Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Min kompis säger elaka saker, vad ska jag göra?

Fråga

När jag började i en ny klass, började jag vara med en tjej som jag kände sedan tidigare. Men efter ett tag började hon bestämma över mig, vad jag skulle göra och vilka jag skulle vara med.

Först gick jag med på det, för hon var den enda jag kände och hon var ju snäll också. Men sen slutade hon att vara med mig, så fort det fanns någon roligare att vara med.

Då började jag vara med några andra tjejer, som var jättesnälla, och slutade bry mig om min kompis. Vi sa hej till varandra och pratade lite ibland bara.

Nu har hon börjat säga knäppa, dumma, idiotiska saker till mig, till exempel påstå att jag glor på henne, att jag ljuger eller är omogen. Till en början så struntade jag bara i henne men nu börjar det bli jobbigt, hon slutar inte.

Jag mår dåligt och fattar inte vad jag har gjort för fel. Vad ska jag göra, jag orkar inte med att hon håller på så här längre?

Svar

Jag förstår att du mår dåligt och att du blir ledsen när hon gör så här mot dig. Jag tycker att du ska berätta för henne hur du känner. Utgå från dig själv, till exempel genom att säga något i stil med: "Jag blir ledsen när du pratar om mig och säger att jag ljuger. Det kan vara ett missförstånd och i så fall vill jag gärna lösa det", eller något annat som du tycker känns bra för dig.

När du utgår från vad du själv känner brukar det vara lättare att få en bra förklaring tillbaka. Då brukar den andra inte känna sig kritiserad och behöver därför inte heller försvara sig, vilket annars är vanligt.

Du känner säkert själv skillnaden på att säga som jag först föreslog jämfört med: "Du är så taskig, du säger knäppa saker till mig". Säger du så är risken stor att hon bara försvarar sig och då brukar det vara svårare att lösa.

Du skriver inte om du har pratat med dina andra kompisar om det här. Har de märkt något? Det kan vara skönt att prata med dem om hur du känner.

Du kan också prata med någon hemma. Ofta har personer i ens närhet också varit med om liknande saker och kan berätta hur de gjorde då. Det brukar också kännas skönt att få berätta om det som är jobbigt.

Du kan ta hjälp av skolkuratorn eller skolsköterskan, om du inte vill prata med någon hemma. De har tystnadsplikt så de säger inget till någon.

Med vänliga hälsningar
Anna Eklund, sjuksköterska

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Hur känner man igen en bra vän?

Hur känner man igen en bra vän? Skriv ditt svar och läs vad andra personer har svarat på den frågan.

ArtikelSkolsköterska

Sara Sandin berättar om vad hon gör som skolsköterska på en gymnasieskola. Hon finns där för dig som elev om du behöver hjälp och stöd.

Egna berättelserJag vågade säga ifrån till mobbaren

Jag skakade. För att ni ska förstå har jag arbetat med en teatergrupp med barn som har nån form av hjärnskada eller liknande. Och jag har varit så arg när jag hörde vad A sa. Jag har varit så arg att jag började stor böla. Blev varm i kroppen och knöt näven. Tror nog aldrig jag har blivit så arg nån gång. Att säga så till nån är för mig lika fel som att mörda nån. Jag vände på huvudet och spände in mina ögon i hennes och höll kvar den där. - Vad säger du? Hur har du ens mage att uttala dig så? Sa jag. - Du, lägg dej inte i detta! Inte din sak att lägga dej i! svarade A.

ArtikelVem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Till toppen av sidan