Panik - lämna sidan!
Svartsjuka

Tips och råd om du är svartsjuk

Är du ofta svartsjuk? Då kan du får problem med kompisar och personer du är ihop med. Det går att lära sig att hantera svartsjuka själv. Men du kan behöva hjälp om svartsjukan är för stark.

Person sitter i en soffa och tittar ner och ser ledsen ut
Du kan få stöd och hjälp om din svartsjuka får dig eller någon annan att må dåligt.

Hur kan jag hantera min svartsjuka?

Om du oftast känner dig orolig och osäker i en relation är det något som inte stämmer. Försök att komma på vad du behöver för att må bra ihop med en kompis eller partner. Du ska bara vara i relationer som får dig att må bra.

Fundera på om du verkligen har anledning att vara svartsjuk

Kanske handlar din svartsjuka inte om vad någon annan gör eller säger. Utan om hur du själv tänker och känner.

Träna upp din självkänsla

Svartsjuka kan bero på att du känner dig osäker. Genom att stärka din självkänsla kan du bli tryggare i dig själv och mindre påverkad av vad andra personer säger eller gör.  

Gör kul saker med andra personer

Du har ett eget liv och kan inte bara fokusera på vad en partner eller kompis gör.

Prata med den du är svartsjuk på

Förklara hur du känner. Men tänk på att du inte kan kräva att någon ska bete sig som du vill. Din kompis eller partner har också rätt att må bra i er relation.

Be om råd från andra personer

Prata med någon annan än den du är svartsjuk på. Till exempel en kompis, en förälder, en vuxen i skolan eller någon annan du litar på. Det kan vara bra att få veta vad andra tycker är okej och inte.

Ställ aldrig krav som begränsar en annan person

Du har ett ansvar för ditt beteende och hur det påverkar andra personer. Du har till exempel inte rätt att kräva att få se någons meddelanden eller bestämma vem hen umgås med.

Svartsjuka kan ge problem

Att vara svartsjuk kan vara jobbigt. Oro, osäkerhet och misstankar kan göra att du lägger för mycket tid på att hålla koll på vad någon annan gör. Och att du slutar att göra sånt som du behöver för att må bra.

När du blir svartsjuk kan du börja övertänka olika situationer, och fantisera fram skräckscenarier. Du kan glömma vad som är okej i en relation. Kanske du börjar kontrollera eller försöka bestämma vad din kompis eller partner får göra på sociala medier, hur hen klär sig eller vilka hen umgås med.

Läs mer: Vill du alltid hålla koll på din partner? Svartsjuka är inte romantiskt.

Här kan du få stöd och hjälp

Du kan få stöd och hjälp om du mår dåligt av svartsjuka, eller om du tror att du inte är tillräckligt bra för att få vänskap eller kärlek. Eller om svartsjukan gör att du blir arg, försöker kontrollera någon, hotar någon eller använder våld.

Här är några ställen du kan kontakta:

Till toppen av sidan