Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Kan fillers och skönhetsoperationer ge bättre självkänsla?

Fråga

Jag har alltid varit missnöjd med min kropp. Jag är ful och mina kroppskomplex gör att jag har väldigt låg självkänsla.

Jag tror att jag skulle bli snyggare och få bättre självkänsla om jag la in fillers och gjorde vissa skönhetsoperationer. Jag har sparat pengar och snart fyller jag 18 år. Då kan jag göra det jag längtat efter. Men jag tvekar.

Blir man mer nöjd med sitt utseende och får bättre självkänsla av skönhetsingrepp? Och hur stor är risken att man blir som beroende och vill ändra fler och fler saker med sin kropp?

Svar

Jag kan inte svara på hur just du skulle påverkas av att göra skönhetsingrepp. Men enligt forskning blir vissa mer självsäkra och nöjda med sitt utseende, medan andra fortsätter att vara missnöjda.

En del blir mer fixerade vid sitt utseende och vill göra fler ingrepp, även om de inte hade tänkt göra det från början. Vissa ingrepp behöver dessutom göras om regelbundet för att resultatet inte ska försvinna, till exempel fillers. Då kan det kännas som att man har blivit beroende.

Det kan vara bra att veta att de som gjort skönhetsingrepp kan vara betalda av företag för att berätta att de är nöjda på sociala medier. Därför syns sällan de som är missnöjda.

Orsaker till att vara missnöjd med utseendet

Det kan bero på flera saker om man har dålig självkänsla eller är missnöjd med sitt utseende. Här är några exempel:

 • Utseendefixerade vänner
  Utseendet kan kännas väldigt viktig om personer runt dig pratar mycket om vad som är snyggt och inte. Din självkänsla kan bli svagare om ditt utseende inte stämmer överens med vad de tycker är snyggt.
 • Sociala medier
  Forskning visar att sociala medier kan göra oss mer osäkra och missnöjda med vårt utseende. Det kan bero på att personerna du ser använder filter som gör att de ser snyggare ut. När du jämför dig med bilderna är det lätt att känna sig missnöjd. Ju fler bilder du ser desto mer missnöjd kan du bli.
 • Oro och nedstämdhet
  Att må dåligt påverkar ofta självkänslan och kan göra att du känner dig missnöjd, till exempel med utseendet. Det kan också göra att du glömmer sånt som är bra med dig, till exempel egenskaper du har och saker du är bra på.
 • Taskiga kommentarer om utseende
  De flesta blir ledsna om de får höra att de är fula. Men bara för att någon säger så betyder det inte att hen verkligen tycker det. Såna kommentarer handlar ofta om helt andra saker. Till exempel att personen är osäker.

Känner du igen dig i något av exemplen i listan? Det kan vara ett tecken på att du kan stärka din självkänsla på andra sätt än genom fillers och skönhetsoperationer.

Här är tre tips:

 1. Prata med personer du känner och litar på
  Berätta om dina tankar på ditt utseende och planerna på att göra skönhetsingrepp. Det kan hjälpa dig att bestämma hur du vill göra.
 2. Låt det gå en tid innan du fattar ditt beslut
  Det minskar risken för att du tar ett beslut du sedan ångrar.
 3. Prata om din självkänsla med någon som är van att stötta unga
  Till exempel kuratorn på en ungdomsmottagning. Det kommer du ha glädje av oavsett om du väljer att göra ett skönhetsingrepp eller inte.

Vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Till toppen av sidan