Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag blir svartsjuk när tjejen träffar kompisar, hjälp!

Fråga

Jag och min flickvän har tagit en paus. Ett av de stora problemen är min svartsjuka. Hon vill att vi båda ska kunna gå ut själva med våra kompisar, till exempel på krogen. Jag får en sån otrolig klump i magen när jag vet att hon ska ut, eller ser henne på kort med sina kompisar ute på krogen.

Hon säger att hon aldrig skulle vara otrogen, och att jag vet att det är sant men ändå kan jag inte ta in det och förstå. Jag vill verkligen inte vara den pojkvännen som begränsar henne, så jag behöver hjälp. Finns det några tips för att sluta vara så svartsjuk?

Svar

Vad bra att du skriver och ber om hjälp och att du vill göra något åt din svartsjuka. Det är en bra början.

Ett tips är att du jobbar med dig själv och din självkänsla. Svartsjuka kan nämligen bero på dålig självkänsla, att du inte litar på att du duger, utan tror att du ska bli utbytt mot någon annan. Du kan till exempel träna på att tänka bra saker om sig själv.

Det är också bra om du tränar på att stå ut med att det finns andra personer i din flickväns liv, som hon gillar och vill vara med. Är det inte så för dig också, att du har kompisar som du tycker om att vara med?

Våga stå ut med dina jobbiga tankar och bilderna du får i ditt huvud. Försök att inse att det bara är dina egna fantasier som ställer till det för dig.

Gör egna saker när hon går ut med sina kompisar. Gör till exempel något roligt med dina kompisar och försök att vara glad för hennes skull. För om hon är glad och lycklig, kan du vara glad och lycklig, eller hur? Och relationer brukar bli bättre och hålla längre om man kan ge varandra egen tid med sina vänner.

Det går att träna bort svartsjuka, men det gäller att våga. Du verkar trots allt lita på henne, därför är det ett jättebra tillfälle för dig att jobba med din svartsjuka.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Vad kan man göra åt svartsjuka?

Här kan du skriva dina tips på vad man kan göra åt svartsjuka. Du kan också läsa andras tips.

ArtikelUMO frågar: Hur känns det att vara svartsjuk?

Svartsjuka kan kännas på olika sätt. Hur känns det för dig när du är svartsjuk? Skriv ditt svar och läs vad andra har svarat.

Till toppen av sidan