Panik - lämna sidan!

Nån annan som känner sig för lugn för att vara tonåring?

Hej! Jag känner mig alldeles för lugn för att vara tonåring (14åring) och jag vill inte riktigt typ festa eller hänga på stan som de andra vill, dessutom är de andra i klassen störiga på lektionen, men man vill ju inte vara den om säger till. De gör så jag inte kan jobba på lektionen och då måste jag plugga hemma för att jag vill ha höga betyg och då kan jag ju inte föja med ut på stan heller. Dessutom bär jag cyckelhjälm och har skolväska för att det är praktiskt men det har inte de andra och jag förstår inte hur de tar sig igenom vardagen. Är du cool, eller kan du känna igen dig min situation, hur ska jag lösa den? Att prata med typ lärare eller förälder är inga alternativ!
/Nörden

Skriv ditt svar

Svar:

 • Hej! Jag är likadan men jag trivs med att vara så. Det är inget att skämmas över, alla gör sina val. Gör det som du mår bäst av (så länge du inte gör något olagligt såklart). Om någon däremot trakasserar dig så säg till, först direkt till personen i fråga och om de inte skärper sig efter det så får du ta hjälp av någon annan. En mentor eller lärare kan vara en god idé. Visa dumskallarna att du också är stark och inte låter dem trycka ner dig. DU ÄR BRA!❤️💫
  /En annan nörd
 • Jag var nästan precis som dig, jag var aldrig särskilt intresserad av fester och har alltid ogillat hög musik. Jag har alltid haft hjälm och ogillat när folk är högljudda i klassrummen. Jag började inte med att bära böcker och sånt i påse förrän i slutet av skolan, men tyckte det var väldigt praktiskt. När du kommer upp i klasserna, speciellt om du väljer profilklasser, och sen till gymnasiet kommer du nog hitta folk som är mer lik dig
  /M
 • Jag är/har varit likadan. När jag var 14 så var jag aldrig den som var ute sent o festade, jag drack inte förrens jag var 18, hade inte provat något över huvudtaget. Det som fick mig igenom högstadiet var att jag hittade en vän i klassen som var likadan som jag, vi umgicks bara vi och lät resten av klassen sköta sitt.

  Men jag försökte också gör min röst hörd. Jag var aldrig den högljudda och kommer nog aldrig vara det men när jag väl sa ifrån (var typ 2ggr totalt...) blev det iallafall tyst ett tag... och ja, jag tyckte det var jättejobbigt att skrika ifrån tro mig! Men det kändes bättre efteråt. Mitt tips är att försök hitta "din person", det finns alltid någon, och lägg fokus på att umgås med den personen och försök sorla ut alla andra. Du kan även fråga lärarna om du kan ha musik typ när ni sitter och läser eller nåt, jag vet att det hjälpte mig att låsa ute mycket ljud.
  /Person i samma sits
 • Hej jag känner igen mig så mycket. Har hjälm. Gillar inte att föra liv på lektionerna eller bråka. Vill inte festa osv. Jag tycker du ska vara stolt för den du är! Du behöver inte gå ut på stan eller skippa cykelhjälm. Det viktigaste är att vara sig själv och inte ändra sig. Mvh
  /Kille på 15
 • Haha, ja absolut. Har aldrig tyckt om fester eller att dansa. Kände mig ofta utanför och konstig, som att jag inte fattat ännu. När folk började dricka alkohol blev det värre eftersom jag inte gjorde det och då blev man lite "tråkig" stämplad. Har även jag alltid haft cykelhjälm och ryggsäck. Nån gång i samband med studenten insåg jag att det inte var mig det var fel på. Jag är inte en sån som tycker om att drälla på stan eller dricka hejdlöst mycket på nån fest, så jag gör inte det och omger mig främst med andra som tycker likadant.

  Vi är i minoritet men du är inte ensam. På helgerna brukade jag och kompisarna sitta å spela bland annat Minecraft (gör vi fortfarande när vi har tid) och för mig var det perfekt. Det finns en stark norm att ungdomar ska vara rebeller och så, och helt ärligt är det ofta jobbigt att inte passa in i den normen utan bli kallad lillgammal eller gubbe då och då. Men att vara som vi är på många sätt det klart vättigaste. Sluta absolut inte med cykelhjälm och om du inte redan har det så börja med reflexer också. Coolt? Kanske inte, men det är det absolut värt.

  När det kommer till plugget känner jag också igen mig. Jag har även ADD så ljudet var verkligen störande. För mig var lösningen att lyssna på musik i brusreducernade hörlurar. Prata med din lärare om problemet så är jag säker på att du kan få lyssna på musik även om skolan är emot mobiler på lektionerna. Helt galet att de som vill ha tyst ska behöva anpassa sig till de som inte klarar den enkla uppgiften att vara tysta men men ... Sluta inte vara den du är och lycka till!
  /Gubbe, 21
 • Jag är som du antar jag, den lugnare tjejen som håller sig lite utanför. Vet inte om det här är ett bra tips men om du har svårt att fokusera på lektionen för det är stökigt, kan du kanse be om att sitta i korridoren, om det nu funkar på din skola eller om det finns någon annan stans du kan sitta. Det gjorde jag ett tag, då jag inte fick något gjort annars, efter som jag inte kunde fokusera.
  /06:a 15 årig tjej
 • Om du tycker att det är ett problem så finns alltid BUP, Vårdcentralen eller skolans kurator att prata med. De har tystnadsplikt och har alltid bra råd till dig. Att inte festa vid 14 år är normalt. Festa är mer vanligt när man blir vuxen. Så jag tycker du inte behöver fundera så mycket på det just nu.
  /R.J
 • Jag tycker att du ska prata med någon lärare om situationen stör ditt arbete i skolan, men i övrigt kan jag känna igen mig. Jag tycker att du ska göra din grej!! Cykla med hjälm om det känns bäst för dig och skolväska är skitpraktiskt.
  /Rut
 • Inget fel med att vara ”lugn” kör ditt eget race och skit i alla andra <3
  /Tjej
 • Jag men det är bra, då vet du att du blivit bra uppfostrad. Jag blev uppfostrad som en rik prins och känner mig sofistikerad och så. De som är stökiga och jobbiga och som mobbar har dålig uppfostran
  /Bully Maguire prins
 • 14 är väldigt ungt, mycket vanligt att du inte håller på att festa och så. Jag själv är 20 och går aldrig på fest. Tycker helt enkelt inte att det är kul. Känner man att man måste festa eller dricka för att vara intressant så bör man omprioritera.
  /Universitetsstudent
Till toppen av sidan