Panik - lämna sidan!
Svartsjuka

Vad kan man göra åt svartsjuka?

Här kan du skriva dina tips på vad man kan göra åt svartsjuka. Du kan också läsa andras tips.

Andras tips:

 • även om man är i början av en relation och redan där känner svartsjuka och övertänkande så borde man alltid prata med sin partner om det. jag och min tjej hade väldigt många motsatta kön på våra sociala medier början av våran relation och tidigare. jag är en väldigt utåtriktad person som gillar sociala sammanhang och därför får snabbt vänner. min tjej är dock en introvert person och därför inte gillar att vara med i sociala sammanhang, därför skaffar hon vänner genom sociala medier. hon hade väldigt många killar på hennes snapchat som hon skrev med på ett ”flörtigt” sätt innan jag och hon träffades. hon hade kvar dom på sociala medier men skrev inte med någon av dom och det fick mig att bli svartsjuk. när jag väl såg att det fanns killar på hennes snap som hon hade skrivit med sen tidigare tappade jag det totalt. men jag pratade inte med henne om det förens efter 8 månader in i förhållandet. genom tiden hade hon rensat hennes snapchat och instagram utan att jag hade sagt att jag är svartsjuk eller övertänkte. när jag väl konfronterade att jag hade varit svartsjuk så länge så gjorde det ont. jag frågade henne ”varför tog du inte bara bort dom när vi blev tillsammans” och svaret jag fick var ”jag hade glömt bort dom, jag tänkte inte ens på det”. det känns som att det skulle lättat på allt om jag bara tog upp det när jag väl fick reda på det. men jag tar det som en läxa.
  /charlie
 • Jag tror att svartsjuka beror mycket på ens egen tillit till andra personer. Om du har dålig tillit blir du oftare svartsjuk. Annars så har det med att man är mentalt instabil själv. Om du inte är nöjd med ditt eget liv, så blir du svartsjuk. Försök istället att fokusera på dig själv.
  /Lilla snopptrollety
 • om du är svartsjuk på någon tänk bara på bra saker i ditt liv
  /Shana deylam
 • Om du är svartsjuk på att din partner tex umgås med sin tjej/kill bästa vän väldigt mycket så kan du först börja tänka på hur mycket du litar på din partner, finns det anledningar till att inte lite på hen, sen kan du prata med en nära vän och be om tips, är du alldeles för orolig så prata med varandra och förklara hur du känner, om hen blir arg bara för att du försöker förklara för hen så är hen bara omogen, man ska kunna lyssna på varandra i en relation och lösa saker tsm
  /Anonym
 • Jag är väldigt svartsjuk just nu. Det finns en kille jag gillar och jag blir svartsjuk när han är med andra tjejer. Många tycker jag överreagerar och det är därför jag aldrig kan prata om det. Det jag försöker göra är att inte bry mig eller bara gå där ifrån. Jag myser med djur/någon som gör så du känner dig trygg.
  /L
 • Acceptera att faktumet att hen älskar andra betyder inte att hen inte älskar dig. Du måste ha tillit till den du är svartsjuk på. Jag är extremt svartsjuk över en av mina bästa vänner och jag har gjort hemska grejer på grund av det, men enda sättet som det blivit bättre är för att vi pratat om det och jag började lite på honom. Han berättade också vad för små saker han gör som betyder att han bryr sig om mig, och då blev det lättare för mig att inte bli upprörd över att inte få kärlek från honom.
  /potentiell bpd-havare
