Fråga

Hur kan jag sluta vara så svartsjuk?

Fråga

Jag och min flickvän har tagit en paus. Ett av de stora problemen är min svartsjuka. Hon vill att vi båda ska kunna gå ut på till exempel krogen själva med våra kompisar. Jag får en sån otrolig klump i magen när jag vet att hon ska ut, eller ser henne på kort med sina kompisar ute på krogen.

Hon säger att hon aldrig skulle vara otrogen, och att jag vet att det är sant men ändå kan jag inte ta in det och förstå. Jag vill verkligen inte vara den pojkvänen som begränsar henne till saker, så jag behöver hjälp. Finns det några enkla tips till att jobba bort svartsjukan?

Svar

Vad bra att du skriver och ber om hjälp och att du vill göra något åt din svartsjuka. Det är en bra början. Det är jättejobbigt att vara svartsjuk, och det är jobbigt att vara tillsammans med någon som är väldigt svartsjuk.

Svartsjuka kan bero på dålig självkänsla. Att du inte litar på att du duger, utan tror att du ska bli utbytt mot någon annan. Så ett tips är att du jobbar med dig själv och din självkänsla. Det kan du göra på olika sätt, till exempel är det viktigt att träna på att tänka bra saker om sig själv.

Om du älskar din flickvän och vill vara tillsammans med henne är det bra att du tränar på att stå ut med att det finns andra personer i hennes liv, som hon gillar och vill vara med. Är det inte så för dig också, att du har kompisar som du tycker om att vara med?

Det är bra om du orkar och vågar vara kvar i din relation. Eftersom du trots allt verkar lita på henne så är det ett jättebra tillfälle för dig att jobba med din svartsjuka. Det går att arbeta bort svartsjuka, men det gäller att våga. Att du vågar stå ut med dina jobbiga tankar och bilderna som du får i ditt huvud, för att inse att det bara är dina egna fantasier som ställer till det för dig.

Gör egna saker när hon går ut med sina kompisar. Gör något roligt med dina kompisar och försök att vara glad för hennes skull. För om hon är glad och lycklig, kan du vara glad och lycklig, eller hur? Och relationer blir bara bättre och håller längre om ni kan ge varandra egen tid med era vänner.

Med vänliga hälsningar

Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Till toppen av sidan