Panik - lämna sidan!
Självkänsla och blyghet

Att vara blyg

De flesta personer känner sig blyga ibland. Men en del är så blyga att det känns som ett problem. Det finns saker du kan göra om du vill bli mindre blyg. Du kan också få hjälp om du mår dåligt av att vara blyg.

En person säger till en annan "Vad gör det om du är lite blyg? Du är toppen!"
Blyg är bara en av alla saker du är. Du kanske till exempel också är rolig, fundersam, påhittig eller snäll.

Det är vanligt att känna sig blyg. Till exempel när man träffar nya personer, ska börja i en ny skola eller pratar framför en grupp. Vissa personer blir blyga i stora grupper medan andra blir mer blyga när de ska umgås med en person i taget.

Blyghet brukar kännas jobbigast när man är ung och går i skolan. När man blir äldre är det oftast lättare att själv bestämma vilka situationer man ska vara i. Många tycker också att de blir mindre blyga ju äldre de blir.

Ibland kan det verka som att det vanliga är att vara pratsam och framåt. Att det är så man ska vara. Men det är många som inte är så, och det är varken konstigt eller ovanligt.

Hur är det att vara blyg?

Du som är blyg kan tycka mycket om att umgås med andra personer. Men ibland kanske du inte vill säga så mycket, eller tycker att det är svårt att titta andra personer i ögonen. Du kan känna dig nervös i vissa situationer eller med vissa personer.

Blyghet brukar höra ihop med att det känns som att andra personer kollar in en. Det kan vara svårt att slappna av om du tänker mycket på hur andra uppfattar dig. Du kanske tror att de är kritiska, fast de inte är det.

Blyghet brukar kännas i kroppen. Till exempel kan hjärtat slå snabbare, du kan känna dig varm, svettas eller rodna. Du kan också få svårt att tänka klart eller att få orden att komma ut som du vill.

Hur påverkas man av att vara blyg?

För vissa påverkas livet inte så mycket av att vara blyg. Det är nog inte ett stort problem om du bara blir blyg ibland, och det inte hindrar dig från att göra saker du mår bra av att göra.

Men du kan känna dig ledsen eller utanför om du är så blyg att du undviker sånt som du vill eller behöver göra. Till exempel att lära känna nya personer, bli ihop med någon, gå på fest eller söka vissa jobb. Blyghet kan öka om du ofta undviker situationer som känns jobbiga.

Du kan också känna dig osäker eller må dåligt om du har svårt att vara dig själv för att du är blyg. Du kanske känner att du behöver vara på ett sätt som inte funkar för dig. Till exempel prata eller skämta mer än vad du känner dig bekväm med.

Tips till dig som är blyg

Här är några tips till dig som är blyg:

  • Tänk på att det inte alltid är bäst att vara den som syns och hörs mest. Många tycker att det är skönt att umgås med personer som inte behöver eller vill ha så mycket uppmärksamhet.
  • Förklara hur du funkar, om någon tycker att du ska vara på ett annat sätt än vad du vill. Du har rätt att vara som du är oavsett vad andra tycker.
  • Öva på att titta dig omkring, till exempel när du kommer in i ett rum eller åker buss. Du kan känna dig mindre uttittad av andra personer om det är du som väljer att titta.
  • Lär dig sätt att lugna ner kroppen och slappna av om du blir nervös. Testa till exempel att ta några lugna och djupa andetag.
  • Testa att göra sånt som hjälper mot ångest och mot stress. Det kan också hjälpa mot nervositet och blyghet.

Kan jag öva på att bli mindre blyg?

Du kan träna på att känna dig mindre blyg när du träffar andra personer. Det gör du genom att öva på att vara i situationer som brukar göra dig blyg, och som du kanske brukar undvika.

Det är inte konstigt om du känner dig nervös eller tycker att det är jobbig när du börjar öva. Men det handlar om att om att du ska träna på att stå ut med den känslan tills den går över. Säg tyst till dig själv att det som känns i kroppen är okej, att det inte är farligt och att det kommer gå över om en stund.

Börja med små saker och korta stunder så det inte blir för jobbigt. Du kan till exempel öva på att möta andras blickar genom att träna på någon du känner bra. Efter ett tag kan du träna på att ha ögonkontakt med personer som du inte känner så bra. Sen fortsätter du att öva på fler saker i fler situationer, som att prata med olika personer eller räcka upp handen i skolan.

Kan jag få hjälp med min blyghet?

Många som är blyga blir hjälpta av att träna själva. Men du kan också få hjälp av vården om det känns för jobbigt att göra det själv.

Du kan kontakta en ungdomsmottagningelevhälsan eller studenthälsan om du mår dåligt av att vara blyg eller om du tycker att blygheten påverkar ditt liv mycket. Du kan till exempel få hjälp av en kurator eller psykolog.

Tillsammans kan ni prata om vilka situationer som du tycker är jobbiga, varför de är jobbiga, och hur det brukar kännas för dig. Du kan även få hjälp att öva på situationer där du brukar bli blyg.

Fråga

Brukar du känna dig blyg?

Enkätsvarsalternativ

Mer på UMO

Rodna

Innehåll om att rodna.

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Frågor & svar

Hur ska jag göra för att bli social?

Jag är väldigt blyg. Hur ska jag göra för att bli social och våga mer?

UMO-podden

Så tar du kontakt med din crush

40. "Jag gjorde så att vi hamnade i samma grupparbete. Då blev det att vi började prata och sen blev vi hop."

Till toppen av sidan