Dopning

Det finns många förväntningar på hur vi borde se ut. Det är lätt att känna sig pressad att få större muskler. Kanske funderar du på att använda hormoner eller andra läkemedel för att få större muskler snabbt. Det kallas för att dopa sig och är olagligt.

Två personer där en har stora muskler och står och spänner sig medan den andra personen har tunnar kropp och står i bakgrunden och tittar på, illustration.

Det kan finnas många olika anledningar till att prova eller fundera på att prova något dopningspreparat. Kanske har en kompis eller någon på gymmet försökt övertala dig att prova, eller så kommer du på det själv. Men dopning kan vara farligt och att köpa, sälja eller använda dopningspreparat är olagligt.

Det finns risker med att dopa sig

Om du styrketränar och samtidigt använder dopningspreparat kan du bli starkare och få större muskler. Du kan få mer energi och känna att du får bättre självförtroende. Men fler saker kan hända med dig om du dopar dig:

 • Ditt humör kan skifta snabbt och utan förklaring och du kan bli aggressiv.
 • Du kan få ångest och svårt att sova.
 • Du kan få finnar.
 • Du kan få skador på hjärtat och levern.
 • Du kan utveckla bröst om du är kille.
 • Du kan få svårt att få stånd och få mindre testiklar.
 • Du kan drabbas av håravfall och bristningar i huden.
 • Du kan få mer hår i ansiktet, på kroppen och få mörkare röst om du är tjej.
 • Du kan få större klitoris.
 • Du kan få oregelbunden mens eller förlora den helt.

Anabola steroider

Det finns flera olika dopningspreparat. Det vanligaste är anabola steroider. Det heter egentligen anabola androgena steroider.

Anabola steroider är ett konstgjort hormon som liknar könshormonet testosteron. De flesta som använder det vill bli starkare och få större muskler. Anabola steroider är olagliga och ofta farliga. 

Det finns många olika sorters anabola steroider, som ser olika ut och har olika namn. En del är tabletter, andra tas med spruta. De olika preparaten tas ofta samtidigt och många tar dem tillsammans med andra läkemedel och droger.

Du kan må väldigt dåligt av att använda anabola steroider, men du kan aldrig veta i förväg vad som kommer att hända. Det går heller inte att veta vilka biverkningar som du kan få. En del biverkningar kan komma långt efter att du har slutat använda dopingpreparatet.

Vissa personer som använder anabola steroider har utan anledning slagit kompisar, tränare, den de är ihop med eller personer som bara råkat gå förbi. Om du använder anabola steroider och dricker alkohol eller tar andra droger är risken för att bli aggressiv och våldsam ännu större.

Det är olagligt att använda, ha, köpa, sälja, ge bort, tillverka eller ta in anabola steroider i landet. Det är bara lagligt om en läkare skrivit ut det som medicin.

Om någon du känner dopar sig

Det kan vara svårt att upptäcka om till exempel en kompis eller den du är ihop med dopar sig.

Här är några exempel på hur du kan märka om någon dopar sig:

 • Personens humör skiftar snabbt och utan förklaring.
 • Personen tänker mer på hur hens kropp ser ut och tänker mycket på mat och träning.
 • Personen blir rastlös och har svårt att sova.
 • Personen blir starkare och går upp i vikt snabbt.
 • Personen ser svullen och plufsig ut i ansiktet.
 • Personen får mer finnar.
 • Personen får bristningar i huden av att musklerna växer fort. Bristningar ser ut som små streck eller ärr.
 • Personen får mer hår på kroppen.

Det finns flera ställen som du kan kontakta om du är orolig för att någon du känner dopar sig.

Om du får veta att någon använder eller säljer dopningspreparat eller bryter mot dopningslagen på något annat sätt, bör du göra en polisanmälan. Om du är orolig för att en vuxen hemma använder dopningspreparat kan du kontakta socialtjänsten för att få hjälp.

Dopning och tävlingar

Om du tävlar inom någon idrott kan du bli avstängd om du använder hormoner eller läkemedel som inte är tillåtna.

Riksidrottsförbundet jobbar för att personer som håller på med idrott inte ska dopa sig. På Riksidrottsförbundets hemsida finns en lista på de läkemedel som är klassade som dopingpreparat.

Kosttillskott

Många gym och sajter gör reklam för olika kosttillskott som till exempel påstås kunna ge större muskler snabbt. Eftersom kosttillskott inte är testade på samma grundliga och vetenskapliga sätt som godkända läkemedel är kan ingen säkert veta hur det påverkar kroppen och vilka risker som finns med preparatet.

Det kan också vara svårt att veta vad olika kosttillskott innehåller, särskilt om du köper dem på nätet. Innehållet i burkarna är inte alltid samma som står på innehållsförteckningen. Eftersom det är svårt att veta vad olika kosttillskott innehåller går det heller inte att veta hur de påverkar dig och vilka risker som kan finnas.

Hos Livsmedelsverket kan du läsa mer om vilka regler som finns för kosttillskott och vilka ämnen som kan finnas i dem.

Var kan jag få hjälp?

Om du har problem med dopning eller vill veta mer finns flera ställen som du kan vända dig till för att få hjälp

Om du har fått problem eller besvär som du tror beror på preparat som du har tagit kan du vända dig till en ungdomsmottagning, vårdcentral, elevhälsan eller studenthälsan. Den du träffar där kan hjälpa dig att söka annan hjälp om det behövs.

Du kan också vända dig direkt till en beroendemottagning, som ger stöd till personer som använder dopningspreparat, andra droger eller alkohol. Om du behöver hjälp direkt kan du vända dig till akutmottagningen på ett sjukhus eller en psykiatrisk akutmottagning.

Till toppen av sidan