Panik - lämna sidan!
Stöd på telefon, chatt och mejl

Stöd om du har frågor om hedersrelaterat våld och förtryck

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Vissa av ställena är specialiserade på hedersvåld och förtryck. Andra kan du prata med om vad som helst. Flera av dem kan också ge dig stöd och råd om du oroar dig för någon du känner. Några hjälper även till med stödpersoner, gruppträffar och annat stöd.

Hos vissa är det experter som svarar, hos andra är det personer med egen erfarenhet. På en del ställen kan du få stöd på andra språk än svenska. Några av ställena finns särskilt till för vissa åldrar eller kön, men de brukar kunna tipsa om andra ställen om det behövs.

Ring 112 om du är i fara och det är bråttom.

GAPF – Riksorganisation mot hedersvåld
Här kan du få stöd om du själv eller någon annan är utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck. Du kan ringa 070-000 93 28, chatta eller mejla.

Kärleken är fri
Här kan du få stöd på chatt och mejl om du har frågor om hedersrelaterat våld eller förtryck, rättigheter, kärlek, tvångsäktenskap eller könsstympning.

Linnamottagningen
Här kan du få råd, stöd och skydd om du blir kontrollerad eller utsatt för hot eller våld av din familj eller släkt. Ring 020-40 70 40.

Somaya kvinno- och tjejjour
Här kan du få hjälp och stöd om du är utsatt för hot, våld eller förtryck. Du kan ringa 020-81 82 83, chatta eller mejla. Chatten och stödlinjen bemannas av personer som pratar olika språk.

Terrafems jourtelefon
Här kan du få stöd och råd på olika språk om du har blivit utsatt för våld. Ring 020-52 10 10.

Tris – Tjejers rätt i samhället
Här kan du få stöd om du utsätts eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld eller förtryck. Du kan ringa 010-255 91 91 eller chatta.

Boujt – Barn- och ungdomsjour på teckenspråk
Här kan du få stöd kring allt möjligt på svenskt teckenspråk. Du kan videochatta, textchatta, ställa frågor till frågelådan eller mejla.

Välj att sluta
Här kan du få stöd om du riskerar att skada den du älskar och vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende. Ring 020- 555 666. Även den som är utsatt för våld eller kontroll kan ringa hit.

BO – Barnombudsmannen
Här kan du ställa frågor om vilka rättigheter du har. Ring 020-23 10 10.

Bris – barnens rätt i samhället
Här kan du få stöd av en kurator och prata om sånt som du funderar mycket på eller behöver få hjälp med. Du kan ringa 116 111, mejla eller chatta.

Ungasjourer.se
Här kan du hitta jourer som jobbar med att stötta unga. Till exempel tjejjourer, transjourer och ungdomsjourer.

Roks tjejjourer
Här kan du hitta tjejjourer som kan ge dig stöd på telefon, chatt, mejl och IRL. Du kan till exempel prata om hur du mår, och om du har blivit utsatt för våld, hot eller övergrepp.

Unizon jourer
Här kan du hitta tjejjourer, ungdomsjourer och kvinnojourer som kan ge dig stöd på telefon, chatt och IRL. Du kan till exempel prata om hur du mår, och om du har blivit utsatt för våld, hot eller övergrepp.

Kvinnofridslinjen
Här kan du få stöd om du har utsatts för hot eller våld, eller om du känner någon som har utsatts. Ring 020-50 50 50.

Brottsoffermyndigheten
Här kan du få svar på frågor om brott. Till exempel om du undrar hur en rättegång går till eller vilken hjälp du har rätt till om du har utsatts för ett brott. Ring 090-70 82 00.

114 14, Polisen
Ring 114 14 om du behöver prata med polisen fast ingen är i akut fara. Till exempel för att anmäla ett brott, lämna ett tips eller fråga något. Ring +46 77 114 14 00 om du är utomlands.

Brottsofferjouren, barn och unga
Här kan du få stöd om du utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller om någon i din närhet har utsatts för ett brott. Du kan ringa 116 006, chatta eller mejla.

Chatt, Bup Skåne
Här kan du chatta om hur du mår. Och du kan få råd hur du kan må bättre eller hjälpa andra.

Bup.se, Stockholm
Här kan du skicka in frågor och få stöd om du mår psykiskt dåligt.

Freezonen kvinno-, tjej- och brottsofferjour
Här kan du få stöd om du har blivit utsatt för våld eller brott. Du kan ringa 0733-30 30 28 eller chatta.

Tjejzonen
Här kan du få stöd om du behöver prata eller chatta med någon om dina känslor, funderingar och problem.

Under Kevlaret – stödchatt för killar
Här kan du få stöd om du behöver prata med någon om sånt som du funderar på, tycker är jobbigt eller inte är van att prata om.

Jourhavande kompis, Röda korset
Här kan du som behöver någon att prata med få stöd på chatt från andra unga.

Jourhavande medmänniska
Här kan du få stöd om du behöver någon att prata med. Du kan ringa 08-702 16 80 eller chatta.

Jourhavande präst
Här kan du få stöd om du behöver någon att prata med. Du kan ringa 112 och fråga efter jourhavande präst. Du kan också chatta eller skriva ett digitalt brev.

Killar.se
Här kan du få stöd på chatt om du behöver prata med någon.

Är det någon verksamhet som saknas?

Mer på UMO

ArtikelRädd för att bli tvingad att gifta sig

Det är bara du som bestämmer om du ska gifta dig eller inte. Be om hjälp om du är orolig för att bli tvingad att gifta dig. Ring 112 om du behöver hjälp på en gång.

Fråga UMOJag får inte onanera eller ha sex för mamma

Min mamma har sagt att jag som tjej inte får ha sex innan jag gifter mig. Hon har också sagt att jag inte får onanera. Har föräldrar rätt att bestämma om det här?

Att må dåligt

Alla mår dåligt ibland. Det kan vara för att det har hänt något jobbigt eller för att du undrar hur något ska bli. Det finns saker du kan göra själv för att må bättre. Du kan också få hjälp att må bättre.

Att prata med någon

Här hittar du innehåll om att prata med någon.

Till toppen av sidan