Fråga

Jag vet inte om han är rätt för mig?

Fråga

Jag känner mig vilsen, osäker. Jag tror att om man vill ha ett långvarigt förhållande måste man också vara bästa vänner, kunna lita på varandra och ha kul tillsammans och sånt! Jag och min pojkvän har inte det.

Jag önskar att vi skulle ha lättare att skratta med varandra och ha mer kul. För jag tvivlar på honom trots att han nästan har allt jag alltid önskat att en kille ska ha. Han är verkligen världens snällaste kille. Jag kan lita på honom och jag vet att han aldrig skulle såra mig, för han gillar verkligen mig.

Det brukar vara tvärtom, att jag är skitkär i någon och sen dumpar han mig. Jag vill inte förlora honom, för han är så underbar och jag älskar verkligen honom. Det känns så bra att ha en pojkvän, jag vill inte göra slut men är så osäker och har skitsvårt att leva i nuet. Panik! Vet inte vad jag ska göra.

Svar

Jag förstår att du känner dig vilsen. Du har träffat en kille som verkligen är snäll och som bryr sig om dig. Men samtidigt är du osäker och undrar om han är rätt för dig.

Jag tror att många kan känna som du. Å ena sidan känns det jättebra och man känner sig trygg. Å andra sidan kan det kännas som om något fattas i relationen, till exempel att man inte är tillräckligt kär. Det är faktiskt helt okej att känna så. Att både uppskatta sin partner och vara tveksam. Du behöver inte ha panik över det.

Du har erfarenheter från tidigare av att bli dumpad. Det måste ha varit väldigt jobbigt. Nu har du träffat en kille som du kan lita mer på och som du vet inte vill såra dig. Kanske är det precis det du behöver just nu? Du kanske inte behöver bestämma dig för vad det ska leda till, utan istället njuta av att känna dig trygg tillsammans med någon som bryr sig om dig och är snäll mot dig.

Det kan vara svårt att veta när eller om man ska lämna en relation. Ibland behöver man tid på sig och slippa pressen att fatta ett beslut. Jag tolkar det som att din panik handlar om att du tror att du måste bestämma dig. Om du istället tänker att det får vara så här just nu, både bra och mindre bra, så kanske du kan slippa paniken.

Jag tror att det kan vara så att när du slutar tänka att du måste bestämma dig, kan du sakta men säkert förstå hur du vill göra. Så tillåt dig att vara tveksam utan att känna panik.

Kanske kommer du småningom att göra slut med din pojkvän, till exempel för att du inte känner dig tillräckligt kär eller för att du vill vara singel. I så fall kan du ta hjälp av dina vänner eller av andra personer som du litar på och be om råd hur du kan göra det.

Du kan även läsa här på UMO om hur man kan göra slut på ett schyst sätt . Men låt det gå lite tid och ställ inte kravet på dig själv att du måste bestämma dig på en gång.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Till toppen av sidan