Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jobbigt att prata inför klassen - vad är era tips?

Är det bara jag som inte kan prata inför folk jag inte känner? Varje gång vi gör någon muntlig uppgift i skolan får jag typ panik. Jag börjar skaka, får ont i magen, blir yr, hyperventilerar och allting.

När jag berättar sånt här hemma säger dom att jag behöver träffa någon som kan hjälpa mig. Men det är ju det som är problemet, tanken på att prata med någon jag inte känner ger mig liksom panikångest. 

Är det någon som känner igen sig? Hur blev ni hjälpta? Vad är era tips? 

/Desperat 14-åring

Svar:

 • Jag känner verkligen igen mig och jag brukar tänka att ”inget kommer hända” ” det kommer bli bra”. Om ni kör grupparbete och ska redovisa kan du säga att du gärna inte vill prata så mycket, de kommer säkert förstå. Tänk inte på att dem som du redovisar för är människor utan gossedjur tex,
  /Tjej
 • Varje gång vi hade redovisningar fick jag panikångest och när jag stod där uppe kändes det som att någon skulle knivhugga mig och att jag bara skulle ramla ner på golvet. Men sen bara körde jag. Så mitt tips till dig är att gå in i dig själv och tänk det är ingen här det är bara jag och min berättelse eller nu ska jag visa alla att jag är så bra. Hoppas det hjälper! ❤️
  /tjej som hoppas hjälper
 • Vad du en gör, KOLLA DEM INTE I ÖGONEN, kolla istället på pannan och låtsas att dem är gossedjur. Så brukar jag göra, och andas!
  /Vem vet
 • Jag fattar. Men för att bli lite lungnare så ta några stora djupa andetag, och fokusera bara på vad du ska säga och inte på vilka som lyssnar.
  /Stella
 • Om du till exempel har en vän i klassen skulle du kunna kolla mot hen, som om du pratar med den personen, då skulle du kunna glömma bort att alla andra är där. Jag har själv ingen sån skräck, men hoppas att detta ändå var ett bra tips.
  /Tjej
 • För mig hjälper det att fråga läraren en gång till om det är okej att göra det bara för henne men om det inte går så är mitt tips att fokusera bara på en person som du vet att den inte kommer göra dig skratta. Försök att inte bara kolla på pappret om du läser av ett papper eller ett skärm.
  /hanna
 • Hej! Det känns alltid stelt och man får panik i början men om du går framför tavlan och börjar prata det kommer kännas lugnare efter en stund. Tänk bara att jag kommer klara det här det är bara i början sen det kommer kännas lugnare efter en stund lycka till ❤️
  /Alias
 • Hej! Jag är 13 och har diagnosen stammning. Nu låter det som att jag bara stammar då och då men jag stammar typ varanat ord och tycker att det är piss jobbigt, speciellt också när man träffar nya människor.

  Men om man ska göra en presentation och man får välja mellan grupper och framför hela klassen, så brukar jag välja klassen, jag vet jag låter helt sjuk i huvudet men efteråt känns det så himla bra.

  Dessutom tänker jag bara att det är mina klasskompisar, de jag pratar med varje dag och mina vänner. Det är ju typ samma sak som att ha en presentation och berätta typ gossip för en vängrupp.
  /en 13 åring som stammar
 • För mig ar det samma sak, men lösningen för mig var att få göra det för läraren själv, även att läraren började med att säga första meningen så fortsatte jag, för mig hjälpte det iaf!
  /Tjej 16
 • Man kan börja prata med en liten grupp människor man känner sig säker med och sedan öka i skala tills man känner sig säker att prata med klassen.
  /;)
 • Jag har aldrig riktigt gillat att prata inför klassen för det får mig att känna mig obekväm! Men du är inte ensam och många i klassen stötar dig! Det är bara att ta det lugnt och inte stressa!❤️
  /Anonym
 • Jag hade samma problem när jag gick i 4 klass. det fungerade för mig att öva på mina muntliga redovisnigar hemma. till sist var jag inte rädd längre.
  /18 årig tjej
 • Hej, jag kan verkligen relatera till din situation, genom hela mitt liv har jag varit jätteblyg och haft ganska svagt självförtroende. Mina tips till dig är att slappna av när du pratar med någon/inför klassen, typ som man kan göra när det är kallt ute och man fryser.

  Jag brukar tänka att jag liksom blottar mig helt för kylan och låter den passera igenom mig - det kan vara lite lugnande. Ett annat tips är att träna på att prata, det är alltid det första ordet som är det svåraste, men när du väl har sagt det första ordet är det bara att fortsätta prata. Jag brukar tänka på det som att andas, det första ordet är inandning och de följande är en enda lång utandning.

