Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag mår dåligt efter att jag rökte cannabis

Fråga

Jag har rökt marijuana och hasch flera gånger och aldrig mått dåligt av det. Men igår när jag rökte kändes det konstigt. Alla ljud hördes högre och hjärtat slog snabbare. Jag såg som genom en tunnel och allt såg ut att vara längre bort än det egentligen var. Jag sneade helt enkelt och det gjorde mig nojig och rädd.

När jag gick och la mig hoppades jag att det skulle ha gått över nästa dag. Men nu när jag vaknade känns det fortfarande konstigt. Kommer jag alltid känna så här? Varför blev det så här? Och vad ska jag göra?

Svar

Det går inte säkert att svara på hur länge du kommer att känna så här. Det är olika från person till person. De flesta mår bra igen efter några timmar. Men några kan fortsätta att må dåligt i några dagar och ibland i några månader. För några få kan det vara början på en så kallad psykossjukdom.

För att minska risken att du ska må dåligt länge, eller få en psykossjukdom, ska du inte röka cannabis igen. Röker du igen kan dina besvär bli värre och vara kvar under längre tid.

Cannabis påverkar hjärnan. En del mår dåligt, får ångest, blir förvirrade och ser eller hör saker som inte finns när de använder cannabis. Det är olika från person till person vilka besvär man kan få.

Kontakta någon som kan hjälpa dig att må bättre om du är orolig eller om dina besvär inte minskar. Du kan till exempel kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral för att få hjälp.

Du kan också kontakta en särskild mottagning som hjälper personer att sluta använda droger. Såna mottagningar kan heta olika saker, till exempel Mini-Maria eller Maria ungdom. Du får hjälp att hitta en sån mottagning på en ungdomsmottagning, genom elevhälsan eller genom att kontakta  din kommun. Du kan också ringa till 1177 på telefon på nummer 1177 för att få rådgivning av en sjuksköterska.

Med vänliga hälsningar
Kristoffer Lindgren, socionom, Mini Maria Centrum, Göteborg

Mer på UMO

Egna berättelser

Jag testade LSD och snedtrippade

När jag började få en snedtripp gick allt jätte långsamt o allt ljud ekade o tillslut visste jag inte var jag va eller vad jag hette.

Artikel

Att använda droger

En drog är något som är skadlig att använda och som du kan bli beroende av. Några exempel är cannabis, kokain, amfetamin och starka smärtstillande läkemedel som tramadol. Det är vanligt att få problem i livet och vardagen om du använder droger.

Artikel

Att bli av med alkohol- eller drogproblem

Dricker du för mycket eller för ofta? Eller använder du droger? Det går att förändra, och det finns bra hjälp att få. Börja med att berätta för någon, även om du inte tror att du har så stora problem.

Egna berättelser

Kontaktpersonen hjälpte mig att sluta

Jag började röka när ja var 12. Jag började skolka och hade 70 % frånvaro. Jag började dricka och hålla på med andra saker också. Eftersom jag mådde så dåligt under den här perioden så blev det så.

Svara varandra

Ska jag testa att röka på?

Jag har sagt nej ett antal gånger men han skyller på att jag lika väl kan testa eftersom jag dricker alkohol och röker tobak.

Svara varandra

Min kille har börjat röka på

Han säger att han ej ska göra det igen efter varje gång, men han gör det ändå.

Till toppen av sidan