Panik - lämna sidan!

UMO frågar: Vad kan man göra åt svartsjuka?

Här kan du skriva dina tips på vad man kan göra åt svartsjuka. Du kan också läsa andras tips.

Andras tips:

 • Om man är svartsjuk så kan det vara att man har svårt att inte lita på sin partner eller vad det kan vara det bästa är att prata med den personen man e svartsjuk på och försöka hitta en lösning som funkar för båda . eller så kan man prata med nån som man kan lita på och försöka få råd och tips på hur man ska hantera sin svartsjuka.
  /en snäll tjej som vill hjälpa andra.
 • Försök tänka på hur det är viktigt för dig med flera olika relationer i livet, om du är ihop med någon så har du säkert vänner utanför den relationen som du inte har såna känslor för. Om du är svartsjuk på en kompis så tänk på att du har kanske också kompisar eller släkt du tycker om. Detta gör inte att du älskar din kompis eller partner mindre utan kanske till och med gör relationen starkare, och du vill väl att de du älskar ska må bra och vara lyckliga. Det är okej och vanligt att vara lite svartsjuk ibland men om det gör att du eller någon annan mår dåligt är det bra att prata med någon, t.ex. en psykolog eller skolkurator.
  /17årig tjej
 • Säg vad som gör dig svartsjuk, visa inte din ilska i första hand om det inte finns en logisk anledning utan visa att du är ledsen och orolig och lider av alla känslor som du bär på. Säg till personen att du hatar din svartsjuka och att det inte är något du kan rå för att du känner och att du önskade att den gick bort. Säg till personen vad du vill ha och behöver i en relation för att känna dig älskad, t.ex: Jag vill att du tröstar mig när jag blir på dåligt humör, jag vill att du tar mer initiativ osv.
  /Detärintelätt
 • Tänka positivt och hänga med folk som du mår bra av. Strunta i vad någon gör istället och var inte svartsjuk, det blir inte bättre.
  /Sara och Nilla
 • man kan prata ut med sin patner om det
  /hej
 • Prata med personen.
  /hej
 • Prata med personen du är svart sjuk på och förklara varför du är svart sjuk på den du är svart sjuk på.
  /Anonym
 • Man kan sysselsätta sig själv, och/eller övertala sig själv att det inte är nåt stort. Det är okej att vara arg eller ledsen men inte att ta ut det på dem. Du kan också lura din hjärna att du inte bryr dig eller ta tag i det och se varför du är svartsjuk, kanske handlar det om osäkerhet eller identitet eller din sexulla läggning. I så fall måste du ta tag i det mm.
  /Var en svartsjuk tjej!
 • Jag är en tjej på 13 år och bor med en vandlig familj och går i en vandlig skola. I min klass går det en kille som är jättesnygg, tycker jag iallafall. Jag blir rätt svartsjuk när jag ser honom med andra tjejer. Och det enda tipset jag kan ge som har gjort att jag har tagit mig igenom den fruktansvärda tid är att inte bry sig så mycket. Alltså bara typ gå där ifrån och låtsas som att du inte bryr dig. eller typ göra saker som du tycker är rolig. Och jag hoppas att det funkar på dig🥰😉.
  Isabella L
 • Om din svartsjuka handlar om din kompis är det bra att försöka lugna ner sig. Intala dig själv att kompisen i fråga mår bra och har roligt, (hen lever livet). Bara för att kompisen för tillfället gör någon annan aktivitet med någon annan person, (ex. spelar spel), betyder det absolut inte att din kompis har slutat att älska dig! Hen kommer alltid att finnas med dig och att tycka om dig. Så länge du är en bra kompis, kommer hen alltid att finnas för dig.
  /Edvin
 • Man ska prata med sin partner och förklara hur det känns. Det kan också vara bra att låta ens partner träffa den som han eller hon är svartsjuk på och få se honom eller henne med egna ögon. De kanske till och med kan lära känna varandra.

