Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vad ska jag göra när jag blir röd i ansiktet och skäms?

Hej, jag är en tjej som inte känner mig helt bekväm med att prata i stora folkmassor eller framför massor med folk eller folk jag inte känner. Jag vågar inte riktigt ta plats. Känner mig ganska osäker på min röst.

Det blir då bara värre när jag superlätt blir röd i ansiktet hela tiden. Det behöver inte vara för att jag skäms, men det ser ut som att jag gör det. Som att jag skäms eller rodnar, och det jobbiga är att folk pekar ut det hela tiden. De liksom säger det till mig eller skrattar åt mig, som om jag inte redan känner att jag är röd i ansiktet. Det leder bara till att jag blir ännu rödare.

Har någon något tips på vad jag kan göra? Varför känner folk att de måste peka ut att jag är röd i ansiktet? I desperat behov av lite svar och hjälp!
/Tjej 15

Svar:

 • Försök att inte tänka på att du rodnar när du gör det, även om det är svårt. Om du tänker på det i stunden så blir det oftast värre. Fortsätt istället med t.ex presentationen och försök låtsas som om det inte händer. Väldigt ofta så tror man också att det ser värre ut än vad det egentligen gör. Försök bara slappna av och gör din grej så bra du bara kan! Alla blir röda i ansiktet ibland, det är inget att skämmas över! <3 Om det är till någon tröst så hade jag samma problem när jag var yngre, men för mig så "växte" det bort med åren. :)
  /någon som vet hur det känns
 • Försök att tänka att alla är nakna.
  /Lisa
 • Egentligen gör det såklart inget att man blir lite extra lätt blir röd i ansiktet. Vi är alla olika och det finns nåt fint i att vi inte är kopior av varandra. Med det sagt vet jag hur det är att vara tonåring och det är inte alltid helt lätt. Trösten är väl att folk kommer sluta bry sig när de blir äldre. Vad jag har kunnat googla mig fram till kan det finnas olika anledningar till att man rodnar lättare. För att hantera idioterna som retar dig så tycker jag att du med rätta kan säga ifrån nästa gång.  Att reta nån för sånna saker är så onödigt och taskigt.
  /Kille,22 som blev retad större delen av grundskolan
 • Hej! Jag blir också jättelätt röd i ansiktet. Speciellt i klassrummet om jag ska prata. Jag antar att det beror på att jag är rädd att göra eller säga något fel, jag vill ju inte verka konstig inför min klass. Men det var värre förut för mig, man lär sig hantera det.

  Jag brukar typ kolla ner i bordet eller dra upp min tröja (typ om jag har hoodie) över huvudet och försöka dölja mitt ansikte lite så att inte alla stirrar. Men det är inget att skämmas över. Alla rodnar, vissa oftare än andra. Jag hoppas att detta hjälpte, jag vet att det är jobbigt och jag hoppas att du lär dig att känna dig bekväm med att rodna ibland.
  /En tjej som förstår
 • Jag tycker inte heller om att prata inför folk så det jag gjorde när jag tex skulle ha en redovisning inför klassen var att verkligen kunna det jag skulle prata om. Och att titta precis över deras huvud så jag slapp ögonkontakt, men för dem ser det ut som att jag tittar på dem.
  /Frida
 • Jag är exakt lika dan och jag känner ofta av att jag är helt varm i ansiktet och vet då att jag också är röd, för ja, folk säger det. Oftast är det någon av mina kompisar som säger det men det gör inte saken bättre. Dom som säger det till dig vill antingen bara kommentera det och tänker inte på att du redan vet, för om det inte händer dem fattar de någ inte att du känner av det, eller vill så dom bara vara jobbiga.

  När det händer mig försöker jag iallafall att ignorera det som att det inte är en stor grej, för ignorerar jag inte det så vet jag att jag aldrig kommer bli av med det. Jag intalar mig att det kommer försvinna, att det kommer sluta om jag blir mer bekväm i dom situationerna som gör att jag blir så. Vet inte om det stämmer, men det är vad jag intalar mig.

