Panik - lämna sidan!
Fråga

Jag känner mig osäker på vår relation

Fråga

Jag flyttade ihop med min kille för några månader sedan. Vi har varit tillsammans i tre år. Men jag vet inte om jag vill vara ihop med honom längre. Han är perfekt för mig, på alla sätt, både psykiskt och fysiskt. Jag har börjat tveka på vår relation för jag känner inget pirr med honom längre, förälskelsen är borta och det känns som om vi bara är bra kompisar.

Det är som om jag hittat mannen i mitt liv för tidigt, innan jag hann ha kul på egen hand. Då menar jag att jag hade velat vara med fler killar. Jag skulle vilja flytta och bo själv för att mogna på egen hand, hitta mig själv. Jag tvekar så mycket eftersom jag älskar honom. Vågar inte chansa eftersom han är precis den jag drömt om. Ändå vill jag leva ensam.

Jag vill ta upp det med honom. Hur ska jag göra det? Jag vill inte dra en klassiker om att jag vill "ta en paus" för jag tycker det är ett annat uttryck för att kunna träffa andra. Och det känns inte schyst att ha kvar honom medan jag träffar andra. "Ha hela kakan och äta den". Som sagt, jag träffade den perfekte för tidigt. Eller kommer förälskelsen tillbaka?

Jag kan inte ens ha sex med honom för jag blir inte kåt på honom längre. Jag har verkligen försökt, tänkt på hur underbar han är, hur det var när vi började träffas, underbara stunder tillsammans. Men nu kan jag bara tänka på hur det skulle vara om vi inte var ihop och vad jag skulle göra då, vilket känns mycket mer spännande. "Gräset är grönare på andra sidan".

Svar

Det finns inga enkla eller rätta svar på dina frågor. Här behöver du tid att fundera, men även för att prata om det som har uppstått.

Visst kan det vara så att känslorna av förälskelse kan komma tillbaka men det är inte säkert. Av det du skriver får jag känslan av att du är närmare ett avslut i relationen, än tron på att ni ska hitta tillbaka igen.

Ni har varit tillsammans ett bra tag och nu flyttat ihop. Den utvecklingen i ett förhållande är ofta både rolig och ansträngande. När man flyttar ihop är det många saker som visar sig. Det blir vardag och man får ta del av den andres mindre positiva sidor.

I den situationen kan det kanske kännas som om de bästa känslorna försvann och att attraktionen minskar. För en del kan det nog handla om att man är färdig med varandra, medan det för andra mer handlar om att det är en jobbig period.

Jag tänker att det bästa och mest ärliga är att du pratar med din kille om det här. Troligtvis uppfattar han en del av dina känslor, även om du inte pratat om det. Även om det är du som tar upp frågan så måste du inte ha alla svaren på vad det här handlar om eller ha lösningen på hur ni ska göra. Försök få till ett samtal kring det här så att ni tillsammans kan se vad det handlar om.

Jag förstår att du tycker mycket om din kille och att din tvekan känns jobbig och konstig. Men du får tänka att du aldrig hade flyttat ihop med honom om du inte gillade honom och kände att han passade för dig.

Visst kan det vara jobbigt och kanske även sårande att prata om allt det här, men det kan också utveckla ert förhållande. Kanske kan ni hitta fram till nya, nära kärlekskänslor om ni ger varandra utrymme, tid och förståelse.

Är kärleken slut kan det vara så att du behöver ta ett smärtsamt men uppriktigt beslut att lämna honom, så att du får möjlighet att pröva ett annat liv.

Med vänliga hälsningar
Anna Widell, kurator

Till toppen av sidan