Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min kompis säger taskiga saker, vad ska jag göra?

Fråga

När jag började i en ny klass, började jag vara med en tjej som jag kände sedan tidigare. Men efter ett tag började hon bestämma över mig, vad jag skulle göra och vilka jag skulle vara med.

Först gick jag med på det, för hon var den enda jag kände och hon var ju snäll också. Men sen slutade hon att vara med mig, så fort det fanns någon roligare att vara med.

Då började jag vara med några andra tjejer, som var jättesnälla, och slutade bry mig om min kompis. Vi sa hej till varandra och pratade lite ibland bara.

Nu har hon börjat säga knäppa, dumma, idiotiska saker till mig, till exempel påstå att jag glor på henne, att jag ljuger eller är omogen. I början struntade jag bara i henne, men nu börjar det bli jobbigt. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att du mår dåligt och att du blir ledsen när hon gör så här mot dig.

Jag tycker att du ska berätta för henne hur du känner. Säg till exempel något i stil med det här: "Jag blir ledsen när du pratar om mig och säger att jag ljuger. Det kanske är ett missförstånd och i så fall vill jag gärna lösa det".

Det brukar vara lättare att få ett bra svar när man utgår från vad man själv känner. Då behöver den andra personen inte försvara sig eller känna sig kritiserad.

Du skriver inte om du har pratat med dina andra kompisar om det här. Har de märkt något? Det kan vara skönt att prata med dem om hur du känner.

Du kan också prata med någon hemma eller någon annan du litar på. Det brukar kännas skönt att prata om det som är jobbigt. Och kanske kan du få veta hur andra har gjort när de har varit med om något liknande.

Be skolkuratorn eller skolsköterskan om stöd, om du inte vill prata med någon hemma. De har tystnadsplikt så de säger inget till någon.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan