Panik - lämna sidan!
Fråga

Vad är det som påverkar ens drömmar?

Fråga

Jag undrar om det man drömmer om är något man tänkt på tidigare på dagen? Jag har drömt om en kille jag träffade förut. Nu har jag en annan pojkvän men under tre nätter har jag drömt om den här killen och att vi pussas, samtidigt drömmer jag om min nuvarande pojkvän. Varför drömmer jag så?

Jag skulle aldrig vilja vara ihop med den andra killen nu, jag är kär i min pojkvän. Kan man vara kär i drömmen i någon som man kanske var kär i förut men inte är kär i nu?

Svar

Svaret på din fråga är ja. I drömmen kan du vara kär i vem som helst, till och med någon du inte alls gillar i verkligheten. Eftersom drömmen är något annat än verkligheten.

Drömmar är en blandning av många saker i ens liv, sånt som man tidigare har upplevt, känt och eller tänkt. Det blir därför väldigt många olika saker som påverkar drömmarna och därför kan de ibland bli väldigt märkliga, obegripliga och till och med skrämmande.

Alla drömmer flera gånger varje natt men man minns oftast inte så mycket av drömmarna när man vaknar. Lättast är det att minnas drömmen om du vaknar mitt i den.

Det finns mycket mystik kring drömmar och många vill gärna tolka och förstå dem. Men eftersom drömmen är en sån blandning är det svårt att tolka dem. Det går till exempel inte att säga att din dröm handlar om att du är kär i personen du drömmer om. Drömmen kan lika gärna handla om känslor som du har för någon annan, till exempel din nuvarande pojkvän.

Med vänliga hälsningar
Eva Holmberg, psykolog

Till toppen av sidan