Panik - lämna sidan!
Att vara ihop

Att vara sambo

Du blir sambo om du flyttar ihop med den du är ihop med. Då gäller sambolagen, som bland annat säger att ni ska ta hand om ert hem tillsammans och komma överens om sånt som kostar pengar.

Två  personer som bär på flyttkartonger
Det kan vara både härligt, mysigt och praktiskt att flytta ihop. Men det är ändå bra att ta reda på vad som gäller innan du blir sambo.

Vad betyder sambo?

Ordet sambo kommer från samboende, alltså att man bor ihop.

Du blir sambo om du flyttar ihop med någon du är tillsammans med. Ni räknas inte som sambo om du bor med till exempel en kompis eller ett syskon.

När kan jag bli sambo?

Det här gäller för att bli sambo:

  • Du måste ha fyllt 18 år för att själv bestämma att du vill flytta hemifrån och bli sambo.
  • Du behöver få tillåtelse av en förälder eller vårdnadshavare om du vill bli sambo innan du har fyllt 18 år.
  • Du räknas inte som sambo enligt lagen om du är gift med någon annan.

Vad innebär det att vara sambo?

I den så kallade sambolagen står det vad som gäller om man är sambo. Här är några exempel:

  • Ni ska ta hand om ert hem tillsammans.
  • Ni ska komma överens om sånt som kostar pengar och som ni köper till ert hem.
  • Ni har rätt till era egna saker och ingen av er kan ta eller sälja den andres saker utan att fråga om lov.
  • Ni är inte skyldiga att betala varandras skulder. Men om ni har tagit lån tillsammans kan du behöva betala hela lånet om din sambo inte kan betala. I så fall blir hen skyldig dig så mycket som du betalt för hen.

Vi blev osams om disken

UMO-podden hälsar på hemma hos Kyle och Angelika som precis har blivit sambo.

Vem ärver när man är sambo?

Så här funkar det:

  • Du ärver inte automatiskt pengar och saker från din sambo om hen dör.
  • Ni behöver skriva ett testamente om ni vill ärva varandra. Två vittnen måste skriva under det.
  • Har din sambo barn tillsammans med dig eller med någon annan? Då går arvet till barnet eller barnen.

Har någon av er skaffat bostaden för att ni ska bo tillsammans eller saker till ert gemensamma hem? Då ska du och de som ska ärva din sambo dela på värdet, om du vill det.  Ingen annan kan ärva det som redan är ditt.

Vad gäller om vi flyttar i sär?

Ni kan behöva dela bostaden och saker som hör till hemmet mellan er om ni flyttar isär. Enligt sambolagen gäller bland annat det här:

  • Hyr ni en bostad ihop? Då ska ni försöka komma överens om vem av er som mest behöver bo kvar, och som ska ta över hyreskontraktet.
  • Äger ni en bostad ihop? Då ska ni dela på vad bostaden är värd. Om någon av er ska bo kvar måste ni komma överens om det. Den som flyttar ska då få betalt för sin del av bostaden. 
  • Bodde en av er först i ert nuvarande hem? Den av er som bodde ensam där innan ni blev sambo får ofta behålla bostaden om ni flyttar isär.
  • Har någon av er skaffat bostaden för att ni ska bo tillsammans eller saker till ert gemensamma hem? Då ska ni dela på värdet av det, om en av er vill det. Det kallas bodelning. Man måste säga till att man vill dela sakerna inom ett år från det att man flyttade isär. Annars har ägaren rätt att behålla sina saker.
  • Sånt som någon av er ägde själva innan ni blev sambo delar ni inte.

Vad gör vi om vi inte kommer överens?

Ring till kommunen där ni bor. De kan hjälpa till att hitta lösningar, till exempel om ni har svårt att komma överens om bodelningen eller vårdnaden om gemensamma barn.

Alla kommuner har sina telefonnummer på sina sajter. Du hittar länkar till alla kommuner här: Kommuner, lista Sveriges kommuner och regioner.

Kommer ni ändå inte överens? Då ska ni be tingsrätten att utse en så kallad bodelningsförrättare som bestämmer hur ni ska göra. Ni får betala för bodelningsförrättarens arbete.

Skriv ett avtal om ni inte vill att sambolagen ska gälla

Ni kan skriva ett så kallat samboavtal om ni inte vill riskera att vissa saker eller bostaden ska delas mellan er om ni flyttar isär.

Båda måste skriva under för att avtalet ska gälla. Ni kan fråga den så kallade konsumentrådgivaren i er kommun om tips var ni kan få gratis råd om samboavtal.

Till toppen av sidan