Panik - lämna sidan!
Fråga

Hur hanterar jag en svartsjuk partner?

Fråga

Jag har en pojkvän som jag verkligen älskar. Det enda problemet är att han är väldigt svartsjuk. Han har sagt att han är rädd att bli lämnad. I höst ska han flytta till en annan stad för att plugga, och då har han varnat mig för att han kommer bli ännu mer svartsjuk.

Jag är förvirrad och vet verkligen inte hur jag ska ställa mig till det här. Just nu har jag inga nära killkompisar, men jag vet att jag inte skulle kunna skaffa några nu av rädsla för att göra honom ledsen.

Jag är väldigt självuppoffrande och är rädd för att jag kommer hålla fast vid honom. Jag älskar honom och vill inte såra honom trots att jag egentligen mår dåligt och blir begränsad av hans sätt att vara. Jag vill verkligen att det ska hålla och att både han och jag ska kunna vara lyckliga. Hur ska jag göra?

Svar

Även om du älskar din kille har han ingen rätt att begränsa dig så att du mår dåligt. I ett förhållande är det viktigt att man mår bra, och du är värd att må bra. Det är du som måste ta ställning till vad som känns okej och inte. Om det han gör mot dig gör att du mår dåligt ska du säga ifrån.

Jag förstår att det kan kännas jobbigt att veta att din pojkvän kanske skulle må dåligt av något du gör. Till exempel av att du skulle skaffa killkompisar eller bestämma dig för att lämna honom. Men du måste först och främst tänka på hur du själv vill ha det. Det är också viktigt att komma ihåg att du inte kan ansvara för att han ska må bra.

Det är vanligt att man kan vara lite svartsjuk ibland. Men om man är så svartsjuk att det påverkar hela ens relation utan att det finns någon anledning till det behöver man få hjälp. Det går att minska sin svartsjuka.

Om du vill vara tillsammans med din pojkvän kan det vara bra om han försöker arbeta med sin svartsjuka så att det känns bättre för er båda. När man är så svartsjuk som du beskriver att han är mår man oftast inte bra av det själv heller.

Det brukar vara lättare att arbeta med sin svartsjuka om man får stöd från någon som är van att prata med ung i liknande situationer. Han kan till exempel prata med kuratorn på en ungdomsmottagning eller skolkuratorn om han går i skolan. Om du vill och känner att du behöver kan du prata med någon av dem och få stöd i de beslut du tar och prata om hur du själv mår i den här situationen.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Fråga UMOHan är så svartsjuk

Han blir till exempel sur så fort jag säger hej till en annan kille. Vad ska jag göra? Jag mår så dåligt av det här.

UMO-poddenHur slutar jag vara svartsjuk?

08. "Om inte jag svarar inom 5 minuter kan min partner undra vad jag håller på med och tro att jag hånglar med någon annan".

ArtikelAtt bli dåligt behandlad i ett förhållande

De flesta tänker att de ska må bra och känna sig trygga när de är ihop med någon. Så borde det vara. Men det blir inte alltid så.

Att ta hjälp

Har du något du funderar på eller är orolig över och behöver hjälp med? Det kan till exempel vara något med kroppen, något hemma eller i skolan. Då kan du få hjälp från någon som är van att hjälpa till med såna grejer.

Till toppen av sidan