Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad gör jag åt min svartsjuka?

Fråga

Jag blir så himla lätt svartsjuk, mest på min pojkvän. Så fort han inte är med mig blir jag svartsjuk. Det kan vara så att jag ska träffa mina kompisar och han väljer att vara med sina kompisar istället. Det gör mig så svartsjuk att det kan sluta med att jag går och lägger mig i sängen och surar en hel dag. Jag är nästan alltid sur på honom för att jag är svartsjuk.

Det går också ut över andra, som mina föräldrar och kompisar. Det är så jobbigt. Sen när det går över har jag dåligt samvete, men nästa dag blir det likadant. Varför är det så här och kan ni hjälpa mig?

Svar

Känslan av att vara svartsjuk är någonting som de flesta upplever någon gång. I ditt fall tycker jag att det är viktigt att du försöker göra något åt din svartsjuka. Eftersom du känner att det påverkar dig, din pojkvän och andra omkring dig på ett dåligt sätt.

Ofta handlar svartsjukan om fantasier och tankar som man själv skapar när man inte riktigt tror på och tycker om sig själv. Tankarna och fantasierna kan bli ännu starkare när man mår dåligt. För att bli av med din svartsjuka kan du försöka stärka din självkänsla.

Du kan till exempel stärka självkänslan genom att ofta påminna dig om allt som är bra med just dig. Du kan också försöka att utmana dig lite och göra saker som känns lite svåra och läskiga. När du gör det kommer du märka att du klarar mer än du tror och det är bra för självkänslan.

Du kan även försöka att lägga mindre tid och kraft på att fundera på vad din pojkvän gör när han inte är med dig. Försök att i stället passa på att göra saker som du gillar.

Det är också viktigt att du pratar med din pojkvän om hur du känner i olika situationer. För att det ska kännas bra för er båda kan det vara bra att komma överens om hur ni ska göra i vissa situationer där du lätt blir svartsjuk. Till exempel om din pojkvän är väldigt flirtig eller ofta säger att andra personer är snygga.

Det kan vara lättare att minska sin svartsjuka när du har någon som du kan prata med och som kan stödja dig. Om du går i skolan kan kuratorn där hjälpa dig. Du kan även kontakta en kurator på en ungdomsmottagning. De är vana att prata med unga i liknande situationer.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Artikel

Vad kan man göra åt sin svartsjuka?

Dela med dig av tips på hur man kan hantera sin svartsjuka. Du kan också läsa andras tips.

Artikel

Hitta din mottagning

Hitta din närmaste mottagning.

Till toppen av sidan