Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Skäms över mitt hem - vill inte visa hur jag bor!

Jag skäms över mitt hem, vill inte bjuda hem nån eller visa upp hur jag bor. Bor ganska litet med min familj i en hyresrätt och inte alls lika ”renoverat” som andra kanske har det. Det är liksom mer gammalt hemma hos mig.

Nu håller jag på att träffa en kille och vill absolut inte bjuda hem honom speciellt då jag vet att han bor i en nyrenoverad lägenhet. Hur löser jag det här??? Vet att mina föräldrar gått på flera husvisningar osv men det har liksom aldrig blivit av med att köpa något annat. Och nu är ju allt dyrare o så, så nu kmr vi verkligen inte flytta. Vad ska jag göra? Några av mina kompisar har inte ens varit hemma hos mig.
/töntigt problem

Svar:

 • Jag vet vad du menar, jag bor med min familj vi är fem personer i ett ganska litet hus och en av mina småsyskon är bara 5 år, vi har det ofta VÄLDIGT stökigt hemma och det gör att jag inte vill bjuda hem någon
  /Ööhöhhh :[
 • Ditt problem är inte alls töntigt. När jag var 7 skilde mina föräldrar sig och jag behövde bo varannan vecka. Bägga flyttade då till varsinn lägenhet på enbart två rum så jag och min syster behövde dela rum hemma hos både mamma och pappa. Hemma hos pappa var det värst eftersom han inte hade råd att renovera lägenheten plus att han aldrig städade.

  Jag tog aldrig med någon kompis hem till pappa och han blev ledsen för att jag skämdes över lägenheten så jag behöve dessutom ljuga för honom om att jag visst trivdes och inte alls skämdes. 

  För mig löste det sig när pappa flyttade ihop med sin dåvarande flcikvän för då flyttade vi till en stor nyrenoverad lägenhet. Det bästa tipset jag kan ge dig är egentligen att göra det du kan för att hålla ditt rum fint så att du i alla fall känner dig bekväm med det.

  Är det stökigt i er lägenhet kan du också ta upp att du tycker att hela familjen borde ha en städdag i veckan där hela lägenheten städas. Angående den här killen tycker jag att du kanske borde avvakta lite med att ta hem honom eftersom att du känner dig obekväm. Jag hade en kille under tiden då min pappa bodde i den lilla tvåan. Jag avvaktade till en början med att bjuda hem honom eftersom han, precis som din kille, bodde i en väldigt stor och fräsch bostadsrätt.

  När jag började känna mig mer bekväm med killen bjöd jag hem honom till pappa även om jag fortfarande inte gillade den lägenheten alls. Han dömde inte på något vis och jag förklarade också för honom att jag sällan tar hem kompisar dit för att jag skäms över lägenheten. Han förstod, men sa att om jag umgås med rätt kompisar så ska jag egentligen inte behöva oroa mig för att de ska döma mig. Det tycker jag var klokt sagt.
  /Tjejen som varit i samma sits
 • Om dina vänner påriktigt ville vara din vän skulle de inte bry sig om hur du bor!
  /Tate Andrew
 • Ska jag vara helt ärlig så tycker jag att det är rätt charmigt med gammaldags & orenoverat. Det blir liksom hemtrevligt på något sätt, och mer personligt än vad det blir i en nyrenoverad bostad. Tror dessutom att det är få som ens tänker på om en lägenhet är nyrenoverad eller inte.

