Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag blir svartsjuk när tjejen träffar kompisar, hjälp!

Fråga

Jag och min flickvän har tagit en paus. Ett av de stora problemen är min svartsjuka. Hon vill att vi båda ska kunna gå ut själva med våra kompisar, till exempel på krogen. Jag får en sån otrolig klump i magen när jag vet att hon ska ut, eller ser henne på kort med sina kompisar ute på krogen.

Hon säger att hon aldrig skulle vara otrogen, och att jag vet att det är sant men ändå kan jag inte ta in det och förstå. Jag vill verkligen inte vara den pojkvännen som begränsar henne, så jag behöver hjälp. Finns det några tips för att sluta vara så svartsjuk?

Svar

Vad bra att du skriver och ber om hjälp och att du vill göra något åt din svartsjuka. Det är en bra början.

Ett tips är att du jobbar med dig själv och din självkänsla. Svartsjuka kan nämligen bero på dålig självkänsla, att du inte litar på att du duger, utan tror att du ska bli utbytt mot någon annan. Du kan till exempel träna på att tänka bra saker om sig själv.

Det är också bra om du tränar på att stå ut med att det finns andra personer i din flickväns liv, som hon gillar och vill vara med. Är det inte så för dig också, att du har kompisar som du tycker om att vara med?

Våga stå ut med dina jobbiga tankar och bilderna du får i ditt huvud. Försök att inse att det bara är dina egna fantasier som ställer till det för dig.

Gör egna saker när hon går ut med sina kompisar. Gör till exempel något roligt med dina kompisar och försök att vara glad för hennes skull. För om hon är glad och lycklig, kan du vara glad och lycklig, eller hur? Och relationer brukar bli bättre och hålla längre om man kan ge varandra egen tid med sina vänner.

Det går att träna bort svartsjuka, men det gäller att våga. Du verkar trots allt lita på henne, därför är det ett jättebra tillfälle för dig att jobba med din svartsjuka.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Svara varandra

Finns det killar som gillar lite större tjejer?

Många tjejer som väger mer än "normalvikten" skäms och mår dåligt över sina kroppar. Vad tycker ni killar om tjejer som är lite större?

Svara varandra

Hur får jag honom att våga prata med mig?

Jag gillar en kille som är lite blyg och tillbakadragen. Många dömer mig på grund av mitt utseende, men jag vill lära känna honom och att han ska gilla mig för min personlighet. Hur ska jag få honom att våga prata med mig?

Svara varandra

Gillar min kompis, hjälp!

Jag gillar en tjej i min ålder som går i samma kyrka och vi är bra kompisar. Har på senaste kunnat se tecken på att hon kanske gillar mig, hur ska man gå till väga för att ta det vidare?

Svara varandra

Jag är svartsjuk på hans ex, hjälp!

Det får mig att må dåligt att tänka på att han hållit på med andra tjejer sexuellt.

Svara varandra

Mår dåligt av att min kille tittat på porr

Jag har svårt att släppa tanken att han har tittat på andra tjejer. Jag jämför mig med tjejerna han har tittat på.

Artikel

Nudes/nakenbilder på nätet: Vad är lagligt?

Om du vill skicka, dela eller ta emot nakenbilder är det bra att du har koll på vad du får och inte får göra.

Svara varandra

Jag blir orolig när min flickvän är ute sent på kvällarna, vad ska jag göra?

Hon är ofta ute sent på kvällarna och åker runt med sin bil och träffa andra, oftast killar. Jag vill inte berätta för henne för hon kanske tycker att jag bara är barnsligt eller tänker för mycket.

Artikel

Vi frågar på stan: Roliga minnen från Alla hjärtans dag!

Vad tycker andra om Alla hjärtans dag? Är det en härlig dag eller har det gått för långt?

Svara varandra

Hjälp! Jag tjuvkollade killens mobil och mår dåligt av vad jag såg

Kvinnorna han kollar på är av annan etnicitet, kroppsbyggnad och olika karaktärsdrag.

Svara varandra

Rädd att min tjej ska lämna mig

Tanken att hon kanske skriver med nån annan eller ifall hon funderar på o lämna mig äter upp mig inifrån och ut, vill verkligen få bort detta så kom mer än gärna med tips.

Till toppen av sidan