Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag är svartsjuk på min tjejs förra pojkvän

Fråga

Jag hittade foton på min tjejs förra pojkvän. Nu jämför jag mig med honom hela tiden. Jag vill verkligen inte bli påmind om hennes liv innan hon träffade mig, för jag är väldigt svartsjuk. Vad ska jag göra?

Svar

Du kan inte ändra på att din flickvän har haft förhållanden innan ni blev ihop. Du kan träna på att acceptera att det är så.

Det är lätt att glömma att man själv har minnen kvar från tidigare relationer. Är det så för dig?

Det är vanligt att jämföra sig med sin partners ex. Men försök att tänka på vad som är bra med dig själv. Och försök att tänka att hennes förra pojkvän inte är ett hot. Du är en helt annan kille. Nu har ni valt varandra, och det är dig hon är ihop med. Njut av det!

Du kan berätta för din tjej att det kändes jobbigt att se bilderna. Men säg också att det är okej. Man måste få spara sina gamla foton.

Svartsjuka är någonting som de flesta känner ibland. Men att vara väldigt svartsjuk är jobbigt, både för en själv och för den man är tillsammans med.

Ibland beror svartsjuka på dålig självkänsla och att man inte tror att man duger som man är.

Du kan försöka stärka din självkänsla, och tycka om dig själv som den du är. Då kommer du säkert att känna dig mindre svartsjuk. 

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Svara varandra

Mår dåligt av att min kille tittat på porr

Jag har svårt att släppa tanken att han har tittat på andra tjejer. Jag jämför mig med tjejerna han har tittat på.

Svara varandra

Jag blir orolig när min flickvän är ute sent på kvällarna, vad ska jag göra?

Hon är ofta ute sent på kvällarna och åker runt med sin bil och träffa andra, oftast killar. Jag vill inte berätta för henne för hon kanske tycker att jag bara är barnsligt eller tänker för mycket.

Svara varandra

Hjälp! Jag tjuvkollade killens mobil och mår dåligt av vad jag såg

Kvinnorna han kollar på är av annan etnicitet, kroppsbyggnad och olika karaktärsdrag.

Svara varandra

Rädd att min tjej ska lämna mig

Tanken att hon kanske skriver med nån annan eller ifall hon funderar på o lämna mig äter upp mig inifrån och ut, vill verkligen få bort detta så kom mer än gärna med tips.

UMO-podden

Hur avslutar man ett våldsamt förhållande?

68. "Det började med att jag var bjuden på fest. Min pojkvän blev svartsjuk, höll fast mig och ville inte att jag skulle gå dit. Sen blev han mer och mer våldsam."

UMO-podden

Karims tankar "Jag tycker förhållanden utan tillit är poison"

67. För Karim är det viktigt att kunna lita på den han är ihop med. Om det inte finns tillit tycker han att förhållandet känns giftigt, och då gör han hellre slut.

Tips/inlägg från unga

Vad kan man göra åt svartsjuka?

Dela med dig av tips på hur man kan hantera svartsjuka. Du kan också läsa andras tips.

Egna berättelser

Trots skuldkänslor över hans ångest gjorde jag slut

Han skrev till mig om nätterna att han kände sig värdelös och att han mådde väldigt dåligt. Jag försökte motbevisa honom i timmar.

UMO-podden

Frågor & svar om kärlek och vänskap

35. Ska jag berätta om otroheten? Hur blir jag mindre svartsjuk? Vad man ska göra om en kompis är taskig? UMO:s experter svarar på frågorna och Martina och Adrian berättar om sina erfarenheter.

Frågor och svar

Vad ska jag göra när min partner varit otrogen?

Jag raderade hans nummer och bestämde mig för att inte träffa honom igen. Det jobbiga är att jag är jätteledsen hela tiden. Jag saknar honom jättemycket och drömmer om att förlåta honom och göra allt som vanligt igen, men samtidigt är så otroligt arg på honom.

Till toppen av sidan