Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Han är så svartsjuk

Fråga

Jag är kär i en kille, och han är kär i mig. Problemet är att han är väldigt på, och svartsjuk. Han blir till exempel sur så fort jag säger hej till en annan kille. Jag kan inte säga åt honom för då blir han sårad och arg. Vad ska jag göra? Jag mår så dåligt av det här.

Svar

Vad härligt att ni båda är kära i varandra. Men att han är blir sur och arg när du säger hej till andra killar är inte okej. Det är inte meningen att du ska behöva må dåligt över såna saker. Om du inte redan har pratat med din kille om det är det viktigt att du gör det. Säg ifrån och förklara att han inte har någon rätt att bli sur för att du säger hej eller pratar med andra.

Även i ett förhållande har du rätt att prata och umgås med vem du vill. Om din kille har problem med det får han försöka hitta sätt att hantera sina känslor. Det kommer inte att funka i längden om han inte kan hantera sin svartsjuka.

Om du älskar honom och vill vara med honom behöver han lita på det. Förklara det för honom på ett snällt sätt. Funkar det ändå inte är det nog bättre att du gör slut. Du ska ha det bra och må bra om du är tillsammans med någon. Det ska inte göra att du mår dåligt, då är det bättre att göra slut om det inte går att lösa.

Om han vill få hjälp med sin svartsjuka kan han prata med en kurator, till exempel på en ungdomsmottagning eller i skolan. Du kan också ta kontakt med en kurator om du vill. Där kan du få fler råd och ni kan också gå dit tillsammans om ni vill. I den här länken kan du läsa mer om svartsjuka, hur det kan kännas och vad ni kan göra åt det.

Kom ihåg att du inte gör fel när du hejar och pratar med andra. Det är din kille som gör fel genom att bli arg.

Med vänliga hälsningar
Anna Eklund, sjuksköterska

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Vad kan man göra åt svartsjuka?

Här kan du skriva dina tips på vad man kan göra åt svartsjuka. Du kan också läsa andras tips.

Till toppen av sidan