Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Nån annan som känner sig för lugn för att vara tonåring?

Hej! Jag känner mig alldeles för lugn för att vara tonåring (14åring) och jag vill inte riktigt typ festa eller hänga på stan som de andra vill, dessutom är de andra i klassen störiga på lektionen, men man vill ju inte vara den om säger till. De gör så jag inte kan jobba på lektionen och då måste jag plugga hemma för att jag vill ha höga betyg och då kan jag ju inte föja med ut på stan heller. Dessutom bär jag cyckelhjälm och har skolväska för att det är praktiskt men det har inte de andra och jag förstår inte hur de tar sig igenom vardagen. Är du cool, eller kan du känna igen dig min situation, hur ska jag lösa den? Att prata med typ lärare eller förälder är inga alternativ!
/Nörden

Svar:

 • Hej! Jag är likadan men jag trivs med att vara så. Det är inget att skämmas över, alla gör sina val. Gör det som du mår bäst av (så länge du inte gör något olagligt såklart). Om någon däremot trakasserar dig så säg till, först direkt till personen i fråga och om de inte skärper sig efter det så får du ta hjälp av någon annan. En mentor eller lärare kan vara en god idé. Visa dumskallarna att du också är stark och inte låter dem trycka ner dig. DU ÄR BRA!❤️💫
  /En annan nörd
 • Jag var nästan precis som dig, jag var aldrig särskilt intresserad av fester och har alltid ogillat hög musik. Jag har alltid haft hjälm och ogillat när folk är högljudda i klassrummen. Jag började inte med att bära böcker och sånt i påse förrän i slutet av skolan, men tyckte det var väldigt praktiskt. När du kommer upp i klasserna, speciellt om du väljer profilklasser, och sen till gymnasiet kommer du nog hitta folk som är mer lik dig
  /M
 • Jag är/har varit likadan. När jag var 14 så var jag aldrig den som var ute sent o festade, jag drack inte förrens jag var 18, hade inte provat något över huvudtaget. Det som fick mig igenom högstadiet var att jag hittade en vän i klassen som var likadan som jag, vi umgicks bara vi och lät resten av klassen sköta sitt.

  Men jag försökte också gör min röst hörd. Jag var aldrig den högljudda och kommer nog aldrig vara det men när jag väl sa ifrån (var typ 2ggr totalt...) blev det iallafall tyst ett tag... och ja, jag tyckte det var jättejobbigt att skrika ifrån tro mig! Men det kändes bättre efteråt. Mitt tips är att försök hitta "din person", det finns alltid någon, och lägg fokus på att umgås med den personen och försök sorla ut alla andra. Du kan även fråga lärarna om du kan ha musik typ när ni sitter och läser eller nåt, jag vet att det hjälpte mig att låsa ute mycket ljud.
  /Person i samma sits
 • Hej jag känner igen mig så mycket. Har hjälm. Gillar inte att föra liv på lektionerna eller bråka. Vill inte festa osv. Jag tycker du ska vara stolt för den du är! Du behöver inte gå ut på stan eller skippa cykelhjälm. Det viktigaste är att vara sig själv och inte ändra sig. Mvh
  /Kille på 15
 • Haha, ja absolut. Har aldrig tyckt om fester eller att dansa. Kände mig ofta utanför och konstig, som att jag inte fattat ännu. När folk började dricka alkohol blev det värre eftersom jag inte gjorde det och då blev man lite "tråkig" stämplad. Har även jag alltid haft cykelhjälm och ryggsäck. Nån gång i samband med studenten insåg jag att det inte var mig det var fel på. Jag är inte en sån som tycker om att drälla på stan eller dricka hejdlöst mycket på nån fest, så jag gör inte det och omger mig främst med andra som tycker likadant.

  Vi är i minoritet men du är inte ensam. På helgerna brukade jag och kompisarna sitta å spela bland annat Minecraft (gör vi fortfarande när vi har tid) och för mig var det perfekt. Det finns en stark norm att ungdomar ska vara rebeller och så, och helt ärligt är det ofta jobbigt att inte passa in i den normen utan bli kallad lillgammal eller gubbe då och då. Men att vara som vi är på många sätt det klart vättigaste. Sluta absolut inte med cykelhjälm och om du inte redan har det så börja med reflexer också. Coolt? Kanske inte, men det är det absolut värt.