 • Prata med personen du känner dig svartsjuk över och berätta för hen hur du känner. Om du är i ett kompisgäng och känner dig utfryst så kan du prata med den personen du känner dig tryggast med och berätta för hen hur du känner och varför du känner dig svartsjuk. Om du gör det så kanske dom tänker efter och bjuder in dig mer. Men du måste även våga ta plats i gänget och inte förvänta dig att dom bara ska bjuda in dig.
  /Hej
 • Inse att det faktum att någon annan har någonting samt att någon annan älskar någon förutom dig inte minskar det du har. Det ena utesluter inte det andra och din närvaro i folks liv är inte beroende på att det inte finns någon annan där, den är lika mycket värdig även när den andra har flera alternativ. Svartsjuka är ju en viss osäkerhet, alltså måste den lösas inifrån.
  /bröder med mycket råd
 • Jag har en BFF som jag har crush på. Hon har börjat hänga med nån annan iaf dom hänger tillsammans heeela tiden och håller varandras händer. Jag kände mig jättesvartsjuk, jag började må riktigt dåligt av detta, jag ville inte gå till skolan eller göra nåt annat än att vara instängd på mitt rum. Till slut så började jag försöka tänka på nåt annat än min crush, jag började göra sånt som jag tycker om, jag började träna och bara försöka få bort henne från mina tankar ett tag. Detta funkade, jag blir inte svartsjuk längre, jag gillar dock henne fortfarande och jag har förklarat allt för henne. Hon förstod och hon gillar mig också:) mitt motto: KÄMPA FÖR KÄRLEKEN OCH LEV FÖR VÄNSKAPEN!!!!
  /Lisa0808
 • man slutar tänka på det som gör en svartsjuk och har själv roligt istället och ser det positiva med ens eget liv.
  /positivkurator
 • Nu har inte jag varit i en relation men jag har en väldigt svartsjuk kompis. Det man kan göra åt det är att man kan berätta för en vuxen, kompis, eller någon du litar på. Man kan också säga till personen i fråga att sluta vara så svartsjuk, och att man måste ha tillit, man kan säga att man inte vill vara med personen längre eller att man inte tycker om dynamiken i relationen och att man vill fortfarande gärna vara med personen men att relationen just nu inte är hälsosam. Jag vet att det är svårt men ibland måste det göras.
  /Person som varit med om en toxic relation
 • Jag har insett att svartsjukan ligger mer hos mig än hos de jag är svartsjuk på. Det är en osäkerhet som jag helt enkelt behöver jobba på.
  /Pennelover24
 • du måste kunna lita på personen för att kunna gå vidare
  /lucas
 • Först av allt: PRATA med din partner om det. Kommunikation är underskattat och om du berättar för din partner om hur du känner så kan ni diskutera om det tillsammans och komma på vad ni kan göra annorlunda för att det inte ska bli så. Om du fortfarande har problem efteråt, låt inte det gå ut över din partner eller vänner eller någon annan. Ha med dig en bok eller bara ett papper där du kan skriva hur du känner. Sedan kan du riva sönder pappret eller bränna upp det. Då kan det även kännas som om känslorna försvinner.
  /Bra tips som funkar
 • Du börjar med att identifiera din svartsjuka själv och var stolt när du gör det. Svartsjuka är annars en väldigt intelligent energi som gör att vi förnekar att vi skulle vara det, vilket i sin tur gör att vi agerar på den men samtidigt säger att vi inte alls är svartsjuka. När du sen har identifierat att du är svartsjuk kanske du kan fundera över varför?

