Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Är nervös att början 7:an - har ni tips?

Jag ska börja sjuan om bara ett par dagar och är väldigt nervös. Har någon något tips för sjuan, eller för att inte vara så nervös?Jag är liksom en helt annan person i skolan, tyst, obekväm m.m. Jag vill kunna vara mig själv men vet inte vem jag är ens. Alla verkar ha en stil, en personlighet. Något tips eller annat?

/13 tjej

 

Svar:

 • Hej, får du en ny klass nu när du börjar sjuan så är det många nya att lära känna och du kan lära från dem. Du kan få ett ny umgänge och nya vänner. Du kommer nog också få nya lärare och det lär bli som en nystart. Och om du har samma klass vet du ju vad som väntar 🙂 Alla är nog lite nervösa inför skolan men det ordnar sig.

  Jag kan känna igen mig om att vara någon annan i skolan. Det behövs liksom mer mod för att säga ifrån och säga vad du tycker. Sjuan är ju första året på högstadiet och nu bör du börja ta skolan seriöst om du inte redan gjort det förstås 🙂 Och att veta vem man är kommer testa dig fram.
  /En tjej som börjar åttan
 • Bara var dig själv, låt ingen sätta sig på dig. Du berstämmer själv vad du gör och vem du är. Känn dig inte obekväm bara va dig själv och bry dig inte om vad andra säger. Jag ska själv börja 7:an oxå och det funkade för mig i 6:an att säga emot, jag fick respect.
  /13
 • Säg inte 'nej' om någon tar initiativet att försöka lära känna dig/vilja få med dig, känn inte att det är direkt något fel på dig om du har försökt men hamnar ensam i slut ändan, det ser ut som alla vet vad dem gör och är men chansen är att dem flesta känner som du, gör vad du känner passar dig bäst.
  /den dära tysta personen
 • Det är alltid svårt med den känslan att alla andra har hittat sig själv, har en stil osv, medan man själv känner sig vilsen. Mitt tips är att var den du är i stunden, försök inte vara någon du inte vill vara. Du behöver inte veta vem du är nu. Du är 13 år och har så mycket mer att uppleva som kommer forma dig som person och hjälpa dig att hitta dig själv.

  Försök inte övertänka det. Vet inte om det är en helt ny klass du ska gå i eller inte, men om det är en ny klass kan du kanske försöka kontakta någon som du vet ska gå i din klass? Lycka till, allting kommer gå superbra!
  //Tjej 21
 • Det där har jag och min fästmö pratat en del om. Som barn gör man mest som ens vänner och iaf hade jag inte inte mycket till intressen eller personlighet eller egen stil. Under tonåren formades allt sånt och det var jobbigt att hitta rätt och ofta kändes det som att alla andra redan visste.

  Man testar sig fram, formas av omgivningen och sen har man fått allt det där. Det du känner verkar vara väldigt vanligt så du behöver inte oroa dig. Om du vill arbeta aktivt med att hitta din stil kan man titta på kläder och försöka formulera vad det är man tycker om och inte tycker om med just det plagget.
  /Kille, 22
 • Var bara dig själv och bry dig inte om vad andra tycker! Så skulle jag göra nu när jag ska börja 9:an.
  /Melanie 15 år❤️
 • Försök att ta lite plats och prata med folk. Och kom ihåg att det inte är så allvarligt som man tror.
  /Gick ut 9an i våras
 • Hej! Jag vet ju inte om du har samma klass eller ska byta, det är ju faktiskt rätt mycket som kan förväntas vilket kan göra en osäker. För mig brukar det då hjälpa att gå igenom nästa dag kvällen innan, så jag vet ungefär vad som kommer hända. En grej jag brukar göra är att t.ex välja kläder och packa väskan för morgondagen :)) Men oroa dig inte för mycket. De äldre klasserna kommer nog inte tycka något om dig. Alla är ju nya någon gång liksom 😄
  /En tjej som oxå blir nervös
 • Hej du ska inte vara orolig dina lärare kommer säkert vara snälla med dig😁 Jag har autism som gör att jag tycker att ljud är jobbigt så jag får gå in i klassrummet före och går till matsalen före😊
  /Autistisk tjej
 • Ta alla chanser du får att prata/umgås med folk. Och va dig själv. Ta inte allt på så stort allvar
  /16 barre
 • Offffh, 24åring som råkade hamna här och min inre 13åring hade velat att jag svarat så here we go! Först och främst DET KOMMER GÅ GRYMT! Och du kan byta stil, personlighet och preferenser hur många gånger du vill. Om du inte är nöjd med första intrycket, ändra vad som helst och gör ett nytt intryck. Okej så gällande att lära sig vem man är: 1. Ingen, INGEN vet riktigt vem dom är förrän betydligt senare. Folk kommer byta stil säkert 5 gånger under tonåren. Det är okej! 2. Det flesta kör på fake it til’ you make it. Ärligt talat, vad man än gör med confidence kommer att se coolt ut. 3. Du är skitfin, vacker, värdig, fantastisk, smart och häftig! Du har på riktigt inget att oroa dig för. 4. Ingen kommer märka om du är nervös. Alla har för fullt upp med sig själva för att märka sånt. 5. Stå upp för dig själv, ingen får trampa på dig. 6. Ett jättebra sätt att hitta vem man är är att leta efter saker man gillar i andra och testa dom på sig själv. Om du gillar såna som är trygga nog att krama nån dom just träffat, gör det. Om det är att lära sig ett instrument som nån cool snubbe och stå på scen, gör det. Om det är att använda vissa ord eller vissa kläder, gör det. Plocka ut delar du gillar ifrån andra, testa dom på dig själv och om det känns rätt så är det en av dina pusselbitar att bygga vidare en identitet på. 7. Ett annat jättebra sätt är att klä dig i kläder du tycker är snygga OCH sköna, för med dom kommer du bli mer dig själv och mer självsäker. 8. Annars är att leta efter sin typ av musik något som hjälper en bli den man egentligen är. Kom ihåg att hela tonåren är en trail and error, du har hela tonåren på dig att hitta vem du är och det är ingen hets alls! Här har vi en kort sammanfattning av min egen stilresa för att visa hur mycket även en person som alltid varit trygg i vem dom är kommer förändras under tonåren: 12-14: halvemo/rockig stil + rött hår 14-15: poppare 15-16 grunge 16-18 grunge halva året, boho halva året 18-19 boho 19-20 spontant minimalism 20-22 luxury boho 23-24 allt med milda färger. You’ve got this! 💃🏼🎉🔥✨
  /Loe
 • Hej 13-åriga tjej! Tack för din fråga. Jag anser att du ska kunna vara dig själv utan att behöva en stil eller en personlighet som passar in i andras uppfattning. Mitt råd till dig är att umgås med dem du tycker om och trivs med. Du ska inte behöva välja kompisar bara för att passa in. Hoppas det går bra i sjuan! 👍🏻
  /15 åring

Mer på UMO

Svara varandra

Jag är så nervös för att börja gymnasiet, hjälp!

Hur var eran första gång när ni började gymnasiet och/eller hur tänker ni som ska börja gymnasiet till höst?

Till toppen av sidan