Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag blir svartsjuk när tjejen träffar kompisar, hjälp!

Fråga

Jag och min flickvän har tagit en paus. Ett av de stora problemen är min svartsjuka. Hon vill att vi båda ska kunna gå ut själva med våra kompisar, till exempel på krogen. Jag får en sån otrolig klump i magen när jag vet att hon ska ut, eller ser henne på kort med sina kompisar ute på krogen.

Hon säger att hon aldrig skulle vara otrogen, och att jag vet att det är sant men ändå kan jag inte ta in det och förstå. Jag vill verkligen inte vara den pojkvännen som begränsar henne, så jag behöver hjälp. Finns det några tips för att sluta vara så svartsjuk?

Svar

Vad bra att du skriver och ber om hjälp och att du vill göra något åt din svartsjuka. Det är en bra början.

Ett tips är att du jobbar med dig själv och din självkänsla. Svartsjuka kan nämligen bero på dålig självkänsla, att du inte litar på att du duger, utan tror att du ska bli utbytt mot någon annan. Du kan till exempel träna på att tänka bra saker om sig själv.

Det är också bra om du tränar på att stå ut med att det finns andra personer i din flickväns liv, som hon gillar och vill vara med. Är det inte så för dig också, att du har kompisar som du tycker om att vara med?

Våga stå ut med dina jobbiga tankar och bilderna du får i ditt huvud. Försök att inse att det bara är dina egna fantasier som ställer till det för dig.

Gör egna saker när hon går ut med sina kompisar. Gör till exempel något roligt med dina kompisar och försök att vara glad för hennes skull. För om hon är glad och lycklig, kan du vara glad och lycklig, eller hur? Och relationer brukar bli bättre och hålla längre om man kan ge varandra egen tid med sina vänner.

Det går att träna bort svartsjuka, men det gäller att våga. Du verkar trots allt lita på henne, därför är det ett jättebra tillfälle för dig att jobba med din svartsjuka.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Artikel

Kär i en upptagen tjej, vad ska jag göra?

Jag är kär i en tjej som är ihop med en kille jag känner. Vad ska jag göra?

Artikel innehåller video
Artikel

Tips och råd om du är utsatt för svartsjuka

Att bli utsatt för svartsjuka kan vara jobbigt. Du kan få stöd och hjälp om du behöver.

Artikel

Tips och råd om du är svartsjuk

Det brukar vara jobbigt att vara svartsjuk. Men det går att göra något åt den.

Tips/inlägg från unga

Vad gör du om en partner eller kompis är svartsjuk?

Har du varit utsatt för någons svartsjuka? Här kan du tipsa andra hur man kan hantera situationen. Du kan också läsa andras tips.

Svara varandra

Vad gör vi om vår kompis blir bortgift?

Jag och min kompis tror att våran snart 15 åriga klasskompis ska giftas bort.

Svara varandra

Hur ska jag släppa känslorna för kompisens ex?

Jag har börjat umgås med en kompis och hans ex. Det har gått ett tag nu och jag har börjat tycka om hans ex mer och mer.

Svara varandra

Vad ska man tänka på inför första dejten?

Jag har haft kontakt med en kille ett tag och nu ska vi träffas för första gången.

Svara varandra

Vad gör ni tjejer när ni går in tillsammans på toaletten?

Vad gör tjejer egentligen när de går in flera på toaletten samtidigt?

Svara varandra

Finns det killar som gillar lite större tjejer?

Många tjejer som väger mer än "normalvikten" skäms och mår dåligt över sina kroppar. Vad tycker ni killar om tjejer som är lite större?

Svara varandra

Hur får jag honom att våga prata med mig?

Jag gillar en kille som är lite blyg och tillbakadragen. Många dömer mig på grund av mitt utseende, men jag vill lära känna honom och att han ska gilla mig för min personlighet. Hur ska jag få honom att våga prata med mig?

Till toppen av sidan