  Sen kanske du kan prata med din partner om det, eller en vän. Berätta hur du känner och att det får dig att må dåligt. Din partner eller vän kommer förmodligen inte att bli arg på dig eller se ner på dig. Gör de det så är det för att de inte har tagit itu med den svartsjuka de själva känner ibland. Då kan det bli tabu för dem att du är öppen med din. Men är de något att ha kvar i ditt liv så kommer de inte att döma dig för det. Tvärtom.
  /M
 • Prata med partnern först, om din svartsjuka.
  /Hello
 • Man kan ta en paus från sin partner en stund och se hur det blir efteråt. Om de inte skulle hjälpa och om du känner att de va mycket lättare att inte ha någon så kan man antingen bara ta en längre paus eller göra slut.
  /Anonym
 • Du kan skriva om hur svartsjuk du är, du kan även snacka om de till folk. Bry dig inte så mycket tänk bara att du vill folk ska inse hur du mår.
  /Anonym
 • Om man är svartsjuk så kan det vara att man har svårt att inte lita på sin partner eller vad det kan vara det bästa är att prata med den personen man e svartsjuk på och försöka hitta en lösning som funkar för båda . eller så kan man prata med nån som man kan lita på och försöka få råd och tips på hur man ska hantera sin svartsjuka.
  /en snäll tjej som vill hjälpa andra.
 • Försök tänka på hur det är viktigt för dig med flera olika relationer i livet, om du är ihop med någon så har du säkert vänner utanför den relationen som du inte har såna känslor för. Om du är svartsjuk på en kompis så tänk på att du har kanske också kompisar eller släkt du tycker om. Detta gör inte att du älskar din kompis eller partner mindre utan kanske till och med gör relationen starkare, och du vill väl att de du älskar ska må bra och vara lyckliga. Det är okej och vanligt att vara lite svartsjuk ibland men om det gör att du eller någon annan mår dåligt är det bra att prata med någon, t.ex. en psykolog eller skolkurator.
  /17årig tjej
 • Säg vad som gör dig svartsjuk, visa inte din ilska i första hand om det inte finns en logisk anledning utan visa att du är ledsen och orolig och lider av alla känslor som du bär på. Säg till personen att du hatar din svartsjuka och att det inte är något du kan rå för att du känner och att du önskade att den gick bort. Säg till personen vad du vill ha och behöver i en relation för att känna dig älskad, t.ex: Jag vill att du tröstar mig när jag blir på dåligt humör, jag vill att du tar mer initiativ osv.
  /Detärintelätt
 • Tänka positivt och hänga med folk som du mår bra av. Strunta i vad någon gör istället och var inte svartsjuk, det blir inte bättre.
  /Sara och Nilla
 • man kan prata ut med sin patner om det
  /hej
 • Prata med personen.
  /hej
 • Prata med personen du är svart sjuk på och förklara varför du är svartsjuk på den du är svartsjuk på.
  /Anonym
 • Man kan sysselsätta sig själv, och/eller övertala sig själv att det inte är nåt stort. Det är okej att vara arg eller ledsen men inte att ta ut det på dem. Du kan också lura din hjärna att du inte bryr dig eller ta tag i det och se varför du är svartsjuk, kanske handlar det om osäkerhet eller identitet eller din sexulla läggning. I så fall måste du ta tag i det mm.
  /Var en svartsjuk tjej!
 • Jag är en tjej på 13 år och bor med en vanlig familj och går i en vanlig skola. I min klass går det en kille som är jättesnygg, tycker jag iallafall. Jag blir rätt svartsjuk när jag ser honom med andra tjejer. Och det enda tipset jag kan ge som har gjort att jag har tagit mig igenom den fruktansvärda tid är att inte bry sig så mycket. Alltså bara typ gå där ifrån och låtsas som att du inte bryr dig eller typ göra saker som du tycker är rolig. Och jag hoppas att det funkar på dig🥰😉.
  Isabella L
 • Om din svartsjuka handlar om din kompis är det bra att försöka lugna ner sig. Intala dig själv att kompisen i fråga mår bra och har roligt, (hen lever livet). Bara för att kompisen för tillfället gör någon annan aktivitet med någon annan person, (ex. spelar spel), betyder det absolut inte att din kompis har slutat att älska dig! Hen kommer alltid att finnas med dig och att tycka om dig. Så länge du är en bra kompis, kommer hen alltid att finnas för dig.
  /Edvin
 • Man ska prata med sin partner och förklara hur det känns. Det kan också vara bra att låta ens partner träffa den som han eller hon är svartsjuk på och få se honom eller henne med egna ögon. De kanske till och med kan lära känna varandra.

  Om den som är svartsjuk är rädd för något som inte hänt är det svårare att göra något åt. Då får man bara förklara att det inte kommer att hända.
  Sol
 • Var ärlig mot den du känner dig svartsjuk på. Fråga personen det du oroar dig för. Var ärlig mot dig själv och personerna i din omgivning, man mår bättre av det. Skäms inte för din svartsjuka, det är mänskligt, men försök red ut det så snabbt som möjligt så det inte skadar eller förstör några relationer i onödan.
  Ailin

Mer på UMO

Artikel

Problem med svartsjuka

Svartsjuka kan bero på rädsla för att bli övergiven, eller att du upplever att du inte är tillräckligt bra för att få kärlek eller vänskap. Alla har rätt till sina känslor men ingen har rätt att begränsa andra personer.

UMO-podden

Karims tankar "Jag tycker förhållanden utan tillit är poison"

67. För Karim är det viktigt att kunna lita på den han är ihop med. Om det inte finns tillit tycker han att förhållandet känns giftigt, och då gör han hellre slut.

UMO-podden

Hur slutar jag vara svartsjuk?

08. "Om inte jag svarar inom 5 minuter kan min partner undra vad jag håller på med och tro att jag hånglar med någon annan".

Till toppen av sidan