  Om den som är svartsjuk är rädd för något som inte hänt är det svårare att göra något åt. Då får man bara förklara att det inte kommer att hända.
  Sol
 • Man ska berätta hur man känner, då kanske man kan lösa det eftersom det säkert inte är illa menat.
  Victor
 • Var ärlig mot den du känner dig svartsjuk på. Fråga personen det du oroar dig för. Var ärlig mot dig själv och personerna i din omgivning, man mår bättre av det. Skäms inte för din svartsjuka, det är mänskligt, men försök red ut det så snabbt som möjligt så det inte skadar eller förstör några relationer i onödan.
  Ailin
 • Om svartsjukan går överstyr är det viktigt att man tar tag i det snabbt och diskuterar det. Det måste lösas på ett sätt att båda kan fortsätta leva ett "normalt" liv, utan att svartsjukan blir det som präglar hela relationen.
  Basar
 • Att prata med personen är förstås det första man bör göra, om det inte hjälper tycker jag man ska prata med någon annan. Om man till exempel känner sig rädd eller hotad på något sätt ska man absolut berätta det, till exempel för någon hemma eller för någon annan man litar på. Då kan man få hjälp att prata med den det gäller.
  Emma
 • Jag tycker att man ska säga att man finns där, men också påpeka att svartsjukan inte handlar om relationen utan om något hos personen själv. Man kan be personen att själv ta hand om sin svartsjuka så den inte blir en påfrestning för relationen. Eller så kan man prata om personens svartsjuka mer generellt om personen vill prata om det, men undvika att ta upp särskilda exempel mer prata om personens egna problem.
  Therese
 • Sluta genom att inte vara i förhållande
  /Anonym
 • Jag brukar gråta en del och må väldigt dåligt. Då känner jag att jag får släppa ut mina känslor, sen ringer jag den andra personen och berättar hur jag mår. Det tas inte alltid väl emot men jag känner att det är bäst för mig. Jag kan gråta en del när hen svarar men jag känner att det får min partner ta. Jag kan även råka skrika ibland. Och det är inte ok men jag måste släppa ut mina känslor. Sen säger jag förlåt och äter en korv.
  /Esther 18 år, kärleksexpert inom emotionell trauma <3
 • Man kan försöka prata med den man är ihop med! Och att den man är ihop med, kan försöka förklara varför h*n är svartsjuk! Sen tar man det därifrån, och försöker prata lugnt och sansat! Och om det bara är en kompis, eller någon du själv är kär i, då kan du som sagt bara försöka prata med personen! Om du märker att någon blir svartsjuk pga att du nämner till exempel en tjej i eran konversation, så kan du försöka fråga lite som "är du sur?", och om den personen inte vill berätta att den är svartsjuk, då får du bara försöka utgå från att den personen kanske gillar dig! (Man brukar oftast märka det).
  /H.P
 • Det jag gör är att jag går en promenad, lyssnar på musik eller pod och försöker mitt bästa med och tänka att okej, det är bra att vi är ifrån varandra att vi får sakna varandra och att han kan ha bra tjejkompisar eller killkompisar utan att nått ska hända. Försök oxå tänka, Okej han/hon mår bra, har roligt. Bara för att han/hon har kul utan dig för tillfället betyder inte det minsta lilla att han/hon älskar dig mindre.
  /Tonåring
 • Jag förstår de personer som känner sig svartsjuka. Själv har jag varit det mycket under mitt förhållande tills jag insåg att det bara drev oss längre ifrån varandra. Jag tyckte inte det var värt det på längre. Även om jag lärt mig "svartsjuka" den hårda vägen insåg jag lika snart att de var bättre att släppa taget om det, som i slutändan gjorde att jag mådde dåligt. Tänk på hur det påverkar dig, och hur de påverkar erat förhållande. 
  /Visdom
 • Man får inse att svartsjuka bara leder till problem. Man får övertala sig själv att ens partner vill ha just en själv och ingen annan.
  /Fabio
 • Om man inte kan hantera svartsjukan själv kan man söka hjälp, man kan få hjälp av kuratorn i skolan till exempel eller kanske på en ungdomsmottagning eller något. Huvudsaken är att man själv tar ansvar och söker hjälp så man inte förstör för sig själv eller för den man är svarsjuk på.
  /Emma
 • Man kan jobba bort den om man kommer på vad själva orsaken till svartsjukan är. Det kan vara allt ifrån att ett förhållande som inte är bra, till att man måste jobba med sin självkänsla. Om personer mår dåligt över ens svartsjuka är det verkligen dags att ta tag i det både för sin egen och för andra skull.
  /Jenny
 • Bit ihop och räkna upp alla saker som gör att du litar på din partner. Tänk positivt, om du inte gör något för att medvetet såra din partner varför skulle då han eller hon göra det mot dig?
  /Erica
Till toppen av sidan