Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Han är så svartsjuk

Fråga

Jag är kär i en kille, och han är kär i mig. Problemet är att han är väldigt på, och svartsjuk. Han blir till exempel sur så fort jag säger hej till en annan kille.

Jag kan inte säga åt honom för då blir han sårad och arg. Vad ska jag göra? Jag mår så dåligt av det här.

Svar

Vad härligt att ni är kära i varandra. Men att han är blir sur och arg när du säger hej till andra killar är inte okej. Du har rätt att prata och umgås med vem du vill, även om du är ihop med någon.

Du ska inte behöva må dåligt för att din kille är svartsjuk. Att vara tillsammans med någon ska få dig att må bra. När ett förhållande får dig att må dåligt är det bättre att göra slut, om ni inte kan lösa det.

Försök att prata med din kille. Säg att han inte har rätt att bli sur för att du säger hej eller pratar med andra. Förklara att du är kär i honom och att han behöver lita på dig om ni ska kunna ha det bra tillsammans.

Det kommer inte att funka i längden om han blir svartsjuk för såna saker. Han behöver hitta sätt att hantera sina känslor. Han kan till exempel få hjälp med sin svartsjuka av en kurator på en ungdomsmottagning eller i skolan.

Du kan också ta kontakt med en kurator om du vill ha stöd. Och ni kan träffa kuratorn tillsammans om ni vill.

Kom ihåg att du inte gör fel när du hejar och pratar med andra. Det är din kille som gör fel genom att bli arg.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan