad händer om jag tar anabola steroider?

Alltså vad händer med min kropp, och vad skulle polisen kunna göra?

UMO-podden

Vad gör dopning med kroppen?

55. "Du riskerar att få finnar, svårt att sova, sömnproblem och svårt att få stånd".

UMO-podden

Har min killkompis en ätstörning?

14. "När jag hade en ätstörning försökte kompisar prata med mig men jag förnekade. Jag sa att jag redan ätit eller att jag ätit stor frukost. Därför tycker jag att man som kompis ska prata med en vuxen."

UMO-podden

Henkes tankar: ”Drogerna stängde av känslorna”

63. Henke berättar om vardagen på behandlingshemmet, tiden då han använde droger och tankarna om framtiden.

Artikel

Tips för bättre självkänsla

Här får du tips på saker du kan göra själv för att stärka din självkänsla. Tipsen handlar till exempel om att träna på att tänka annorlunda, om du ofta har negativa tankar om dig själv. Det allra viktigaste är att du är snäll mot dig själv och inte dömer dig själv.

Till toppen av sidan