Fråga

Min kompis är dum, vad ska jag göra?

Fråga

När jag började i en ny klass, började jag vara med en tjej som jag kände sedan tidigare. Men efter ett tag började hon bestämma över mig, vad jag skulle göra och vilka jag skulle vara med.

Först gick jag med på det, för hon var den enda jag kände och hon var ju snäll också. Men sen slutade hon att vara med mig, så fort det fanns någon roligare att vara med.

Då började jag vara med några andra tjejer, som var jättesnälla, och slutade bry mig om min kompis. Vi sa hej till varandra och pratade lite ibland bara.

Nu har hon börjat säga knäppa, dumma, idiotiska saker till mig, till exempel påstå att jag glor på henne, att jag ljuger eller är omogen. Till en början så struntade jag bara i henne men nu börjar det bli jobbigt, hon slutar inte.

Jag mår dåligt och fattar inte vad jag har gjort för fel. Jag har försökt prata med henne men hon låtsas inte höra. Vad ska jag göra, jag orkar inte med att hon håller på så här längre?

Svar

Jag förstår att det känns deppigt och att du blir ledsen när hon gör så här mot dig. Jag tycker att du ska berätta för henne hur du känner. Utgå från dig själv, till exempel genom att säga något i stil med "Jag tycker inte det känns så bra mellan oss sen ett tag, det känns som du inte gillar mig längre. Om det är så får gärna berätta varför, för jag tycker inte att det känns kul när det är som det är nu", eller något annat som du tycker känns bra för dig.

När du utgår från vad du själv känner brukar det vara lättare att få en bra förklaring tillbaka. Då brukar inte den andra känna sig kritiserad och behöver därför inte heller gå i försvar vilket annars är vanligt.

Du känner säkert själv skillnaden på att säga som jag först föreslog jämfört med: "Du är så taskig nu förtiden, du säger knäppa saker till mig". Säger du så är risken stor att hon går i försvar direkt och då brukar det vara svårt att lösa det hela på ett bra sätt.

Så länge du beskriver vad du själv känner kan hon inte ha synpunker på det, det är dina känslor och du vet alltid själv bäst hur du känner. Men undvik att tala om hur hon är eller funkar, det är bättre att hon får förklara det själv.

Du skriver inte om du har pratat med dina andra kompisar om det här, om de har märkt av hur hon behandlar dig? Om inte så gör gärna det. Det kan vara bra att få någon annans syn på det hela. De kanske också kan stötta dig och hjälpa till att prata med henne.

Du kan också prata med någon hemma. Ofta har personer i ens närhet också varit med om liknande saker och kan berätta hur de hanterade det hela. Det brukar också kännas skönt att få berätta om situationen.

Om du inte vill prata med någon hemma kan du ta hjälp av skolkuratorn eller skolsköterskan. De har tystnadsplikt så de säger inget till någon. Tänk inte att det är en för liten grej att ta kontakt för, det är det inte

Med vänliga hälsningar

Anna Eklund, sjuksköterska

Till toppen av sidan