Panik - lämna sidan!
Att vara ihop

Att vara sambo

Du blir sambo om du flyttar ihop med den du är ihop med. Då gäller sambolagen, som bland annat säger att ni ska ta hand om ert hem tillsammans och komma överens om sånt som kostar pengar.

Ordet sambo kommer från samboende, alltså att man bor ihop. Du blir sambo om du flyttar ihop med den du är ihop med. Det räknas inte som sambo om du bor med till exempel en kompis eller ett syskon.

När kan jag bli sambo?

  • Du måste ha fyllt 18 år för att själv kunna välja att flytta hemifrån och bli sambo.
  • Du behöver få tillåtelse av en förälder eller vårdnadshavare om du vill bli sambo innan du har fyllt 18 år. De har ansvar för dig fram tills du fyller 18 år även om du flyttar hemifrån. Du kan kontakta socialtjänsten för att få tips och stöd, till exempel om du inte kommer överens med dina föräldrar eller vårdnadshavare.
  • Du räknas inte som sambo enligt lagen om du är gift med någon annan.

Du har alltid rätt att bestämma över din kropp och din sexualitet, oavsett om du är sambo eller inte.

Ni ska ta hand om hemmet tillsammans och komma överens om pengar

Det finns en lag som heter sambolagen, och i den står det vad som gäller när du är sambo. Det står bland annat att ni ska ta hand om ert hem tillsammans och komma överens om sånt som kostar pengar och som ni köper till det gemensamma hemmet. Men ni har rätt till era egna saker och ingen av er kan sälja den andras saker utan att fråga. Om någon av er har skulder, är den andra inte skyldig att betala dem.

Vad händer om vi gör slut?

Ni kan behöva dela upp de saker som hör till bostaden, om ni gör slut och flyttar isär. Det kallas för bodelning. Enligt sambolagen gäller det här:

  • Ni som hyr en bostad ihop: Ni ska försöka komma överens om vem av er som mest behöver bo kvar och som ska ta över hyreskontraktet.
  • Ni som äger en bostad ihop: Ni ska dela på vad bostaden är värd. Om någon av er ska bo kvar måste ni komma överens om det. Den som flyttar ska då få ersättning för sin del av bostaden.
  • Ni ska dela på värdet av sånt som någon av er skaffat till det gemensamma hemmet, till exempel möbler, porslin eller dator. Det gäller även er bostad om den skaffades för att användas som ert gemensamma hem.
  • Om en av er bodde ensam i bostaden innan ni flyttade ihop eller redan hade saker som ni sen har använt tillsammans, får den personen behålla bostaden och de sakerna.

Ni kan kontakta tingsrätten om ni inte kan komma överens om hur ni ska dela upp bostaden eller gemensamma saker. De kan hjälpa till med bodelningen. Det måste göras inom ett år från att ni flyttar isär.

Ni kan skriva ett avtal om ni inte vill att sambolagen ska gälla

Ni kan skriva ett så kallat samboavtal om ni vill att vissa saker eller själva bostaden inte ska delas lika mellan er om ni flyttar isär. Genom ett sånt avtal kan ni också bestämma att ni inte ska ha någon bodelning alls. Avtalet ska vara skriftligt och båda två måste skriva under för att det ska gälla.

Vad händer om någon av oss dör?

Den som är kvar ärver inte någonting om den andra skulle dö. Det är de närmaste släktingarna som får arvet, oftast är det föräldrarna. Ni behöver skriva ett testamente om ni vill kunna ärva varandra. Två vittnen ska skriva under testamentet. Om ni har barn ihop ärver de alltid minst hälften, även om ni har ett testamente.

Mer på UMO

UMO-poddenReportage: "Vi blev osams om disken"

13. "Sen vi blev sambor har vi märkt att vi är jätteolika. Du är strukturerad och jag är bättre på att klara av stök. Det har vi diskuterat mycket sen vi flyttade ihop."

Fråga UMOJag känner mig rädd för min kille

Jag får slag på kroppen och tycker att det är obehagligt och jag har sagt det till honom men han lyssnar inte. Vad ska jag göra?

Kärlek & vänskap

Kärlek och vänskap är viktiga delar av livet. Dina kompisar, din pojkvän eller flickvän kan få dig att må väldigt bra. Men ibland kan de också göra dig ledsen eller osäker.

Till toppen av sidan