  Så jag antar att mitt tips är ignorera det. Och antigen ignorerar du kommentarerna eller så kan du tänka efter redan innan hur du ska svara eller takla kommentarerna, om du tycker det är svårt att svara på när folk säger att du är röd. Hoppas något av det jag skrev kan va till hjälp eller tröst att du är verkligen inte den enda.
  /15 årig tjej
 • Har själv känt likadant en lång stund, men efter att vi pratade om det i klassen blev det lite enklare. Vi tränade på att prata inför klassen och så, och till slut blev det till och med kul! För att bli bättre behöver du öva på att prata inför folk, flera gånger, men för varje gång blir det lättare! Det bästa tipset jag fick var att när du känner att du blir röd i ansiktet så syns det inte lika mycket som du tror. Jag kunde liksom lura min hjärna till att tro att jag inte alls var röd i ansiktet, och det hjälpte mig med mitt självförtroende och jag kunde fortsätta med vad jag nu gjorde. Det gäller bara att våga utsätta sig själv för svåra situationer.
  /Blob
 • Du kan försöka slappna av och tänka att alla är lika nervösa när man t.ex. har redovisning. Jag är väldigt öppen och skäms sällan. Om jag säger fel så kan folk skratta men då tänker jag att alla har sagt fel någon gång!
  /Du klarar det!
 • Jag är EXAKT likadan!! Min mamma har rosacea vilket nog är varför. Jag använder ett jätte bra puder som gör att jag inte blir röd i ansiktet, eller det får mig att tro att jag inte blir det och då blir jag mer självsäker och tänker inte på det. Du kan även köpa en kräm som är grön, det gröna tar bort det röda. Men såklart syns den ju inte att du är grön i ansiktet utan krämen lägger sig och matchar din hudton. 
  //14 årig tjej
 • För det första blir jag lite upprörd av att det tillåts fortsätta, naturligtvis är det bra om du står upp för dig själv, men du ska inte behöva göra det hela tiden, någon borde säga ifrån (särskilt om det finns någon vuxen i närheten när de fäller sådana kommentarer). Men det finns också sätt att bli mindre nervös om du vill det, till exempel kan du öva lite, du kan kanske titta lite mer på folk i publiken som du gillar och är bekväm med under presentationen. Sedan rekommenderar jag även visualisation (alltså att du föreställer dig att talet går bra innan talet). Lycka till!
  /Albert Camus
 • Du är inte ensam! Öva framför några personer först, typ kompisgänget eller dina föräldrar/syskon. Om det känns bra så prata om vad som helst med en större mängd människor och så vidare. Öva, öva, öva!
  /Har skräck för att prata högt till klassen i klassrummet
 • Hej! Jag hade väldigt lätt att bli röd i ansiktet när jag var 15 år också. Och jag håller med dig om att det kan kännas skitjobbigt. Nu när jag är 20 har detta gått över efter att jag har utsatt mig för situationer jag inte har varit bekväm med.

  Om du ska hålla en redovisning i skolan så är det bra om du övar mycket på det du ska säga innan du redovisar. Detta gör att du känner dig bekväm med materialet du ska redovisa och på det sättet kan du känna mer trygghet under redovisningen. För då är det inte lika stor risk att du säger fel eller liknande, om det är det som gör att du rodnar.

  Och att rodna är helt naturligt. Det är inget att skämmas för. Stå på dig och äg det! Fortsätt att sätta dig i situationer när du behöver prata framför folk så kommer du bli tryggare i dig själv för så kommer du inse att det inte är så hemskt. Att folk pekar och skrattat åt dig för det är bara jättebarnsligt. Detta kommer gå över då folk mognar med tiden och när du väl blir äldre kommer ingen längre göra sådant. Kämpa på! ♥️
  /Dante
 • Jag har samma problem och blir jättelätt röd typ om jag ska prata med nån jag inte känner så bra eller inför min klass (ibland t o m för närmare vänner). Min kompis påpekade det en gång och bara "Du är jätteröd" och så börja massa skratta när de va hon som hade fått mig o bli de eftersom hon höll på o sa att jag var stel o massa saker om mig. Jag brukar försöka typ låtsas att jag är överlägsen som om jag är bättre än dom (tror ju inte det egentligen hahhhaa men brukar göra det för att få bättre självförtroende o sånt)
  /kjfkafh
 • Det är bARa att säga att man har gjort något annat
  /Winston
 • Då tycker jag att du ska tänka på något som du gillar och tycker är roligt. Om du gillar att sminka dig så är ju det en lösning.
  /Hemlig beundrare
 • Det händer alla väldigt ofta. Den känslan när man känner sig varm av rodnaden. Försök bara att ta det lugnt och tänk på något annat som du älskar att göra. Tänk på att du inte är ensam och att det händer alla hela tiden. Men det är klart att man tycker att det är värsta saken när det händer en själv. Men när det händer någon annan så lägger du själv knappt märket till det. Vad är skillnaden egentligen?
  /Hemlig

Mer på UMO

Rodna

Innehåll om att rodna.

Artikel

Hur får du starkare självkänsla?

Berätta hur du får starkare självkänsla eller självförtroende. Eller läs andras tips.

Artikel

Tips för starkare självförtroende och självkänsla

Är du ofta kritisk mot dig själv eller känner dig osäker? Det kan ha med självförtroendet eller självkänslan att göra.

Till toppen av sidan