Panik - lämna sidan!
Svartsjuka

Tips och råd om du är utsatt för svartsjuka

Har du en partner eller kompis som är svartsjuk på dig? Att bli utsatt för svartsjuka kan vara väldigt jobbigt. Det finns saker du kan göra för att hantera någons svartsjuka. Men du kan behöva stöd och hjälp om någon är mycket svartsjuk.

Hur kan jag hantera att jag utsätts för svartsjuka?

Om du oftast känner dig orolig eller begränsad på grund av någons svartsjuka är det något som inte stämmer. Försök att komma på vad du behöver för att må bra ihop med en kompis eller partner. Du ska bara vara i relationer som får dig att må bra.

Försök att förklara hur du känner för personen som utsätter dig

Till exempel om du känner dig kontrollerad, ledsen eller orättvist anklagad.

Låt inte någon annan bestämma över dig

Hindrar hens svartsjuka dig från att göra saker eller vara som du vill? Säg att det inte funkar. Om ni inte kan lösa problemet på ett bra sätt är det bättre att sluta träffas.

Fortsätt att träffa andra personer som är viktiga för dig

Ingen annan får bestämma vilka du umgås med, oavsett hur ledsen eller arg hen än blir.

Ta inte för stort ansvar för andras känslor

Försök att tänka på dig själv och hur du mår först och främst.

Be om råd från andra personer

Prata med någon annan än den som är svartsjuk på dig. Till exempel en kompis, en förälder, en vuxen i skolan eller någon annan du litar på. Det kan vara bra att få veta vad andra tycker är okej och inte. Det är särskilt viktigt om du blir dåligt behandlad.

Avsluta relationen om du blir kontrollerad eller utsatt för våld

Det kan vara svårt att göra slut men ibland är det nödvändigt. Du kan få hjälp att lämna ett skadligt förhållande.

Att bli utsatt för svartsjuka kan vara svårt

Att bli anklagad för saker när du inte har gjort något fel, kan få dig att känna skuld fast du inte borde. Du kan också känna dig kvävd och frustrerad om någon hela tiden kräver att få veta vad du gör och med vem. Eller bli rädd om någon blir arg på dig på grund av svartsjuka.

För att slippa försvara dig mot olika misstankar kanske du börjar avstå från att göra sånt du behöver för att må bra. Eller slutar att träffa personer som är viktiga för dig.

Ta såna varningstecken på allvar. Ingen partner eller kompis har rätt att kontrollera dig, hota dig eller bestämma över dig.

Här kan du läsa fler varningstecken: Att bli dåligt behandlad i ett förhållande.

Här kan du få stöd och hjälp

Du kan få stöd och hjälp om du inte vet hur du ska hantera någons svartsjuka. Eller om hens svartsjuka får dig att må dåligt eller känna dig osäker.  Du ska också be om hjälp om personens svartsjuka får dig att sluta att träffa kompisar och familj eller annat som du mår bra av.

Ni kan också få stöd tillsammans, om ni vill ha hjälp att få er relation att funka bättre.

Du behöver lämna relationen om du blir hotad eller utsätts för våld. Det kan vara svårt, men du kan få hjälp att lämna ett skadligt förhållande.

Här är några ställen du kan kontakta:

Till toppen av sidan