  Om killen och dina vänner är något att ha så skiter dem i hur du bor. Ta hem de bara! Tycker de att hur du och din familj bor är ett problem så är de ändå inga människor du vill ha i ditt liv.
  //feminist
 • Varför?
  /Noah
 • Men fina du. Du ska verkligen inte skämmas över hur du bor❤️‍🩹
  /Linnis
 • Hej!😊skämms inte över ditt hus. Ingen får vara elak för hur du bor vännen😊 och den här killen du håller på och träffa han kommer säkert förstå. Du kan göra så här att du skriver till honom att du varnar honom för det du är rädd för. Men ditt hus är säkert jätte fint. De kommer bli bra😊😊
  /Hoppas de blir bättre
 • Jag bor inte i ngt "gammalt" hus och jag tar inte hem kompisar ofta heller samt så har jag ingen partner, så jag kanske inte kan relatera till ditt problem, men jag kan försöka hjälpa. För det första så är ett gammalt hus inget att skämmas för. Dessutom borde du ha lärt dig från alla dessa disneyfilmer och hippies att kärlek inte är materiell.

  Det sexigaste man kan ha är självförtroende, så om du bara skaffar dig det så ska du se att han inte bryr sig om hur ditt hus ser ut. Annars, om du inte har ngt självförtroende och av ngn anledning vägrar skaffa det, kan du fixa träffar på andra ställen: tex resturanger, bowlinghallar, snabbmatsställen, promenader, hemma hos honom, klubbar, caféer, osv. Jag tycker och tror dock att du har störst chans att imponera på honom genom självsäkerhet. Och om han slutar träffa dig för att han inte gillar ditt hus så tror jag inte han förtjänar dig.
  /Det kallas "tillgänglig", inte "singel" 🗿
 • Vet du vad? Det är inte alls töntigt! Bjud hem en vän, för att se hur vännen reagerar. Om vännen inte längre vill vara vänner för att du bor i en ”gammaldags” lägenhet, så är hen inget att ha! En bra kompis säger kanske ”vad fint” och ”din lägenhet är annorlunda än min, men det är fin ändå!”. Det är inget att skämmas för ❤️
  /tjejen som inte bryr sig om hur folk bor ❤️
 • Förstår lite hur du känner. Har skilda föräldrar och min pappa är psykiskt sjuk. Han städar nästan aldrig, bara en sådan sak som att diska är en uppgift för dagen för honom. Så vi ligger alltid back eller vad man ska säga. Det dyker upp fler saker än vad han hinner göra.

  Jag hjälper till i den mån jag kan men det smittar nästan av sig. Förstår varför du skäms men det ska du absolut inte. Det är inte standard att ha råd att bo i hus. Och en kille som inte gillar dig för ditt hem är inget ha ändå. Lycka till!
  /Tjeja
 • Jag förstår exakt vad du menar. Om han är den rätta så ska han inte döma dina föräldrars lägenhet. Samma sak med dina vänner. Ingen bryr sig egentligen, ingen jag har tagit hem har någonsin sagt något. Omoget att döma någon för ens lägenhet, vissa har de bättre, andra inte.

  Lägenheten du bor i påverkar inte DITT värde. Du behöver inte bjuda hem honom, träffas hos han istället om du ändå tycker de är pinsamt och jobbigt.
  /bella

Aktuella artiklar

Svara varandra

Hur länge ska man ha skärmtid som ung?

Min pappa säger att en tonåring inte borde ha mer än 4 timmar skärmtid men det håller inte jag med om.

Svara varandra

Vad gillar tjejer att prata om?

Vad gillar tjejer att prata om i telefon, asså efter man frågat ”hur mår du” ”hur har din dag vart” o sånna saker?

Svara varandra

Onormalt att inte vilja festa eller dricka?

Jag har tyvärr tappat många av mina kompisar då jag hellre tränar och fokuserar på att lära mig saker som kommer ge nytta i framtiden. Min fråga är ifall det är onormalt att inte gilla varken att festa eller dricka?

Frågor och svar

Vad är skillnaden på förälder och vårdnadshavare?

I skolan när vi får papper står det att de ska skrivas under av vårdnadshavare. Men vad är det egentligen för skillnad på vårdnadshavare och föräldrar?

Svara varandra

Hur får jag riktiga vänner på min skola?