  När det kommer till plugget känner jag också igen mig. Jag har även ADD så ljudet var verkligen störande. För mig var lösningen att lyssna på musik i brusreducernade hörlurar. Prata med din lärare om problemet så är jag säker på att du kan få lyssna på musik även om skolan är emot mobiler på lektionerna. Helt galet att de som vill ha tyst ska behöva anpassa sig till de som inte klarar den enkla uppgiften att vara tysta men men ... Sluta inte vara den du är och lycka till!
  /Gubbe, 21
 • Jag är som du antar jag, den lugnare tjejen som håller sig lite utanför. Vet inte om det här är ett bra tips men om du har svårt att fokusera på lektionen för det är stökigt, kan du kanse be om att sitta i korridoren, om det nu funkar på din skola eller om det finns någon annan stans du kan sitta. Det gjorde jag ett tag, då jag inte fick något gjort annars, efter som jag inte kunde fokusera.
  /06:a 15 årig tjej
 • Om du tycker att det är ett problem så finns alltid BUP, Vårdcentralen eller skolans kurator att prata med. De har alltid bra råd till dig. Att inte festa vid 14 år är normalt. Festa är mer vanligt när man blir vuxen. Så jag tycker du inte behöver fundera så mycket på det just nu.
  /R.J
 • Jag tycker att du ska prata med någon lärare om situationen stör ditt arbete i skolan, men i övrigt kan jag känna igen mig. Jag tycker att du ska göra din grej!! Cykla med hjälm om det känns bäst för dig och skolväska är skitpraktiskt.
  /Rut
 • Inget fel med att vara ”lugn” kör ditt eget race och skit i alla andra <3
  /Tjej
 • Jag men det är bra, då vet du att du blivit bra uppfostrad. Jag blev uppfostrad som en rik prins och känner mig sofistikerad och så. De som är stökiga och jobbiga och som mobbar har dålig uppfostran
  /Bully Maguire prins
 • 14 är väldigt ungt, mycket vanligt att du inte håller på att festa och så. Jag själv är 20 och går aldrig på fest. Tycker helt enkelt inte att det är kul. Känner man att man måste festa eller dricka för att vara intressant så bör man omprioritera.
  /Universitetsstudent
 • Jag känner igen mig helt och hållet i det du säger! Men ta det lugnt! Det kan vara ganska skönt ibland att vara en lugn tonåring, som du beskriver det. Jag har själv känt hela mitt liv att jag är lite mognare och lugnare än alla andra, och känner att jag inte riktigt passar in då alla andra är på ett mer "barnsligt" beteende.

  Vet inte om du känner på samma sätt gällande din situation, men om du gör det, och även om du inte gör det så kan du vara lugn. Känner du t.ex att du vill kunna umgås med kompisar även fast de vill till stan, och du vill göra något annat, så föreslå det DU vill göra, och om de inte vill göra det och du vill hänga med dem ändå så häng på till stan!

  Det viktigaste är egentligen inte vad man gör tillsammans, utan att man gör någonting tillsammans överhuvudtaget! Angående de som är störiga på lektioner, jag har det likadant. Finns 3-4 personer jag stör mig på extremt mycket i min klass och jag har försökt ta upp det med både lärare, kompisar och även mina föräldrar. Och för att vara helt ärlig så hjälpte det även fast jag aldrig trodde att det skulle fungera, så man ska aldrig ge upp!

  Nu såg jag också att lärare och föräldrar inte är något alternativ, så jag har ett annat tips för dig gällande dina störiga klasskamrater. Säg till dem! Om de inte förstår så har du i alla fall försökt.

  Sedan om det med cykelhjälm och skolväska, fortsätt med det! "De som inte bär cykelhjälm har inte så mycket att skydda", är en sak jag brukar tänka. Även då det låter lite drygt och elakt så är det väl mer ett sätt att tänka. Samma sak gällande väskan, känner du att det är enklare för dig så fortsätt använda den, låt ingen annan person, gäng eller "chargong" påverka vad du ska ha på dig och vad som funkar bäst för dig.

  Så mitt tips är att bara fortsätta vara dig själv och att inte låta någon påverka dig och ditt beteende, för du verkar vara en schysst och trevlig person!
  //14årig kille
 • Jag känner inte igen mig i det här, fast jag är 16 år och är också en  lugn tonåring. Bara för att de andra göra såna saker så behöver du inte göra det om du inte vill. Du är faktiskt smart som brukar ha cyckelhjälm och skolväska på dig. Var dig själv och jämför dig inte med andra. Du kan prata om det med nån personal som du litar på och se om det kan lösa det. 
  /Tjej 16 år.
 • Jag är 13, fyller 14 i Januari. Vi måste börja prata om att inte alla är den ”typiska tonåringen”. Hon med genomskinliga tröjor utan något under, hon som ses med massor med killar, hon som festar, hon som hånglar i korridoren. ALLA ÄR INTE SOM HON. Jag har ryggsäck, jag bryr mig om mina betyg, jag är osocial och hatar att vara i stora folkgrupper.