  Slutligen är det viktigt att inte tänka för mycket på att du ska hålla en presentation/prata med någon - det är under tiden innan du håller presentationen som du stressar upp dig själv, lite som att du självantänder. Ett tips som kanske låter jättejobbigt men som faktiskt funkar är att vara först eller kanske näst först då du håller presentationen - då finns ingen tid att stressa upp dig. Du kan fråga din lärare om detta innan lektionen. Tro på dig själv och du ska se att det går bra! (jag lovar)
  /Jo
 • Jag tyckte också att det var jobbigt när jag var i din ålder (går ut gymnasiet i år). Men det jag gjorde var att öva in text inför tal eller liknande i tid, repetera, öva högt för mig själv.

  När du väl har det muntliga så försök att ta djupa andetag innan, ha paus emellan om det känns lättare, och sen kanske alla säger så, men ingen kommer typ komma ihåg det du säger under din muntliga presentation, jag lovar.

  Sen blev det lättare för mig i gymnasiet då jag hade retorik som en kurs, och då höll man tal eller muntligt nästan varje lektion, och då blev man mer bekväm efter varje gång!
  /Anonym
 • Ett tips för att hålla fokus utan att bli alltför nervös kan vara att krama något med handen, jag brukar ta ett suddgummi. Det brukar få mig att tänka på annat än att jag står och pratar inför 30 pers.
  //Pratglad
 • Se till att vara först, eller kanske tvåa, då slipper man sitta och vara spänd hela tiden. Har hört att det också är mindre troligt att folk kommer ihåg den sista presentationen, mindre troligt att de kommer ihåg de andra, tidigare presentationerna..
  /25
 • Hej!! 👋 Jag har tycker inte heller om att prata inför klassen. För alla killar i min klass säger alltid:"Jag hör inte, pratade lite högre". Och varje gång känns det som att alla tycker att jag gör bort mig.

  Jag brukar bara tänka ett mantra i mitt huvud: "Håll huvudet högt och ryggen rakt, strunta i vad de säger eller tycker, de förtjänar inte dina tårar". Men du borde skaffa dig ett eget mantra och testa dig fram.

  Det är svårt, ja, men tänk t.ex att du är där helt själv, de i din klass finns inte, det finns inte något att vara nervös för, jag kan!! Eller något annat. Jag vet inte heller vem jag ska prata med, läraren eller?! Lycka till och hoppas det går bra i framtiden!! ❤️
  /Tjej
 • Hej! Jag känner personligen inte igen mig i det här, har alltid älskat att prata inför folk, men har en bästis som hatar att redovisa. Så här kommer några tips:

  1. Fråga om du skulle kunna få redovisa för din lärare, och ingen annan.

  2. Fråga om du kan få släcka lampan i taket under tiden, jag vet, det låter töntigt, men det hjälper faktiskt! Då ser din publik inte dig och du ser inte dem.

  3. Andas, och kör! Du fixar det här!! Lycka till!!
  //12-åring
 • Hej jag vet exakt hur du känner.det kallas för sociofobiska besvär som osäkerhet. Att bli observerad av andra. En stressreaktion med andra ord alltså inte blyghet som tyvärr leder till rädsla och undvikande beteende. Själva attacken är hemsk men dock helt ofarlig. Det är vanligare än många tror t ex. bland musiker, skådisar och många sociala yrken. Jag rekommenderar absolut inte benzo-preparat utan KBT med betablockerare.  D-et låter som påhittat men social fobi kan botas med terapi.
  /ARI
 • Att vara nervös inför att prata för grupp är bland de vanligaste rädslorna som finns tror jag. Det är som nästan genetiskt programmerat för att vi människor vill vara med i gruppen inte stå ut. Har samma rädsla själv och det ända som hjälp mig är att tänka "alla måste ju göra det här" "alla är nervösa" för att det är ju sant.

  Att undvika muntliga presentationer är nog det värsta man kan göra, det påverkar betygen dåligt och kommer att få dig att må dåligare också. De flesta beter sig nog som att de inte är nervösa men jag kan lova dig att de är det. I själva verket spelar det ingen roll ifall du stammar, ramlar eller skrattar mitt i presentationen, har själv sett det tiotals gånger och tänker inte på de alls.
  /3:an gymnasiet
 • Jag började på teater, det hjälpte mig något enormt. Annars kan du öva, öva, öva. Börja smått framför din familj och prata om något, sen kan du berätta en lång historia eller något framför dina kompisar. Om du har något släktkalas någon gång kan du öva att hålla ett tal eller något framför dem o.s.v :)
  /Tjej på 18
 • Jag är också 14, men jag kan nog inte känna igen mig i det här men kan försöka ge 4 råd.

  1. Det kan hjälpa att titta på en i taget som om du pratade med bara den personen. Liksom låtsas att du hade en enskild konversation med honom/henne och försökte förklara ämnet.

  2. Försök låtsas som om du vore självsäker. Om du har en bestämd min kan det hjälpa lite med hur du faktiskt känner. Detta funkar med mycket. Åt det minstone för mig.

  3. Testa att lära känna alla, och jag menar alla, i din klass. Du kan starta med bara en eller två, men lär känna fler människor. Då kan det kännas tryggare att presentera inför din klass. 