Jag är en 14 årig tjej som är relativt ny i min skola (gått i ca 7 månader) och har försökt få nya vänner, men det är svårt. Jag brukar säga hej till många och gå fram till en vängrupp i en annan klass på raster.

Svara varandra

Mina föräldrar favoriserar lillebror, vad ska jag göra?

Mina föräldrar gillar mig inte trots att jag gör allt för att få dem att se mig.

Svara varandra

Ska jag sluta på fotbollen?

Jag har börjat stressat över fotbollen då jag tycker att det är jobbigt att gå på träningar och har helt enkelt tappat gnistan lite. När jag väl spelar så tycker jag ofta att det är roligt men har ganska mycket ångest över fotbollen i vardagen.

Svara varandra

Min förälder mår dåligt, vad ska jag göra?

Min förälder har mått dåligt hela min uppväxt, jag orkar inte mer.

Svara varandra

Fler som aldrig träffat sin pappa?

Jag har X antal syskon på min faders sida, och kan känna mig ledsen och besviken att jag inte kan ha kontakt med dem.

Svara varandra

Min bästa vän har en ny vän - jag känner mig utanför

Sen kom det en ny tjej till klassen. Vi började hänga med henne och hon och jag blev väldigt tajta. Sen började hon bete sig elakt mot mig och jag slutade vara med henne och var bara med min bästa vän.

Svara varandra

Kommer jag någonsin hitta kärleken?

Jag vet liksom inte vad jag ska göra. Jag vill bara kunna få uppleva en romantisk relation någon gång i livet, och även om det låter dramatiskt från en 20-åring känns det väldigt hopplöst just nu.

Svara varandra

Vill ha snap men får inte för föräldrarna

Nästan alla har snapchat och jag känner mig utanför men mina föräldrar säger att man inte behöver vara som alla andra.

Svara varandra

Vill inte gå samma gymnasium som kompisarna - hur säger jag det?

Hur kan jag säga till mina kompisar att jag inte vill gå samma gymnasium som de?

Svara varandra

Jag hör mamma onanera

Någon mer här som känner igen sig? Och vad ska jag göra?

Egna berättelser

Ses ej som svensk och får frågor om var jag "egentligen" är ifrån

Min mamma var adopterad från Sydkorea när hon var 2 år gammal, ingen av oss kan alltså något om koreansk kultur.

Svara varandra

Min mamma låter mig inte ha ett privatliv!

Hon ”städar” mitt rum för att rota, kollar igenom fickor och väskor och så fort jag har lämnat mobilen någonstans tar hon upp den för att kolla notiserna.

Frågor och svar

Kan fillers och skönhetsoperationer ge bättre självkänsla?

Hur stor är risken att man blir som beroende och vill ändra fler och fler saker med sin kropp? Jag har alltid varit missnöjd med min kropp. Jag är ful och mina kroppskomplex gör att jag har väldigt låg självkänsla.

Svara varandra

Jobbigt att prata inför klassen - vad är era tips?

Varje gång vi gör någon muntlig uppgift i skolan får jag typ panik eller vad man ska kalla det, jag börjar skaka, ont i magen, blir yr, hyperventilerar och allting.

Svara varandra

Pappa är trans - jag saknar min "gamla" pappa!

Min pappa kom ut som trans när jag var 16 och även om jag stöttar henne i allt som har att göra med hennes könstillhörighet saknar jag den hon var förut. Hon blev som en ny person litegrann.

Svara varandra

Jag orkar inte med bråken hemma

Vi bråkar extremt mycket i familjen, minst två gånger om dagen. Mamma tar alltid pappas sida så jag känner inget stöd från respektive förälder eller mitt syskon som bor hemma. Jag orkar inte mycket mer.

Svara varandra

Vill prata mer öppet med mina föräldrar, men hur?

Jag pratar sällan med mina föräldrar för jag undviker konversationer och när jag väl hamnar i en konversation så försöker jag döda den så snabbt som möjligt.

Till toppen av sidan