Panik - lämna sidan!
Svartsjuka

Problem med svartsjuka

Svartsjuka kan bero på rädsla för att bli övergiven, eller att du upplever att du inte är tillräckligt bra för att få kärlek eller vänskap. Svartsjuka hänger ofta ihop med självkänsla. Alla har rätt till sina känslor men ingen har rätt att begränsa andra personer.

Två personer som tittar på varandra. Den ena tänker "Tror inte jag kan lita på henne." Den andra tänker: "Men fatta att du kan lita på mig!" Illustration.

Vad är svartsjuka?

Svartsjuka är olika känslor som kan komma om du är rädd för att bli lämnad, eller orolig för att någon du gillar tycker mer om någon annan. Svartsjuka kan bero på att du upplever att du inte är tillräckligt bra för att få vänskap eller kärlek, eller att du känner dig hotad i din relation på något sätt.

Ibland kan känslorna bli väldigt starka. Tankarna kan ta mycket tid och energi.

Kyle och Martina berättar om när de känt svartsjuka

I det här klippet från UMO-podden berättar Martina att hon känt sig svartsjuk när hennes partner skrivit med andra. Kyle har blivit svartsjuk av att se bilder på sin partner i sociala medier.

Här kan du lyssna på UMO-podden: Hur slutar jag vara svartsjuk?

Svartsjuka kan leda till stora problem

Ibland kan svartsjuka uppfattas som gulligt, som ett tecken på att någon verkligen bryr sig eller är kär. Men osäkerhet är inte bra för en relation, och därför kan svartsjuka leda till stora problem.

Känslorna kan få dig att glömma vad som är okej och inte i en relation. Till exempel om du känner att du vill ha koll på vad din partner eller kompis gör på sociala medier, hur hen klär sig eller bestämma vilka hen får umgås med.

Svartsjuka kan vara en del i allvarliga problem som hot och våld i ett förhållande.

Är du svartsjuk?

Känner du ofta svartsjuka? Då är det bra att fundera över om du verkligen har anledning att känna det, eller om det handlar om hur du själv tänker och känner.

Du har rätt till dina känslor, men ingen har rätt att ställa krav som begränsar någon annans liv. Du har till exempel inte rätt att kontrollera eller kräva att få se en partners meddelanden. Och du har inte rätt att bestämma hur en kompis eller partner umgås med andra.

Det kan vara bra att prata med någon annan än den du är svartsjuk på, om hur du känner.

Du kan bli mindre svartsjuk och mer säker på dig själv, genom att stärka din självkänsla.

Är du utsatt för någon annans svartsjuka?

Är någon annan svartsjuk på dig? Det kan kännas jobbigt och besvärligt. Du kan uppleva att du blir begränsad, om personen kontrollerar dig eller hindrar dig från att göra saker eller vara som du vill.

Det är bra att prata med personen om hur du känner. Prata med någon annan om situationen, om det ändå inte blir bättre. Till exempel en kompis, någon vuxen eller en kurator. Du kan få hjälp att prata med den som är svartsjuk om du vill.

En relation ska få dig att må bra. Du har rätt att lämna en person om det inte känns bra att vara tillsammans. 

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Hur känns det att vara svartsjuk?

Svartsjuka kan kännas på olika sätt. Hur känns det för dig när du är svartsjuk? Skriv ditt svar och läs vad andra har svarat.

Svara varandraJag blir orolig när min flickvän är ute sent på kvällarna, vad ska jag göra?

Hon är ofta ute sent på kvällarna och åker runt med sin bil och träffa andra, oftast killar. Jag vill inte berätta för henne för hon kanske tycker att jag bara är barnsligt eller tänker för mycket.

UMO-poddenKarims tankar "Jag tycker förhållanden utan tillit är poison"

67. För Karim är det viktigt att kunna lita på den han är ihop med. Om det inte finns tillit tycker han att förhållandet känns giftigt, och då gör han hellre slut.

ArtikelUMO frågar: Hur känns det när någon är svartsjuk på dig?

Här kan du skriva hur det varit och känts när någon varit svartsjuk på dig. Du kan också läsa vad andra skrivit.

ArtikelVem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

UMO-poddenHur avslutar man ett våldsamt förhållande?

68. "Det började med att jag var bjuden på fest. Min pojkvän blev svartsjuk, höll fast mig och ville inte att jag skulle gå dit. Sen blev han mer och mer våldsam."

ArtikelStöd om du har frågor om våld och kränkningar

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Till toppen av sidan