  4. Försök att bry dig mindre, men bry dig fortfarande lite om vad folk säger. Det enda sättet att bli bättre på något är att träna på det. Eller uppfinna en såndär maskin, Animonus...anomi... Monami..., en såndär dom har i Assasians Creed.
  /Dvärgen Kloker
 • Låsas som att ingen är där och bara ta det lugnt.
  /nathalie
 • Jag lever på ”fake it til’ you make it” Jag brukar låtsas att jag är supersjälvsäker och att jag har full koll. Även om jag är nervös och skakig. För när jag låtsas att jag är självsäker och det går bra, känner jag efter ett tag ”det här är inte så hemskt” Fejka att det går bra tills att det går bra. Jag är alltid lite nervös, men inte alls lika mycket. Tänk att du går in i en karaktär och leker A-barn.
  /Klyschigt, jag vet
 • Hej! Jag brukar liksom tänka ” tycker jag att det är konstigt när andra pratar” nej, det tycker jag inte. Det kan kännas bättre. Jag kände likadant när jag var mindre. Testa tipset som jag gav dig!
  /Den glada moroten
 • Om du förklarar detta för läraren så kommer du säkert bli erbjuden att prata i mindre grupper, vilket kommer öka ditt självförtroende och känna dig mer trygg. Du kommer kanske till slut våga prata inför en hel klass. En sak att komma ihåg är att du inte är ensam i din oro, och att andra i din klass också kan känna sig obekväma. Andra i klassen är så fokuserade på sina egna presentationer och hur det går för dem, så de kommer inte att tänka så mycket på din presentation.
  /Alice
 • du kan prata med en vuxen annars fråga om att prata i en liten grupp
  /mapamama
 • Det kommer säkert hjälpa om du tar ett snack med läraren om detta, hen kan hjälpa dig och komma med förslag som t.e.x att bara redovisa för just läraren eller sätta dig i en mindre grupp.
  /Du är stark// Din skyddsängel.
 • Jag tycker också att det kan vara jobbigt att prata inför klassen, om du är rädd för hur andra ska reagera så titta bara på ex läraren så du inte ser hur klasskamraterna reagerar! Man kan också öva genom att tex hålla en presentation för en mindre grupp. Hoppas det hjälpte!
  /Tjej 13 år
 • Man kan vara i små grupper och tänk på att prata lungt, stressa dig inte. Tänk på något som gör dig glad. Det har också varit så för mig men deso fler gånger man gör det blir man säkrare.
  /Anonym
 • Hej, jag har haft samma typ av problem innan och jag kom över det genom att tänka att ingen bryr sig om en. Alla bryr sig bara om sig själva och hur de ska presentera. Tänk efter själv, kommer du ihåg när någon sa ett ord fel? Nej, för att du tänker bara på dig själv. Och sedan slutar du snart högstadiet och du kommer ändå inte att träffa dom igen så passa på att va dig själv och skämma ut dig.
  /Anna
 • Jag var precis i din sits förut, och jag vet att man suckar när man hör det, men det hjälper desto mer du gör det. Med erfarenhet blir det mindre läskigt. Sen skulle jag rekommendera dig att försöka bli mer stolt över det du presenterar. Om möjligheten finns, välj ett ämne du gillar. Gör ett bra jobb som får dig att vilja visa det för andra. I grundskolan var jag alltid rädd för att prata framför klassen, men i slutet av gymnasiet så ville jag nästan presentera. Jag hade blivit stolt i mitt arbete och i det jag hade gjort, så jag brydde mig inte så mycket om vad de andra skulle tänka. Visst, nervositeten fanns delvis fortfarande kvar, men det var mest resultatet som "oroade" mig. Till sist, ÖVA på det du ska säga. Då du kan det du pratar om så blir du mer trygg då du glömmer bort dig mer sällan. Du slipper tappa bort dig eller säga fel vilket kan göra dig ännu mer stressad. Och gör du det så gör det inget. INGEN kommer komma ihåg att du sa fel dagen, veckan, eller månaden därpå.
  /Anonym
 • 1. Föreställ dig att det är ett helt tomt klassrum och att du repeterar helt själv. Om du inte vill kolla dina kamrater i ögonen så kan du kolla dem i pannan. Min lärare gör det för jag tror hon också blir lite nervös och det ser ut som att man kollar dem i ögonen!
  2. Tänk att du läser för dina kompisar. Om din lärare tvingar dig att kolla upp och titta dem i ögonen så kan du kolla på dina vänner. Jag gör det och jag känner mig mer bekväm när jag kollar på dem och att jag ser att de ler.
  3. Andas in och ut. Det hjälper mig och jag tror det kommer hjälpa dig! Lycka till :)
  /nameless
 • Kanske nästa gång när du behöver presentera inför klassen. Du kan fråga din lärare om du kan presentera inför hen. Jag gör det hela tiden och det hjälper mig mycket med stress.
  /Laura
Till toppen av sidan