  Helt ärligt, gör ingenting åt det! Vid 14 år, man är ett barn. Fortsätt vara ett barn tills du måste vara vuxen. Alla tjatar på mig om att jag ska vara mer social. Men jag bryr mig om mina betyg, de ska de vara glada för. Annars hade dem haft ett mycket större problem. VAR EN NÖRD, NÖRDAR ÄR COOLA. Coolare än pick me tjejerna.
  //En 13-årig (snart 14 årig) nörd som tränar på Religions prov just i denna stund
 • Hallå! Jag har också fruktansvärt svårt att koncentrera mig i skolan, eftersom folk stör. Jag pluggar (och gör fortfarande) bäst hemma. Jag var okej med att plugga hemma, men jag förstår om du inte vill göra det. Som lärarstudent måste jag tyvärr säga att du bör prata med någon om att du inte får arbetsro i klassrummet. Jag vet inte vad du har för lärare nu, men om du inte har förtroende för någon där kan du ju prata med kuratorn eller rektorn. Våra styrdokument säger att vi ska stötta eleverna. Att inte gilla att festa är inget konstigt. Man får vara olika! ☺️
  /Sofedofen96
 • Att festa och sånt shit är inte att vara cool att plugga och bry sig om sin framtid är coolt men du måste våga säga till jag vet att det är jobbigt men jag kom över den spärren och det kan du också för det e bara att göra
  /K.H 18
 • Hejsan finis! Jag tycker att du ska ta det i din egen takt och ignorera de andra, men jag kan säga att dina höga betyg kommer inte spela roll när du blir äldre. Så länge du har nog med merit för att komma in på den gymnasielinjen du vill så spelar resten ingen roll. Men ta det som det kommer, jag har aldrig riktigt varit en festare men det har inte varit fokus i min klass, så har inte riktigt märkt av det. Lycka till, stressa inte och hitta folk som du kan umgås med utan krav på att passa in någonstans. :)
  /Tjej 16
 • Att du känner dig för lugn är helt normalt och till och med något ganska bra. Du kan ju se det som något positivt och använda det i skolan under lektionen eller något liknande.

  Jag är en tonåring med fett mycket problem samt kaos och är absolut inte lugn. Är allt annat än lugn och det är. Det finns många från båda hållen, det finns tonåringar som både är fett lugna och tonåringar som är stökiga och allt annat än lugna. Men eftersom vi är tonåringar så är det helt normalt, det hade varit en annan sak om du hade varit 23 och var kaos hela tiden du hade ju absolut inte fått något jobb och du hade inte klarat av dig själv. Att vara en lugn person av sig själv är en bra sak och hade jag varit i din sits hade jag använt den förmågan under min skoluppgång och under mina lektioner samt genomgångar och fokuseringen på lexor osv.

  Du kanske känner att du är en nörd men tro mig, du är inte det, jag har alltid varit en av de "tuffa" personerna. Jag gör saker jag inte ens borde göra jag röker, dricker och mycket annat, och tro mig, jag ångrar mycket. Jag har började röka i 3de klass och idag är jag 15 och kan inte sluta. Började dricka i 12 årsåldern och nu dricker jag mig full om kvällarna på fester, tro mig, de som kallar dig nörd är själva nördar och kan inte erkänna det. <<<<<33333 Gör din grej och se dig själv som din största förebild <3
  /Tjej 15 malmö- brud
 • Jag är en tjej med flera diagnoser som gör mig väldigt lätt uttömd på energi och jag har även inte samma behov av adrenalinrus som andra tonåringar och jag bryr mig om säkerhet för jag vill må bra, du är inte ensam men jag förstår att det är en jobbig ensamhetskänsla eftersom man känner sig lite annorlunda men alla människor är olika och du funkar precis som du ska.

  Det finns folk som känner igen sig men det är inte säkert att det märks eftersom de också känner sig lite rädda att uttrycka det du uttrycker.
  /Selma
 • När det kommer till skolan och att eleverna stör dig måste du nog prata med din lärare så du får mer struktur. Det förstör din skolgång. Jag festade inte förrän på gymnasiet. Än idag har jag ryggsäck som skolväska eftersom det är praktiskt och jag behöver ha saker med mig.

  Försök att inte anpassa dig just efter vad andra tycker och vill. Du är den du är och bra vänner accepterar det. Det du beskriver att du gör annorlunda gör inte dig mindre cool. Att vara dig själv gör dig cool. (Kom också ihåg att ha kul. Vill du följa med ut på stan, gör det!)
  /23

 • Hej! Jag är också ganska lugn för att vara 14, alltså pluggar mest istället för att gå på stan och fattar inte hur folk klarar sig utan skolväska.. skulle själv säga att jag också e ganska cool, haha. Att vara lugn innebär kanske att köra sitt eget race och skita i va andra tycker samtidigt som man visar respekt för andra.
  /:D
 • Hej! Jag är typ likadan. Vill dock festa och sånt men ingen av mina vänner gör det. Har aldrig druckit, har cykelhjälm och reflexväst på natten. Jag är fokuserad och ordentlig medan andra inte verkar bry sig om allt så som jag gör. Men att vara så är ju inget dåligt. Sålänge du är nöjd med hur du själv är så bör det inte spela någon roll om du är som dem.
  / :)
 • Jaaasa sååååå najs🤑🤑😈
  /Zelda 🥳

Mer på UMO

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Skolan

Innehåll om skolan.

Till toppen av sidan