Panik - lämna sidan!
Svartsjuka

Problem med svartsjuka

Det är vanligt att bli lite svartsjuk ibland. Men det kan bli problem om du eller någon annan är mycket svartsjuk.

Två personer som ser allvarliga och ledsna ut.
Svartsjuka kan göra att du känner dig orolig och alltid vill veta var din partner eller kompis är. Kanske försöker du kontrollera personen. Eller anklagar och frågar ut hen om olika saker.

Vad är svartsjuka?

Svartsjuka är olika känslor som kan komma om du till exempel är rädd för att bli lämnad, hamna utanför, eller är orolig för att någon du gillar tycker mer om någon annan. Du kan bli svartsjuk på en kompis, någon du är ihop med eller någon annan du tycker om.

Det känns ofta jobbigt att vara svartsjuk. Du kan känna dig orolig, rädd, arg, misstänksam eller osäker.

Du kanske tänker att svartsjuka är ett tecken på att man verkligen bryr sig eller är kär. Men för mycket osäkerhet och misstänksamhet är inte bra för relationer. Det kan ta mycket tid och energi, och vara väldigt jobbigt. Både för dig som är svartsjuk och dig som utsätts för svartsjuka.

Vad beror svartsjuka på?

De flesta känner svartsjuka någon gång. Ibland kan det finnas en anledning. Till exempel om en partner hånglar eller har sex med andra personer, fast ni har sagt att ni inte ska göra det. Eller om du har blivit sviken eller bortvald tidigare.

Men svartsjuka kan också handla om tankar som man fantiserar ihop själv. Då kan svartsjuka bero på låg självkänsla. Att man är osäker på sig själv eller är rädd för att inte duga.

När svartsjuka blir ett problem

Att bara vara lite svartsjuk ibland brukar inte vara ett stort problem. Och du har rätt att känna det du känner.

Men det kan bli problem om du är för svartsjuk. Till exempel om du oftare känner dig orolig än glad. Eller om du börjar kontrollera eller ställa krav som begränsar en annan person. Då kan det bli svårt både för dig som är svartsjuk, och för dig som utsätts för svartsjuka.

Ibland tar relationer slut på grund av svartsjuka. Svartsjuka kan också leda till allvarliga problem som till exempel  våld i ett förhållande.

Läs mer här:

 

Till toppen av sidan